Ameritrash.nl > Previews > Wizards of the Wild [preview]
Wizards of the Wild [preview]
Alle mensen zijn op mysterieuze wijze verdwenen. De dieren heersen over de aarde en kunnen nog toveren ook! Kruip in de huid van één van de dieren en zorg ervoor dat jij de nieuwe koning van het bos wordt.
Wizards of the Wild
Kickstarter print & play version
2-4 spelers
30 minuten speelduur
Engelstalig
Enige mate van taalafhankelijkheid
Kaarten draften / Dobbelstenen / Resourcemanagement / Set collecting
Let op! Deze preview is geschreven naar aanleiding van een print & play versie die bij het Kickstarter project ter beschikking werd gesteld.
Wizards of the Wild is een kaart- en dobbelspel waarin je in de huid kruipt van één van de dieren en probeert in 7 ronden meer overwinningspunten te scoren dan je tegenstander(s). Dit zul je doen door resources te sparen, kaarten te kopen, combineren en te gebruiken en acolieten om te kopen.
Het verloop van het spel is vrij eenvoudig. Elke beurt wordt er als eerste een acolietkaart opengedraaid. Deze kaart toont de acoliet die overzicht houdt bij deze ronde van het spel. Op deze kaart staan een aantal gegevens. Allereerst toont het hoeveel ‘mana’ (die je onder meer nodig hebt om spells te gebruiken) je direct aan de acoliet moet geven. Een tekort aan mana levert je direct een straf op in de vorm van doodskopsymbolen. Daarnaast staat op de kaart hoeveel edelstenen je aan hem moet geven om hem om te kopen (wat je weer overwinningspunten oplevert). Ook staat er een straf op de kaart. Als jij de speler bent die aan het eind van de ronde de meeste doodskopsymbolen heeft (zie verderop) dan verlies je het aantal overwinningspunten dat staat aangegeven op de kaart.
Als iedereen zijn mana heeft betaald, dan mag de actieve speler zes dobbelstenen gooien. Elke zijde van de dobbelsteen toont een ander symbool en op deze manier kun je aan resources, edelstenen, mana en aan doodskoppen komen. Je mag tot twee keer één of meerdere dobbelstenen opnieuw gooien, maar elke doodskop die je gooit moet je op jouw spelersbord aangeven (inclusief degene die staan op opnieuw gegooide dobbelstenen). Bij elke keer dat je opnieuw gooit, neem je dan ook bewust het risico op meer doodskopsymbolen.
Met de grondstoffen die je al hebt gespaard en die je erbij gooit kun je vervolgens spells en challenges gaan kopen. Elke beurt wordt het display aangevuld tot vier kaarten (je mag zelf kiezen of je aanvult met spells en/of challenges) en iedere spelers heeft dan ook altijd de keus uit vier kaarten. Challenges leveren een eenmalig effect op, spells kun je veelal één keer per beurt gebruiken (al dan niet tegen betaling van mana). Daarnaast leveren alle gekochte kaarten punten op aan het einde van het spel. Overgebleven resources vervallen aan het einde van de ronde. Je mag namelijk alleen resources opsparen op jouw spelersbord als je besluit om niets te kopen in een ronde. Edelstenen en mana kun je altijd bewaren zolang je de limiet nog niet hebt bereikt.
Verder kun je in jouw beurt nog de reeds gekochte spells gebruiken, je kunt de acoliet omkopen (je betaald hem dan edelstenen in ruil voor overwinningspunten) en je kunt eenmaal per beurt de vaardigheid van jouw personage gebruiken (elk personage/dier heeft een andere vaardigheid). Dit alles om jouw tegenstander(s) zoveel mogelijk te dwarsbomen en zelf zoveel mogelijk punten te scoren.
Aan het einde van de ronde kijken alle spelers hoeveel doodskopsymbolen ze op hun spelersbord hebben liggen. Degene die de meeste symbolen heeft, verliest het op de acolietkaart aangegeven hoeveel overwinningspunten. De doodskopsymbolen worden daarna weer op nul gezet voor de volgende ronde.
Na 7 ronden (als de acolietkaarten op zijn) volgt er een eindtelling qua overwinningspunten. Naast de punten die je tijdens het spel al hebt verzameld, krijg je nog punten voor alle kaarten die je hebt gekocht (inclusief de eenmalig gebruikte challenge kaarten). Degene met de meeste punten wint het spel.
Conclusie
Wizards of the Wild is voor mij één van de redenen dat ik Kickstarter volg. Het is een spel dat in eerste instantie mijn aandacht trekt door prachtig artwork en een grappig idee (in de vorm van dieren die magie beheersen) en waarvan ik na het spelen denk: ja leuk!
Over het materiaal kan ik uiteraard nog weinig zeggen, maar als de kwaliteit van het artwork een voorbode is voor de aandacht die aan het materiaal wordt besteed dan zit dat wel goed.
Het spel heeft eenvoudige spelregels, maar er zit toch best nog wat diepgang in. Zeker voor een spel dat zo snel wegspeelt en dan ook zeker als filler gezien kan worden. Er zijn verschillende soorten spreuken die zich onderscheiden door bepaalde symbolen. Als je gelijksoortige symbolen gaat sparen, dan kan dat zowel qua punten als qua andere vaardigheden hele leuke combinatie opleveren. Daarnaast zul je echter ook goed op moeten letten welke kaarten je voor je tegenstander(s) laat liggen, omdat zij anders mooie combinaties tegen jou kunnen gebruiken.
De onzekerheid die de acolieten met zich mee brengen zorgt er daarnaast voor dat je elke keer moet bedenken of je de gok wilt wagen om veel mana te besteden en of het omkopen van deze acoliet nu wel zo verstandig is. Wat mij betreft een zeer goede balans tussen tactiek en geluk.
Ook met de herspeelbaarheid van het spel zit het wel goed. Je krijgt voldoende spelersbordjes met verschillende dieren en vaardigheden en ook voldoende acoliet-, spell- en challengekaarten om elk spel anders te laten verlopen.
Uiteraard zie ik nog wel wat verbeterpunten die wellicht nog aangepakt zullen worden in het vervolgtraject. Zo zou een symbool voor eenmalig gebruik in plaats van uitgaan van eenmalig gebruik tenzij anders wordt bepaald mijns inziens duidelijker zijn. Hetzelfde geldt voor het gebruik van spells, want moet je alle spells nu al tijdens jouw beurt gebruiken, of mag je er ook voor kiezen om bepaalde spells in de beurt van je tegenstander gebruiken.
Zelf heb ik dit project gebacked omdat dit spel een leuke aanvulling is op mijn spellenkast. Ik vermoed dan ook dat dit spel een voltreffer zal zijn in de groep waarmee ik speel. Wat mij betreft zouden zelfs de Nederlandse uitgevers een blik op dit spel moeten werpen, want met een eenvoudige vertaling van de spelregels en kaartteksten zou je een vrij groot publiek moeten kunnen bereiken.
Alle foto’s in deze review zijn ter beschikking gesteld op boardgamegeek door designer A. West, waarvoor dank.
All pictures in this review have been posted on boardgamegeek bij designer A. West, for which we extend our gratitude.