Tiny Epic Zombies

De serie van Tiny Epic spellen beloven ons veel speelplezier in een (relatief) klein doosje. In deze zombie variant komen we vast te zitten in een winkelcentrum dat overlopen wordt door deze welbekende ondoden. Epic of epic fail?

Tiny Epic Zombies
Scott Almes
2018
1-5 spelers
Gamelyn Games
30-45 minuten
Cooperative Play / Dice Rolling / Pick up and Deliver / Press Your Luck / Variable Player Powers
Engelstalig
Gematigde mate van taalafhankelijkheid

Doel
Tiny Epic Zombies is een spel voor 1-5 spelers dat zowel competitief als coöperatief gespeeld kan worden. Omdat ik uitsluitend de coöperatieve solo variant van het spel heb gespeeld, is dat de variant die ik hier zal bespreken.

De speler speelt in het spel (minstens) twee overlevenden tijdens een zombie apocalyps die zich in een winkelcentrum hebben verscholen. Aan jou om een drietal doelen (objectives) te behalen voordat je het loodje legt of de tijd om is. Het spel komt met een variëteit aan doelen, waardoor elk spel anders zal verlopen en een ander doel heeft.

Eén van de mogelijke scenarios

Setup
Een deel van de voorbereiding van het spel is afhankelijk van de doelen die je moet behalen, maar een deel van de voorbereiding is elk spel hetzelfde.

Het speelbord bestaat uit een veilig deel in het midden dat je probeert te beschermen (de courtyard). In de courtyard worden twee overlevenden neergelegd die je zult moeten beschermen. Daarnaast is er een ‘barricade-track’ die de ‘last line of defense voorstelt’. Ook de meeples die voor de spelers worden gebruikt, beginnen het spel hier.

Om de courtyard heen komen negen locaties (winkels) te liggen, elke locatie bestaat uit 3 kamers. Elke locatiekaart is tweezijdig bedrukt, waardoor het spel met 18 verschillende locaties wordt geleverd. De ingang van elke locatie wordt zoveel mogelijk aan de buitenzijde van het speelbord neergelegd en hier worden direct de eerste negen zombies op geplaatst.

Tenslotte worden er een aantal tokens op verschillende locaties neergelegd.

Als solo speler pak je een aantal karakterkaarten (minstens twee). Dit zijn de personages waar je mee begint. Op elke overzichtskaart wordt een token neergelegd om aan te geven hoeveel kogels hij nog heeft en hoeveel wonden hij heeft. Daarnaast worden de bijzondere vaardigheden van de personages uitgelegd.

Een extra karakterkaart wordt gepakt en omgedraaid naar de zombiezijde van de kaart. Dit geeft aan welke zombie er achter jou aankomt. Van deze kaart is – bij het solo spel – alleen de bijzondere vaardigheid van toepassing.

Ten slotte worden er drie doelkaarten gepakt. Deze geven elk aan welke bijzondere stappen er voor de voorbereiding moeten worden gevolgd. Veelal zullen er nu nog een aantal extra tokens neergelegd moeten worden. Ook wordt er uitgelegd wat je moet doen om het spel te winnen.

Met de verschillende kaarten vorm je daarna twee stapels. Eén van deze stapels is het supply deck en het andere het search deck.

Het spel aan het begin.

Ronde-overzicht
Elke beurt bestaat uit een deel voor de speler en waarin de zombies hun slag kunnen slaan.

Tijdens de beurt van de speler is hij verplicht om zich drie keer te verplaatsen. Dit is niet optioneel, je kunt ten slotte niet rustig blijven staan totdat de zombies jou weten te vinden. Met een verplaatsing ga je richting een aangrenzende kamer in dezelfde winkel, een aangrenzende winkel of naar de aangrenzende courtyard. Daarbij geldt een beetje een rare regel voor wat aangrenzend is of niet. Als twee kamer namelijk verbonden zijn met elkaar en er een enkele muur tussen zit, dan zijn aangrenzend en kun je van de ene naar de andere kamer lopen, ondanks dat je geen deur of opening ziet. Het idee hierachter is dat je door de gaten heen kunt lopen. Zit er dubbele muur tussen, dan kun je niet tussen de kamers heen en weer lopen.

Verplaatsen kun je doen ongeacht of er een zombie in de kamer staat of niet. Staat er een zombie in de kamer dan zul je deze met een melee aanval aanvallen. Deze aanval slaagt altijd (zombie wordt uit de kamer verwijderd), maar met een melee dobbelsteen wordt bepaald op welke wijze de aanval succesvol is. Het kan zijn dat je één of twee schade oploopt, dat er niets gebeurt of dat je een extra beweging krijgt.

Staat er geen zombie is de kamer waar je in komt, dan kun je een zombie op afstand aanvallen als deze zich in een aangrenzende kamer bevindt. Ook deze aanval is altijd succesvol en je hoeft hier geen dobbelsteen voor te gooien voor verdere gevolgen. Wel kost het je één kogel. Deze kogels worden op dezelfde track bijgehouden als de verwondingen. Kruisen jouw token voor verwondingen en kogels elkaar op enig moment, dan is jouw personage zojuist levend opgegeten. De kaart wordt omgedraaid en er is een extra zombieleider bijgekomen (extra vaardigheid voor de zombie AI). Zelf kun je een nieuw personage pakken en verder spelen.

Op pad met de motor.

Nadat je na een beweging en het eventueel aanvallen van een zombie in een kamer staat, mag je daar (als de winkel waar je in staat volledig vrij is van zombies) tokens ophalen, effecten gebruiken of voorwerpen oppakken die je daar aantreft. Op deze manier probeer je jouw personage in leven te houden, beter te bewapenen maar probeer je ook jouw doelen te behalen.

Een lege winkel met daar bovenin een token die bij het scenario hoort.

Heb je jouw drie verplaatsingen uitgevoerd, dan is het de beurt aan de zombies. Je draait hiervoor de kaart open die bij jouw overzichtskaart ligt. Deze kaart geeft een kleur aan van de twee winkels waar extra zombies bijgeplaatst gaan worden. Is dit de winkel waarin jij jouw beurt bent geëindigd, dan heb je teveel lawaai gemaakt in jouw beurt en hebben de zombies jou gehoord. Gevolg is dat er in zowel jouw winkel als in de andere winkel in die kleur twee zombies (per winkel) worden bijgeplaatst. Dit gebeurt volgens een vast schema. Bereiken de zombies ooit de courtyard, dan doen ze één schade aan de stevigheid van de courtyard. Elke keer dat deze de nul bereikt, sterkt er één overlevende. Bereikt de track ooit de 0 terwijl er al geen overlevenden meer zijn, dan verlies je direct het spel.

Eén van de zombies

De kaart die je zojuist hebt opengedraaid, toont daarnaast nog een gebeurtenis of een voorwerp. Is er sprake van een gebeurtenis, dan voer je die direct uit en leg je de kaart af. Is het een voorwerp, dan leg je deze in de kamer waarin je staat en kun je die op een later moment oppakken. De beurt eindigt als er een nieuwe zombiekaart gesloten bij jouw overzichtskaart wordt neergelegd.

Als op den duur er geen zombiekaarten meer bij de overzichtskaarten liggen en de trekstapel ook leeg is, dan verlies je eveneens het spel als je de doelkaarten nog niet alle drie hebt behaald. Heb je op enig moment daarvoor wel aan de voorwaarden op de drie doelkaarten voldaan, dan heb je het spel gewonnen.

Eén van de personages die inmiddels wat wapens heeft verzameld.

Conclusie
Ik moet toegeven dat ik vrij laat kennis heb gemaakt met de Tiny Epic reeks. Niet bewust, maar simpelweg niet eerder de kans gekregen (of gezocht) om deze spellen te spelen. Nu heb ik in een aantal maanden tijd Tiny Epic Galaxies en Zombies mogen spelen. Beiden in hun solo variant. Erg leuk vind ik dat beide spellen totaal anders spelen en gebruik maken van andere mechanismes. Voor zover ik kan zien, geldt voor alle speler in deze reeks dat ze ‘Tiny en Epic’ zijn, maar dat het verder totaal verschillende spellen zijn.

Tiny Epic Zombies is mij in elk geval goed bevallen. Het is een leuk spel met relatief eenvoudige spelregels, maar waar voldoende keuzes en mogelijkheden in zitten. Het is elke beurt weer kijken en kiezen wat je prioriteit wilt geven. Welke doel streef je op dat moment het meest na. Of is het wellicht verstandig om weer eens te proberen om zoveel mogelijk zombies uit te roeien. Zoals bij zoveel van dit soort coöperatieve spellen het geval is, kun je lang het idee hebben dat alles te ‘managen’ is en dan ineens compleet overlopen te worden door zombies en het spel alsnog te verliezen.

Erg interessant is de manier waarop ze gekozen hebben om de verwondingen en de kogels aan elkaar te linken. Kruisen deze tokens elkaar, dan sterft jouw personage direct. Ben je springlevend, maar schiet je teveel kogels af zonder bij te laden? Dan ben je dood. Schiet je vrijwel niets, maar ben je niet voorzichtig met (het genezen van) je verwondingen? Dan sterf je eveneens. Het vinden en behouden van de balans tussen deze twee zal je tijdens het spelen continu bezig houden.

Ook erg interessant zijn de verschillende soorten doelen die je hebt. Pick up & deliver mechanismes, het vangen van zombies, het tactisch inzetten van extra troepen, zeer veel verschillende aspecten zul je voorbij zien komen. Ook dit is erg leuk gedaan.

Het cosmetische deel van het spel doet mij minder. De voorwerpen die je vindt, kun je in jouw meeple klikken zodat het eruit ziet dat deze echt bewapend zijn. Daarnaast heb je een extreem groot voertuig miniatuur staan op het speelbord. Inhoudelijk voegt dit voor het spel weinig toe, maar sommige spelers (en wellicht met name de kickstarter backers) zullen hier gevoelig voor zijn geweest. Bij mijn exemplaar van het spel vind ik het wel jammer om te zien dat de speelkaarten na een paar keer spelen krom beginnen te trekken. Een betere kwaliteit kaarten en dan wat minder cosmetische foefjes had ik dan prettiger gevonden.

Ook de verplaatsingsregel vind ik minder geslaagd. Door de manier waarop de kaarten worden neergelegd en de regels omtrent het aangrenzend zijn en mogen verplaatsen, laten wat ruimte voor discussie open. Je zult bij vlagen heel goed moeten kijken welke stukken muur elkaar nu raken of niet om te bepalen of je wel of niet van de ene ruimte de andere ruimte in kunt lopen. Dit had – gevoelsmatig – wat eenvoudiger opgelost kunnen worden.

Maar goed, al met al vermaak ik mij goed met het spel en is het een spel dat met enige regelmaat op tafel zal komen hier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.