Trashtalk – Gamboni, One Deck Dungeon & Omen

Tijd voor een nieuwe TrashTalk. Deze keer kun je jezelf wagen in het New York in de tijd dat de maffiosi het daar voor het zeggen hadden, wil je heersen over Griekenland en kom je vanuit een kerker in het bos terecht….!

 

Alweer bijna twee jaar geleden schreven wij een preview van het spel Gamboni, een spel dat zich afspeelt aan het eind van de 19de eeuw, begin van de 20ste eeuw. In die periode kreeg de Italiaanse maffia steeds meer grip op de criminaliteit in Amerika (met name in New York). De misdaad in New York is in dit spel in handen van de Five Families (de vijf machtigste families) en iedere speler staat aan het hoofd van zijn eigen familie en probeert over het verloop van een aantal ronden zijn familie de machtigste te maken.

 

Ondanks dat wij in onze conclusie over dit spel overwegend positief waren over de gameplay van het spel, hadden wij toch ook nog wat kritiekpuntjes. Mede reviewer Ruud knapte bijvoorbeeld volledig af op het artwork van met name het speelbord.  Ook de spelregels lieten nog wat te wensen over en veel mensen vielen over de hoge kosten van het spel.

De bedenker van het spel, Ewout Key Rameijer, liet zich ondanks dat de kickstarter het destijds niet heeft gehaald niet uit het veld slaan. Als een volleerd maffiosi heeft hij de afgelopen twee jaar gebruikt om achter de schermen verder te werken aan het spel om daarmee keihard terug te komen. Inmiddels is Gamboni weer te vinden op kickstarter (link).

Met de kritiekpunten is hij duidelijk aan de slag gegaan. Allereerst is er het artwork.Dat ziet er veel gelikter dan in de vorige editie. Weg met het saaie zwart/wit en gewoon een mooi bord in kleur. Wat verder opvalt is dat de spelregels een grondige herziening hebben gekregen. De opbouw van de spelregels is veel logischer, wat de helderheid van de regels duidelijk ten goede komt. De gameplay is daarbij overigens grotendeels hetzelfde gebleven.

Het vernieuwde speelbord.

Goed nieuws voor de fans van het spel is daarnaast dat zowel de prijs van het spel als de funding goal omlaag zijn gegaan. Hoe het project verder zal verlopen, zal de tijd leren, maar wij wensen Ewout alvast veel succes!

Een andere titel waar wij in het verleden een preview over schreven is One Deck Dungeon, een pocket formaat Dungeon Crawler titel die in het verleden op Kickstarter verscheen en waar wij inmiddels het eindresultaat van hebben kunnen spelen. Ik was destijds best enthousiast over deze titel en schreef ‘Qua gevoel blijft het een feit dat ik bij dungeon crawler eerder denk aan het plaatsen van tegels en miniaturen, maar One Deck Dungeon is een eind op weg. Ik heb wel daadwerkelijk het idee dat ik bezig ben met het onderzoeken van een dungeon. Er zit daarnaast gewoon een hoop spel in deze 54 kaarten. Voldoende keuzes, verschillende uitdagingen en verschillende routes naar de eindoverweging. Daarnaast zowel leuk om solo als met twee spelers te spelen. Wat mij betreft een geslaagde Kickstarter!

Aan deze mening is, na het eindresultaat inmiddels een aantal keer gespeeld te hebben, weinig veranderd. Het spel is daarnaast mateloos populair gebleken onder de solo spelers. Het werd in december 2016 uitgeleverd en sindsdien zijn er ruim 4.500 plays gelogd op BGG. Ook werd het spel genomineerd voor een Golden Geek Award in de categorie voor solo spellen.

Reden genoeg voor een uitbreiding moet de bedenker Chris Cieslik hebben bedacht en die uitbreiding komt er nu in de vorm van Forest of Shadows. Deze standalone versie van het spel die ook als uitbreiding voor One Deck Dungeon te gebruiken is, gebruikt de basis van One Deck Dungeon en borduurt daarop voort. En ook deze standalone uitbreiding is inmiddels te vinden op Kickstarter (link).

In Forest of Shadows komen we de bekende mechanismes tegen die we uit One Deck Dungeon kennen, maar daarnaast wordt er ‘poison’ toegevoegd aan het spel. Een nieuwe symbool dat staat voor de vergiftigde helden. Het spel komt met 8 poison-cubes en als deze op zijn en je moet een nieuwe plaatsen, dan verlies je direct het spel. Een extra element waar je dus goed op zult moeten letten. Ook zijn er nu creatures en bosses die dobbelstenen permanent uit het spel kunnen verwijderen en kun je bepaalde dieren uit het bos die je tegenkomt als hulp gaan gebruiken. Klinkt gaaf!

Ten slotte speelden wij deze maand een standalone uitbreiding van Omen: A Reign of War, een kaartspel van Small Box Games waar wij eerder een review over schreven. In Omen: Edge of Aegean worden dezelfde mechanismes gebruikt als in Reign of War, maar dan in een eenvoudigere en kortere variant. Het spel kan gezien worden als een soort ‘light’ versie van het spel. Geen ‘feats’ meer en totaal andere soorten units in het spel.

Het spel zelf hebben wij vooralsnog alleen ‘standalone’ gespeeld, maar dat wat ons betreft niet beter dan het origineel. De nieuwe soorten units werken absoluut goed en voegen weer wat interessante keuzes toe aan het spel zonder dat er al teveel van de kracht van het oorspronkelijke spel verdwijnt. Maar het voelt ons iets te light aan. Het spel bestaat niet uit heel veel kaarten en dat hadden er wat ons betreft meer mogen zijn.

Het spel in actie.

Wel zijn we benieuwd naar hoe het spel speelt als we de beide sets combineren. Wellicht iets voor de volgende TrashTalk?

 

 

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.