Warhammer Quest: the Adventure Card Game

Warhammer Quest: the Adventure Card Game (WHQ) is een kaartversie van de oude Games Workshop klassieker Warhammer Quest. In plaats van mini’s door kerkers te bewegen activeer je hier kaarten met speciale abilities. Verrassend leuk.

Warhammer-Quest-The-Adventure-Card-Game-Kartenspiel-Englisch-English

Warhammer Quest: the Adventure Card Game
Adam & Brady Sandler
2015
1-4 spelers
Fantasy Flight Games
60 minuten
fantasy, combat, solo, coop, coöperatief, kerker, dungeon, dice
Engelstalig
Hoge mate van taalafhankelijkheid

Doel
WHQ is een scenario gebaseerd spel, waarbij 5 van de 6 quests samen tot een campaign behoren. De campaign voert de moeilijkheidsgraad steeds verder op, dus deze is wat minder geschikt om zo in te springen. Om dit toch op te vangen is er nog een “Delve quest” die ook los gespeeld kan worden.

Per scenario zijn de regels om te winnen verschillend. Zo moet je in scenario 1 een specifieke locatie ‘ontdekken’ en in scenario 2 de Nemesis (eindbaas) verslaan. Elk scenario heeft ook regels om te bepalen of er na afloop van een ronde een speciaal effect gebeurt. Dit staat allemaal duidelijk aangegeven op de scenario overzichtskaarten.

Nogmaals de Scenario kaart voor scenario 1. Zie de winst en victory conditions helemaal onderin.

De scenario kaart voor Scenario 1. De kaart wordt later nog in meer detail uitgelegd, nu is het belangrijk te letten op de Victory en Defeat conditions.

Setup
De setup van WHQ is niet bijzonder complex, maar laat je behoorlijk wat decks met kaarten samenstellen. Per scenario staat uitgelegd hoe je precies elk deck moet samenstellen. Het lastigst te maken is het Enemy deck, waarbij je specifieke ‘sets’ kaarten van 1 type uitzoekt en aanvult met andere enemy kaarten. Dit deck symboliseert de vijanden waar je doorheen moet zien te knokken. Daarnaast maak je een locatie deck met locaties waar je doorheen moet komen. Ook schud en kies je nog een aantal Gear (gevonden uitrustingen) en Dungeon kaarten (items, events, etcetera). Als laatste plaats je de Nemesis van het scenario in z’n “Vault”, waar hij zijn Nemesis effecten kan triggeren en eventueel kan spawnen.

Wat dungeon kaarten.

Elke speler kiest een van de 4 karakters. Speel je solo, kies je twee karakters. Afhankelijk van het spelersaantal komt het spel met een overzichtskaart voor je karakter met een aangepast aantal levenspunten en eventueel een speciale ability.

Overzichtskaarten voor de Warrior Priest. Let op het aantal iconen voor spelers. Hoe meer spelers, hoe minder levenspunten.

Overzichtskaarten voor de Warrior Priest. Let op het aantal iconen voor spelers. Hoe minder spelers, hoe meer levenspunten.

Ook krijgen de spelers 4 actie kaarten. Afhankelijk van of je verder gaat met een campaign kunnen deze basic actie kaarten al (deels) zijn vervangen voor “Advanced” actie kaarten.

whq002

De 4 acties van de “Warrior Priest”. Het zijn een Aid, Rest, Explore en Attack actie. Rechtsonderin de Rest actie staat het recycle teken. Alle acties worden na gebruik “exhausted”, dit recycle teken geeft aan dat zodra deze actie wordt geactiveerd alle anderen ook weer gebruikt kunnen worden. Klik op de afbeelding voor een hogere resolutie

WHQsetup

Een potje WHQ in actie. Over alle componenten later meer.

Ronde-overzicht
WHQ speelt in rondes, waarbij elke ronde bestaat uit een aparte Hero, Enemy, Locatie en Peril stap. Hier ga ik even in detail doorheen, maar eerst moet ik wat zeggen over de dobbelstenen. Dit is het centrale mechanisme van het spel.

De dice in Warhammer Quest. De witte helden dobbelstenen en de zwarte vijanden dobbelstenen. Op de witte staan het symbool voor Critical Hits, Hits en een Hits/Defense resultaat. De rest is blanco. Zwarte dobbelstenen zijn voor de vijanden en hebben het Nemesis en Klauw symbool.

De dice in Warhammer Quest. De witte helden dobbelstenen en de zwarte vijanden dobbelstenen. Op de witte staan het symbool voor Critical Hits, Hits en een Hits/Defense resultaat. De rest is blanco. Zwarte dobbelstenen zijn voor de vijanden en hebben het Nemesis (waarna je het Nemesis effect uitvoert) en Klauw (sterke “Engaged” vijand valt de Held aan) symbool.

De dobbelstenen van WHQ symboliseren afhankelijk van de actie die je uitvoert het aantal successen dat je met je actie hebt behaald. Voor elke actie ‘bouw’ je een collectie met dobbelstenen die je gaat rollen. Elke actie die je kiest geeft je een aantal witte “Held” dobbelstenen. Voor elke actieve vijandenkaart waarmee je held is “engaged” een zwarte dobbelsteen. Veel effecten laten vijanden “exhausten”, voor “exhausted” vijanden rol je geen dobbelstenen. Voor elke andere vijand rol je een zwarte vijanden dobbelsteen. Op de witte dobbelstenen staan critical successen, successen en “defense” symbolen. Critical successen tellen als hit, en laten je een extra dobbelsteen rollen. De zwarte dobbelstenen symboliseren de vijanden die terug knokken. Op deze dobbelstenen staat een klauw en een Nemesis symbool. Rol je een klauw, doet het sterkste monster waarmee je Hero “engaged” is en welke niet “exhausted” is, schade aan de speler. Gerolde “defense” resultaten op de Helden dobbelstenen houden dit soort schade weer tegen. Rol je het Nemesis symbool op de zwarte dobbelsteen, kijk je naar het Nemesis effect op de Nemesis kaart en voer je dit uit.

Nemesis 1, Odious Grump. Odious heeft als Nemesis effect dat de Party twee wonden moet verdelen.

Nemesis 1, Odious Grump. Odious heeft als Nemesis effect dat de Party twee wonden moet verdelen.

Nu dan, de acties.

  1. Hero-fase.
    Hierin voeren de spelers elk hun acties uit in beurtvolgorde, waarbij elke Hero dezelfde 4 acties heeft (die wel flink verschillen tussen de verschillende karakters). Elke Hero voert minimaal één actie uit in zijn beurt en ‘exhaust’ daarna de actie. Elke speler heeft ook 1 actie kaart die alle actie kaarten weer beschikbaar maakt om te gebruiken. Deze kaart heeft een recycle symbool in de linker benedenhoek. Speel je met 1 of 2 spelers, krijgt elke Hero twee acties. Spelers kunnen kiezen uit 4 acties:

    1. Explore. Tijdens een Explore actie ontdek je de kerker en bouw je aan je progressie door de kerker heen. Elk succes dat je tijdens deze actie rolt brengt je verder naar nieuwe locaties. Hoeveel “explore” tokens op een locatie moeten komen voor je verder mag reizen staat in de rechter benedenhoek.
    2. Rest. Tijdens een Rest actie probeert je karakter zichzelf te genezen. Elk succes dat je op je witte Helden dobbelstenen rolt geneest je Held 1 hit point schade.
    3. Aid. Tijdens een Aid actie help je een andere speler. Elk success geeft een succes token aan de speler. Spelers kunnen dit soort tokens inzetten als “succes” voor ze hun dobbelstenen gaan rollen voor hun actie.
    4. Attack. Tijdens een Attack actie tellen je successen als schade aan de vijanden. Combat werkt daarom erg eenvoudig, elk succes doet een schade aan een monster waarbij eventueel armor hiervan af wordt gehaald. Krijgt het monster evenveel schade als hit points, is ‘ie dood.

      Wellicht overdreven, maar nogmaals de acties voor de Warrior Priest.

      Wellicht overdreven, maar nogmaals de acties voor de Warrior Priest.

  2. Enemy-fase.
    Tijdens de Enemy-fase vallen alle ‘unexhausted’ vijanden de Helden aan. In beurt volgorde activeren alle spelers een monster, waarbij ze eerst monsters waarmee ze engaged zijn moeten kiezen en daarna monsters in de “Shadows”. Elk monster heeft onder het artwork een balk met een of meerdere aanvalskeywords. De meest belangrijke keywords zijn Inflict, Advance en Retreat. Met een Inflict krijgt de Held schade van het monster. Met een Advance wordt de Hero “engaged”. Met een Retreat vlucht het monster juist weg en gaat deze naar de “shadows”. Face down Vijanden die aanvallen vanuit de Shadows worden eerst omgedraaid, en vallen dan aan.

    Voorbeeld van een Elite rode

    Voorbeeld van een Elite (rode) en reguliere Clanrat vijandkaart. De Elite Clanrat doet 2 schade, heeft 2 hitpoints en 1 Armor. De reguliere Clanrat doet 1 schade, heeft 1 hitpoint en 1 Armor. Beide proberen de actieve Held te engagen als ze vanuit de Shadows komen, en doen daarna hun schade aan de Held.

  3. Locatie-fase.
    Tijdens de locatie fase wordt gekeken of de locatie voldoende progress-tokens heeft om te worden vervangen door een volgende locatie. Is dat niet het geval, gaan eventuele locatie effecten af. Sommige hiervan zijn positief, sommige negatief.

    whq007

    Een locatie kaart. Deze kaart zorgt dat er 2 open vijanden worden toegezen en 1 gesloten in de Shadows komt (zie de schedeltjes links onderin). De locatie heeft 6 Exploration tokens nodig voor de party er vertrekt (rechts onderin). Het locatie effect, wat artwork en wat fluff staat in het midden.

    Tijdens het reizen naar een nieuwe locatie wordt een nieuwe locatie kaart omgedraaid en worden Monsters in de Shadows afgelegd. Monsters waarmee de Helden “engaged” zijn, worden dus NIET afgelegd. Nieuwe locaties komen daarentegen wel met nieuwe vijanden. Een deel van de nieuwe vijanden wordt direct toegewezen aan de Helden, een ander deel komt face-down in de Shadows. Heeft een Held al 3 monsters waarmee ze “engaged” zijn, worden de monster kaarten in de Shadows geplaatst nadat ze hun schade hebben gedaan aan de Held in kwestie. Monsters in de Shadow blijven in principe facedown, tot ze worden aangevallen of getarget door de Helden. Anders draaien ze pas om wanneer ze aanvallen.

  4. Peril-fase.
    Tijdens de Peril fase kijk je of je in een ronde zit met een Peril effect. Deze worden op het scenario aangegeven met groene, blauwe en rode kleuren. Afhankelijk van het scenario betekenen ze wat specifieks. Dit staat duidelijk op de scenario kaart.

    Nogmaals de Scenario kaart voor scenario 1. Zie de winst en victory conditions helemaal onderin.

    Nogmaals de Scenario kaart voor scenario 1. De Peril effecten triggeren na ronde 3, 6 en 9. De precieze effecten worden in kleur daaronder uitgelegd.

Afhankelijk of je het scenario wint of verliest vul je de winst en verlies effecten uit op de scenario kaart. Daarna kom je als je een campaign speelt in de Settlement phase. Hierin krijg je twee acties die je kan besteden aan het krijgen van meer gear, het krijgen van meer plek om gear kaarten mee te nemen én het upgraden van actie kaarten. Per actie kan je 1 actie kaart upgraden. Acties mogen vaker dan een keer gekozen worden.

Conclusie
Ik wist niet goed wat ik moest verwachten van Warhammer Quest: the Adventure Card Game. Op een of andere manier is het originele bordspel vorig jaar in mijn bezit gekomen en heb ik dit enkele keren solo gespeeld. Mij beviel dit prima. Een kaartspel zag ik niet erg gebeuren. Wel ben ik door Games Workshop-themed games zoals Blood Bowl, Chaos in the Old World, Betrayal at Calth en Forbidden Stars fan van het Warhammer universum. Dit alles maakte me toch nieuwsgierig, was dit een leuke game?

Uiteindelijk moet ik toegeven dat tegen mijn verwachtingen in WHQ een zeer plezierig spel is geworden. Ik heb WHQ solo, met 2, 3 en 4 spelers gespeeld. Elke spelersaantal werkt prima, hoewel de echte solo purist het niet leuk zal vinden dat ze effectief twee Helden tegelijk spelen. WHQ draait om het slim combineren van je acties, het elkaar gunnen van succestokens en daarmee je acties sterker maken, slim schade pakken wanneer het nodig is en duidelijk met de missie bezig zijn. Speel om te winnen, want de vijanden zijn letterlijk eindeloos gezien je het enemy deck herschudt wanneer het leeg is. Wat dat betreft is WHQ een enorm thematisch spel, je voelt je continu overgeleverd aan de grillen van het lot, tegen beter weten in knokkend tegen een eindeloze horde vijanden. Top.

De componenten zijn zoals we die van Fantasy Flight gewend zijn. Het artwork is amazing en de kwaliteit van het karton en kaarten is uitstekend. Wel zijn de regels van WHQ een draak om te leren, zelfs met het normaal gesproken fijn werkende “Learn to Play” en “Rules Reference” systeem dat FFG heeft ingevoerd. De Learn to Play is niet uitgebreid genoeg en de Tutorial is zo beperkt dat je niet echt een goed overzicht krijgt van de gameplay. De Rules Reference heeft alle details inclusief setup en fase informatie, maar dit staat op alphabet gesorteerd en staat dus volledig door elkaar. Jammer. Nu speel je de game zeker een paar keer fout, tenzij je onze review leest uiteraard.

Ik had het niet verwacht, maar WHQ is een blijvertje. Een uitstekende kaart-versie van een bordspel dat een cult status heeft bereikt. Natuurlijk is het niet zo gedetailleerd als het origineel, maar er zit wel een echte explore, fight en dungeon feel in. Had zeker in mijn Top 10 van 2015 gestaan had ik het spel eerder gespeeld.

 

1 Reactie

  1. Kos

    Heb WQ voor een prikkie gekocht van iemand die dacht hip te zijn op het hoogtepunt van Terrinoth. FFG heeft ook bij HoT gefaald in het leveren van expansies en nu heb ik WQ. Heb persoonlijk iets tegen de terrinoth wereld, ook bij LoD last van, te generiek en zo ontworteld random, zoiets.

    WQ daarentegen ademt met elk kaartje zoveel lore uit dat het gewoon vasthouden al episch aanvoelt. Gameplay is zonder meer rijk. Daarnaast kun je een massa nieuwe queesten en helden en campaigns downloaden, allemaal liefdevol (maar kneuterig qua spelling, moet je zelf fixen in paint.exe) gratis. Heb alles geprint.

    Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.