Top 10 Gen Con 2016

Gen Con 2016 staat voor de deur. Het moment dat met name de grote Ameritrash-publishers van zich laten horen. Er komt genoeg uit, maar zit er nog wat interessants bij? Lees onze top 10 most anticipated hier!

Gen Con 2016, hét event voor Ameritrash gamers overal in de wereld. Natuurlijk komen er niet alleen Ameritrash titels uit op Gen Con, maar ook Amerikaanse eurogames en RPGs. Voor ons natuurlijk minder interessant.

Helaas kunnen Wesley en ik nog niet naar Gen Con vliegen op basis van wat we verdienen met Ameritrash.nl (gratis vluchten bestaan nog niet) en staan we helaas nog niet (hoog) op de PR lijst van de grote, voor ons interessante bedrijven. We zijn dus afhankelijk van overige informatie bronnen zoals het monnikenwerk van W. Eric Martin (link).

Wij hebben onze lijst natuurlijk gebaseerd op wat ons interessant lijkt. Daarnaast hebben we onze lijst sterk gelimiteerd door alleen games te kiezen die ook echt op Gen Con uitkomen en niet spellen die er alleen te spelen zijn. Natuurlijk gaan we hierbij uit van een lijst en kan het altijd zo zijn dat games vlak ervoor, of helemaal niet echt uitkomen. In elk geval zijn dit de games waarvan wij verwachten dat ze het najaar deels gaan bepalen en waar we waarschijnlijk ons geld aan zullen besteden!

Honorable mentions

Expansions blijven voor mij altijd een heikel punt. Een expansion voor een van je favoriete games is natuurlijk iets om extreem excited over te zijn, maakt het je favoriete games nóg beter? Uiteraard komen er ook op Gen Con een aantal expansions uit.

War of the Ring (Second Edition): Warriors of Middle Earth

WotR_WarriorsRoberto Di Meglio, Marco Maggi, Francesco Nepitello
Ares Games
2016
2-4 spelers
180-240 minuten
Engelstalig

Eigenlijk een schande dat deze expansion alweer uitkomt, terwijl Wesley en ik nooit de eerste expansion hebben gespeeld. Beide zijn we enorme liefhebbers van War of the Ring en hebben ook de Lords of Middle-earth expansion in bezit.

Deze nieuwste expansion voegt voor de Free peoples de Ents, Great Eagles, en het dodenleger toe. Voor de Shadow komen de Corsairs of Umbar, de Wild Hill men from Dunland en de Giant Spiders (denk Shelob) toe. Cool. Daarnaast komen er faction-specifieke dobbelstenen en events bij, kan eigenlijk niet missen. Dit moet een topper worden.

Bang the Dice Game: Old Saloon

BangMichael Palm, Lukas Zach
dV Giochi
2016
3-8 spelers
30 minuten
Engelstalig

Een modulaire expansion voor Bang: the Dice Game. Het werd tijd! Ik heb deze game toen hij net uitkwam erg veel gespeeld en nu ligt het alweer een tijdje op zijn gat. Met deze expansion verwacht ik de game weer uit het stof te kunnen trekken. Wat voegt de uitbreiding -waarschijnlijk- toe? Een high-risk en low-risk dobbelsteen die je kan vervangen voor een van de originele dobbelstenen, extra characters, speciale indianenpijlen en elke rol krijgt een speciale ability. Klinkt cool. Een beetje gek, is de Ghost. De eerste speler die het loodje legt mag 2 dobbelstenen rollen om nog een beetje te klooien met de spelers die nog in leven zijn. Misschien niet helemaal mijn kop thee. Maar ach, hij is modulair dus je kan kiezen wat je wilt.

10. Pandemic: Reign of Cthulhu

pic2866737_md
Matt Leacock, Chuck D. Yager

Z-Man Games
2016
2-4 spelers
40 minuten
Engelstalig

Men pakt een succesvol spel en gooit daar een ander sausje overheen. Zijn wij dan geintereseerd? In dit geval zeker! Pandemic kenden wij al onder meer in zijn originele vorm en in zijn legacy vorm. Cthulhu is ook een bekend fenomeen door de boeken van Lovecaft en de vele spellen die er al over dit thema zijn gemaakt.

Breng die twee bij elkaar en je krijgt de wereld van Arkham waar je geen ziektes meer in het genezen bent, maar waar je de portals aan het sluiten bent. Zelfde idee eigenlijk als je tegenkomt bij spellen als Arkham Horror, Eldritch Horror (link) en Elder Sign (link), maar dan met het gebruik van het veel lichtere spelsysteem van Pandemic. Een winnende combinatie? Wij zijn in elk geval benieuwd!!

9. The Dragon & Flagon

dragon_flagon

Brian, Sydney, Geoff Engelstein
Stronghold Games
2016
2-8 spelers
60 minuten
Engelstalig

The Dragon & Flagon is een fantasy brawl. Een stel fantasy helden komt tegelijk aan in een kroeg waar een fameus drankje wordt geserveerd dat je speciale krachten geeft. Het spulletje is echter bijna op en iedereen wil het hebben. Geen andere oplossing te bedenken dan elkaar in elkaar te timmeren natuurlijk!

Deze game ziet er behoorlijk fantastisch uit, denk aan een kroeg vol met houten stoeltjes en mokken. Het lijkt een soort programmeer-game in de stijl van Colt Express, waarbij je kaarten geheim programmeert. Elke kaart kost echter tijd, waarmee je afhankelijk van je acties vaker of minder vaak aan de beurt komt. Geinig bedacht. De uitvoering ziet er zoals gezegd erg kleurrijk en leuk uit, al had ik graag miniatuurtjes gehad in plaats van standee’s. Al met al, lijkt me dit een grappig, luchtig spel.

8. Star Trek: Ascendancy

ST_Asc

Aaron Dill, John Kovaleski, Sean Sweigart
Gale Force Nine
2016
2-3 spelers
90-240 minuten
Engelstalig

Laat ik direct met de deur in huis vallen, ik ben geen Star Trek-kijker en het universum kan me gestolen worden. Toch staat Star Trek: Ascendancy hoog op onze lijst met interessante titels. Dit komt deels door het genre. Star Trek: Ascendancy wordt een 4X game, een genre waar we groot liefhebber van zijn. Gale Force Nine is tevens een bedrijf dat leuke games heeft afgeleverd, zoals Firefly en Spartacus.

Gek aan Star Trek: Ascendancy is dat het een spel is dat de base game enkel 2-3 speler ondersteunt.. terwijl eigenlijk alle 4X games 4+ spelen. In Star Trek: Ascendancy knok je met de Federation, Romulans en Klingons. Overige facties komen in losse expansions. Ik ben wel een beetje nerveus voor deze 3 speler versie, want je wordt gedwongen toch extra facties te gaan kopen. Dat gaat dit een extreem dure titel maken.. Daarnaast ben ik op basis van de afbeeldingen nog niet erg overtuigd van de kwaliteit van het grafisch design en de miniatuurtjes. Maar goed, tijd zal het leren.

7. The Last Friday

Last_Friday

Antonio Ferrara, Sebastiano Fiorillo
Ares Games
2016

2-6 spelers
30-120 minuten
Engelstalig

The Last Friday pakt een horror-game trope en maakt er een game van. Gebaseerd op het Letters from White Chapel systeem, speel je hier een clubje kamperende koters versus een moordende gek. In tegenstelling tot Letters from White Chapel speelt dit spel over meerdere ronden, worden spelers gedood en kunnen ze weer terugkomen voor wraak.

Ik ben geen enorme liefhebbers van Letters from White Chapel, maar deze Last Friday zou best wel eens de game kunnen zijn om me te overtuigen. Het grootste nadeel vind ik de componenten, het artwork is wat steriel (a la White Chapel) en dezelfde houten speelstukken overtuigen hier totaal niet. Mini’s jongens, we willen mini’s!

6. Bloodborne: the Card Game

bloodborne

Eric M. Lang
Cool Mini or Not
2016
3-6 spelers
30-45 minuten
Engelstalig

Bloodborne is een makkelijke titel om op onze Gen Con lijst te zetten. Eigenlijk om maar twee redenen, Eric Lang én Cool Mini or Not. Bloodborne is een Horror-videogame die ik zelf niet gespeeld heb, dus het thema doet me niets. Wat me wel bevalt is dat het een beetje lijkt op de Smirk & Daggers klassieker van Cutthroat Caverns.

Spelers zijn in een groot labyrinth en proberen samen grote monsters om te leggen. Je doel is om zelf zoveel mogelijk bloed te verdienen. Hoe meer bloed, hoe meer punten. Of het echt push-your-luck is weet ik nog niet, maar de premisse klinkt tof en het artwork is geweldig.

5. Legendary Encounters: a Firefly Deck Building Game

legendary

Ben Cichoski, Danny Mandel
Upper Deck Entertainment
2016
1-5 spelers
60 – 90 minuten
Engelstalig

Het Legendary Encounters systeem is een ontzettend populair coöperatief kaartspel. Het interessante van Encounters ten opzichte van regulier Legendary is het objective systeem. In plaats van tegen villains vechten, knok je jezelf door een deck heen waarbij je probeert allerlei challenges te overleven. Firefly is een nostalgisch thema van een geflopte sci-fi serie. Ik ben fan van Legendary Encounters en van Firefly. Deze game is dus automatisch interessant.

Wel ben ik benieuwd wat ze doen met het Encounters systeem, want Alien en Predator zijn natuurlijk wel hele andere licenties dan Firefly. Het ‘nu bekende’ getekende artwork in Firefly ben ik overigens (nog) niet kapot van. Het lijkt wat wisselvallig en ik hoop dan ook dat het merendeel van het artwork mij beter bevalt.

4.  Mansions of Madness (Second Edition)

MoM_cover

Nikki Valens
Fantasy Flight Games

2016
1-5 spelers
120-180 minuten speelduur
Engelstalig

Mansions of Madness (Second edition) is de terugkeer van een game waar wij op Ameritrash.nl behoorlijk over te spreken waren (review). De game komt waarschijnlijk tegelijk uit op Gen Con en retail, maar toch “sneaken” we hem op deze lijst. De originele game was een mysterie game met een one-versus-many mechanisme. De keeper probeert de spelers tegen te houden, terwijl de helden proberen het mysterie op te lossen. Heel cool, maar de mechanismen waren een heel klein beetje clunky, vooral voor de keeper was het veel setup-werk. Een foutje in de setup, kon ook direct de hele boel ruïneren.

Mansions of Madness (Second edition) is nu volledig coöperatief geworden, waarbij een App de rol van de keeper overneemt. Setup is dus veel beperkter geworden, en waarschijnlijk maakt het het spel in elk geval een stuk makkelijker te spelen. Als de game ook de fameuze FFG ‘streamlining’ heeft gekregen kan de game er bijna alleen beter van zijn geworden.. al zal ik de keeper wel blijven missen. Zeer benieuwd naar.

3. Cry Havoc

cry_havoc

Grant Rodiek, Michał Oracz, Michał Walczak
Portal Games
2016
2-4 spelers
90-120 minuten
Engelstalig

Cry Havoc is een ‘dudes on the map’ game, met 54 plastic miniatuurtjes. Dudes on the Map is een genre waar ik weg van ben, van Twilight Imperium (review) tot Nexus Ops (link). Allemaal fantastisch. Cry Havoc lijkt het zelfde te doen. In Cry Havoc krijg je punten voor allerlei achievements. Iedere speler heeft in zijn beurt 3 acties, waarbij hij kaartje(s) speelt om acties ‘op te laden’. Hoe meer kaarten je speelt met movement icons, hoe beter je move-actie. Je kunt dat deck ook verbeteren gedurende het spel. Kom je elkaar tegen op het bord, ga je knokken. Dat knokken gaat op 3 gebieden, majority, prisoner en attrition. Afhankelijk waar je je troepen op inzet, gebeuren er wat dingen. Bij Majority bepaal je wie in het gebied de macht heeft, in prisoner neem je figuren van je tegenstander gevangen, welke je in de toekomst punten gaan opleveren (en je tegenstander mini’s ontzegt), attrition sloopt gewoon vijanden. Je kan hier dus best tactische dingen mee doen! Cry Havoc is dan ook met stip gestegen op mijn lijst!

2. The Others: 7 Sins
Others

Eric M. Lang
Cool Mini or Not

2016
2-5 spelers
120 minuten
Engelstalig

Cool Mini or Not en Eric M. Lang game twee op onze lijst. The Others: 7 Sins heb ik gebacked op Kickstarter, dus natuurlijk ben ik er excited over. Een horror ‘dungeon-crawl’-achtige board game, met bizar artwork vol tentakels en vage, gemuteerde monsters. Erg cool. Daarnaast is de game een one-versus-many game, een speler speelt de vijanden en de rest speelt held. In de game staat de wereld op de rand van de Apocalypse en de 7 bijbelse hoofdzonden rennen rond op de wereld en slopen de boel. De helden horen bij F.A.I.T.H., een organisatie die dit probeert te stoppen. Elk scenario speel je tegen één van deze Sins, en beweeg je over de kaart en versla je vijanden. Hierbij moet je opletten dat je niet teveel corruptie oploopt.. maar als je dat wel doet krijg je gave abilities..

1. SeaFall 

SeaFall

Rob Daviau
Plaid Hat Games
2016
2-4 spelers
90-120 minuten
Engelstalig

SeaFall staat al een hele tijd op alle watch-lijstjes. Rob Daviau, van Pandemic en Risk Legacy maakt dit keer een -helemaal nieuwe- Legacy game. Dus niet op basis van Risk of Pandemic. SeaFall lijkt helemaal fantastisch, het is een 4x game met piratenschepen in de “Caribbean”. Je bouwt een imperium, ontdekt eilanden, ruilt, breidt uit en knokt tegen de andere spelers.

Rob Daviau heeft SeaFall van de grond kunnen opbouwen, dus ik ben benieuwd met wat voor combat systeem hij op de proppen is gekomen in plaats van de Risk combat in Risk Legacy. Wij hebben ons erg vermaakt met Risk-en Pandemic Legacy (spoilervrije review en review), maar toch..  een heel nieuwe game.. én legacy. Can’t wait.

Conclusie

Ook dit jaar zijn we voor Gen Con weer tot een prachtige lijst gekomen met titels die onze interesse hebben en die we graag zo snel mogelijk op tafel zouden willen hebben. En toch leek de lijst met interessante titels om uit te kiezen wel wat korter dan vorig jaar. Reden? Geen idee, wellicht dat Kickstarter deels roet in het eten gooit door veelal prachtige titels (al voor Gen Con) uit te brengen. Of wellicht worden we zelf gewoon wat kieskeuriger.

Is Gen Con daarom minder de moeite waard geworden? Nee, zeker niet en wij zouden er ook graag bij zijn. Buiten de bovenstaande titels liggen er weer prachtige spellen die ter demonstratie gespeeld kunnen worden en zullen er nog voldoende pareltjes naar voren komen die op het moment van schrijven van deze top 10 nog niet bekend waren bij ons.

Maar wat vinden jullie van onze top 10 en welk spel willen jullie zo spoedig mogelijk op tafel hebben liggen??

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.