The Others: 7 Sins

The Others: 7 Sins is een nieuw spel van Eric M. Lang en Cool Mini or Not. De combinatie van Blood Rage, en de designer van Chaos in the Old World. Twee van mijn favoriete games. Dit keer maakt hij een dungeon crawler. Is het weer een enorm succes of stelt Eric me eindelijk teleur?

The Others: 7 Sins
Eric M. Lang
2016
2-5 spelers
Cool Mini or Not (CMON)
90 minuten
One-vs-many, combat, monsters, sins, miniatures, disgust, tactical
Engelstalig
Hoge mate van taalafhankelijkheid

Doel
In The Others: 7 Sins is de apocalypse begonnen en wandelen de 7 Sins (hoofdzonden) als plastic geworden miniaturen op het spelbord. De wereld gaat dus naar z’n gallemiezen en de bevolking is gemuteerd in rare tentakel wezens. Het enige dat deze hoofdzonden in de weg staat, zijn 7 helden van de F.A.I.T.H. organisatie.

The Others is een one-versus-many game voor 5 spelers van Eric Lang. In the Others houdt one-versus-many in dat één speler al de krachten van het kwaad speelt. De 4 andere spelers spelen de goedzakken van F.A.I.T.H. The Others is verder scenario-gebaseerd (“stories”), waarbij in de basis doos 7 Story borden zitten. Er zijn 4 soorten Story boards (2 Terror, 2 Corruption, 2 Redemption, 1 End Game). Terror stories focussen op Combat, Corruption stories richten zich op het managen van corruption en bij Redemption stories probeer je onschuldige karakters van het spelbord te redden. Op elk Story board (ongeacht het type) staan meerdere objectives, die in een vastgestelde volgorde moeten worden gehaald door de goedzakken. Lukt ze dat, winnen zij het spel. Sterven er meer dan 3 helden, verliezen alle goedzakken het spel.

Een avatar.

Setup
De setup van the Others is relatief eenvoudig. De Sins speler kiest één Sin om te spelen en pakt het bijbehorende Sin bord, Sin deck (en 5 kaarten op hand) en de bij de Sin behorende monster mini’s (1 Avatar, 1 Controller en 6 Abominations). Daarna kies je 1 van de Acolyte soorten, en pak je de 6 bijbehorende mini’s. Daarnaast pak je 3 of 4 Actie tokens afhankelijk van het spelersaantal.

Het overview bord voor de Sloth zonde. De statistieken voor de abomination, controller en avatar staan aangegeven. De avatar rolt 7 dobbelstenen in aanval en heeft 7 wonden die hij moet incasseren voor hij sneuvelt. Tijdens dit scenario geldt er ook een permanente ability.

Twee voorbeelden van de Acolytes die bij the Others: 7 Sins komen. Beide hebben andere statistieken.

Het Apocalypse track. Aan het einde van het ronde gaat dit spoor omhoog en wordt het spel voor de goedzakken moeilijker.

Daarna kies je gezamenlijk een Story die je wilt spelen, afhankelijk van het type story board pakt de Sins speler het Apocalpyse deck. Op de achterkant van het Story board staan twee configuraties van tegels waaruit de spelers kunnen kiezen. Een scenario bestaat uit zo’n 8 tiles die je op een specifieke manier bij elkaar moet leggen. Op het story board staat ook waar alle mini’s moeten beginnen en de locatie voor allerlei tokens die op het spelbord moeten worden geplaatst.

Een voorbeeld story board.

De goedzakken hebben altijd in totaal 7 helden beschikbaar. Dit zijn altijd 1 Leader (“Leider”), 2 Bruisers (krachtige “Beukers” voor handgevechten), 2 Shooters (“Schutters” voor afstandsgevechten) en 2 Fixers (“Makers” voor het verwijderen van vijandige tokens). Elke goedzak komt met een Hero dashboard, met daarop plek voor Corruption, Wounds en een speciale ability. De goedzakken kiezen 3 of 4 Hero’s en plaatsen ze in de HQ locatie op het bord. Elke Hero begint met 2 Beurt tokens en een City actie token. Het upgrade deck moet worden geschud, waarbij er 5 kaarten in een aanbod moeten worden opengelegd. Deze kunnen de goedzakken tijdens het spel kopen.

De setup voor een held. Er zijn 2 turn tokens, een city token, en 5 levenspunten.

Ronde-overzicht

De gameplay van the Others is eenvoudig en staat in principe allemaal goed aangegeven op de story board.

Een normale ronde ziet er als volgt uit. De Sin speler voert de Start of round effecten uit zoals ze op het story board zijn beschreven. Vaak plaats je tokens om het leven van de goedzakken zuur te maken.
Daarna kiezen de Goedzakken een start hero om mee te beginnen. De beurt volgorde staat voor die ronde vast.

Een Hero beurt begin je met het spenderen van een van je twee turn tokens. Daarna mag je een move actie (2 velden) en 1 actie uitvoeren. Je mag de volgorde zelf bepalen, maar niet onderbreken. Je mag dus niet 1 stap zetten, een actie uitvoeren en nog 1 stap zetten.

Je kunt kiezen uit twee acties:
– Hand- of Ranged gevecht starten. Hand en Ranged combat werken eigenlijk hetzelfde. Het grootste verschil is dat je in Hand combat monsters in je vakje aanvalt, die daarbij ook direct jouw held aanvallen. Bij Ranged combat mogen je slachtoffers als ze het overleven twee stappen zetten jouw kant op en je eventueel terug aanvallen als ze het hebben overleefd, of naar je toe kunnen lopen. Ranged combat is dus veiliger. Het idee is hetzelfde, je bouwt je dobbelsteen pool en werkt de dobbelstenen. Je probeert zoveel mogelijk hits te rollen om vijanden mee te doden, waarbij “explosive dice resultaten” een extra dobbelsteen opleveren en een resultaat naar keuze.
Vecht je in Hand combat, dan gooit de Sins speler ook dobbelstenen. Hierbij kan de Sins speler hits gooien (wounds voor je hero) en corruption. Op jouw helden dobbelstenen zitten resultaten om Hits en corruption te cancellen. Op deze manier probeer je een balans te zoeken in het halen van belangrijke gevechten en datgene dat je poppetje moet incasseren.

Deze diashow vereist JavaScript.

– Cleanse Area. De Sin speler verspreidt overal tokens op het bord. Een karakter kan tokens proberen weg te halen door een Cleanse actie uit te voeren. Je rolt dobbelstenen en probeert zoveel mogelijk oog-resultaten te rollen. Voor elk resultaat dat je gerold hebt, mag je 1 token in je vakje weg halen.

Wat tokens voor de sins (let op, dit is van de plastic token expansion pack). Het grote token geeft aan dat de Sins speler een kaart pakt aan het einde van de ronde. Daarnaast een vuur token, spawn punt, daaronder een +1 aanvalsdobbelsteen voor vijanden en 1 corruptie token.

Wat tokens voor de goedzakken. De hacker (voorkomt schade), de satelliet waarmee je vijanden kan opblazen, een agent (+1 aanvalsdobbelsteen) en 3 standaard NPCs.

Je city actie kan je ook uitvoeren, op elk moment van je beurt en dus ook tijdens movement. Elke locatie heeft een eigen combinatie aan City acties die je allemaal krijgt zodra je de City actie van die locatie activeert. Dit zijn de acties die je tegenkomt:
1. Heal – Genees 1 wond van je Hero.
2. Repent – Genees 1 corruptie van je Hero.
3. Extra turn – Krijg 1 Extra turn token dat je kan inzetten voor een 3e beurt deze ronde.
4. Inventory – Pak 1 upgrade kaart uit het aanbod, en vul dat aanbod direct weer aan.
5. Orbital strike – Verplaats het Orbital strike token 2 vakjes en blaas een Acolyte of Abomination op.

Na elke actie mag de Sin speler kiezen of deze wil reageren op de beurt van de Hero ervoor.
1. Monster 1 of 2 vakjes verplaatsten. Een monster mag nooit weglopen uit een vakje met een Hero erin.
2. Vechten met de laatste actieve Hero.

Conclusie
Laat ik voorop stellen dat ik me erg heb vermaakt met The Others: 7 Sins, een titel die eigenlijk tussen al het miniatures geweld van 2016 (Conan (review), Turtles) een beetje onder is gesneeuwd. Ik vind het een unieke titel, waarbij je elk potje een unieke en nieuwe puzzel moet zien op te lossen. Want hoewel de dobbelstenen veel bepalen, voelt het voor mij als een puzzel. Hoe gebruik je je acties optimaal om je doelen te bereiken, om vijanden vast te zetten en zelf zo min mogelijk schade te incasseren. Ook vind ik het een interessante trade-off die je continu moet maken tussen schade, het krijgen van corruptie en je blootstellen aan gevaar in het licht van de doelen die je moet halen. Soms offer je een karakter op, op een suicide missie omdat je perse een doel wilt en moet halen. Dat maakt het spel natuurlijk direct spannend.

Nadeel voor mij is dat de game vrij abstract aanvoelt en dat je helden veel zwakker zijn dan die van de Sin speler. Soms moet je daarom echt goed gaan zitten denken voor optimale strategieën. Doe je dat niet, verlies je gegarandeerd. Dat zorgt voor wat downtime als je met meerdere spelers speelt die daar vatbaar voor zijn. Ik heb the Others vaak met 2 en 3 spelers gespeeld en op dat spelersaantal speelt het spel lekker vlot. Ook kan je in tegenstelling tot bijvoorbeeld Imperial Assault prima met twee poppetjes spelen, omdat elk poppetje maar een beperkt aantal abilities en kaartjes heeft.

De miniatures van the Others: 7 Sins zijn weer prachtig, waarbij dit keer de mini’s wat gruwelijker zijn dan we normaal gesproken van Cool Mini or Not gewend zijn. Tentakels en corruptie is hier letterlijk vlees geworden. Wat ik wel jammer vind, is dat er maar 2 van de 7 hoofdzonden in de basis game zitten. The Others: 2 Sins dus eigenlijk. Uitbreidingen maken het speel veel diverser, maar zijn dus eigenlijk gewoon nodig.

Ook een kleine irritatie van mij is dat het spel erg draait om tokens die overal op het bord worden gelegd. Hier moeten de goedzakken omheen zien te werken. Maar wat die tokens precies doen, er zitten totaal geen overzichtskaarten bij. Een gemiste kans. Nu zijn er prima alternatieven gemaakt door gamers en kan je dat allemaal downloaden van BoardGameGeek, maar dat had er wat mij betreft gewoon bij moeten zitten!

Al met al ben ik op deze kleine kritiekpunten toch erg tevreden met the Others: 7 Sins. Weer geen teleurstelling dus, van onze Eric. Zelfs al heb ik Imperial Assault, Descent en Conan al een behoorlijke hoop overlord games, deze voelt door zijn abstracte en puzzel-achtige gameplay volledig anders. Ook deze game van Eric Lang blijft dus nog wel even in mijn collectie!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.