Ameritrash.nl > Reviews Ameritrash > The Horus Heresy: Betrayal at Calth
The Horus Heresy: Betrayal at Calth
Broeder tegen broeder, space marine tegen space marine. De Chaos goden hebben de Word bearer Space marines van de Emperor verleidt tot rebellie. In Warhammer is er maar één oplossing, strijd tot het einde er op volgt. Dit keer in bordspel vorm.
The Horus Heresy: Betrayal at Calth
Games Workshop LTD.
2015
2 spelers
Games Workshop
60-90 minuten
miniatures, minis, custom dice, dice combat, dice, kill, combat, warhammer, horus heresy
Engelstalig
Gematigde mate van taalafhankelijkheid
Doel
Betrayal at Calth (BaC) is een scenario gebaseerd miniaturenspel, de doelen zijn afhankelijk van het scenario dat gespeeld gaat worden. De scenario’s komen met een introductie verhaal, setup regels en victory conditions. De doelen zijn meestal eenvoudig, vaak moet je een specifiek model vermoorden, of met een model op een speciale plek een actie uitvoeren.
Voor de regel uitleg ga ik scenario 1 gebruiken. De wereld van Calth kent alles veroestende solar flares. De space marines zijn aangevallen door de Word Bearers, chaos marines. Alle marines proberen te vluchten voor de allesverwoestende zon richting de krochten diep in de planeet. In scenario 1 wint daarom de speler die aan het einde van het spel de meeste levende miniaturen van het bord heeft laten verdwijnen. Er zijn 3 deuren, na ronde 3 slaat de eerste deur dicht, in ronde 4 de tweede, in ronde 5 de derde. Daarna tel je miniaturen.

De kaart voor scenario 1, voordat beide spelers hun troepen neer moeten zetten. In dit scenario gaan de marines van links naar rechts bewegen om zoveel mogelijk troepen door de deuren rechts te laten vluchten. Bovenin de deur die het eerst dichtklapt, onderin nummer 2 en in het midden de deur die het laatst dicht zal vallen.
Setup
De setup van BaC’s scenario 1 is vrij eenvoudig. Allereerst plaats je 3 grote borden tegen elkaar zoals aangegeven in de setup. Ook plaats je 3 blast-door fiches op de aangegeven plekken.
De Word Bearers en de Ultra Marines krijgen beide 1 Legion Veteran squad. Elk squad bestaat uit 9 marines en 1 sergeant miniatuur. De Word Bearers beginnen met het opstellen van hun miniaturen in de 4 daartoe bestemde hexen. Elke hex mag in totaal 3 “bulk” waarde aan miniaturen bevatten. Elke marine is 1 Bulk, dus er mogen er 3 per hex. Nadat de Word Bearer is opgesteld mag de Ultra Marine speler zijn troepen opstellen.

Het scenario na de setup. Links onderin zijn er 10 space marines per kant klaar gezet. Voor de duidelijkheid heb ik de bases van Word bearers roze gemaakt.
Beide spelers hebben een ref-sheet met statistieken voor de troepen. Dit handige overzicht geeft aan hoe een squad eruit mag zien.

Ref sheet met informatie over de marines. Ernaast getoond is de achterkant van de Word bearers kaart. Deze is identiek.
Beide spelers krijgen ook een command kaart in hun hand, schudden hun stapel command kaarten en vormen een deck met 6 random command kaarten.
Ronde-overzicht
De ronde structuur is eenvoudig.
- Initiative fase.
Tenzij het anders staat beschreven in de regels rollen beide spelers 3 dobbelstenen en tellen de hits die ze rollen. De speler met de meeste hits heeft initiative. Gelijke worpen worden opnieuw gerold. - Ready fase.
Tijdens de Ready fase pakken beide spelers 1 command kaart. Alle units (poppetjes in een Hex) krijgen een counter met 2 “tactical action” punten erop. Elke unit kan daardoor twee keer activeren. - Actie fase.
Tijdens de actie fase kunnen alle units activeren en (tot 2) acties uitvoeren. Elke keer dat een unit activeert draai je een token van de 2 naar de 1 “tactical action” zijde. Zijn alle units zonder punten, eindigt de ronde en begint de volgende ronde. Tijdens een actie kan een unit de volgende acties kiezen:
- Advance.
Beweeg een unit naar een aangrenzende, lege hex. - Run.
Beweeg een unit tot twee hexes. Alle hexes waardoor je rent moeten leeg zijn. Wanneer je tijdens een Run aangrenzend aan een vijand komt, eindigt je Run actie direct. Deze actie mag je niet kiezen als je unit aangrenzend aan een vijandige unit staat. - Consolidate.
Beweeg units naar een aangrenzende Hex en voeg de troepen samen tot een nieuwe unit of start nieuwe units. Nieuwe units krijgen evenveel actie-punten als de unit waar ze vandaan kwamen overhad. - Assault.
Tijdens deze actie kan je een Melee aanval maken. Je valt hiermee een aangrenzende unit aan, of een unit 1 Hex verderop waarbij je je unit eerst 1 Hex mag bewegen.
Elk figuur in een unit heeft een Assault waarde, afhankelijk van de bewapening. Zijn alle wapens hetzelfde, rol je dobbelstenen samen.De dobbelstenen van BaC. Bovenste rij zie je critical hits (1x op de dice) en normale hits (2x). Op de onderste rij blocks (2x) en blanks (1x).
Critical hits komen met speciale, wapenspecifieke effecten. Omdat elke dobbelsteen critical hit, hit, blank of defense kan rollen is verschillende wapens los rollen belangrijk. Hits en critical hits tel je op, daarna rolt de tegenstander defense. Het aantal hits – blocks wordt in damage aan de unit verdeeld. Elke unit heeft een aantal stamina die de unit moet krijgen. De aanvaller wijst toe welk model in de verdedigende unit de schade krijgt. Heeft de unit evenveel damage dan stamina, sneuvelt het model.
Leven er na de aanval nog troepen van de aangevallen unit? Dan mag deze unit een gratis counter attack uitvoeren. Is de hex waar de aangevallen unit stond leeg na de Assault actie? Mag de aanvallende unit eventueel naar deze hex verplaatsen.- Retreat. Na de Assault actie tel je per unit hoeveel models er gedood zijn. Zijn er meer modellen gedood in de aangevallen unit, moet deze zich terugtrekken naar een aangrenzende lege hex, waar geen vijanden aan grenzen. Elk model dat niet legaal mag wegtrekken doet een “Desperate Last Stand”. Je rolt per model een dobbelsteen en voor elke shield blijft het model staan. Elk ander resultaat is het miniatuur dood.
- Shoot.
Shoot werkt ongeveer hetzelfde als een Assault actie. Je mag de Shoot actie niet kiezen als de aanvallende unit aangrenzend staat aan een vijandige unit. Hier komt Line of Sight (LoS) echter wel bij kijken. LoS werkt eenvoudig. Er moet een rechte lijn getrokken kunnen worden tussen het midden van de hex van de aanvallende unit, naar de hex van de verdedigende unit. Als de LoS lijn niet door bezette, geblockte, of dichte deuren komt is er sprake van “clear LoS”. Zodra er wel units in de weg staan is LoS “obscured”. Dan mag je wel schieten, maar de verdedigende unit krijgt 2 extra verdedigingsdobbelstenen en mag je geen critical effecten gebruiken.
Staat de verdedigende unit in Rubble of achter een Barricade en komt de LoS lijn door de barricade heen krijgt de verdedigende unit een verdedigingsbonus. Deze verdedigingsbonus is 1 of 2 dobbelstenen extra respectievelijk.
Aanvals- en verdedigingsdobbelstenen werken voor de rest hetzelfde als bij de Assault actie.
Conclusie
Het grote nadeel van een miniaturenspel zoals Horus Heresy: Betrayal at Calth is dat je zelf de miniaturen moet los knippen van de sprues en moet plakken. Nu begin ik daar na Age of Sigmar (link) handigheid in te krijgen en het zelfs een beetje leuk te vinden, maar ik vind het wel veel werk. Gelukkig zijn de modellen die je krijgt wel van goede kwaliteit! Een klein nadeel van Betrayal of Calth is dat er totaal geen insert komt of manier om de miniaturen in te bewaren in de doos. Ze beschadigen en breken vrij makkelijk van de bases af als je ze -net als ik- gewoon los in de doos knikkert en vervoerd. Een echte miniaturensnob zal een beetje sneuvelen bij die aanpak, en ook ik doe het met een beetje pijn. Een klein beetje service van Games Workshop zou hier tof zijn.
Voor mij ook vervelend zijn de verschillende hoeveelheden aan wapens die de modellen kunnen hebben, en de keuzes die je maakt bij het in elkaar plakken van de miniaturen. Het is dus continu heel goed opletten dat je de juiste wapens en dobbelstenen kiest. Ik als Games Workshop ‘n00b’ weet niet alle wapens direct te herkennen. Een goede reference sheet of kaart zou handig zijn geweest.
Naast de mooie miniaturen, zijn ook de kartonnen componenten van de game van prima kwaliteit. Het karton is niet zo dik als bij een Space Hulk, maar de kwaliteit is mooi dik en de kwaliteit prima. Niets mis mee. Ook de kaarten zijn groot, stevig en komen met een leuk flavortextje. Heel mooi uitgevoerd. Ook de custom dice zijn prima, duidelijk en mooi gemaakt.
Het spel zelf, is verrassend goed geworden. Zelf heb ik ervaring met Space Hulk, Age of Sigmar, Blood Bowl (digitaal). Ik weet niet welk spel ik tot nu toe leuker vind, maar ik neig ernaar om BaC een beter spel te vinden dan Space Hulk, dat ook een van mijn favoriete titels is. De makkelijke, vlotte gameplay van BaC zorgt desondanks voor interessante keuzes en tactieken. Daarmee plaatst BaC zich voor mij duidelijk boven Age of Sigmar, wat veel simplistischer bewegen en dobbelen was. De kaarten, de eenvoud van de regels maar de handige hex-tegels zorgen ervoor dat BaC een heel fijn, snel spel is geworden. De objectives zijn verschillend genoeg om de boel vers te houden. Prima. Echt heel erg prima.
Ik ben gewoon erg, erg tevreden met Betrayal at Calth. Het is voor mij een fantastische board game van Games Workshop. Het komt voor mij erg in de buurt van Malifaux, en ik neig een beetje om Horus Heresy net nog iets leuker te vinden dan ik het meer tradionele miniaturenspel Malifaux al vond. Al met al, een prima keuze dus! Ook voor de board gamer.
Met dank aan Games Workshop voor het beschikbaar stellen van een review exemplaar. Uiteraard heeft dit geen invloed op onze mening.