Ameritrash.nl > Top 10s > Top 10 Essen Releases 2016
Top 10 Essen Releases 2016
Nog een weekje en dan is het zover, Spiel 2016. Ook dit jaar zijn er weer de nodige mooie titels waar we halsreikend naar uitkijken. Maar welke titels eigenlijk? Ook dit jaar hebben wij weer een top 10 gemaakt van titels waar we maar uitkijken. In tegenstelling tot vorig jaar (link) kijken wij dit jaar naar verschillende titels uit. Geen probleem, hebben jullie gewoon meer om over te lezen!
Ook dit jaar weer een dank aan W. Eric Martin op Boardgamegeek. Zonder zijn fantastische geeklist op boardgamegeek is het bijna niet bij te houden wat er uitkomt op Essen.
Een kleine disclaimer. We proberen onze lijst zoveel mogelijk te limiteren tot titels die daadwerkelijk hun (Europese) debuut maken op Spiel. Spiel is echter een beurs waar ook een overvloed aan euro-games uitkomt, waardoor het voor ons elk jaar weer een uitdaging is om tot een mooie lijst te komen. Titels die eerder te backen waren op Kickstarter en titels die reeds op GenCon zijn uitgekomen, hebben we een plekje gegund in onze lijst. Titels die nu te spelen zijn, maar niet daadwerkelijk gekocht kunnen worden niet. Daarnaast hebben we ons grotendeels gebaseerd op de lijst van Eric Martin van BoardGameGeek. Fouten en games die Essen missen moeten we ons dus voorbehouden!
Beiden hebben wij afzonderlijk van elkaar een top 10 gemaakt. Deze hebben wij naast elkaar gelegd en de nummers 1 tot en met 6 uit onze top 10 hadden wij beiden op ons lijstje staan. De nummers 7 tot en met 10 hebben we gekozen vanuit onze beide lijstjes. En de afvallers uit onze individuele top 10 lijstjes? Die hebben we voor jullie als honorable mentions neergezet!
Honorable mentions van Wesley
Buster Lehn, Manuel Munoz, Francisco Ruiz
ABBA Games
2016
1-4 spelers
90-180 minuten
Engels
Taalonafhankelijk
Portal of Morth is een bordspel dat geïnspireerd is op iets dat onder de videogamers bekend is als een ‘Tower Defense Game’. Dit zijn strategische videogames waarin het je doel is om een bepaald gebied of bezit te verdedigen tegen anderen. In dit competitieve spel voor 1-4 spelers proberen alle spelers dan ook zo goed mogelijk om hun eigen gebied te beschermen tegen de onuitputtelijke stroom aan legers van Lord Morth.
Het spel word gespeeld over 5 ronden die elk een duidelijk en vast stramien volgen. De startspeler mag dobbelstenen gooien om te bepalen hoeveel vijanden het bord betreden en waar zij het bord opkomen. Dit kan overigens nog veranderd worden, want de spelers mogen hun goudvoorraad gebruiken om de portal waaruit de vijanden komen van richting te veranderen. Dus voldoende goud? Dan richt je de portal gewoon naar je sterkste tegenstander en kijkt hoe de legers zijn kant optrekken.
De spelers mogen vervolgens hun team met helden gebruiken om zoveel mogelijk van de vijanden te verslaan voor zij hun gebied bereiken. Ten slotte trekken de legers van Lord Morth op en als ze aan jouw kant van het bord aflopen, dan krijg je hiervoor schade omdat ze jouw gebied hebben bereikt. Degene die na 5 ronden de minste schadepunten heeft, wint het spel.
Absoluut een interessante titel. Eerder dit jaar speelden wij al Stronghold waarin één van de spelers probeerde zijn fort te verdedigen tegen de legers van de andere speler. Enigszins vergelijkbaar, maar toch biedt Portal of Morth hier weer een volledige andere visie op.
London Dread
Asger Johansen
Grey Fox Games
2016
2-4 spelers
60-90 minuten
Engels
Hoge mate van taalafhankelijkheid
Ook London Dread is een coöperatief spel, maar ditmaal een spel dat zich afspeelt in Victoriaans Engeland, in Londen (overigens met een vleugje van het bovennatuurlijke). De 2-4 spelers die het spel spelen zijn onderzoekers die door verschillende hoofdstukken van hun verhaal heen diverse raadsels op moeten lossen om zo het einde van het verhaal te bereiken.
Om dit te doen, moeten de spelers flink overleggen hoe zij hun beurten gaan besteden. En dat overleg vindt onder de nodige tijdsdruk plaats, want er wordt in realtime gespeeld. Overleggen is één van de belangrijkste aspecten van een coöperatief spel en juist dat onder tijdsdruk laten doen, klinkt interessant!
Dus ondanks dat realtime elementen niet helemaal mijn ding is, is het feit dat er een doorlopend verhaal in het spel zit, in combinatie met het thema en het artwork voldoende om deze hoge plaats in mijn top 10 te rechtvaardigen.
Honorable mentions van Ruud
Cyclades: Monuments
Bruno Cathala, Ludovic Maublanc
Matagot
2016
2-5 spelers
60-90 minuten
Engels
Taalonafhankelijk
Cyclades: Monuments is een uitbreiding op een spel dat al regelmatig op Ameritrash.nl is bewonderd. Het originele spel was ik al (Ruud) al weg van (review), een prachtig “dudes on the map” spel. In tegenstelling tot vergelijkbare Ameritrash titels als Risk (review), Nexus Ops (review) moet je in Cyclades juist goed nadenken, strategisch ‘bieden’ voor de God met bijbehorende actie en beurt volgorde die jij graag wilt deze ronde. Hoewel er genoeg miniatuurtjes op het bord stonden, stond het vechten in Cyclades nooit erg op de voorgrond. Desondanks was het een erg, erg goed spel.
Daarna kwam de fantastische Titans expansion (review). Deze expansion boog het hele spel om tot een veel aanvallender geheel. Een geheel dat me erg goed beviel. Helaas verloor het een tikje van zijn strategische diepte, en vond ik het vervelend de componenten steeds te moeten wisselen. Nog steeds vermaak ik me met de base game van Cyclades, maar zeker voor de afwisseling is de Titans expansion fantastisch. Ook omdat ik het ergens wel lekker vind dat het bieden een tikje minder belangrijk is geworden, en je vrijer wordt gelaten in wat je precies doet.
De Monuments expansion is een modulaire expansie die in combinatie met het basisspel, de Hades expansion en/of de Titans expansion kan worden gespeeld. De expansion voegt 10 gebouwen toe (de Monuments), die je een eigen, unieke speciale ability geven. Hoewel dit niet heel interessant klinkt, denk ik zo maar dat het zeker het basisspel van een interessant nieuw elan kan voorzien doordat iedere speler al ergens anders goed in is.. en dus niet iedereen achter dezelfde Goden aanjaagt.
Democracy under Siege
Luca Cammisa
4Dados
2016
2-3 spelers
180 minuten
Engels
Hoge mate van taalafhankelijkheid
Democracy under Siege is een echte complexe war game. Die komen er niet heel veel uit op Essen, maar deze vond ik toch wel interessant vooral door de thematische setting. Het spel speelt zich af in de periode dat Adolf Hitler probeert de macht te grijpen in het Duitsland van het interbellum (1933-1940). Het spel leent de kern mechanismen van de bekende card-driven war games zoals Twilight Struggle (review) en lijkt daar zijn eigen ding mee te doen. Wel moet ik zeggen dat deze game me wellicht boven m’n pet vliegt,. Daarnaast is de uitvoering van de game zoals we van wargames gewend zijn, wat saai en wat steriel. Toch zou ik deze graag proberen. Twilight Struggle beviel prima, dus hopelijk deze ook!
En dan nu, de Top 10!
10. Aeon’s End
Kevin Riley
Action Phase Games & Indie Boards & Cards
2016
1-4 spelers
60 minuten
Engels
Hoge mate van taalafhankelijkheid
Aeon’s End is een titel die Wesley’s aandacht al trok op het moment dat deze op Kickstarter verscheen. We waren dan ook blij te zien dat deze titel zijn funding goal behaalde. Een deckbuilder die zich afspeelt een post-apocalyptische toekomst waarin de restanten van onze samenleving zich hebben teruggetrokken in een ondergrondse stad. Samen zullen de spelers het opnemen tegen het spel om zo de wereld te redden. Weer een deckbuilder? Jazeker, maar ditmaal toch een deckbuilder met een paar nieuwe aspecten. Zo staat de ronde volgorde niet vast. Door het trekken van een kaart zul je de ene ronde de startspeler zijn terwijl je een ronde daarna ineens de derde speler of de vierde speler zou kunnen zijn. Dit om de chaos in een gevecht weer te geven.
In je beurt kun je spells voorbereiden of kopen, gems kopen en breaches openen of opladen. Spells moeten namelijk uitgespeeld worden in breaches die je zelf zult moeten opladen voordat ze gebruikt kunnen gaan worden. Elke beurt belooft dan ook een zoektocht naar een ideale verhouding tussen het kopen van resources en spells en het laden van de breaches om je tegenstander schade toe te brengen.
Combineer dit met prachtig artwork en het lijkt ons een spel waar je weer menig uurtje aan kunt besteden.
9. Hannibal: Rome vs. Carthage
Mark Simonitch
Phalanx Games
2016 (origineel uitgegeven in 1996)
2 spelers
180 minuten
Engels
Hoge mate van taalafhankelijkheid
Hannibal: Rome vs. Carthage is een antiek spel, dat voor het eerst uitgegeven werd door Avalon Hill in 1996. Daarnaast is het een card-driven wargame, een soort ‘oermoeder’ van dit moderne war game genre waar Twilight Struggle ook onder valt. Maar wat doet een 20 jaar oude war game dan op onze Essen 2016 lijst? Nou, allereerst betreft dit een spel dat nog steeds in de BoardGameGeek top 100 staat. En dat 20 jaar(!) nadat het spel is uitgekomen. Daarnaast betreft dit een volledig nieuwe uitgave, met mooier artwork maar ook gestroomlijnde gameplay. Dit betekent altijd gevaar, voor de fans van het origineel vallen er dingen weg. Wij hebben de game echter nooit gespeeld, en zijn dus uitermate benieuwd of de game ook vandaag de dag nog de moeite waard is. Wij hopen van wel!
8. The Daedalus Sentence
Tom Bleys, Ian van Gemeren, Bart Waeterschoot
Eagle-Gryphon Games
2016
1-4 spelers
60 minuten
Engels
Hoge mate van taalafhankelijkheid
7. Days of Ire: Budapest 1956
Katalin Nimmerfroh, Dávid Turczi, Mihály Vincze
Cloud Island, Ludonova, Mr. B Games
2016
1-4 spelers
90 minuten
Engels
Hoge mate van taalafhankelijkheid
Days of Ire: Budapest is een card-driven wargame in de stijl van Twilight Struggle, en deze speelt zich net als Twilight Struggle af ten tijde van de koude oorlog. Hier echter geen grote schaal, maar een “klein” conflict tussen de communistische Sovjet Unie en de kleine communistische vazal staat Hongarije. Een interessant thema, wat zich in onze ogen prima leent voor een wargame.
In tegenstelling tot Twilight Struggle kent deze card-driven wargame enkele unieke features, zo is er een solo modus en kan je met 2-4 spelers spelen. Hoe dat werkt? 1 Speler speelt in dat laatste geval de Sovjet unie, terwijl de overige spelers de Hongaarse rebellen spelen. Een heel, heel cool idee! Tel daarbij op dat het spel fantastisch artwork heeft en slechts 90 minuten kost maakt het voor ons een titel om in de gaten te houden. Ik ben echt, echt benieuwd!
Ook de Daedelus Sentence staat al langere tijd op de radar hier sinds het spel op Kickstarter is verschenen. Dit coöperatieve spel van Belgische hand speelt zich af in de ruimte, in een gevangenis in de ruimte wel te verstaan, waar de weinige aardbewoners die nog leven gevangen zijn genomen.
Doel van het spel is dan ook wel duidelijk. Je zult moeten proberen te ontsnappen uit deze gevangenis. Geen eenvoudige opgave omdat de ringen van de gevangenis continue roteren en er dus geen vast layout is. En juist dat roterende gedeelte is waar wij erg nieuwsgierig naar zijn. Hoe gaat dit werken? Wat voegt het toe aan de beleving van de spelers?
We zullen het zien!
6. Sola Fide: The Reformation
Christian Leonhard & Jason Matthews.
Stronghold Games
2016
2 spelers
45 minuten
Duits, Engels
Hoge mate van taalafhankelijkheid
Een spel voor twee spelers van de designers die eerder ook verantwoordelijk waren voor 1960: The Making of a President, Twilight Struggle en 1989 Dawn of Freedom. Niet de minste titels en de interesse is dan ook direct gewekt. Wat verder direct opvalt is het thema. Een spel over de reformatie van Martin Luther uit 1517 aan de hand van zijn 95 stellingen. Niet een thema dat we eerder zijn tegenkomen, maar wel een thema dat past in het kader van hun eerdere spellen.
Wat ook in dat kader past is wat we ervoor gaan terugkrijgen. Het betreft hier een spel dat draait rondom het gebruik van kaarten, welke kaarten op meerdere manieren ingezet kunnen worden. Met die kaarten zul je op het bord controle over zoveel mogelijk verschillende gebieden proberen te krijgen. Een card driven wargame dus.
Toch zijn er ook voldoende verschillen te vinden met eerdergenoemde titels. Zo spelen de spelers hier met persoonlijke decks die ze door middel van draften zelf samenstellen. Op het eerste oog lijkt het spel dan ook wat minder strategisch dan bijvoorbeeld Twilight Struggle wat ook direct zorgt voor een kortere speelduur.
Bij de kortere speelduur is direct de vraag in hoeverre dit ten koste van de diepgang van het spel is gegaan en juist daar zijn wij dan weer benieuwd naar!
5. Germania Magna: Borders in Flames
Daniel Budacz, Piotr Krzystek & Lukasz Wrona
Wydawnictwo Alter
2015
2-4 spelers
30-60 minuten
Engels, Pools
Hoge mate van Taalafhankelijkheid
Germania Magna stond ook op onze Essen top 10 voor 2015. Helaas is de game toen niet uitgegeven en is recent gekickstart voor een Essen release in 2016. Dat de game nu weer op de lijst staat heeft te maken met twee belangrijke redenen. Fantastisch artwork en een verschrikkelijk cool thema. Deze semi-cooperatieve kaart-drafting game doet een beetje denken aan Smash Up, waarbij je met je tegenspelers ‘vecht’ om locaties. In Germania Magna speel je een germaanse warlord en plunder je samen het Romeinse rijk (locaties). Alleen kan je het niet redden, maar de speler die aan het einde van het spel de meeste Glory heeft verdiend is de winnaar. Op Ameritrash houden we van drafting en kaartgames. Het semi-cooperatieve aspect heeft ons wat angstig, maar 30-60 minuten, het artwork en drafting maakt ons toch nieuwsgierig. We willen Germania Magna erg graag spelen!
Gordon Alford
Self Published
2016
2-6 spelers
120-180 minuten
Engels
Hoge mate van taalafhankelijkheid
Zo af en toe worden er tussen het geweld van grote uitgevers als Fantasy Flight Games, Games Workshop en tegenwoordig ook Cool Mini or Not ook nog titels in eigen beheer uitgegeven. Zonder de middelen die een grote uitgever heeft, proberen designers hun pareltje met of zonder al teveel succes op de markt te brengen. Of Dreams and Shadows is zo’n spel. Sinds 2014 is designer Gordon Alford bezig met dit spel dat op Spiel verkrijgbaar zal zijn. Het spel zelf is een coöperatief spel voor 2-6 spelers dat zich afspeelt tegen een Keltisch mythologische achtergrond en wordt gespeeld in 2 tot 3 uur.
Wat direct opvalt is het prachtige artwork op de kaarten, absoluut prachtig. Het spel zelf maakt (helaas) gebruik van standees in plaats van miniaturen. Wij zouden dat liever anders zien, maar dit komt de prijs zelf dan wel weer ten goede. Qua gameplay lijkt het zich te willen vergelijken met Eldritch Horror, alhoewel de combat hier wat uitgebreider en noodzakelijker is en er meer RPG-elementen in het spel zitten. Absoluut een titel die we graag eens op tafel zouden krijgen!
3. War of the Ring: Warriors of the Middle Earth
Roberto Di Meglio, Marco Maggi, Francesco Nepitellol
Ares Games
2016
2 spelers
120-240 minuten
Engelstalig
Hoge mate van taalafhankelijkheid
Voor de vaste lezers van onze reviews zal deze titel geen verrassing zijn. Eerder waren wij al lyrisch over War of the Ring zelf en ook zeker over zijn opvolger Battle of the Five Armies. Ondanks dat we met uitbreidingen een beetje vals spelen, vonden we toch dat ook deze uitbreiding zeker in onze top 10 Essen releases moest komen te staan.
Een uitbreiding van WotR betekent nieuwe personages en meer variatie in een spel dat wij geweldig vinden, dus deze staat direct op de must have lijst. Dus kom maar op met de Ents, de Dead Men of Dunharrow, de Great Eagles of the Misty Mountains, de Giant Spiders en meer. Het was alweer veel te lang geleden dat we War of the Ring hebben gespeeld!
2. Inis
Christian Martinez
Matagot
2016
2-4 spelers
60-90 minuten
Engels
Hoge mate van taalafhankelijkheid
Ook hier duiken we Keltische geschiedenis in, maar nu met een spel dat uitgegeven zal worden door Matagot. In dit spel speel jij een clanleider die zichzelf wil bewijzen door koning van een nieuw ontdekt eiland te worden.
Het worden van koning gaat in dit spel gepaard met het draften van kaarten in elke ronde en het gebruiken van deze kaarten om acties uit te voeren (bijv. recruten, bewegen, bouwen of ontdekken). Dit doe je totdat je aanspraak wilt maken op de troon, wat je kunt doen als je aan één van de winstcondities voldoet. Daarmee win je echter nog niet. Je tegenstanders hebben nog een volle ronde de tijd om ervoor te zorgen dat jij niet langer aan de winstcondities voldoet, in welk geval het spel gewoon nog eventjes doorgaat.
Matagot heeft met eerdere titels als Cyclades en Kemet een naam hoog te houden. En het moet gezegd worden, de eerste tekenen voor Inis zijn erg positief. Regels zien er duidelijk uit, mooi (en apart) artwork en het spel lijkt redelijk wat diepgang te kennen. Teken ons maar weer in voor de preorder lijst.
1. Cry Havoc
Grant Rodiek, Michal Oracz, Michal Walczak
Portal Games
2016
2-4 spelers
90-120 minuten
Engels
Enige mate van taalafhankelijkheid
Cry Havoc is een beetje valsspelen, immers heeft Ruud de game inmiddels alweer 3 keer gespeeld. Cry Havoc is een asymmetrisch area control spel voor 2-4 spelers dat zich afspeeld op een verre planeet. Hier proberen 3 volkeren de meeste kristallen te verzamelen ten koste van de inheemse bloeddorstige Trogs. Een ‘neutrale’ partij in het conflict.
Speel je met 3 spelers, dan speel je altijd met de Humans, Pilgrims en Machine’s. Speel je met 4 spelers, dan doen de Trogs ineens als actieve speler mee. Elk van deze facties is uniek, heeft eigen gebouwen, eigen speciale acties en manieren om te winnen. Erg, erg leuk gedaan.
Cool is ook het combat element. Per gevecht bepaal je hoe je je troepen wilt inzetten. Wil je ze gebruiken voor dominantie, waarbij je probeert het gebied te veroveren? Of probeer je juist units van je tegenstander te doden? Of juist units gevangen te nemen.. Erg bijzonder systeem, tactisch diep.
Met 2, 3 en 4 goed te spelen. Voor Ruud een van de weinige must buys op Essen.
Conclusie
Al met al is het weer een mooie lijst met 14 titels die we graag op tafel zouden zien komen. De kans is dan ook groot dat we met een lege bankrekening en volle kofferbak weer richting Nederland komen en de aankomende weken weer flink wat te spelen hebben!
En jullie? Welke titels kijken jullie naar uit? En zijn we in jullie ogen nog titels vergeten? Laat het ons gerust weten!
Adrenaline is juist een (relatief) simpel spel. Heb hem wel meegenomen, maar nog niet gespeeld.
Ik snap je punt echter wel… maar is juist Mage Knight niet heel erg veel gepuzzel? 😛
Ach. Een mens kan zich vergissen. Zal ‘m vroeg of laat wel spelen voor review.
Cry Havoc preordered 🙂 Maaruh, Adrenaline anyone?!
Adrenaline is van CGE. Ik ben geen hele grote fan van die uitgever. Vaak vind ik hun games (en Vlaada’s games) teveel gepuzzel. Ik denk dan met name aan Dungeon Lords, Dungeon Petz en het door mij verafschuwde Goblins Inc (van de auteur van Adrenaline). Ik kan daarom niet erg enthusiast worden.. ook al zijn ze ook verantwoordelijk voor Mage Knight wat ik een top game vind.
Misschien is Adrenaline een top game.. maar eerst spelen.