Unlock! (zonder spoilers)

Escape rooms, op vrijwel elke plek schieten ze uit de grond. Door middel van het oplossen van puzzels en logisch nadenken onder tijdsdruk zul je moeten proberen uit een kamer te ontsnappen. En dit principe komen we inmiddels ook tegen in bordspellen.
Zo ook in Unlock! Je hebt 60 minuten de tijd om de puzzels op te lossen. Redden jullie het?

Unlock!
Alice Carroll, Thomas Cauët, Cyril Demaegd
2016
2-6 spelers
Space Cowboys
45-75 minuten
Co-operative Play / Puzzles / Storytelling
Engelstalig
Hoge mate van taalafhankelijkheid

Doel
Unlock! is een coöperatief spel waarin je een aantal scenario’s gaat spelen. Het doel van elk scenario is vrij duidelijk, je zult het scenario volledig moeten doorlopen en bij voorkeur voordat de tijd (60 minuten) voorbij is.

Een standaard spel is het zeker niet en dit zal dan ook niet een standaard review zijn. Het ontdekken van het scenario is grotendeels de uitdaging in het spel en hetgeen waar je plezier aan zult beleven. En aangezien wij dit niet voor jullie willen verpesten, zullen wij geen onthullingen doen over scenario’s. En dat houdt in dat we vrij weinig over het spel kunnen vertellen, zeker het spel ook nog eens vrij weinig spelregels kent.

Setup
Eigenlijk kent Unlock! niet echt een voorbereiding. Tenzij je het downloaden van een app als voorbereiding ziet. Of het klaarleggen van een stapeltje kaarten op tafel. Of misschien het lezen van de introductie van een scenario en het drukken op start in de app….

Want zodra je dit allemaal hebt gedaan, kun je gaan spelen. Sterker nog, voor het introductie scenario (dat je naast de drie volledige scenario’s in de doos aantreft) hoef je in feite de spelregels niet eens te lezen…..

Ronde-overzicht
Het spel Unlock! kent geen ronden. De tijd begint te lopen vanaf het moment dat je op start gedrukt heb in de app en vervolgens heb je 60 minuten de tijd om het einde van het scenario succesvol te halen. Dus laten we beginnen!

Elke scenario start, na het lezen de introductietekst, met een kaart waarop staat aangegeven waar je je bevindt en welke kaarten je mag opendraaien (cijfers op een plattegrond). Je zoekt de bijbehorende kaarten uit het deck met kaarten dat je hebt klaargelegd en legt deze open neer.

Je kunt hierbij verschillende kaarten pakken die elk met een kleur zijn aangegeven, Zo kun je voorwerpen (blauwe en rode kaarten), apparaten (groene kaarten), codes (gele kaarten) en andere soort kaarten (grijze kaarten) opendraaien.

Voor de rode en blauwe voorwerpkaarten geldt dat je deze in combinatie met elkaar moet gebruiken. Hoe? Denk je in dat je bijvoorbeeld een hamer en een spijker hebt liggen (flauw voorbeeld, maar in elk geval geen spoiler). Als jij denkt dat deze met elkaar gecombineerd moeten worden, dan tel je de waarde van die beide kaarten bij elkaar op. Je zoekt vervolgens in het deck kaarten de kaart met deze totale waarde en draait deze open. Als je de juiste kaarten met elkaar hebt gecombineerd, dan zal hier een nieuwe kaart worden opengedraaid waar je weer verder mee kunt. Klopt jouw redenatie niet, dan zul je een penalty kaart pakken. Je drukt op de penalty knop in de app en verliest hiermee kostbare tijd die je goed had kunnen gebruiken.

Apparaten (groene kaarten) zijn machines die je op de één of andere manier aan de praat moet zien te krijgen. Op die kaart staan verschillende modifiers aangegeven, waarvan je niet weet welke van toepassing zijn. Kom je daar achter door middel van het gebruiken van de aanwijzingen die je zou kunnen vinden, dan kun je de totale waarde van die gebruikte kaarten bij de modifier optellen om ook daar weer een nieuw kaart mee open te draaien.

Gele kaarten zijn de verschillende sloten die je tegenkomt in het spel. Kun je, met behulp van andere kaarten, deze code kraken dan vul je de code in in de app. Deze geeft direct aan of je de code juist hebt (en je een nieuw deel van de puzzel krijgt) of dat je nog even verder moet zoeken.

En als laatste zijn er de grijze kaarten. Dit kunnen nieuwe locaties zijn waarop weer nieuw open te draaien kaarten staan aangegeven, maar ook bepaalde voorwerpen die je nodig hebt om andere vraagstukken mee op te kunnen lossen.

Bovenaan de kaarten die je opendraait staan de nummers aangegeven die je af kunt leggen, zodat je het speelgebied enigszins overzichtelijk kunt houden. Heb je dus bijvoorbeeld de hamer (met waarde 15) en de spijker (met waarde 21) gebruikt om een nieuwe grijze kaart (met waarde 36) om te draaien, dan kunnen bovenaan deze grijze kaart de 15 en de 21 staan aangegeven en mag je die afleggen.

In de basis is dit hoe Unlock! wordt gespeeld, maar we zijn er nog niet helemaal. Zo kunnen er bijvoorbeeld verborgen objecten op de kaarten staan aangegeven. Dit wordt ook netjes in de spelregels gemeld (geen spoiler dus) en je kunt in de app een functie aanzetten waarmee je van tevoren wordt gewaarschuwd als er verborgen objecten in de beurt zijn.

Zit je vast, dan kun je de app ook altijd om hulp vragen. Je geeft aan welke kaartnummer je niet helemaal uitkomt en de app helpt je vervolgens met 1 of 2 hints verder.

En zo speel je verder totdat je het het einde van het scenario hebt gehaald en je de tijd stopzet in de app. Heb je dit binnen de 60 minuten (minus de penalties) gehaald, dan win je het spel, Red je dit niet, dan kun je wel gewoon doorspelen tot je het scenario wel hebt gehaald. Aan het einde van het spel krijg je een score van 1 tot en met 5 sterren. Hierbij speelt de gebruikte tijd een rol, maar ook het aantal foute keuzes dat je hebt gemaakt en het aantal hints dat je nodig had.

Conclusie
Als reviewer ben je continu bezig met het spelen van nieuwe spellen. Dat houdt in dat je ontzettend veel verschillende spellen speelt. Allemaal erg leuk om te doen en als de doos van een spel opengaat en je het spel klaarzet op tafel ben je altijd weer benieuwd naar wat er op tafel gaat komen. Het nadeel is echter wel dat naarmate je meer (verschillende) spellen gaat spelen, je minder snel verrast zult worden. De ‘wow-factor’ komt minder snel voor.

Bij Unlock! had ik die wow-factor zeker wel, zowel tijdens het spel als achteraf. Toegegeven, ik heb nog nooit in een escape room gezeten waardoor dit principe voor mij nieuw was, maar daarnaast is dit een spel dat ook niet vergelijkbaar is met iets wat ik eerder heb gespeeld. Het komt voor mij wellicht nog het meest in de buurt bij Mythos Tales en Sherlock Holmes: Consulting Detective, maar is directer dan deze spellen. Waar je in deze titels eigenlijk vrijwel alle aanwijzingen daadwerkelijk zitten verstopt onder een laag met tekst, worden de meeste aanwijzingen hier gewoon aan je gegeven. Aan jou echter om die aanwijzingen zodanig met elkaar te combineren dat er een goede conclusie uit vandaan komt. Unlock! is wat mij betreft dan ook vele malen toegankelijker dan titels als Mythos Tales en Sherlock Holmes: Consulting Detective.

En daar heb ik enorm van genoten. Met zijn allen rondom de kaarten zitten en er samen uit proberen te komen. Brainstormen over de mogelijkheden die het misschien zouden kunnen zijn, de tijd met een schuin ogen in de gaten houdend en proberen om er zonder hints uit te komen. En dat is nog niet eenvoudig! Want ondanks dat je geen hogere wiskunde gestudeerd hoeft te hebben om de puzzels op te lossen is het zeker niet eenvoudig. Het vergt een gedegen tot uitstekende beheersing van het Engels (in de door ons gespeelde versie althans, er komt een Nederlandse versie aan naar ik heb begrepen) en een stel creatieve geesten. De aanwijzingen zijn namelijk zo divers dat ‘out of the box’ denken echt nodig is.

Tijdens het spelen moest ik denken aan de ‘point-and-click’ adventures die ik vroeger op de PC speelde (Day of the Tentacle, Sam & Max e.d.). Overal zoeken naar aanwijzingen en combinaties proberen te maken om zo de volgende stap te kunnen maken. En dat houdt in dat je af en toe een minuutje aan het staren bent naar wat kaarten en op het volgende moment druk ideeën aan het spuien bent en soms ook gewoon een gokje zult moeten wagen.

Grote ‘nadeel’ aan Unlock! is uiteraard dat de herspeelbaarheid van het spel nihil is. En dat hoort ook een beetje bij dit soort spellen. Als je de scenario’s eenmaal hebt opgelost, dan ben je ook klaar en zul je ze niet nogmaals gaan spelen. Meer nog dan bij de legacy-spellen zul je met een spel blijven zitten dat je na de eerste keren niet meer zult spelen.

De scenario’s verschillen echter wel dermate veel van elkaar dat je een heel gevarieerd aanbod aan uitdagingen krijgt. Ze voelen daadwerkelijk aan als totaal verschillende verhalen, waar je je goed in kan inleven. Je moet het dan ook zo zien dat je voor het geld dat je eraan besteedt een drietal geweldige avonden hebt waarin je lekker kunt puzzelen. Heb je ze uitgespeeld, dan heb je voor dat geld een hoop lol gehad en kun je het spel weer weggeven of verkopen aan een ander die er net zoveel plezier mee zal hebben. En daar doen we het allemaal voor toch?

Wat mij betreft mogen ze voor Unlock! dan ook snel met nieuwe scenario’s komen. Ik koop ze in elk geval zonder enige twijfel!

Alle in deze review gebruikte afbeeldingen zijn afbeeldingen die ter promotie ter beschikking zijn gesteld door de uitgever. Om elk risico op spoilers uit te sluiten, hebben wij voor deze review geen gebruik gemaakt van door onszelf gemaakte foto’s.

2 Reacties

  1. Wesley (Auteur bericht)

    Hoi Nico, daar ben ik ook erg benieuwd naar! Spel wordt momenteel geregeld, dus ik hoop daar snel ook een review over te kunnen schrijven.

    Reageren
  2. Nico

    Hoi Wesley,

    Ben benieuwd how het spel zich verhoud tegen Escape Room; The Game. daar zijn al enige expansions voor, maar de reviews zijn niet al te vriendelijk voor het spel.

    Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.