Ameritrash.nl > Reviews Ameritrash > Warhammer Quest: Silver Tower
Warhammer Quest: Silver Tower
Warhammer Quest: Silver Tower is de vernieuwde versie van de antieke, maar klassieke Warhammer Quest. Net als zijn voorganger is Silver Tower een puur coöperatieve dungeon crawler. Leuk is in deze versie dat je dobbelstenen gebruikt om acties uit te voeren. Al met al, een terugkeer van een klassieker. Is dit een waardige opvolger of vooral zonde van al het plastic?
Warhammer Quest: Silver Tower
Games Workshop
2016
1-4 spelers
Games Workshop
120-240 minuten
dungeon crawler, dungeon, warhammer, dice, fantasy, combat
Engelstalig
Gematigde mate van taalafhankelijkheid
Doel
Warhammer Quest: Silver Tower (WHQ) is een coöperatieve dungeon crawler, waarbij de spelers tegen het spel spelen. In WHQ zijn er een stel helden opgesloten in de magische Silver toren van Tzeentch, de god van magie en verandering. De helden proberen door 8 challenges te overleven een amulet bij elkaar te sparen waarmee ze kunnen ontsnappen. Tot die tijd ‘dromen’ en dwalen ze rond door de toren zonder eind..
Elke challenge is een scenario dat je speelt met je heroes, en welke je afsluit met het verdienen van een (deel van het) amulet. Heb je alle challenges gedaan, dan volgt er een boss fight en win je de campaign.
Setup
De setup van WHQ is enorm eenvoudig. Er is een algemene start-tegel waar de helden altijd op beginnen. Die leg je uiteraard klaar. Alle spelers kiezen een hero die ze willen spelen en krijgen de bijbehorende ref-sheet met statistieken van hun held, “Renown”-token en dice in de spelerskleur. Je leest het goed! Je krijgt voor iedere speler 4 dice in de spelerskleur zodat je zeker hoeveel acties iedereen heeft. Een leuke twist. Zodra de heroes gekozen zijn plaats je ze op de manier waarop jullie willen op de start tegel.
- De heroes op de start tegel.
- De heroes op de start tegel.
Daarnaast zijn er nog twee aspecten die je moet klaarzetten. Het Destiny board komt ergens in het bereik van alle spelers te liggen. Op dit bord is plek voor de Renown-tokens, item en skill decks en de Destiny dice. Dit is een unieke twist voor deze versie van WHQ. Het Destiny dice systeem zijn 0-5 extra acties die de helden per beurt krijgen en gezamenlijk mogen gebruiken. Zodra je er 1 gebruikt, ‘lock’ je de hoogste waarde dobbelsteen voor de volgende held! Leuk gedaan. Daarnaast bepaalt de rol van de destiny dice aan het begin van elke ronde of er speciale events worden getriggerd (hierover later meer).
Nu ben je effectief klaar om te beginnen. Als laatste zoek je de challenge uit die je wilt spelen en sorteer je het dungeon deck. Dit bestaat uit een aantal kaarten met onderin de laatste kaarten de doeltegel geschud. Je leest nog wat challenge fluff voor en het spel kan beginnen!
Ronde-overzicht
- Destiny fase.
In deze fase rol je de 5 destiny dice. Zolang je 5 verschillende resultaten rolt gebeurt er tijdens deze fase niets. Rol je echter enkele malen hetzelfde resultaat kijk je in de tabel of er (negatieve) consequenties aan de Destiny rol verbonden zijn. Elke niet uniek dobbel-resultaat ben je kwijt. Dus 1 1 2 2 2 betekent 5 verloren dobbelstenen..

Het Destiny board. Links de Treasure kaarten met items. Rechts de skill kaarten. In het midden de paarse Destiny dice. De twee 3’en zijn afgelegd.
- Ben je alle 5 dobbelstenen kwijt mag elke hero 1 3-zijdige dobbelsteen aan wounds genezen. Heb je 5 dezelfde resultaten gerold, krijgt iedere speler een skill kaart. Toch niet zo heel verschrikkelijk dus.
- Worden 1’en of 6’en verwijderd, dan krijg je een “unexpected event”. Je rolt twee dobbelstenen, de ene na de andere. De eerste dobbelsteen worden de tientallen, de andere resultaten worden de enkele resultaten (6 en 1 worden dus samen 61). Voor elk resultaat is een tekstje beschikbaar in de bijgeleverde Adventure book. Dit zijn random events, gebeurtenissen, extra vijanden. Een beetje een twist dus.
- Worden er 2’en, 3’en, 4’en of 5’en verwijderd, dan wordt er afhankelijk van andere condities een familiar op het bord geplaatst. Deze schattige kleine miniatuurtjes geven je potentieel voordeel of nadeel afhankelijk van het resultaat. Zo maken ze het krijgen van skills of schatten moeilijker, maar als je ze weet te vangen (rol een 4+ op hetzelfde vakje met de familiar) dan krijg je juist extra schatten of skills.
- Hero fase.
Simpel, doeltreffend, eenvoudig. Iedere hero heeft in principe altijd 4 dobbelstenen te besteden aan acties. Mocht je wounds hebben gekregen verminderd dit het aantal dobbelstenen. De Destiny dice die in de pool liggen kunnen door de spelers worden gebruikt als aanvulling. Elke dobbelsteen uit de destiny dice pool wordt gebruikt leidt tot het ‘locken’ van het hoogst overgebleven resultaat.- Move (1+ dobbelresultaat). Met een move mag je je mannetje laten lopen gelijk aan de speed. Heroes mogen diagonaal en door andere Hero’s heenlopen maar nooit stoppen op de plek van een andere miniatuur.
- Explore (1+ dobbelresultaat). Sta je aan de rand van een tegel mag je nu een nieuwe tegel omdraaien. Pak daarvoor de bovenste kaart van het exploration deck en kijk welke tegel je moet plaatsen. Afhankelijk van de tegel komt er nu een event, vijanden of ander gevaar.
De heroes net na de explore actie van de start-speler. De bovenste kaart bleek deze tegel te zijn en de start-speler heeft ervoor gekozen om de tegel zo te plaatsen. Daarna volgt een rol op de encounter table C. Het resultaat heeft geleid tot 4 vijanden.
- Recuperate (1+ dobbelresultaat voor de eerste, 2+ voor de tweede etcetera). Per recuperate genees je 1 wond. Je mag deze actie dus meer dan 1x per beurt uitvoeren. Een leuk systeem, waarbij je gaat afwegen hoe nodig het healen ‘echt’ is.
- Attack. Elk karakter heeft meerdere attacks. Elke hero heeft een basic attack (1+). Afhankelijk van het karakter krijg je dan een aantal dobbelstenen dat je moet rollen om aan te vallen. Elk gegooide resultaat dat je hit-rate overtreft is een hit op de vijand. Vijanden rollen in de regel geen defense en krijgen dus direct schade. Krijgen vijanden meer schade dan hun vigour, dan zijn ze dood en leveren ze (tenzij het inie-minie monstertjes zijn) de hero in kwestie 1 renown op.
Het overzichtskaartje van de Knight-Questor. De gerolde dobbelstenen zijn 3, 3, 1, 1. De Knight-Questor kan deze dobbelsteen uitgeven voor zijn basic attack (warblade), en zijn 3’en uitgeven aan guard stance of challenge. De traits zijn relevant voor sommige treasure’s/skills/events. Elke hero heeft nog een manier om extra renown te verkijgen, in het geval van de Knight-Questor kan hij renown verdienen als deze wordt aangevallen..
Er zijn effectief 3 soorten attacks die per karakter uniek zijn. Sommige attacks zijn combat, missile of area. Dit is het soort welke vijanden je aanvalt, aangrenzende miniatuurtjes, miniatuurtjes in line of sight of in het geval van de area aanval elke vijand (inclusief soms mede-Heroes) op de tegel.
- Adversary fase.
In deze fase vallen de vijanden de heroes aan als er vijanden zijn. Voor elke enemy group wordt een keer gerold op de Behaviour table in het regelboek. Afhankelijk van de rol gaan vijanden hun acties kiezen. Of ze vallen aan, ze vluchten, trekken zich terug en vallen aan met hun pijl en boog etcetera. Erg cool systeem, en erg leuk gedaan.
Zijn er geen vijanden, mag je als groep kiezen of je een respite wilt. In dat geval mag elke hero kiezen of ze 1 D 3 wounds willen genezen of een treasure kaart willen pakken. - End fase.
In deze fase verschuift de start-speler én worden tegels verwijderd die meer dan 1 tegel verwijderd zijn van de tegel met de meeste heroes erop. Zijn je heroes op dat moment
Conclusie
Topspel. In alle eerlijkheid had ik het niet helemaal verwacht, maar Games Workshop heeft in mijn ogen een echte top titel afgeleverd met Warhammer Quest: Silver Tower. En gedurft ook nog! Het systeem met destiny dice vind ik erg leuk, je bent daardoor echt bezig met het optimaliseren van acties. Als je pech hebt triggeren er allerlei events. Een origineel en verrassend mechanisme dat ik absoluut niet had verwacht van Games Workshop, dat toch vaak wat conservatieve tabletop wargame-achtige spellen maakt zoals Deathwatch Overkill (review) of Betrayal at Calth (review). WHQ is origineel en een echte coöperatieve board game. Echt heel, heel goed. De enige kanttekening die ik heb is dat het spel niet zo moeilijk lijkt. Ik heb alle scenario’s die ik speelde betrekkelijk eenvoudig gewonnen..
WHQ is behoorlijk thematisch, en door de events en de beperkte randomheid van de scenario’s wordt je wel echt in de wereld gezogen. De stukjes thematische fluff zodra events triggeren zijn leuk en maken een scenario ook wel ‘uniek’ ten opzichte van de andere scenario’s. Wel zijn alle die ik tot nu toe heb gespeeld gebaseerd op slachten, je moet gewoon figuurtjes doodstampen. Gelukkig speelt WHQ verrassend vlot met 2 en 3 spelers, zodat het niet gaat vervelen. Met 4 is het wat trager, maar mij verveelde het niet. Het systeem waarbij je dobbelstenen gebruikt om acties te kiezen werkt goed. Het is leuk dat bijzondere acties hogere dobbelsteen resultaten nodig hebben. Dat wounds je dobbelstenen kosten is ook gewoon weer goed gedaan. Simpel maar doeltreffend. Een beetje gejat van Dead of Winter misschien, die datzelfde systeem ook toepast. Maar voor dit soort games gewoon prima en doeltreffend.
De componenten zijn zoals we van Games Workshop gewend zijn. Bakken prachtige plastic miniatuurtjes. In tegenstelling tot andere games zie je hier meer dobbelstenen en kaartjes, al geef ik direct toe dat er meer kaartjes en meer karton in had mogen. Hopelijk komen er expansions om de boel wat dat betreft interessant te houden. Hoewel de game behoorlijke herspeelbaarheid heeft, zou ik toch graag meer zien dan 8 missies. Gelukkig is Games Workshop niet vies van geld, met de app en extra heroes is er tegen betaling al genoeg extra content beschikbaar..

BOE.
Zijn er nadelen? Voor mij een aantal, het spel is erg random dus af en toe verlies je keihard. Een ander nadeel is dat je continu met het Adventure book en met de Guidebook aan het rommelen bent. In het Guidebook staan de behaviour tables en de statistieken van de vijanden. In het adventure book staan alle tekst en fluff. Af en toe ben je dus aan het bladeren en zoeken en dat is jammer. Hadden ze er per enemy group een reference kaart bij gegeven zoals bijvoorbeeld de heroes hebben had me dat veel irritatie gescheeld. Maar ach. Even onder het kopieer-apparaat.
Houd je van cooperatieve games? Houd je van dungeon crawlers? Mis Silver Tower dan niet. Ik heb de extra expansions voor 60 euro alweer binnen. 5 poppetjes. Het is een dure hobby, maar in mijn ogen is Silver Tower dat meer dan waard.