Xenoshyft: Onslaught [8/10]

Xenoshyft Onslaught (XO) is een van de eerste games van Cool Mini or Not (CMoN) zonder mini’s. XO is namelijk een coöperatieve deckbuilder met tower-defense elementen. Jij werkt bij NorTec, een bedrijf dat op Alien planeten Xenosathem mijnt. Xenosanthem is de grondstof van de moderne tijd. Lukt het jou de Aliens te verslaan en NorTec te beschermen? Speel XO en kom er achter!
Xenoshyft Onslaught
Keren Philosophales en Michael Shinall
Cool Mini or Not
2015
1-4 spelers
60 – 90 minuten
Engelstalig
Hoge mate van taalafhankelijkheid

Deck building, Tower Defense, Cards, Space, Aliens

Setup van het centrale bord aan het begin van het spel. Links de immer veranderende voorraad stapeltjes in de game. Rechts de permanent beschikbare kaarten. In het midden (met het rode token) de round-tracker.

Doel
In XO proberen de spelers gezamelijk de NorTec basis 9 beurten lang te laten overleven in een gevecht tegen hordes Aliens die je komen slopen. Per 3 rondes begin je aan een nieuwe ‘wave’ van enemies, elke wave sterker en gemener dan daarvoor.

Setup
Het spel begint met het klaar leggen van de kaarten. Het spel komt met een kartonnen overzichtskaart waarop staat welk decks je klaar moet leggen om te beginnen. De beschikbare units zijn identiek in elk spel. De equipment kaarten worden gerandomiseerd, waarover zo meer. Elke speler krijgt een spelerbord met ‘lanes’, plek voor het deck, de monsters en de NorTec verdediging. Elke speler begint het spel met een deck van 10 kaarten, aangevuld met 2 speciale kaarten die aan de ‘rol’ die je hebt gekoppeld zijn. De basis kaarten bestaan uit 6 Xenosathem kaarten met waarde 1 en 4 Militia kaarten.  Xenosathem is het ‘geld’ van XO, en stelt je in staat nieuwe kaarten te kopen terwijl Militia de kern van je verweer tegen de Aliens vormt. Dit zijn de goedkoopste leger-eenheden en zijn erg, erg zwak.
Afhankelijk van je rol krijg je 2 speciale kaarten en 3 speciale bonus-eigenschappen die gedurende de verschillende waves beschikbaar komen en 2 kaarten. Deze kaarten zijn het startpunt voor de equipmentkaarten die beschikbaar zijn. De centrale voorraad van equipment begint met stapeltjes voor de kaarten van elke rol, aangevuld met willekeurig getrokken equipment gekozen met het handige randomisatiedeckje. Mochten deze gedurende het spel ooit op zijn, worden ze vervangen door een nieuwe random kaart.
Vervolgens stel je de 3 Alien decks samen. Die zijn verschillend per wave en worden ‘handig’ aangegeven door Wave 1 tot en met 3 op de achterkant. Per deck schud je 1 of 2 bosskaarten erin, afhankelijk van de hoeveelheid spelers.
Als laatste begint de basis op 15 levenspunten per speler en pakt elke speler 6 kaarten.

De status van de basis. Hier ingesteld op 15 HP (voor 1 speler).

Ronde Structuur
XO speelt over zeer rigide ronden.

  1. Acquire Resources fase. In deze fase krijg je 1 nieuwe Xenosathem kaart in je hand. Dit begint met één van waarde 1 in ronde 1, 2 en 3, één van waarde 3 in ronde 4, 5, 6 en één van waarde 6 in ronde 7,8,9.
  2. Deployment fase. In deze fase koopt elke speler tegelijk nieuwe kaarten en equip je de 4 blauwe slots in de Troop zone. Dit doe je met betere soldaten, wapens en armor om ze te beschermen en hun damage output te verhogen.  De nieuwe soldaten doen meer schade, kunnen meer schade hebben en komen met interessante speciale abilities. Paratroopers kan je als instant spelen, Medics voorkomen schade etcetera. Ook kan je ‘instant’ equipment kaarten kopen. Kaarten die je kan spelen wanneer andere spelers bezig zijn met equipen, of tijdens combat.
    Vanaf wave 2 komen er steeds betere kaarten beschikbaar. Dit staat duidelijk aangegeven op de kaarten maar ook op het overzichtsbord. Ook mag je in latere waves kaarten ‘burnen’, dit betekend ze uit het spel verwijderen voor korting op nieuwe kaarten. Xenosathem mag uit je discard pile worden verwijderd om betere Xenosathem kaarten in je discard pile te krijgen.
    Als elke speler tevreden is met zijn verdediging, worden er per speler 4 face-down kaarten van het Alien deck neergelegd in de rode Enemy zone van het spelerbord.
    De tower-defense kan nu beginnen..
  3. Combat fase. Combat werkt eenvoudig, maar verschilt van de deployment fase in dat elke speler dit individueel doet. Beginnend bij de start-speler, begin je met het doorlopen van de 4 kaarten in de enemy-zone. Elke combat werkt in principe hetzelfde. De meest rechtse alien, het dichtst bij de soldaten, wordt face-up gedraaid. Vervolgens bekijk je of eventuele reveal-effecten triggeren. Op dit moment volgt er een moment om de Alien met instants te lijf te gaan. Zodra alle spelers kans hebben gehad dit te doen, gaat combat verder naar het damage gedeelte. De Alien en Soldaat doen in nu tegelijkertijd combat schade aan elkaar. Gesneuvelde Aliens en Soldaten worden verwijderd. Vervolgens schuiven Aliens en Soldaten een plek op als een plek is vrijgekomen en treed er een identieke combat fase op voor het volgende alien.

    Een lane, uitgerust door de speler in afwachting van de Aliens op het bord. Elke speler heeft een dergelijke lane die tegelijkertijd zijn uitgerust maar individueel worden geresolved.

    Combat voorbeeld. In dit geval gaan de Drone en Ranger knokken. De Drone geeft 2 damage (waarde met kogels) aan de ranger, en de ranger doet er 3 terug. De Drone heeft maar 2 HP en sneuvelt, de ranger krijgt 2 schade maar heeft 3 HP en blijft dus met 2 schade tokens erop een ronde liggen.

    Wat voorbeelden van Aliens uit wave 1. De aliens met het “Toxic” logo in de rechter bovenhoek zijn Bosses en extra lastig.

  4. Wrap up fase. Zijn aan het eind van de 4 aliens alle Aliens dood, mooi, dan overleeft de basis jouw deel van de combat-fase. Zijn er op dit moment nog Aliens in leven maar zijn alle defenders dood, dan ben je ‘overrun’. DIt is het ‘ergste’ wat je kan overkomen, want in het geval van ‘overrun’ doen alle nog levende aliens schade aan de basis, om vervolgens te worden afgelegd. Eventueel overlevende soldaten blijven liggen tot de volgende ronde en hun schade erop blijft bewaard. De round-tracker wordt een plek verschoven naar de volgende ronde en je pakt een nieuwe hand van 6 kaarten. Mocht er in deze fase een equipment kaart leeg zijn gekocht, wordt deze nu vervangen.

Dit gaat net zo lang door tot het einde van het spel wordt bereikt. Of je hebt 9 rondes overleefd en je wint het spel, of je missie faalt en de basis wordt vernietigd.

Conclusie
XO is een behoorlijk unieke deckbuilder. Er zijn niet heel veel cooperatieve deck-builders, al komen Marvel Legendary én Alien Encounters direct in ons geheugen omhoog drijven. XO speelt echter heel anders dan deze beide games, gekochte kaarten komen direct in je hand en je hebt daadwerkelijk de mogelijkheid speciale abilities van soldaten, equipment en instant kaarten te spelen om je team-mates te helpen. Ook is het uniek dat je elke beurt kaarten kan kopen die direct in je hand komen. Dit geeft XO een unieke feel ten opzichte van deze twee eerder genoemde games.
Wat betreft spelmechanismen bevalt XO mij wellicht het beste van dit bovengenoemd duo coöperatieve deckbuilders. Je kan ‘echt’ samenwerken. Wat betreft thema ligt deze game het duidelijk af tegen Legendary Encounters. Het naspelen van de films, de verschillende karakters komen veel sterker en individueler naar voren. XO blijft toch vooral een abstractere coöperatieve deckbuilder. Thematisch, met interactie ja. Maar niet met een sterk verhaal of sterke verhaalontwikkeling, dat doet Legendary Encounters gewoon echt veel beter.
De herspeelbaarheid van XO is redelijk groot. Hoewel een deel van de decks elke game identiek is, varieren de equipment kaarten per spel. Dit zorgt voor een prima herspeelbaarheid, ondanks dat een deel van de ontwikkeling van de game altijd hetzelfde is.
Het artwork in XO is niet heel erg bloederig, al zitten er afbeeldingen bij waar je je af kan vragen of het kindvriendelijk is. Voor mij is het verder geen criterium, het spel zag er prima uit.
Zijn er nadelen aan XO? Zoals eerder gezegd vind ik het jammer dat de Legendary Encounters zo’n veel sterker thema heeft als XO. Een klein nadeel van de kaarten is de glossy finish én de soms onduidelijke letters. Het lijkt in mijn copy soms alsof sommige kaarten een tikje dubbel geprint zijn en dat is met de vele text op de kaarten en het kleine lettertype soms lastig lezen.
Ondanks deze twee games vind ik XO erg leuk spelen en ben ik benieuwd of CMoN in de toekomst nog meer voor deze interessante titel gaat uitbrengen. De eerste hints in die richting zijn al gegeven.. Frostbite anyone?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.