Ameritrash.nl > Top 10s > Top 10 Filler Games
Top 10 Filler Games
Ameritrash games zijn vaak lang omdat ze veel tijd nodig hebben met je laten hechten aan je karakter en je je betrokken te laten voelen bij de gebeurtenissen in de game. Helaas heb je niet altijd uren te besteden én wil je wat vlotters. Deze games duren niet langer dan een 45 minuten, en de meeste aanzienlijk korter. In navolging van the Dice Tower en Tom Vasel, een Ameritrash top 10 “Fillers”!
10. Melee

Melee is een spel voor 2 tot 4 personen, dat onlangs op Kickstarter heeft gestaan in een volledig nieuwe versie met mooier artwork. In Melee ben je een middeleeuwse warlord, in een land waarvan de Koning overleden is. Jij wilt hem vervangen. Dit doe je in een spel met een serie van blind biddingen. Je begint het spel met een kasteel en troepen. In het spel probeer je het kasteel van een andere speler in te nemen, OF aan het einde van het spel de meeste gebieden te hebben. Zodra je beweegt in een gebied met een tegenstander ga je knokken. Dit doe je door jouw geld, dat normaal open informatie is, in je hand te pakken. Dan pak je een deel van het geld als ‘motivatie’ voor je leger. Dan mag je tegenstander gokken hoeveel geld jij aan je leger besteedt. Klopt dit, ‘koopt’ hij ze over en verdwijnen de troepen. Melee is een gek spel, maar interessant. Het is echt leuk met een goede groep die in de spirit van de game kan komen. Het is geen hoogvlieger, maar een interessant tussendoortje.
9. Bang: The Dice Game
Bang: The Dice Game speelt 3-8 spelers, maar eigenlijk pas echt lekker vanaf 5. Iedere speler krijgt een karakterkaart met je levenspunten en een speciale ability erop. Daarnaast krijgt elke speler een rol. Alle rollen, behalve die van de Sheriff zijn geheim. De hulp-Sheriffs zijn in het team van de Sheriff en proberen samen met de Sheriff de Outlaw(s) te slopen. Outlaws winnen zodra de Sheriff dood gaat én de Renegade wint zodra iedereen dood is behalve hij.
Rondes zijn bloed snel. Je rolt 5 dobbelstenen, en mag een deel herrollen. Je kan andere spelers schieten, levenspunten genezen (met bier), pijlen (Je krijgt een pijl. Zodra ze op zijn, krijg je 1 schade per pijl). Dynamiet mag je niet herrollen en bij 3 ‘ontplof’ je en krijg je schade.
Bang: The Dice Game is niet super thematisch, maar extreem vlot en staat gegarandeerd voor een vlotte, lichthartige en lollige aflsuiting van de avond!
8. Smash Up

Smash Up is een vlot kaartspel voor 2 tot 4, maar is beter (ie. vlotter) met 2 of 3. In Smash-Up ‘smash’ je twee decks met een gek thema samen. Dinosaurus + Ninja’s bijvoorbeeld. Tijdens het spel ga je vervolgens proberen kaarten uit te spelen om gebieden te controlleren. Zodra de gevechtswaarde op je uitgespeelde handkaarten hoger is dan de waarde die een gebied kan hebben, wordt het gebied gescoord. Veel interactie, chaotisch en grappig. Spel kán traag worden met serieuze spelers.. maar als je daarmee moet spelen heb je sowieso een probleem!
7. Drakon

Drakon speelt 2-6 spelers en duurt ongeveer een half uur. De spelers zijn adventurers gevangen in de kerker van Drakon. Jouw doel? Ontsnappen met geld. Dit doe je door in de kerker opzoek te gaan met kamers met speciale abilities. Kamers die je geld laten stelen van andere spelers, geld geven, je door de kerker blazen, transporteren enzovoorts. Elke speler heeft in zijn beurt maar 2 keuzes, een nieuwe tegel spelen uit je hand, óf een stap zetten naar een volgende kamer en uitvoeren watde kamer doet. Speelt vlot, veel interacties.
6. Yomi

Yomi is een twee speler card-combat game. Het is effectief een pokerdeck met speciale abilities en gebaseerd op een rock-paper-scissors mechanisme. Blocks winnen van Attacks, Attacks winnen van Throws, Throws van Blocks. Elke ronde voorspel je wat je tegenstander gaat proberen te doen en buit je dat uit. Erg geinig spelletje. Rondes duren niet heel lang en bieden genoeg interessante keuzes om het interessant te houden.
5. Star Realms

Star Realms speelt out of the box maar met 2 spelers, met meerdere doosjes speelt het eventueel tot 6 (met 3 doosjes). Het twee speler spel is een vrij standaard deck-builder, maar je doet schade aan elkaar in plaats van dat je victory points probeert te scoren. Je bouwt een deck van 4 verschillende ‘rassen’. Speel je twee kaarten van hetzelfde ‘ras’, krijg je extra effecten. Nieuwe kaarten koop je uit een rij van 5, met een steeds veranderend aanbod. Interessant is dat je elkaar schade doet én dat je je kan beschermen door levens te krijgen en het bouwen van outposts.. speciale kaarten die blijven liggen en je verdediging vormen. Leuk, snel spel. Wel eerlijk gezegd, het snelst en vlotst op je telefoon of tablet met een uitstekende app.
4. Ca$h & Guns (Second Edition)
Ca$h & Guns (Second Edition) is de revamp van de originele set en speelt 4 tot 8 spelers. Je doel is om zoveel mogelijk geld bij elkaar te krijgen uit de buit van wat overvallen die jij en je compatriots hebben uitgevreten. Elke ronde ligt er een aantal kaarten open, met schilderijen (hoe meer je er hebt, hoe meer ze waard zijn), diamanten etcetera. Elke ronde laadt je je geweer en daarna.. begint de fun. Elke ronde pat iedereen zijn foam geweer en richt je het tegelijk op elkaar. Nu is de vraag, hoeveel guns zijn er op jou gericht en zijn die geladen? Op dat moment kan je kiezen om je geweer weg te leggen en te passen of je medespelers te laten schieten. Schieten ze, ben je uit de ronde.. anders ben je deel van de van de crew die de buit kan verdelen.
3. The Resistance

The Resistance is een geheime rollenspel dat lekker werkt vanaf 5 mensen en speelt tot 10. In het spel, krijgt iedereen een geheime rol. Je bent een groep Resistance leden die vechten tegen een grote corrupte organisatie. Samen proberen jullie die organisatie te slopen door op missies te gaan, echter zitten er wat infiltranten in the Resistance geslopen.. Het spel speelt 5 rondes en het doel is voor 1 partij om de meerderheid te winnen. Een persoon stelt een team samen, de rest stemt of het team ‘goed’ is en op missie mag. Eenmaal op een missie moet iedereen een kaart spelen, een pass of fail kaart, maar die speel je facedown. Die worden geschud en omgedraaid. Zit er ook maar 1 ‘fail’ kaart bij, mislukt de missie.. en weet je zeker. Er is een traitor… De uitbreiding/ tweede versie van Resistance, Avalon. Avalon spelet in de wereld van de ronde tafel versus Morigana. Avalon voegt wat interessante extra rollen toe voor iets meer complexiteit. Zo is er Merlijn, die weet wie er allemaal verrader is.. Nadeel, als de Resistance wint maar Merlijn te duidelijk is geweest, dan kan de Morgana teamleden besluiten wie Merlijn is. Klopt hun gok.. winnen zij.
2. King of Tokyo (met power-up)

King of Tokyo behoeft eigenlijk geen introductie. Het spel speelt 2-6 spelers, maar werkt VEEL beter met 4. Elke ronde rollen monsters dobbelstenen en voeren uit wat er op de dobbelstenen staat. Je kan schade doen aan monsters, victory points en energy krijgen. Het spel komt met een bord met 1 plek erin. Tokyo. Tokyo geeft je 1 victory point als je in Tokyo komt en 2 als je er in je ronde nog bent. Een probleem, je kan je in Tokyo niet genezen.. dus je bent err.. aangeschoten wild! Eenmaal aan de beurt, rol je het klauw symbool, doe je 1 schade aan de speler in Tokyo als jij buiten Tokyo staat, of aan alle andere monsters buiten Tokyo, als jij in Tokyo staat. Mocht de speler in Tokyo uit Tokyo vluchten, ben jij de nieuwe bezitter van Tokyo. Rol je 3x hetzelfde cijfer, krijg je de victory points die erop staan. Rol je 3 drieën, krijg je 3 punten. Rol je er 4, krijg je 4 punten etcetera. Rol je een energy symbool, kan je aan het eind van je beurt nieuwe kaarten kopen die je een tijdelijk effect geven. Rol je een hart symbool, genees je 1 levenspunt als je buiten Tokyo staat. Rol je 3 hartjes en heb je de Power Up expansion, dan krijg je een speciale eigenschap. Dit maakt jouw karakter uniek en is voor mij een absolute voorwaarde om King of Tokyo te spelen. King of Tokyo is vlot en interactief. Met power-up krijg je nieuwe en unieke abilities. King of Tokyo heeft dobbelstenen, mooi artwork en super eenvoudige regels. Topspel!
1. Spyfall
Spyfall.. mag hier eigenlijk niet staan. Spyfall is een partygame voor 3-8 spelers zonder eliminatie en echt heel veel dat je kan doen. Je kan praten… waarom is het dan toch nummer 1? Spyfall is lichte deductie party-game. Je probeert in dit spel uit te vogelen wie van de spelers een spion is.. die weet niet op welke locatie jullie zijn én alle andere spelers weten dat wel. Elke ronde duurt 8 minuten waarin spelers aan elkaar vragen kunnen stellen en de andere speler antwoord moet geven. Zeker zodra vragen gekker worden, neemt de lol toe en wordt het spannender voor de spion om zich er doorheen te bluffen.. Zodra de spy weet waar hij is, kan hij het spel stoppen en een locatie noemen. Ben je daar, win je. Maak je een gekke opmerking en beschuldigen alle andere spelers jouw van het zijn van spion.. game over. Erg, erg, erg leuke party game. Daarnaast speelt de game vlot en lach je gegarandeerd. Toppertje.
Conclusie
Dit was de eerste Ameritrash.nl top 10 lijs Lijkt dit ergens op? Commentaar? Hebben we games gemist? Of wat past hier totaal niet tussen het lijstje? Graag jullie reacties in de comments!
Beste Ben,
Dank je dat je de moeite hebt genomen om onze top 10 te lezen en een reactie voor ons achter te laten.
De achtergrond van de term Ameritrash is ons bekend en we hadden wellicht voor een andere term kunnen kiezen. Zelf stoort de term ons echter niet. Het is wat ons betreft een in de bordspelwereld voldoende ingeburgerde term die niet langer voor iedereen een negatieve lading heeft.
De spellen die je noemt zijn inderdaad zeer de moeite waard om te reviewen. Eldritch Horror en Twilight Struggle kun je, van de door jou genoemde spellen, als eerst verwachten.
Zoals je echter zult begrijpen is dit voor ons (de beide reviewers van deze site) een hobby. Wij zijn dus afhankelijk van de ons beschikbare tijd en (zoals je ongetwijfeld zult begrijpen) ons beschikbare budget. Als ik Twilight Struggle als voorbeeld mag gebruiken; ik vind niet dat ik daar na 1x spelen een review over kan schrijven. En met zijn speelduur, spelen wij die ook niet ‘eventjes’ vijf keer achter elkaar.
Ik vrees dan ook dat het weinig te maken heeft met het slaapgedrag van de reviewers op deze site, maar meer met omstandigheden en persoonlijke prioriteiten.
Desalniettemin hopen wij natuurlijk dat je de site wel in de gaten blijft houden en dat er in de toekomst nog veel titels op mogen verschijnen waar je interesse in hebt!
Waarom in godsnaam de term AmeriTRASH gebruiken. Het is een scheldnaam uitgevonden door Eurogamers zoals die AdHD er Rahdo die ALLES wat thematisch us haat als de pest.
Plus: waar zijn de volgende spelen ?
– Eldritch Horror : HET nieuwe Lovecraft game.
– Twilight Struggle: al 8 jaar nummer één op BoardGameGeek in ALLE categorieën
– Labyrinth The War on Terror of de fabuleuse COIN series (A Distant Plane, Cuba Libre etc) van national security CIA medewerker Ruhnke
– DDay at Omaha Beach solo project van DE guru van het solo game John H Butterfield (Ambush , RAF, Enemy in sight).
– Run Fight or Die van de maker van Elder Sign, Arkham Horror en Defenders of the Realm…
– Freedom, 1775 of Conflict of Heroes mét solo uitbreiding van Academy Games.
– Legion of Honor van CoA of the Cards Cthuluh of Apache Leader van DVG games.. alle solo only games…
Al de bovenstaande games zijn thematische games of ConSims en de meeste hebben nauwelijks plastiek in de doos.
Het wordt tijd dat jullie eens wakker worden en kijken naar productiehuizen als GMT en Victory Point en Clash of Arms of DVG.
Vooral GMT groeide met 500% over de laatste 4 jaar. de nieuwe trend én populair met Twilight Struggle
Wellicht ten overvloede, gezien Wesley al uitgebreid op je punten is ingegaan.
Ameritrash is wat mij betreft een geuzennaam. Thematische games klinkt.. steriel? Ik vind Ameritrash lekkerder klinken. Daarnaast begint het met een A, en das praktisch voor allerlei zaken die vaak op alfabet worden georganiseerd :P.
Grootste probleem is geld, tijd en zin.
Eldritch Horror en zijn voorganger Arkham komen op hun tijd reviews van. probleem is dat we beide games niet (meer) in onze collecties hebben. Dan gaat geld (voor aanschaf van een nieuwe copy) en recentheid van spelen (Eldritch in januari voor het laatst ofzo) een rol spelen in het schrijven van de review.
Ik ben geen groot fan van solo of wargames. Ik zou Twilight Struggle wel proberen en dat ga ik binnenkort met Wesley proberen te spelen. Ook sta ik niet negatief ten opzichte van Academy Games of hun 1775/1812 serie. Ik zou die zeker willen proberen. Maar ik ga geen games kopen of aanvragen voor review waar ik grote bedenkingen ga hebben bij mijn persoonlijke enjoyment van die titels. Mocht jij die hebben en willen reviewen zet ik ze graag op Ameritrash als ze binnen het format passen.