Ultimate Warriorz [7.5/10]

In Ultimate Warriorz vechten 2 tot 8 antropomorfe wezens (“Warriorz”) om de titel van Ultimate Warrior. Dit doen ze door elkaar in de ring KO te schieten en slaan. Kartonnen standees en arena geven het spel een onmiskenbare King of Tokyo (link) vibe. Wint  het spel Ultimate Warriorz dit gevecht of blijft King of Tokyo, de King van het genre?

Ultimate Warriorz
Guillaume Blossier
2015 (2011 origineel)
3-8 spelers
Matagot/Asmodee
30 minuten
Warriors, Brawl, Dice, Fighting, Arena
Engels, Frans, Nederlands, Chinees, Duits, Pools
Taalonafhankelijk

overview

Overview van de componenten van Ultimate Warriorz. In het midden de arena met wat monsters.

Doel
Elke speler neemt in Ultimate Warriorz (UW) controle over een Warrior, tijdens een potje knokken in de ring. De Warrior die als laatste nog overeind staat, óf aan het eind van 7 rondes de meeste victory points (VPs) heeft wint UW. Zodra je een Warrior raakt met een aanval, krijg je de schade die je in Hit Points (HP) doet als VPs. Hoe meer schade je dus doet, hoe meer VPs je krijgt. Uiteraard is een Warrior zonder HP uitgeschakeld.

Setup
De setup van UW is erg eenvoudig. Allereerst begin je met op de kop zetten van de doos. Daarna steek je kartonnen decoratie-zijkanten in de doos, voor een 3D arena effect.
Elke Warrior bestaat uit een kartonnen standee, met plastic voetjes.  Elke warrior komt ook met 8 genummerde kaarten, van nummer 8 tot 1. Hoge nummers zijn snelle, zwakke aanvallen met goede verdediging, lage cijfers zijn trage maar krachtige aanvallen met lage verdediging. Een 9e kaart geeft de uitgangspositie van je Warrior weer, aan het begin van de game. Elk van deze 9 kaarten heeft een schild, met een getal erin. Dat getal is het getal dat je met een standaard dobbelsteen moet gooien om het monster te raken.
In UW bestaat er een relatie tussen HP en size. Grote warriorz zijn makkelijk te raken (lage defense waarde) maar hebben veel HP. Kleine warriorz zijn in het algemeen weer moeilijk te raken (hogere defense waarde), maar hebben navenant minder HP. HP krijg je in het begin van de game in tokens, gelijk aan het aantal HP op je startkaart. De HP tokens die je al aanvaller wint, zijn in principe 1 VP waard. Er is echter één token 3 VP waard. Dat is degene die je krijgt als je een Warrior als eerste raakt.

uw

2 kaarten, 1 snelle (8) en 1 langzame aanvalskaart (1). De snelle kaart heeft een hogere verdediging (3 in het schild), Met de 1 kaart kan je 2 stappen zetten, 0 melee aanvallen (zwaardje) en 4 ranged schieten (pijl en boog).

Als laatste heeft elke Warrior een reroll token, die ‘hem’ als aanvaller 1 dobbelsteen van die-face laat veranderen naar de die-face er tegenover. (een 6 wordt een 1 etc), of als verdediger de aanvaller 3 dobbelstenen laat herrollen.

Ronde-overzicht
Elke ronde in UW volgt een standaard format. Iedere speler selecteert in het geheim een combatkaart om te gebruiken als aanval. Deze worden vervolgens één voor één afgeroepen, beginnend bij nummer 8, tot elke Warrior aan de beurt is geweest.
Mochten verschillende Warriors een kaart met dezelfde getalswaarde hebben gespeeld, bepaalt de size van de Warrior wie er eerst gaat. Kleinere Warriors, zijn snellere Warriors en gaan eerst.

Zodra je aan je beurt begint, speel je je combatkaart op de overige combat kaarten die je hiervoor hebt gespeeld. De nieuwe kaart ‘overschrijft’ de oude, start of vorige rondestatistieken van je Warrior.
Combatkaarten hebben altijd 3 waarden. Een Movement waarde in vakjes die de Warrior moet lopen. Daarnaast heeft elke kaart een Melee en een Ranged combat value. Elke waarde op de combatkaart die niet 0 is, moet je uitvoeren in een volgorde die je zelf kiest.
De Melee en Ranged combat-values op de combat kaarten symboliseren het aantal dobbelstenen dat je gooit wanneer je bij een Warrior in 1 vakje staat (melee), of wanneer je een Warrior in een ander vakje dan waarin jouw warrior zich bevindt probeert te raken (ranged). Voor elk getal op de aanval, rol je een standaard zes-zijdige dobbelsteen. Zodra je de tegenstanders defense value rolt -de waarde in het schildje van zijn laatste combat kaart (of startkaart)- scoor je 1 hit. Je opponent geeft zijn HP token aan de aanvaller.

Schakel je een Warrior uit in een van de eerste ronden van de game, krijg je een aantal aanvallen voor je hoofd als straf. Thematisch wordt dit verklaard dat deze aanvallen zijn om je te ‘straffen’ voor het voortijdig elimineren van een Warrior. Deze is buiten de ring bijgekomen en zo boos, dat de Warrior dat op deze manier ‘wraak’ neemt.

Conclusie
Ultimate Warriorz en King of Tokyo (link) lijken inderdaad behoorlijk op elkaar. Beide games zijn thematisch vooral vergelijkbaar, in beide probeer je andere spelers te elimineren, in beide gevallen doe je dat door dobbelstenen te rollen en beide games vallen in de filler categorie, al denk ik dat Ultimate Warriorz misschien nog wel iets lichter is dan King of Tokyo.

In Ultimate Warriorz selecteren alle spelers tegelijk 1 kaart, en voeren 1 set dice-rolls per aanval uit. Dit zorgt ervoor dat Ultimate Warriorz sneller én eenvoudiger speelt dan KoT. Daarmee voelt het dus aan als een nog vlottere filler, op de rand van het party-game genre. Het spel is interactief, snel, en zit vol met thematische relaties. De karakters met weinig HP zijn moeilijk te raken, maar kunnen als je pech hebt ook direct dood zijn. Ik vind dat Ultimate Warriorz het verschil tussen kleine en grote monsters goed heeft uitgewerkt. De relatie tussen size, hitpoints en aanvalssterkte en verdediging vind ik erg leuk gedaan. Dit zorgt ervoor dat je toch altijd iets te beslissen hebt, hoewel de regels je niet in de weg zitten.

Het grootste bezwaar dat ik heb om Ultimate Warriorz tot ultieme, interactieve, gateway te verklaren is dat er niet echt een ref-sheet komt met de speciale abilities die op 2 van de combat kaarten staat per Warrior. De symbolen op deze kaarten zijn lastig te interpreteren. Daarnaast, hoewel het spel speelt van 2-8, is de game in mijn ogen het beste van 4 tot 6. De andere spelersaantallen zijn een tikje chaotisch (3 speler) of net iets lang (8 speler), omdat er naast de combatkaart selectie de rest van de beurten geen/weinig interactie is. De andere spelersaantallen zijn wél erg aangeraden.
Ultimate Warriorz kent -uiteraard- speler eliminatie, maar doordat de game zo snel is, is eliminatie in mijn ogen niet heel erg. Daarnaast ben je niet de enige, er gaan zeker meer Warriors KO. Wij hebben het nooit met meer dan 1 monster gered tot ronde 8.
Een kritiekpunt dat in elk geval een aantal van mijn medespelers had was de 2 VP bonus die je krijgt voor het als eerste raken van een Warrior. Deze ‘leek’ bepalend voor wie de game wint, toen we Ultimate Warriorz speelden met 3. Dat gezegd hebbende, Warriors gaan snel dood én in mijn ogen zijn VPs niet vaak doorslaggevend. Meestal is iedereen gewoon KO.

Al met al vind ik Ultimate Warriorz een heel goed alternatief voor King of Tokyo. De simultane selectie van kaarten, het afwegen van snelheid en verdediging versus kracht is elke ronde weer interessant. Dit geeft je ook meer invloed op het spelverloop, vergeleken met King of Tokyo. Ik vind de basegame van Ultimate Warriorz ‘echt’ beter dan de basegame van King of Tokyo, wel vind ik met power-up King of Tokyo net wat interessanter.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.