TrashTalk 43: Blood Rage, Scythe & Amsterdice

De afgelopen week stond vooral in het teken van Blood Rage.. en gisteren van Scythe!

bloodrage_cover Vorige week heb ik Blood Rage 2x gespeeld en de review geschreven. Daarnaast heb ik gisteren onze Ameritrash.nl review (link) van Blood Rage online geknalt én het nog uitgelegd aan wat gamers op de Amsterdice spellenzondag. Zelf heb ik die game uitgezeten, ik wilde deze beginnende Blood Rage spelers niet meteen verpletteren. In mijn ogen is Blood Rage namelijk écht een spel dat je gaat leren met ‘repeated’ plays. Hoe vaker je het speelt, hoe beter je de kaart-draft kan doen en dus hoe hoger je kans is om te winnen. In elk geval heb ik de game de afgelopen weken voor mijn gevoel genoeg gespeeld om de komende tijd even ook géén zin in Blood Rage te hebben. De spelers vonden de game in elk geval erg goed, dus ik ben in ieder geval niet de enige.

scythe

Zelf heb ik gisteren op de Amsterdice zondag voor het eerst Scythe gespeeld. Scythe speelt in een alternatieve oost-europese periode. Denk aan de Eerste Wereldoorlog maar dan met enorme mechs. Scythe is Jamey Stegmaier van Stonemaier games eerste conquest-game. Ik moet zeggen, ik was sceptisch maar ben positief verrast in de game!

player_boards

8 Acties, in 4 sets van 2. Je mag kiezen om het bovenste of het onderste stuk van de actie uit te voeren. Je mag zelfs beide, al moet je dan verplicht de bovenste acties als eerste uitvoeren. In rood de kosten, in het groen de baten. Alle groene vakjes met een klein zwart vlakje beginnen het spel met een “upgrade” blokje. Zodra je upgrade mag je dat blokje weghalen en daarmee een zwart/grijs gestippeld lijntje in de kosten van de onderste acties bedekken. Op die manier maak je acties goedkoper.

Wel is Scythe een sterk op euro-game mechanisme leunende conquest game geworden, waarin resources verzamelen en engine-optimaliseren enorm belangrijke factoren zijn. Hoe dat aspect van de game werkt doet een klein beetje aan Terra Mystica denken, zo ben je met blokjes aan het schuiven om vakjes te bedekken of juist open te spelen. Hierdoor worden sommige acties goedkoper of duurder, net zoals in Terra Mystica. Het werkt in elk geval prima en geeft interessante strategische opties.

faction-sheet

Wow, speciale abilities (vakje rechtsboven). De cirkels geven je speciale abilities zodra je de Mech bouwt die er bovenop staat.

Het “Ameritrash” deel van de game zit hem in het “Conquest” en “Adventure” deel van Scythe. In Scythe speel je een factie met special abilities en probeer je zoveel mogelijk VPs te scoren door “Objectives” te halen. “Objectives” haal je voor veel verschillende dingen, voor het bouwen van je 4 mechs, of door je 6 “technology upgrades” uit te voeren, of door het winnen van “combat” (max 2 “objectives”).

pnp_amsterdice

Onze PnP met proxy-componenten. Met dank aan Werner (PnP) en Lies (foto).

Combat was vrij zeldzaam in mijn Scythe play. Maar combat krijg je direct zodra je jouw Mech of jouw held een gebied in stuurt met een vijandige Mech of Hero. Combat is deterministisch, en lijkt vind ik een beetje op de combat van Dune en Rex: Last days of an Empire. Je geeft in het geheim op een dial een aantal van je ‘Power’ -een resource- aan. Deze geef je op, maar is je “combat strength”. Eventueel speel je in het geheim een extra combat kaart, voor extra “strength”. De speler met de hoogste “strength” wint combat en blijft als enige in de Hex staan. De vijandige Mech en workers worden terug naar hun thuisbasis gestuurd. Je verliest populariteit -weer een resource-, doordat je de tegenstanders workers van hun plek verjaagd. Je populariteit bepaald aan het einde van het spel weer hoeveel VPs je krijgt voor het behalen van “objectives”.

objectives

Een objective.

Naast het resource management en conquest deel kent Scythe ook nog een adventure onderdeel. Met je Hero kan je namelijk “encounters” hebben, waarbij je een random kaartje trekt en de keuze uit 3 opties hebt, sommige vriendelijk (+ populariteit), sommige lullig (- populariteit). ERG cool gedaan!

encounters

Een encounter.

Sowieso zijn veel aspecten van Scythe zijn extreem thematisch, zoals het verliezen van populariteit door het starten van “combat”. In elk geval ben ik onder de indruk, ik was van plan om de game niet te backen maar nu twijfel ik toch zeer sterk. Wel maak ik me nog steeds een beetje zorgen doordat de game geen random setup kent. Ik durf dus absoluut geen uitspraken te doen over de herspeelbaarheid, maar mijn eerste game doet me absoluut uitzien naar meer!

Al met al een prima week voor Ameritrash. Ben in elk geval blij dat ik Blood Rage gereviewed heb. So far, een van onze populairste reviews! Wellicht bouw ik Scythe vandaag of morgen uit naar een ‘echte’ preview.

2 Reacties

  1. Marcel

    “echte” preview van Scythe zou mooi zijn!

    Reageren
    1. Ruud (Auteur bericht)

      Hey Marcel, die gaat er komen!

      Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.