Ameritrash.nl > Top 10s > Top 10 Games van 2014
Top 10 Games van 2014
Met het eind van 2015 in zicht wordt het tijd voor een terugblik op 2014. Wat waren volgens mij de beste games die 2014 te bieden had nu deze games een jaar hebben kunnen rijpen? Lees het hier!
Nu 2015 er bijna opzit wordt het tijd voor Top-lijstjes. Omdat we vinden dat het jaar voorbij moet zijn voor je het kan beoordelen, gaan we eerst eens terugkijken op 2014. 2014 was een fantastisch jaar voor Ameritrash games.. en verdient een eigen Top lijstje. Daarnaast wellicht interessant, onze Top 10 lijst voor 2015 is al geschreven en komt om middernacht op 01-01-2016 online.
2014 is een goed jaar geweest voor Ameritrash games. Ameritrash’ eerste reviews dateren van laat in 2014 en markeren dus het officiële begin van Ameritrash.nl. Officieus begonnen we echter pas in Maart met onze productie. Nu speelde ik altijd al veel verschillende board games, maar dankzij Ameritrash.nl ben ik nog actiever opzoek gegaan naar de nieuwste Ameritrash titels. Wel heb ik in 2014 en 2015 genoeg 2014 titels gespeeld, hebben ze kunnen ‘rijpen’ en kan ik er natuurlijk beter op terugkijken. Bij deze dan ook een ‘definitieve’ lijst.
Honorable mentions
King of New York is de opvolger van het wild succesvolle King of Tokyo. Waar King of Tokyo uitblonk in eenvoudigheid tilt King of New York het tot spel tot een hoger niveau met meer complexiteit. Meer keuzes voor gamers dus! Dat complexiteit niet altijd een zege hoeft te zijn blijkt uit King of New York. Hoewel het King of New York echt goed in elkaar steekt en voor veel mensen een prachtige aanvulling is op de spellen collectie blijkt de eenvoudige versie als King of Tokyo in zijn algemeenheid populairder. Hopelijk kan de voor 2016 aangekondigde expansion met speciale eigenschappen voor de monsters hier verandering in brengen.
King of New York
Richard Garfield
IELLO
2014
2-6 spelers
45-60 minuten
Engelstalig
Dan nu de top 10!
10. Black Fleet
Sebastian Bleasdale
Space Cowboys
3-4 spelers
60 minuten
Engelstalig
Onze nummer 10 is Black Fleet geworden. Van Black Fleet is in deze top 10 helaas een van de twee games in onze top 10 waar nog geen review van verschenen is op Ameritrash. Black Fleet is een Essen 2014 release die veel indruk op me gemaakt heeft. Black Fleet is uniek in zijn soort en biedt een flinke lading aan interactie voor een spel dat niet zwaarder is dan Ticket to Ride. In Black Fleet probeer je als eerste speler 4 objective kaarten te kopen. Om aan geld te komen bestuur je in jouw beurt 3 soorten schepen door het spelen van 1 van je handkaarten. Elke handkaart bepaald hoeveel stappen je met elke soort schip mag zetten. Het merendeel van je geld zal je halen uit het pendelen met jouw koopvaartschip tussen havens waarbij je gekochte goederen voor de maximale prijs probeert te verkopen in andere havens. Interessante twist is dat je echter ook een piratenschip bestuurt, waarbij je koopvaartschepen van andere spelers kan plunderen en daarmee handelswaar van ze steelt. Zodra je deze begraaft op een eilandje levert het weer geld op! Als laatste controleer je ook nog als admiraal de zeeën en kan je piratenscheepjes van andere spelers aan gort knallen. Een heel vermakelijk spel dat door zijn eenvoud eigenlijk met iedereen te spelen is. De game is verder fantastisch uitgevoerd, met metalen munten en mooie plastic miniatuurtjes. Top.
9. Lord of the Ice Garden

Krzysztof Wolicki
REDIMP Games
2014
2-4 spelers
180 minuten speelduur
Engelstalig
Taalonafhankelijk
Dit bordspel is gebaseerd op een mij onbekend Pools fantasy verhaal. Het resultaat mag er echter wezen, het is een vrij euro-achtige maar desondanks thematisch asymmetrisch bordspel geworden waarin elke speler een unieke factie onder zijn of haar hoede neemt (review). Elke factie komt met unieke miniaturen en unieke eigenschappen. Interessant is ook de kosten/baten analyse voor het gebruik van magie in deze wereld. Het is extreem krachtig en geeft je de mogelijkheden om je troepen te bouwen, heb je echter als speler de meeste magie gebruikt? Dan krijg je Vuko op je dak, een wraakzuchtige kracht die de spelers met het hoogste magie gebruikt komt afstraffen vanwege de corruptie die het ze oplevert. Mechanisch is het spel grotendeels area control, met worker placement en unieke speciale player powers. Het artwork is amazing en de miniatuurtjes cool. Heel, heel geinig spel en totaal onverwacht.
8. Cash & Guns (Second Edition)
Ludovic Maublanc
Repos Productions
2014
4-8 spelers
30-45 minuten
Engelstalig
In Cash ‘n Guns speel je samen met je medespelers een stel gangsters die na een grote roof proberen de buit te verdelen. Alleen, je blijft natuurlijk boeven en wilt zelf het merendeel van de buit hebben. Het resultaat is een bijna Reservoir Dogs-achtige shoot out tussen de criminelen. Iedere speler heeft een groot foam pistool dat door de spelers simultaan op de andere spelers wordt gericht. De twist is echter dat elke speler zijn pistool geladen heeft met een kogel, of met een losse flodder. Iedere speler heeft vervolgens een keuze terwijl ze in de loop van een geweer staren, vluchten of blijven staan en kogels koppen. Vlucht je, doe je niet mee aan het verdelen van de buit. Blijf je staan en zijn de pistolen die op je gericht zijn losse flodders? Dan deel je gewoon mee in de buit! Echter, is (tenminste) één pistool geladen met een echte kogel pakt je crimineel een wond (voor elke kogel waarmee je wordt geraakt) en deel je niet mee in de buit. Heb je 3 wonden, ben je dood en telt je eerder verzamelde buit niet mee in de eind telling. Met de juiste mensen, hilarisch (review).
7. Dead of Winter
Isaac Vega, John Gilmour
Plaid Hat Games
2014
2-5 spelers
90 minuten speeltijd
Engelstalig
Dead of Winter confronteert je als speler met je gedrag tijdens een zombie apocalypse. De wereld zoals je kende is vergaan en samen met de andere spelers leidt je een clubje survivors in een kolonie van mensen. Het unieke aspect in dit verder coöperatieve bordspel is dat iedere speler naast het gedeelde groeps objective ook een geheim, eigen objective heeft. Het merendeel van de geheime objectives is het helpen van de kolonie, het verzamelen van medicijnen of het hebben van de meeste figuren onder jouw controle. Echter, een van de spelers kan ook een verrader zijn met als doel de kolonie om zeep te helpen. Uniek in Dead of Winter is ook het Crossroads kaart systeem, voor iederespeler wordt een kaart getrokken met wat verhaal fluff en wat condities erop. Een niet actieve speler bekijkt deze kaart gedurende een beurt en grijpt in zodra de condities op de kaart worden vervuld. Op dat moment stopt het spel, wordt de fluff voorgelezen en komt de speler voor een dilemma/keuze te staan. Thematisch heel, heel sterk (review).
6. Sheriff of Nottingham
Sérgio Halaban, André Zatz, Bryan & Benjamin Pope
2014
3-5 spelers
Arcane Wonders
60 minuten
Engelstalig
In Sheriff of Nottingham is het doel van de spelers om zoveel mogelijk geld te verdienen (review). Het merendeel van de rondes verdien je geld door als koopman met een goed gevulde kar aan goederen Nottingham in te komen. Het merendeel van de goederen in het spel is legaal. Kippen, brood, maar er kunnen door kooplieden ook “illegale” objecten zoals kruisbogen, mede en peper tussen de kippen gestopt zitten! De kar met goederen wordt in Sheriff of Nottingham gesymboliseerd door goederenkaarten in zakjes te stoppen. De Sheriff heeft als taak om deze leugenaars te arresteren, maar voor de juiste hoeveelheid geld is de Sheriff meestal wel op andere gedachten te brengen en anders resulteert het in boetes. Een Sheriff die zo maar elke koopman lastig valt kan natuurlijk niet, dus onterechte inspecties (openen van zakje van koopman met alleen legale goederen) van de Sheriff leveren boete geld op. In Sheriff of Nottingham lieg, bedrieg en bluf je je een weg naar de overwinning. Je mag in principe overal dealtjes over maken en bijna overal over liegen. Het enige wat moet kloppen is het aantal kaarten dat je in je zakje hebt gestopt. Hele toffe game.. vooral goed met de juiste mensen. Houdt je niet van bluffen en liegen? Bindend advies, mijden!
5. Legendary Encounters: An Alien Deck Building Game.
Ben Cichoski & Danny Mandel
Upper Deck Entertainment
2014
1-5 spelers
30-45 minuten per speler
Engelstalig
In tegenstelling tot vriend Wesley ben ik alles behalve een fan van het originele Legendary (review). Echter, Legendary Encounters: An Alien Deck-Building Game heeft me hierin volledig overdonderd (review). Wat een spel! Effectief verandert Legendary Encounters het originele Legendary naar een thematisch veel sterkere game door simpelweg de Alien films in specifiek samengestelde objective decks samen te vatten. Het spel probeer je het deck leeg te spelen en de objectives die erin verstopt zitten te verslaan en de Aliens erin te doden. De twist is echter dat alle kaarten face-down door “the complex” schuiven en pas worden omgedraaid als je ze ‘scant’ of zodra ze in de combat zone doen waar de Aliens spelers kunnen vermoorden. Ook is het mogelijk om zelf door een facehugger te worden gedood en daarna als Alien terug te komen. Amazing.
4. XIA: Legends of a Drift System
Cody Miller
Far Off Games
2014
3-5 spelers
2-4 uur
Engelstalig
XIA is beetje een cheat. Ik heb XIA pas een keer gespeeld, maar die game was erg memorabel. In Xia vlieg je rond in het universum in een space ship. Het doel is om als eerste een bepaald aantal VPs te scoren. Je kiest helemaal zelf uit waarmee je die VPs gaat binnen harken. Je kan ze verdienen door het knallen van medespelers maar ook door succesvol handelen of door je ship te upgraden. Een echte sandbox game dus. Cool is ook dat de schepen die je in het spel kan kopen allemaal met een uniek miniatuurtje komen, dus je ziet er altijd anders uit dan je mede spelers. Ook kan je helemaal zelf elk schip pimpen met upgrades. Wel is de game erg random. Zo kan je VPs krijgen door een natural 20 te rollen. En kan je soms gewoon rechtstreeks je dood in vliegen als je teveel risico’s neemt. Stel, je vliegt naar een nieuwe ‘unexplored’ ruimte sector (deze zijn face-down geplaatst) zonder eerst de sector te exploren (face-up te draaien)? Dan neem je het risico dat tegel de zon is.. En die hitte betekend het einde van jou en je ruimteschip. Gelukkig krijg je direct een nieuwe kans op een veilige afstand. Doodgaan is vervelend, maar in XIA niet het einde.
3. Arcadia Quest
Thiago Aranha, Guilherme Goulart, Eric M. Lang & Fred Perret
2014
2-4 spelers
Cool Mini or Not
60-90 minuten
Engelstalig
Arcadia Quest is een van mijn meest favoriete spellen uit 2014 (review). Iedere speler neemt een ‘Guild’ in de stad Arcadia onder zijn of haar hoede. Arcadia is echter bezet door Lord Fang, een kwade magiër. De Guilds knokken om Lord Fang eruit te zetten, maar ook om zelf de beste Guild te worden. Het resultaat is een hele lichte, vlotte, maar heerlijk interactieve knokpartij tussen spelers geworden waarbij de strijd tegen Lord Fang eigenlijk secundair is. In Arcadia Quest zijn er VPs te verdienen door het voltooien van Player versus Player (PvP, dus tegen andere guilds) en Player versus Environment (PvE, tegen de troepen van Lord Fang) quests. De speler die als eerste een aantal VPs haalt wint, waar tenminste er 1 van een PvE quest moet komen. Je kan dus prima winnen door de makkelijkste PvE quest te halen, en vervolgens alleen maar de andere guilds af te slachten. Hoewel Arcadia Quest een licht spel is, zit er toch voldoende keuze mogelijkheden en opportunisme in de doelen die jij je in een ronde stelt. Wie of wat val je aan? Al met al, een toppertje ondanks de Chibi miniatuurtjes..
2. The Battle of Five Armies
Roberto Di Meglio, Marco Maggi, Francesco Nepitello
ARES Games
2014
2 spelers
2-4 uur
Engelstalig
The Battle of Five Armies (BoFA) is het jongere broertje of zusje van het fantastische War of the Ring (review). War of the Ring is een heus wargame/Ameritrash epos, waarin je de hele War of the Ring na speelt, de strijd om Middle-Earth tussen goed en kwaad. BoFA heeft niet zulke grote ambities. BoFA maakt de schaal van de strijd veel kleiner en focust op het laatste, grote gevecht in het “the Hobbit” boek. Het resultaat is verbluffend. Het kaart gedreven systeem van War of the Ring is grotendeels overeind gehouden, maar doordat er meer op de actie is ingezoomd komen de karakters veel beter tot leven dan in het wat “abstracte” War of the Ring. Zo kent elk karakter in BoFA speciale eigenschappen, unieke acties en spelen alle helden een rol in het verhaal dat de Hobbit verteld. Doordat er ingezoomd is op een strijdperk, is BoFA veel meer een gevechtssimulatie geworden en worden terrein en eigenschappen van units nu gedetailleerder meegenomen. Kortom, BoFA is een fantastische game die eigenlijk misschien nog wel beter is dan de game waarop hij/zij is gebaseerd (review).
1. Star Wars: Imperial Assault
Justin Kemppainen, Corey Konieczka, Jonathan Ying
Fantasy Flight Games
2014
2-5 spelers
60-240 minuten
Engelstalig
Imperial Assault is mijn favoriete game van 2014. In alle fairness wist ik direct toen ik de GENCON coverage zat te bekijken en deze game werd aangekondigd al dat ik Imperial Assault fantastisch ging vinden. Ik ben een GROOT liefhebber van het Descent systeem voor Dungeon Crawls. Descent: Journeys in the Dark (originele, eerste editie) is mijn favoriete spel. Star Wars is een van mijn meest favoriete thema’s. De combinatie kon eigenlijk niet anders dan fantastisch worden en Fantasy Flight Games heeft die belofte volledig waargemaakt in mijn ogen.
In de Imperial Assault doos komen twee games. Een keer de bekende Descent-stijl (review), maar er zit ook een leuke tactical miniature skirmish game in (review). Beide hebben we los gereviewed op Ameritrash omdat de games wel veel van elkaar lenen, maar toch ook uniek zijn. Daarnaast is onze review voor het campaign spel de eerste review op Ameritrash en achteraf van zeer bedenkelijke kwaliteit! In het Descent-spel neem je het als Rebel-helden op tegen de Imperial speler. De Imperial bestuurt de vijanden en probeert de Rebels te verhinderen. Het systeem werkt meer dan prima. Ook de tactical skirmish game werkt prima, en is zelfs een heus toernooi spel voor FFG geworden. Heel, heel erg prima dus.
Al met al is Imperial Assault een aanrader voor iedereen die houdt van one-vs-many Dungeon Crawls, tactical miniature games of Star Wars.
Gediskwalificeerd: Myth
Brian Shotton en Kenny Sims
MERCS Miniatures
2014
1-5 Spelers
120 minuten speelduur
Engelstalig
Myth is een coöperatieve dungeon-crawler dus zonder overlord! Myth kent een fantastische setting, prachtig artwork en fantastische miniaturen. Met de productie waarden is echt niets, maar dan ook niets mis! Ik zou zelfs zeggen dat ze bij MERCS miniatures kunnen wedijveren met Cool Mini or Not en Fantasy Flight Games. Wat maakt Myth dan controversieel? Het verschrikkelijk regelboek! Effectief is Myth misschien wel een beetje broken ‘out of the box’. In 2015/2016 komt een gepimpte 2.0 regelboek uit, maar tot die tijd moeten we deze kanttekening echt plaatsen. De vraag met Myth 1.0 is dus of je bereidt bent om in Myth te investeren, de regels vaak te lezen/herlezen, af en toe beslissingen te maken in situaties waar er geen regels voor zijn. Ben je dat? Dan zal je er na flink wat werk er in te hebben gestopt ontdekken dat je in Myth een heel geinig regel systeem hebt gevonden. Innovatief is het actie, reactie en interrupt kaart-systeem van Myth, waarin je deck per figuur uniek is en elke speler een unieke speelstijl geeft. In Myth stuit je op quests, versla je monsters en vecht je een groot gevecht tegen “the Darkness” die de wereld van Myth bedreigd. Super. Hopelijk fixed Myth 2.0 alle problemen met Myth.. er zit echt een prachtige kern in dit verder problematische bordspel. Voor nu gediskwalificeerd maar heeft alles in huis om op een later moment de plek te krijgen die het verdiend (review).
Conclusie
Al met al is 2014 in mijn ogen een uitstekend jaar geweest voor Ameritrash bordspellen. Het magistrale Imperial Assault, epische Battle of Five Armies en de alom gewaardeerde titels Dead of Winter en Arcadia Quest maken 2014 tot een fantastisch jaar met titels waar in mijn ogen nog jaren over gesproken gaat worden! 2015 kan zijn borst wel natmaken..