Ameritrash.nl > TrashTalk > TrashTalk week 17: Ghostbusters II
TrashTalk week 17: Ghostbusters II
Vrij snel na de succesvolle Kickstartercampagne van Ghostbusters werd door Cryptozoic de opvolger aangekondigd. Deze opvolger, die is gebaseerd op de tweede Ghostbusters film, is inmiddels te vinden op Kickstarter en bouwt voort op de basis van het eerste spel. Maar wat verandert er nu precies aan het spel?
Ondanks het feit dat de uitlevering van Ghostbusters niet helemaal soepel verliep, ben ik over het spel Ghostbusters erg tevreden. Sinds januari werd het spel al 10 keer gespeeld en dat is volgens de maatstaven hier in huis een groot aantal keer in een relatief korte periode. Ik keek dan ook halsreikend uit naar het moment dat de Kickstarter voor de opvolger online zou komen. Zouden er nieuwe spelmechanismes in het spel zitten? Welke miniaturen zouden er deze keer bijgeleverd worden? En uiteraard, welk prijskaartje zou er aan de verschillende pledge levels hangen….? Reden genoeg voor mij om een TrashTalk te besteden aan dit komende spel.
In de review van Ghostbusters schreef ik in januari het volgende:
De verwachtingen van het spel waren bij mij best hoog en het is dan ook de vraag of het spel dit heeft kunnen waarmaken.
De kwaliteit van het materiaal van Ghostbusters is degelijk. De tegels hadden wat dikker en mooier afgewerkt kunnen worden en het artwork op de tegels is nogal eenvoudig. Desalniettemin voldoet het wel. Het artwork in de spelregels en op de verschillende overzichtskaarten die je krijgt is echter wel uitstekend. Ze hebben daarbij aangesloten van het artwork van de Ghostbusters-comic en dat bevalt mij erg goed. Qua miniaturen is het duidelijk nog geen Cool Mini or Not kwaliteit. De miniaturen zijn niet zomaar stuk, maar je zult er wel voorzichtig mee moeten zijn. Het doorschijnende blauw van de verschillende spoken zorgt er daarnaast voor dat veel details wegvallen en niet zichtbaar zijn.
De spelregels van het spel zelf zijn relatief eenvoudig en duidelijk. Een enkele vraag die je kunt hebben, wordt over het algemeen vlot beantwoord op boardgamegeek (waar ook de designers van het spel actief zijn). Deze eenvoud in spelregels komt mede door het karakter van het spel. Het spel zelf is namelijk niet erg diepgaand. De meeste scenario’s blijven op hetzelfde neerkomen: het sluiten van portals en met bepaalde combinaties van spoken is dit vrij eenvoudig te doen omdat er verder geen reden is om actief achter de spoken zelf aan te gaan. Bij het introductiescenario zul je vrij snel gewoon langs de spoken lopen om direct de portals te sluiten en het scenario te winnen.
In de campaign-modus, waarbij je een aantal scenario’s achter elkaar speelt om vervolgens een eindbaas te verslaan, vind je de reden om spoken te verslaan met name in het vergaren van XP. Als je uiteindelijk ook de grotere spoken te grazen wilt nemen (met als eindbaas van de eerste campaign Slimer zelf) dan moeten je Ghostbusters toch een bepaald niveau moeten hebben vergaard door de campaigns heen omdat je anders niet kunt winnen. De opbouw van de campaigns zit wat mij betreft ook goed in elkaar. Je begint met een relatief eenvoudig scenario, gevolgd door een vergelijkbaar scenario dat iets ingewikkelder gemaakt is. Na een derde scenario waarbij veelal wat extra wijzigingen zit, komt er vervolgens een vierde scenario waarbij je ook nog een eindbaas moet verslaan. Erg leuk om te doen en je characters op te bouwen. Heb je daar allemaal geen zin in, dan staat ook aangegeven (in de spelregels) op hoeveel XP je mag beginnen bij scenario 2, 3 en zo verder. Voor de die-hards is er overigens na het vierde scenario nog een vijfde scenario dat nog moeilijker is gemaakt.
Ondanks dat het spel wat diepgang mist, zit er mijns inziens voldoende in het spel om mij er ervan te overtuigen het spel met enige regelmaat op tafel te leggen. Dat begint met de variatie in spoken. Juist daarmee kun je perfect variëren om het spel wat uitdagender te maken. Vooral de spoken die standaard bewegen na de beurt van iedere Ghostbusters of na elke ronde maken het spel een stuk uitdagender omdat je ineens niet meer afwachtend ergens op het bord kunt gaan staan wachten tot je volgende beurt. Je zult daadwerkelijk moeten gaan kijken hoe je de spoken ontloopt, vangt en ervoor zorgt dat de spirit world niet leeg raakt.
Daarnaast heb ik gemerkt dat het spel ongekend populair is bij de mijn zoontje van 5 jaar. Komt grotendeels door het feit dat er ‘coole spookjes’ bij zitten die je moet vangen, maar daarnaast komt het omdat hij echt het gevoel heeft dat hij met dit miniaturenspel daadwerkelijk mee kan spelen. Af en toe gestuurd door zijn vader of een andere mede-speler kan hij daadwerkelijk beslissen wat hij wil doen, kan hij de mini’s verplaatsen en kan hij dobbelen. Doordat de rest alleen zijn speciale vaardigheden in de gaten hoeft te houden is dat ook nog eenvoudig te doen. Zodra je ook enigszins weet welke spoken welke vaardigheden hebben en hoe ze bewegen speelt het spel lekker vlot door. Voor mij is Ghostbusters dan ook een perfect gateway-spel geworden om te spelen met mijn zoon (en in de toekomst met mijn dochter). Mice & Mystics zou hier bijvoorbeeld ook voor gebruikt kunnen worden, maar doordat dat spel duidelijk meer diepgang kent dat Ghostbusters wordt dat te onoverzichtelijk zolang de kinderen hier nog niet zelf (Engelstalig) kunnen lezen.
Uiteraard had ik het ook leuk gevonden als er iets meer diepgang in het spel had gezeten, bijvoorbeeld door het gebruik van equipment-kaarten of nog meer variatie in de scenarios en spoken maar uiteindelijk zit er voor mij voldoende in het spel om het nog veel op tafel te krijgen. En daar gaat het uiteindelijk om, toch? Dus als jullie het niet erg vinden dan stap ik weer even in Ecto-1, pak ik mijn proton-pack en ga ik achter Slimer aan!!
Ondanks dat ik zelf wel tevreden was over Ghostbusters gingen er ook veel negatieve geluiden op over het spel. Het spel zou te eenvoudig zijn, een zekere mate van diepgang missen en ook de miniaturen waren niet van voldoende kwaliteit. Desalniettemin logen de verkoopcijfers er niet om als het om de Kickstartercampagne ging en Cryptozoic moet dan ook gedacht hebben dat ze er nog meer uit konden halen, aangezien de opvolger als relatief snel werd aangekondigd.
En ondanks dat in de basis de spelregels van Ghostbusters hetzelfde zijn gebleven zijn er wel een flink aantal toevoegingen aan het spel gedaan, waarmee de makers van het spel geprobeerd hebben aan het merendeel van de criticasters tegemoet te komen. Voor degenen onder jullie die nog overwegen om het spel te backen hier een overzicht (op basis van de spelregels, gameplay video’s en de kickstarterpagina) van de wijzigingen ten opzichte van Ghostbusters I.
De verschillen beginnen al direct als we naar de Ghostbusters zelf kijken. Er worden standaard acht Ghostbusters meegeleverd en in plaats van acht verschillende zijn dit de vier Ghostbusters (Egon, Winston, Ray en Peter) in twee varianten. Je kunt namelijk kiezen of zij in hun courtroom-kleding (proton-pack) rondlopen (één van de begin scene’s van de film) of dat zij rondlopen in hun Slime Blower Pack. Tijdens het spel kun je overigens gewoon nog van pack wisselen. Bij verschillende geesten zul je wellicht verschillende packs nodig hebben om ze te kunnen vangen.
Overigens hebben de Ghostbusters niet alleen hun packs ter beschikking, maar zullen zij geholpen worden door equipment kaarten. Veel gevraagd door de spelers van Ghostbusters I, die er dan ook blij mee zullen zijn dat ze in de opvolger wel te vinden zijn. Naarmate je Ghostbusters meer ervaring (XP) zal krijgen en van een hogere level wordt (wat overigens nog steeds hetzelfde werkt als in het eerste spel) zal hij de beschikking krijgen over één of meer equipment kaarten. De meeste equipment kaarten zul je eenmalig kunnen gebruiken, maar leveren je daarbij wel een aanzienlijk voordeel op. Bereik je tijdens een campaign level 5 (het hoogste level voor een Ghostbuster) dan mag je een Klasse S equipment kaart (die je aan het begin van het spel hebt gekregen) gaan gebruiken. Equipment kaarten kunnen tijdens je beurt ook gegeven worden aan andere Ghostbusters.
Maar niet alleen de Ghostbusters hebben een upgrade gekregen, ook zit er meer variatie aan de tegenstand die je op het bord tegenkomt. Niet alleen kom je op het bord Ghosts tegen, maar met enige regelmaat komen er ook Plazms en Haunted Humans voorbij. Plazms zijn in tegenstelling tot Ghosts niet etherisch (hebben dus een lichaam) en bewegen eigenlijk niet heel veel. Je vangt Plazms met je Slime Blower Pack (eveneens in tegenstelling tot Ghosts die je met je Proton Pack te grazen moet nemen). Die Plazms kunnen overigens erg lucratief zijn om te vangen. Deze kun je namelijk (net als Ghosts) inleveren bij de Ecto-1a. Ze komen dan echter niet terug in de Spirit World, maar worden uit het spel verwijderd, waarbij je met tokens bijhoudt hoeveel Plazms je hebt ingeleverd. Voor het begin van een ronde kun je een aantal tokens inleveren om één van de beschikbare vaardigheden te kunnen gebruiken tijdens de aankomende ronde. Deze vaardigheid geldt dan voor alle Ghostbusters!
Haunted Humans zijn gewoon mensen die de pech hebben gehad dat ze bezeten zijn geraakt doordat ze in aanraking zijn gekomen met het slijm (eveneens gebaseerd op het verhaal uit de film). Ze tellen voor het spel mee als Ghosts, maar ze kunnen met zowel Proton streams als Mood Slimes (uit de Slime Blower Pack) geraakt worden.
Maar dan zijn we er nog niet, want je kunt ook Goo Piles tegenkomen op het bord. Zoals de naam wellicht al doet vermoeden zijn dit bergen met vies, ranzig en gevaarlijk slijm die op straat liggen te wachten. Speltechnisch gezien zijn dit locaties die door de Ghostbusters doorzocht kunnen worden om daarin equipment, events (veelal uitdagingen die je als Ghostbusters moet halen) en scenario afhankelijke items te vinden.
Uiteraard kun je in Ghostbusters II ook weer bedolven worden onder het slijm. De gevolgen zijn echter wel anders, omdat er verschillende soorten slijm zijn. Niet meer standaard één actie minder per slijmtoken, maar afhankelijk van het soort slijm kun je bijvoorbeeld -1 op combat rolls krijgen, de line of sight moeten verminderen met 1 veld of 1 veld minder ver kunnen lopen voor een actie. De ergste zijn wellicht de Caustic Slimes. Als één van de Ghostbusters tijdens een scenario zijn derde Caustic slijm op zich krijgt, dan is het spel direct verloren. Caustic slijm kan overigens niet van de Ghostbusters verwijderd worden.
En dan zijn we er nog steeds niet, want er zitten nog diverse kleine veranderingen en spelregel verduidelijkingen (t.o.v. Ghostbusters I) in het spel. En niet alleen dat, ook wordt er direct een variant bijgeleverd waarbij je kunt spelen met Ghost Traps die het weer iets moeilijker maken om het spel te winnen.
Al met al kan wel gezegd worden dat men bij Cryptozoic geluisterd heeft naar veel van het commentaar dat op Ghostbusters I werd geleverd. Waar Ghostbusters I duidelijk gebruikt kon worden als een instapmodel op dit soort miniatuurspellen, zal dit bij Ghostbusters II minder het geval zijn. Er zit door het gebruik van de verschillende soorten kaarten, verschillende soorten tegenstanders en zelfs verschillende soorten Ghostbusters veel meer diepgang en tactiek in het spel. En daarmee zal er ook meer motivatie zijn om achter de spoken aan te gaan dan in deel I (ook een veelgehoord punt van kritiek). Als het goed is zullen de scenario’s zodanig opgebouwd zijn dat het echt van belang wordt om je Ghostbuster naar hogere levels te krijgen en dat kun je uiteindelijk alleen doen door te gaan ghostbusten.
Volgens berichten is ook de kwaliteit van de miniaturen beter dan in het eerste deel (alhoewel ik dat geen hele slechte kwaliteit vond) en er is voor mij dan ook voldoende in het spel te vinden om voor mezelf te ‘rechtvaardigen’ om zowel Ghostbusters I en II te willen hebben. Uiteindelijk zal ik Ghostbusters II ook met andere mensen gaan spelen dan ik dat bij deel I heb gedaan.
Maar er zal wel weer flink in de buidel getast moeten worden. Een eerste pledge level van 80 dollar (waarbij je geen! stretch goals krijgt) en een tweede pledge level van 125 dollar (waarbij je direct een uitbreiding en alle stretch goals krijgt) zullen met name bij de backers van Ghostbusters I wat vraagtekens oproepen. Als backer van Ghostbusters I (die je overigens bij de pledge kun toevoegen) zou je je kunnen afvragen of je wellicht te snel bent ingestapt bij deel I en misschien beter deel II af had kunnen wachten. Op het eerste gezicht lijk je hier namelijk meer spel te krijgen voor hetzelfde bedrag en heb je nog de mogelijkheid om de miniaturen uit deel I (of zelfs het gehele spel) erbij te krijgen.
Maar goed, Ghostbusters II haalde ook in korte tijd zijn funding en zal er gaan komen. Voor mij in elk geval nog twee weken de tijd om de beslissing voor me uit te schuiven of ik wel of niet mee ga doen met Ghostbusters II……..
Maar wat doen jullie?
Ghostbusters II is momenteel te vinden op Kickstarter.
Thanks voor dit overzicht, Wesley! Heel fijn! Ik zou altijd de voorkeur gegeven hebben aan II dan aan I, dus als ik wist dat II er zou komen, weet ik niet of ik I gebacked zou hebben. Van de andere kant heb ik er ook geen spijt van, maar het lastige is inderdaad wel dat het wéér een flinke hap uit je spellenbudget is, zeker als je iets meer wil dan enkel de basisdoos… Ik heb nog een dag of 10 om een definitief besluit te nemen.