Ameritrash.nl > Reviews Ameritrash > Warhammer: Age of Sigmar (starter set) [7/10]
Warhammer: Age of Sigmar (starter set) [7/10]
Warhammer: Age of Sigmar (AoS) speelt zich af nadat de hele vorige Warhammer wereld is vergaan in de eindtijd. AoS speelt zich af in een paradijselijk universum dat door de God Sigmar is gebouwd met een speciaal plekje voor zijn oude wereld, “the Old World”, gesloopt door de Chaos goden. In AoS hebben de Chaos goden de boel net weer gesloopt en neemt Sigmar wraak. Trap jij in de basisset de Chaos God Khorne terug de grond in?

De game komt in de doos in een aantal van dit soort sprues.. Werk aan de winkel.
Spel Informatie
Age of Sigmar
Games Workshop
Games Workshop
2015
2 spelers
60-90 minuten
Engelstalig
Lage mate van taalafhankelijkheid (enorm regelboek)
Miniature, Miniatures, Warhammer, Sigmar, Games Workshop, Dice, Attacks
AoS is een controversiële titel, waarin Games Workshop een hele nieuwe richting inslaat. Games Workshop is bekend van de grote, stikdure legers en de enorme codexen, waarbij gamers van te voren uren bezig zijn met het leger plakken, verven en uitdoctoren hoe het best synergieën tussen hun troepen te krijgen.. AoS doet het volledig anders. Ik ben nog steeds lang bezig geweest de boel in elkaar te plakken, maar de regels zijn 4 pagina’s in plaats van een bibliotheek aan boeken per leger, en rol je uitsluitend D6 dobbelstenen in het spel. Hoe units precies functioneren staat uitgebreid op “warscrolls”, een a4tje gegevens over de unit met movement, aanvallen, hitpoints, bravery en special abilities. Voor mij interessante wijzigingen gezien het nu minder lang en moeilijk duurt om te leren. Nu komt hier de belangrijkste eerste disclaimer over wat gaat volgen. Ik ben vooral een boardgamer en geen miniature wargamer. Ik heb dan ook niet heel veel ervaring met het genre en de ervaring die ik heb is meestal met ‘blends’ zoals StarWars X-Wing, Armada, Memoir ’44 en Battlelore.2. Voor de echte miniature wargamer gaat mijn review dan wellich niet heel interessant zijn, voor de boardgamer met interesse in mini’s.. wie weet?
Doel
In de starter komen in totaal 47 miniatures. Genoeg om met twee spelers een veldslag uit te vechten. In dit geval de legers van Sigmar versus de legers van Khorne, de bloedgod die we nog kennen uit het verleden van Chaos in the Old World.

Dit komt er allemaal in de doos van de starter. Helaas unpainted en niet geplakt.. Per unit zijn de troepen van Sigmar sterker, maar de Chaos krachten van Khorne hebben (veel) meer troepen.
Beide spelers proberen te winnen door elkaars troepen volledig uit te schakelen (major victory), de vooraf opgezette missie doelen te halen of eventueel een Minor Victory te boeken (hoogste percentage overlevende modellen na afloop). Ook zijn er nog Sudden Death victories, deze komen tot stand wanneer een leger minimaal 1/3e groter is dan het andere leger. De speler met het kleinere leger mag dan kiezen hoe hij nog meer kan winnen:
- Assassinate. Vermoord een Hero, Wizard, Priest of Monster unit in het leger van je tegenstander.
- Blunt. De tegenstander kiest een unit van minimaal 5 troepen. Als jij die unit sloopt win je.
- Endure. Heb na 6 ronden een bepaald model nog steeds in leven.
- Seize Ground. Aan het einde van de 4e ronde moet je een van je models binnen 3 inch van een terrein feature zijn die je tegenstander vooraf gekozen heeft.
Setup
De setup van AoS is afhankelijk van het speltype dat je kiest. De starterset komt een boek vol scenario’s die je kan nabouwen met de componenten in de doos (behalve het terrein). Ook komt Games Workshop met een nieuw boek vol scenario’s, dit lijkt de bedoeling..
Aan de andere kant is het natuurlijk toegestaan om je eigen setup te verzinnen. Allereerst verdeel je het bord grofweg in 2 foot squares. Per gebied rol je een dobbelsteen om te kijken hoeveel terrein er komt. Daarna rol je per terreinstuk wat de effecten zijn. De effecten van terrein bespreek ik later, wanneer de rest van het spel duidelijker is.
Wanneer je zelf een setup bouwt rol je allereerst een dobbelsteen. De winnaar van deze rol verdeelt het speeloppervlakte in 2 -gelijke- stukken, waar de andere speler kiest welke kant deze wil spelen. Dan zetten de spelers om-en-om een unit neer. Een van de grootste veranderingen hier die AoS maakt ten opzichte van Warhammer Fantasy Battles is dat het spel geen punten meer kent, waar eerst units mee werden geevalueerd. Nu zijn alle modellen in een unit in principe gelijk aan een ander poppetje, al kan 1 poppetje veel sterker zijn dan het andere. In dit geval doen de GW regels een beroep op de spelers om ‘balanced’ sets te bouwen. De speler die het eerst klaar is met setup kiest welke speler gaat beginnen. Na afloop van de setup en nog voor de battle bepalen beide spelers welk model hun generaal is, deze krijgt een speciale ability.
Ronde structuur
AoS kent een eenvoudige ronde structuur, die steeds wordt herhaald. Na de eerste ronde is er een roll off om te zien welke speler de beurt begint. Alle metingen van afstand, voor range en movement worden bepaald door een range ruler met inches. Deze mag je vrij neerleggen en units mee uitlijnen. In tegenstelling tot eerdere Warhammer versies meet je hier van model naar model, in plaats van basis tot basis.
- Hero fase.
In deze fase kunnen je General, Heroes en Wizards proberen spreuken te casten (of je tegenstanders spreuken blocken). - Movement fase
In deze fase kunnen al je units bewegen. De movement stad per unit staat in de warscroll van de unit. Naast een normale movement kan je ervoor kiezen om eventueel een “Run” te doen. Dan rol je een dobbelsteen. Die gerolde waarde mag je optellen bij de movement. Runs of Retreats (waarover later meer) sluiten de unit uit van verdere combat voor de hele ronde. Use it wisely.
Flying units bestaan ook, en laten je terrein effecten negeren.
Je mag nooit een movement binnen 3″ eindigen van een vijandige unit. Een retreat is een Movement uit bereik (3″) van een vijandige unit. Je mag daarme eniet binnen 3″ eindigen van een andere vijandige unit. - Shooting fase
Dit mag alleen als je deze ronde niet hebt een “Run” of “Retreat” heeft gedaan. Alle units die kunnen schieten mag je 1 voor 1 laten schieten. De range en damage staat per unit weer op de war-scroll. Afhankelijk van het aantal models in de unit vermenigvuldig je gewoon het aantal dobbelstenen dat je rolt. De kans per hit en daarna de kans per wound zijn twee individuele rolls en staan goed aangegeven. Nadat je 2x dobbelstenen hebt gerold, kan je tegenstander nog saves rollen. Alle wounds die niet door saves worden tegengehouden doen schade. Heeft een model maar 1 HP is het weg, is het een unit met models met 1 HP mag je tegenstander models uit de unit verwijderen tot alle schade is getanked. - Charge fase
Models binnen 12″ en meer dan 3″ van de tegenstander mogen een Charge uitvoeren. Doe je dat, rol je 2 dobbelstenen, rol je hoog genoeg om met een model uit de unit de afstand naar je tegenstanders te overbruggen (binnen 0.5 inch), dan is de charge gelukt en mag je de hele unit richting de gechargede unit bewegen - Melee fase
Nadat alle units die je hebt laten bewegen of chargen is het tijd voor de Melee fase van de ronde. Zijn er units binnen 3″, mag je een zo’n unit zijn Melee aanvallen uitvoeren op vijandige units. Hierna mag je tegenstander een unit kiezen om mee aan te vallen.
Combat werkt eigenlijk identiek aan de schade zoals beschreven in de Shooting fase, alleen kijk je naar de Melee gedeelte op de warscroll. Heeft een unit meerdere Melee wapens met elk een identieke lijn, mag je die allemaal uitvoeren. - Battleshock.
In deze fase worden gecheckt hoeveel units battleshocked raken. Elke unit waarvan models zijn gesneuveld in deze ronde moeten een test maken. De bravery waarde van de unit is daarin maatgevend. Rol een dobbelsteen en tel daarbij de hoeveelheid gesneuvelde models op. Is dat hoger dan de Bravery waarde van de unit waar de models toe behoorden, dan verlies je 1 model per punt dat je boven de bravery waarde zit. Mocht het een hele grote unit zijn, dan mag je +1 bij je bravery optellen per 10 models in de unit.
Hierna is je tegenstander de leidende speler.
Terrein effecten
Het terrein werkt op basis van dobbelsteen rollen. Vooraf zijn de effecten van het terrein bepaald tijdens de setup. Zodra een unit in kwestie binnen 3″ is van een terrein feature krijgen ze de volgende effecten:
- Damned. In range kan je een sacrifice maken. Je unit verliest 1-3 troepen (afhankelijk van een dobbel rol). Je krijgt dan een +1 op je attack-rolls met die unit.
- Arcane. Je wizards krijgen een +1 voor Wizard spreuken.
- Inspiring. Je units in de buurt krijgen een +1 op bravery rolls
- Deadly. Elke unit die een run of charge maakt langs of over dit terrein kan sterven wanneer je een 1 rolt.
- Mystical. In je hero-fase worden units veranderd. Op een rol van 1 kan de unit die ronde niet worden gebruikt. Bij een rol van 2-6, worden de unit sterker, en mag je gemiste wounds herrollen.
- Sinister. Alle units die knokken tegen units in dit terrein krijgen een -1 penalty bij Bravery rolls.
Conclusie
Warhammer: Age of Sigmar heeft met de starter-set een eerste inzicht gegeven in de nieuwe Warhammer wereld. Het spel zoals in de basegame komt kent op het oog vrij gebalanceerde scenario’s en hoeveelheden models. De gameplay.. is wat simplistisch. Ik weet van buddies dat Warhammer Fantasy Battles een uitgebreid movement, magie en schade systeem kende. AoS is erg uitgekleed en doordat je in principe gewoon als eerste met een unit wilt aanvallen leidt tot veel movements met charges, in de hoop de units van je tegenstander dusdanig te verzwakken dat ze jou aanzienlijk minder schade terug kunnen doen. Mijn potjes AoS waren in elk geval steeds gevechten in het midden van de tafel, waarbij een speler richting een andere was gecharged. Grote tactische keuzes leken hierin niet echt te bestaan maar het was wel lollig om te doen. Hoe groter de battle wordt hoe minder sterk dit effect wordt trouwens, want dan zijn sommige units door de bonussen die zij geven aan andere units veel aantrekkelijkere targets geworden.
Wat mij persoonlijk irriteert is dat je rolt met D6 om te kijken of je hit, daarna kijkt hoeveel schade je doet én je tegenstander daarna een save maakt. Dit is dobbelen om het dobbelen. De roll om te zien hoeveel van je hits daadwerkelijk wounds waren had wat mij betreft anders gekund.
AoS ziet er wel fantastisch uit, al hebben de Sigmarites wel een nickname, Sigmarines. Dit omdat de Sigmarites erg op hun 40k tegenhangers lijken. Als je dat een beetje over het hoofd kan zien vind ik de models erg tof. Ja, je moet ze uit sprues knippen en in elkaar plakken, maar zodra ze geassembleerd zijn ziet het er fantastisch uit.
Al met al vind ik AoS zoals het in de basegame komt een redelijk volwassen en gebalanceerd spel. Er is veel kritiek op het gamesysteem gekomen van die-hard Warhammer fans. Ik heb niet die bagage met Warhammer, en dus ook niet zoveel last van het gebrek aan complexiteit waar veel diehard fans kritiek op hebben. Voor mij is Age of Sigmar een leuke, relatief vlotte miniature warame geworden. Ik zie de kritiekpunten wat betreft de simplistische gameplay, maar voor mij is dat eerder een plus dan een min. Verwacht bij Age of Sigmar vooral een vrij lichte ervaring. Ga je er met de juiste verwachtingen in ben ik ervan overtuigd dat je een goede ervaringen met Age of Sigmar kan hebben.
Deze game is voor review ter beschikking gesteld door Games Workshop. Uiteraard heeft dit geen invloed op onze mening.
Bedankt voor het schrijven van deze blog. Mijn broertje is dit spel veel aan het spelen met vrienden en hij heeft mij enthousiast gemaakt voor Warhammer. Het design van de figuren is erg goed gedaan en ik leer steeds meer om strategisch te spelen en eigen setups te verzinnen.