Ameritrash.nl > Top 10s > Top 10 Ameritrashy Gateway Games
Top 10 Ameritrashy Gateway Games
Ameritrash games hebben de naam om extreem lang, complex en lucky te zijn. Veel mensen blijven daarom bij de korte, “gestroomlijnde” euro’s. Onterecht! Ameritrash hoeft niet lang en complex te zijn! Daarom, probeer ‘ns een Ameritrash game! Als je dan inderdaad durft te beginnen met Ameritrash games, waar moet je -volgens ons- dan starten? Lees ‘t hier!
Voor onze lijst Ameritrash gateway games hebben we gekozen voor games die niet langer duren dan 2 uur, veel interactie kennen, op dit moment in de winkel liggen én (relatief) korte spelregels hebben. De prijs van de games hebben we niet erg laten doorwegen in onze Top 10, maar wel een beetje. Er is wel een beetje overlap met onze Top 10 Filler Games, maar deze games zijn gemiddeld gezien een stuk langer.
10. Survive: Escape from Atlantis
Survive: Escape from Atlantis
Julian Courtland-Smith
1982, heruitgaves in 2010, 2012
2-4 spelers
Stronghold Games
60 minuten
Hidden information, Elimination, Action points
Onze nummer 10 is Survive: Escape from Atlantis (Survive; review). Survive is erg geschikt als Ameritrash gateway game omdat de game heel, heel erg gemeen kan zijn in de interactie tussen de spelers. Het doel van Survive is om zoveel mogelijk victory points (VPs) te scoren. Dit doe je door jouw ontdekkingsreizigers van het zinkende Atlantis te redden door ze in bootjes of zwemmend in veiligheid te brengen. Elke ontdekkingsreiziger heeft een geheime puntwaarde onderop staan, waardoor sommige mannetjes (veel) meer waard zijn dan andere. Tegelijkertijd probeer je de ontdekkingsreizingers van je tegenstanders op gruwelijke manieren aan hun einde te laten komen. Hun bootjes worden vernietigd door, door jou bestuurde walvissen. Al zwemmend worden ze verscheurd door door jou bestuurde haaien en zeemonsters. Het spel speelt relatief snel met 4, heeft veel interactie en schattige componenten. Let op, niet spelen met spelers die snel kwaad worden.. en koop AUB niet de 6 speler uitbreiding. Survive staat op de lijst voor de interactie en messentrekkerij.
9. Smash Up

Paul Peterson
Alderac Entertainment Group (AEG)
2012
2-4 spelers
45 minuten
Engels
Onze nummer 9 is Smash Up. Smash Up is een verschrikkelijk eenvoudige, maar heerlijk, geeky game waarin je twee decks kaarten mixt. In de basegame komen decks met aliens, dinosauriërs, ninja’s, piraten, robots en tricksters. In expansions komen er nog veel meer, van geeks tot prinsessen. Hartstikke geinig dus om te mixen! Het doel van het spel is om VPs te scoren door locatie kaarten te controleren. Locatie worden gescoord zodra er Minion-kaarten liggen met een kracht-waarde gelijk aan door de kaart bepaalde minimum kracht-waarde. De speler met de meeste kracht-waarde krijgt de meeste VPs. Smash Up is geen diep spel, en misschien ook geen goed spel. Het is wel een heel makkelijk, leuk en interactief spel met prachtig artwork. Wordt vooral daarom door ons aangeraden.
8. The Adventurers: The Temple of Chac
Guillaume Blossier, Frédéric Henry
Alderac Entertainment Group (AEG, 1st Ed), Fantasy Flight Games (2nd Ed).
2009
2-6 spelers
45 – 60 minuten
Engelstalig
Indiana Jones, Dice, Luck, Adventurers, Avonturiers
The Adventurers: The Temple of Chac (Adventurers) is een vrij lichte game, maar met een fantastisch thema. Eigenlijk had de game ook wel Indiana Jones: The Board Game kunnen heten. In the Adventurers ren je als avonturier door een tempel op jacht naar schatten! Uiteraard is de tempel makkelijker in dan uit te komen, vooral gezien de enorme berg schatten die je mee sleept je vertraagt. Een enorme rollende steen, lava en bewegende muren staan je in de weg richting de exit. De avonturier met de meeste schatten eenmaal buiten gekomen wint. Het artwork van de Adventurers is prachtig en het spel komt met leuke miniatuurtjes. Kortom, een gaaf thema, mooie componenten én vlotte spelregels maken de Adventurers tot een ideale game voor toekomstig Ameritrash-fans. Het grootste probleem van de game is dat het bord altijd hetzelfde is, geen random setup dus.. Adventurers staat op de lijst vanwege de lichtheid van de regels, de thematische gameplay en de sterke Indiana Jones feel.
7. Magic: The Gathering – Arena of the Planeswalkers
James D’Aloisio, Ethann Fleischer, Craig van Ness
2015
2-5 spelers
Wizards of the Coast/ Hasbro
60 minuten
dobbelstenen, magic, magie, aanvallen, heroscape, squad, tactical skirmish, skirmish
Engelstalig
Magic: The Gathering – Arena of the Planeswalkers (Arena, review) is de liefdesbaby tussen Heroscape en Magic: the Gathering (MtG). Heroscape is een zeer vlotte, eenvoudige miniatures game waarbij beide spelers bakken met verschillende monsters selecteren en op bergen plastic terrein tegen elkaar laten knokken. MtG is het populairste kaartspel ter wereld, waarbij twee planeswalkers elkaar met spreuken en creatures proberen te vernietigen. Arena combineert deze mechanismen, en is effectief Heroscape met Magic-achtige kaarten. In het begin van het spel heb je alleen je planeswalker squad. In je beurt selecteer je een squad van je miniaturen en daarmee mag je bewegen en aanvallen. Je planeswalker kan extra creature squards op het bord spawnen, voor de planeswalker beweegt en aanvalt. Arena is geen perfect spel. Het is beter met minder spelers, het spel speelt het beste als je twee teams van planeswalkers tegen elkaar vecht. De kaarten geven wel een extra lading aan het oude Heroscape. Nadeel is dat vooral de spelregels in hun huidige vorm onduidelijk zijn.. en de basegame maar komt met 5 planeswalkers met elk 2 squads aan creatures. Gelukkig zijn de eerste uitbreidingen al aangekondigd.. Arena staat op de lijst vanwege de simpele gameplay,de miniatures en het kaartspel.
6. Betrayal at House on the Hill
Rob Daviau, Bruce Glassco, Bill McQuillan, Mike Selinker, Teeuwynn Woodruff
2004
3-6 spelers
Avalon Hill/ Wizards of the Coast/ Hasbro
60 minuten
coop, traitor, mystery, betrayal
Engelstalig
Betrayal at House on the Hill (Betrayal, review) is een fantastische implementatie van het horror concept. Een groep mensen gaat een huis binnen en het huis blijkt vervloekt! Samen proberen ze het huis te ontdekken en ondergaan ze de griezeligste effecten. Brandende mensen, spinnen, druppels water.. alles komt voor. Richting het einde van het spel triggert de ‘haunt’. Afhankelijk van een aantal factoren blijkt één van de spelers een traitor, met als doel de andere spelers om te leggen. Elke ‘kant’, traitor en overige spelers hebben een boekje met het scenario en hoe ze het scenario kunnen winnen. De spelmechanismen zijn erg eenvoudig (loop rond, ontdek tegels, flip kaarten), maar de beleving is groots. Betrayal is geen perfect spel. Het spel is erg lucky, en sommige scenario’s werken niet goed afhankelijk van wanneer de ‘haunt’ precies triggert. Ook ‘hoop’ je dat de traitor niet direct de ‘nieuwe’ speler is. Als Betrayal werkt, is het erg sfeervol. Maar soms gaat de game erg op z’n snufferd. Extra punten voor de eenvoudige regels. Betrayal staat op de lijst als introductie naar horror games, traitor games en cooperatieve games.
5. Nexus Ops
Nexus Ops
Charlie Catino
2005 (Avalon Hill), 2012 (Fantasy Flight Games)
2-4 spelers
Avalon Hill, Fantasy Flight Games
60-90 minuten
Conquest, Explore, Exploit, Expand, Exterminate, 4X
Engels
Twilight Imperium 3 is de koning(in?) van het 4X-genre. 4X staat voor eXplore, eXploit, eXpand en eXterminate. Het type game dat je resources laat verzamelen, een oorlogsmachine laat maken met één doel. Overheersen. In Nexus Ops (review) ben je allemaal mijnwerkers op een planeet. Alleen wil je met jouw bedrijf wel de grootste mijner worden. Goedschiks.. of kwaadschiks. In Nexus Ops bouw je units, loop je met units over de kaart en ontdek je de resources, fabrieken en units die zich daar ophouden. Daarna probeer je de tegenstanders uit te roeien. Nexus Ops is daarmee in mijn ogen een echte 4X game, alleen een extreem eenvoudige titel binnen dat genre. Erg leuk spel. Mooie miniatures, extreem simpele regels. Er zijn twee versies, waarvan de regels in de FFG versie het makkelijkst zijn. Nexus Ops staat op de lijst als een Risk vervanger en introductie naar ‘wargames’ en 4X.
4. Cosmic Encounter
Bill Eberle, Jack Kittredge, Bill Norton, Peter Olotka & Kevin Wilson
Fantasy Flight Games
2008
3-5 Spelers
60-120 minuten speelduur
Bluffing, Onderhandelen, Verraad
Cosmic Encounter (CE, review) is een hoogbejaarde game, op de markt sinds 1977. In CE probeer je als eerste 5 kolonieën te stichten op de planeten van andere spelers. In een ronde draai je een kaart om waarop staat wie je moet aanvallen. De aanvaller en de verdediger proberen team-maten te vinden om ze te steunen en de aanvallende en verdedigende spelers spelen een geheime ‘attack’-kaart. Deze kaart heeft typisch een bepaalde (hoge) combat-waarrde. De speler met de hoogste combat-waarde wint het gevecht, waarbij elk schip van jou en je allies telt als 1 extra punt. De schepen van de verliezer gaan naar de void en kunnen moeizaam worden teruggewonnen. Wint de aanvaller, stichten hij en zijn team-maten een kolonie op de planeet van de verdediger. Wint de verdediger mogen er schepen terug uit de void. Interessant is wanneer beide spelers besluiten te onderhandelen door een Negotiate-kaart te spelen. Dan hebben beide spelers 1 minuut om te onderhandelen, maar krijgen je allies niets. Maar speelt je tegenstander wel echt een Negotiate-kaart? CE staat op de lijst vanwege de bijzondere gameplay, het onderhandelen, bluff en backstab aspect. Het is een extreem interactieve game die al eeuwig fans van het Ameritrash genre kan bekoren. Én dat niet zonder reden!
3. Zombicide
Zombicide
Raphaël Guiton, Jean-Baptiste Lullien en Nicolas Raoult
Cool Mini or Not
2012
1-6 spelers
90-150 minuten
Zombies, Cooperative,Survival, Run..
Zombicide (review) is de bekendste game van Cool Mini or Not, maar misschien niet de beste. Zombicide is een cooperatieve game waarin de spelers proberen een zombie-apocalypse te overleven. Loop rond, dobbel en ontwijk zombies terwijl je je karakter upgrade. Zombicide kent prachtige miniaturen, eenvoudige gameplay en vormt daardoor een grappige zombie-ervaring. Je moet wel een tikje van onderbroekenlol houden.. en van meisjes in korte rokjes met kettingzagen. Ja, het spel is niet perfect en de game is relatief duur. Maar het is een game die genoeg visuele en gameplay oomph heeft om mensen te laten zien hoe board games tegenwoordig zijn.
2. King of Tokyo
King of Tokyo
Richard Garfield
2011
2-6 spelers
IELLO
30-45 minuten
Knokken, Dobbelen, Eliminatie
Engelstalig en Nederlandstalige versie beschikbaar.
King of Tokyo (KoT, review) hoeft eigenljik geen introductie. Dit is het archetypische King on the Hill dobbelspel. In KoT speel je een monster, dat “King’ of Tokyo wil worden. Je kan KoT winnen op twee manieren, het verkrijgen van tenminste 20 VPs of het elimineren van alle andere monsters. KoT is verder grotendeels Yahtzee, waar je met je dobbelstenen probeert klauwen (schade), hartjes (genezen), energie (resource) te rollen, of VP. Naast de monsters kan je ook speciale kaarten kopen door energie in te leveren. Deze geven je eenmalige of continue voordelen. Erg eenvoudig dobbelspel, veel geluk, maar ook veel interactie en heerlijk lichte gameplay. Een ideale gateway game dus. Voor gamers, is in mijn ogen de expansion (review) voor speciale powers essentieel.
1. Arcadia Quest
Arcadia Quest
Thiago Aranha, Guilherme Goulart, Eric M. Lang & Fred Perret
2014
2-4 spelers
Cool Mini or Not
60-90 minuten
Dice, Skirmish, Fantasy, PvP, Team vs. Team
Engels, Duits, Frans, Italiaans, Spaans
In Arcadia Quest (AQ, review) speelt elke speler een Guild, gevuld met 3 chibi-achtige krijgers. De game kent fantastische miniaturen, snelle, gestroomlijnde gameplay met een hoop interactie. In jouw beurt activeer je 1 poppetje of laat je je hele Guild rusten. Met je poppetje mag je vakjes lopen en poppetjes van andere spelers proberen om te leggen, door het uitputten van wapens. Leg je een poppetje van een andere speler om? Scoor je 1 VP. Scoor je 3 VPs win je direct het spel! Je krijgt ook VPs voor het halen van bepaalde door het scenario bepaalde objectives. Rust je, mag je eventueel gesneuvelde Guild-leden weer terug op het bord plaatsen en je uitgeputte wapens weer ‘vers’ maken. Tussen missies door kan je ook nog upgraden en speciale wapens kopen van het geld dat je verdient met spelers slopen. AQ speelt echt snel, kent veel interactie en heeft prachtige miniaturen. Daarom kan de game ook absoluut niet ontbreken op een top 10. In mijn ogen is Arcadia Quest ‘het’ spel om spelers kennis te laten maken met modern Ameritrash gamedesign.
Conclusie
Na het succes van de eerste top 10 lijsten maar weer een nieuwe. Dit keer onze Top 10 Ameritrashy Gateway Games. Welke game gebruik jij om mensen te converten naar Ameritrashers? Gooi het in de comments!