Ameritrash.nl > Reviews Ameritrash > Warhammer Underworlds: Shadespire
Warhammer Underworlds: Shadespire
Warhammer Underworlds: Shadespire is een uitstapje in een wereld die Games Workshop niet goed kent. Small scale combat, zoals we kennen uit “Warband” miniature games zoals Malifaux. Lukt Games Workshop het de zoveelste topper van de afgelopen jaren af te leveren? Of kunnen ze het beter houden bij de grotere legers..?
Warhammer Underworlds: Shadespire
David Sanders
2017
2 spelers (extra multiplayer opties)
Games Workshop
30-45 minuten
Combat, Games Workshop, Age of Sigmar, Collectable, Deckbuilding, Competatief, miniatures, wargame
Engelstalig
Gematigde mate van taalafhankelijkheid
Doel
In Warhammer Shadespire spelen twee spelers elk met een legertje miniaturen (een warband) tegen elkaar in een korte, maar heftige combat. Uniek van Warhammer Shadespire is dat het hier kleine legers betreft, van zo’n 3 tot 8 mannetjes. De variatie komt van de random setup van het bord, maar ook doordat elke “warband” een eigen, uniek en customizable deck met kaarten heeft met objectives om te scoren en actiekaarten om te spelen. Na elke ronde, volgt er een score fase waarbij wordt gekeken hoeveel Victory Points je bij elkaar hebt geknokt. Ook verdien je Victory points met het verkrijgen van objectives.
De speler met de meeste Victory Points aan het einde van 3 ronden wint.
Setup
De Setup van Warhammer Shadespire is betrekkelijk lastig, vooral omdat iedere speler twee eigen unieke kaart decks samenstellt. Een objective deck van 20 kaarten, en een Power deck van 30 kaarten.
Vervolgens dobbelen de spelers en kijken welke speler de meeste “Criticals” rolt. Die speler bepaalt hoe de borden neergelegd moeten worden. Deze speler begint ook met het plaatsen van de eerste van 5 objective tokens, die vervolgens door de spelers om en om worden neergelegd.
Vervolgens rollen de spelers weer dobbelstenen om te kijken welke speler moet beginnen met het plaatsen van miniaturen. Zodra de miniaturen op hun start locaties gespeeld zijn kan ronde 1 beginnen. Naja, bijna dan want de spelers rollen eerst dobbelstenen om te kijken wie er mag beginnen. De speler die de meeste criticals rolt wint weer, waarbij de speler die begon met miniaturen plaatsen “gratis” +1 critical op zijn rol heeft.

Shadespire na de setup. Vakjes met een wit icoon zijn start posities. De tegels zijn objectives.
Ronde-overzicht
Zoals gezegd speelt Warhammer Shadespire zich af over 3 ronden, waarbij elke ronde er hetzelfde uitziet. Iedere speler heeft in een ronde maximaal 4 acties waaruit hij of zij kan kiezen:
- Move. Beweeg een miniatuur het aantal vakjes dat op de bijbehorende referentiekaart staat. Na de Move leg je een Move token langs het bewogen miniatuur, dit move token geeft aan dat dit miniatuur niet meer mag bewegen deze ronde.
- Attacken. Doe een aanval. Hoe combat werkt leg ik later uit.
- Chargen (Move+Attack). Beweeg het miniatuur, en doe daarna direct een aanval. Hierna plaats je een Charge token langs het geactiveerde miniatuur. Een charge token geeft aan dat deze miniatuur geen move of Attack acties meer mag doen deze ronde.
De verschillende tokens in Shadespire. Links het token dat aangeeft dat deze mini bewogen heeft. Het middelste token is charge, en niet meer mag bewegen of aanvallen. Het laatste token is het Guard token.
- Guard. Plaats een Guard token bij het miniatuur. Een guard token laat een karakter beter verdedigen. Hoe verdedigen werkt leg ik later uit bij Combat.
- Draw Power card/ Draw Objective card. Wanneer de speler een objective kaart wil pakken, moet hij of zij eerst een Objective kaart weggooien zodat ze er altijd maar maximaal 3 kaarten op hand hebben.
- Passen. Als je geen actie wilt of kunt uitvoeren is dit je laatste optie.
Combat is net als de rest van Warhammer Shadespire behoorlijk eenvoudig. Wanneer je met je miniatuurtje een andere miniatuur aan wilt vallen is het belangrijk eerst te kijken naar de aanvalsstatistieken van het miniatuur. Veel miniaturen kunnen enkel andere miniaturen aanvallen die naast hun staan. Sommige miniatuurtjes kunnen echter Ranged aanvallen, waarmee ze van afstand aan kunnen vallen. Zodra een miniatuur in range is, kan je dit miniatuur aanvallen.

Twee reference kaarten. Een van Garrek Gorebeard en een van Seak. Links onderin staat een hexagon met hun bewegingssnelheid, het aantal vakjes dat ze bewegen. Daarnaast staat het icoon voor welke en het aantal verdedigingsdobbelstenen dat ze hebben. In het midden staat het aantal wonden. Garrek Gorebeard heeft een Blooddrinker Axe aanval. Het hexagon betekent de range van de aanval, Gorebeard valt alleen aangrenzende (afstand 1) vakjes aan. Gorebeard rolt 2 dobbelstenen, en ‘hit’ bij elk bijl symbool. Zodra Gorebeard hit, dan doet hij 2 damage met zijn aanval. Het ‘gouden’ vierkantje onder Gorebeard is zijn “inspired” conditie, zodra aan de conditie voldaan wordt draai je de referentie kaarten om, en zie je verbeterde statistieken. De kaart van Saek is ‘inspired’, duidelijk te zien aan de kleur..
Je aanval heeft 3 belangrijke statistieken, die op je reference kaart staan. Een getal, een icoon dat op dobbelsteen-zijden staat, en een schade-waarde. Wanneer je aanvalt, rol je het nummer als aantal dobbelstenen, en elk gerolde dobbel-zijde die matcht met je referentie kaart is een succes.

De dobbelstenen. Boven de aanvalsdobbelstenen, daaronder de verdedigingsdobbelstenen.
De verdediger kijkt naar de verdedigingswaarde en de daarbij aangegeven dobbelsteen-zijde van de aangevallen miniatuur en rolt de verdedigingsdobbelsteen. Elk symbool dat matcht met de dobbel-zijde is een succes.
Rolt de aanvaller meer hits dan de verdediger, dan is de aanval een Hit en doe je evenveel schade als de schade waarde.
Hier zijn echter een aantal uitzonderingen op, bijvoorbeeld met critical successen. Deze iconen staan op de aanvals- en verdedigingsdobbelstenen. Critical successen zijn in principe altijd succesvol, en resulteren in een hit tenzij de verdediger evenveel critical successen rolt. Rolt de aanvaller 3 successen, en de verdediger slechts 1 critical succes, dan heeft de verdediger toch succesvol verdedigend.
In het geval van gelijke aantallen critical successen, geeft het aantal normale successen de doorslag.
Vervolgens is er nog het idee van support. Miniaturen kunnen bij hun aanval of verdedigingspoging worden geholpen door andere miniaturen van hetzelfde leger. Voor de aanvaller tel je het aantal voor de aanvaller vriendelijke miniaturen die rondom de verdedigende miniatuur staan. Voor de verdediger is de support-waarde gelijk aan het aantal voor de verdediger vriendelijke miniaturen dat aangrenzend staat aan de aanvaller. Hoe meer support je miniatuur heeft, hoe meer kansen op succesvolle aanvals-of verdedigingspogingen. Het ) resultaat telt als een succes als je 1 meer support hebt, het ronde icoon is een succes als je twee meer support hebt dan de andere miniatuur.

Combat, met wat supportende miniaturen.
Na elke actie, komt er een reactie fase waarbij de actieve speler een Power kaart mag spelen. Daarna mag zijn of haar tegenstander een Power kaart spelen. Dit gaat net zo lang door tot men beide geen kaarten meer wil spelen.

Twee power kaarten. De powerkaart met het zwaard mag je spelen in de Power fase. De kaart met het tandwiel alleen in de End of Turn fase. Beide spelers hebben een uniek deck van Power kaarten.
Nadat iedere speler 4 acties heeft gespendeerd is het tijd voor de End phase. Daarin worden 4 stappen doorlopen:
- Score objectives. Elke speler beginnend met de start speler deze ronde speelt zijn of haar behaalde objective kaarten uit. Voor een voorbeeld van objective kaarten, zie hieronder.
- Discard ongewenste objectives.
- Speel upgrade kaarten. Upgrade kaarten geven je miniaturen betere mogelijkheden. Sommige upgrades zijn specifiek voor bepaalde karakters. Zo kan Unstoppable Charge hierboven alleen op Saek worden gespeeld.
- Discard ongewenste upgrade kaarten.
- Vul je hand aan tot 5 power kaarten en 3 objective kaarten.

Twee voorbeeld objective kaarten. Beide spelers hebben een uniek deck van objectives.
Conclusie
First things first, ik vind Warhammer Shadesire echt helemaal geweldig. De redenen daarvoor zijn eenvoudig. Zoals je uit bovenstaande beschrijving kunt lezen is Warhammer Shadespire een vlot, snel, en vrij eenvoudig spel waarbij je continu probeert elkaar te bevechten en objectives te halen. En dat is precies wat ik wil in een miniatures game.
Hoewel ik niet de grootste miniature wargamer ben, ben ik wel fan van miniaturen. Warhammer Shadespire heeft mooie miniaturen. Verder heeft Warhammer Shadespire een duidelijk bord zonder de issues die mij storen als ik miniature games speel. Ik houd niet van movement met liniaaltjes, het bouwen van terrein of hele complexe line of sight rules. Shadespire is eenvoudig én eenduidig. Movement is niet veel meer dan het aantal vakjes tellen en je miniatuur bewegen.
De vervolgende top beslissing die gemaakt is door de designers van Warhammer Shadespire is om het hele spel kaartgedreven, en customizable te maken. Elk leger heeft kaarten die alleen dat leger mag gebruiken en algemene kaarten die elk leger mag gebruiken. Hoewel de twee legers uit de startersdoos een preconstructed deckje hebben, ben je volledig vrij om je eigen deck te bouwen waarmee jij denkt dat jouw leger het beste uit de voeten kan. En dat is zo’n ontzettend cool idee. Ik vind het wel fijn dat de basegame komt met 2 standaard decks, maar tegelijkertijd ook jammer dat de uitbreidingsets wel komen wel met kaarten, maar weer niet met aangeraden decklijsten. Dat is dan wel weer wat jammer.
Games Workshop wil van Shadespire een nieuw toernooi spel maken en dat is te zien! Er zijn inmiddels 2 expansion packs uitgebracht met andere warbands. Elke warband heeft een ander aantal miniatuurtjes (3, 4, 5 en 7), een ander ‘ras’, met eigen specialiteiten. Erg, erg cool.
Shadespire is voor mij een van ‘de’ titels van 2017. Ik ben dan ook benieuwd waar Games Workshop met deze titel in de toekomst naartoe gaat!
Het gedoe met miniaturen en kaarten doet me direct denken aan dungeon command. Daarbij was het wel de bedoeling dat je sommige van je bagger units en kaarten kon wegwerken door meerdere sets te kopen en de sterke units te verzamelen, zoals bij zoveel andere kaartspellen. Hoe zit dat in dit spel? Ik lees niet of het veel herspeelbaar is? Kan je met enkel de basegame goed spelen, of ga je toch ook die expansies willen halen om je slechte kaarten te vervangen? Ben een fan van de WH universe, maar geen enkel spel boeit me omdat GW games altijd zo doordrongen zijn van tactieken om veel of meerdere versies te verkopen per persoon. Hoe is dit in dit spel?
Ik heb geen ervaring met dungeon command, dus daar kan ik niet zoveel over zeggen.
Mijn ervaring met Shadespire is dat elk leger een eigen strategie heeft, waarbij je troepen en mogelijkheden moet inzetten om doel-tegels te verdienen of andere objectives te halen.
Afhankelijk van je leger heb je een paar sterke, of een hele hoop zwakke mannetjes waarmee je echter weer veel flexibeler kunt werken. Shadespire is geen deckbuilder, waarbij de kaarten in het spel uitmaken. Je wilt juist vooraf je deck zo samenstellen dat je de beste kaarten voor je strategie hebt.
Is het herspeelbaar? Ik heb het zeker 10-15 keer gespeeld en doordat je decks bouwt kan het zeker flink herspeelbaar zijn. Ik heb wel de 2 andere facties (skeletten en orcs) erbij gekocht voor meer diversiteit en meer kaarten. Zijn deze uitbreidingen noodzakelijk? Ik denk het niet, maar wil je het spel veel spelen of goed kunnen deckbuilden dan denk ik dat het uiteindelijk wel een must is.
Het spel is op zijn best als je vrienden hebt die het ook spelen, en over hun eigen sets beschikken. GW heeft duidelijk gemikt op een toernooi scene.. waarbij ik me afvraag of de casual gamer zoals jij en ik het optimale uit de game gaan halen.
Desondanks kan ik me er echt uitstekend mee vermaken.