Ameritrash.nl > Reviews Ameritrash > The Grizzled
The Grizzled
De eerste wereld oorlog is grotendeels aan Nederland voorbij getrokken. In de rest van Europa heeft deze oorlog echter diepe sporen nagelaten. In het westen vooral in België en Frankrijk. Het mag dan ook geen wonder zijn dat een kaartspel over de oorlog origineel in het Frans uitkomt als “les Poilus”. Wat zoiets betekent als “de harigen” of “the Grizzled”. En in die laatste vorm ligt het hier voor me, “the Grizzled” dus. Een cooperatief kaartspel waarin jij en je vrienden proberen de oorlog te overleven.
The Grizzled
Fabien Riffaud & Juan Rodriguez
Publicatiejaar
2-5 spelers
Cool Mini or Not (CMoN)
30 minuten
cooperatief, cool mini or not, coop, gevaar, overleven
Engelstalig
Enige mate van taalafhankelijkheid
Doel
In “the Grizzled” speel je een soldaat in de eerste wereldoorlog en probeer je je psychologisch staande te houden in het geweld. “The Grizzled” is een cooperatief kaartspel waarbij je probeert door een ‘gevarendeck’ heen te spelen. Net zoals in de eerste wereldoorlog is overal om je heen ellende en gevaar. Regenbuien en sneeuw, maar ook de nacht waarin er veel werd aangevallen. Aan de andere kant zijn er nog concrete gevaren zoals gasmarkers, bommen en offensieven die je moet zien te overleven. Zodra jij en je medespelers door dit deck met gevaar zijn heen geslagen, win je het spel. Komt iedereen om of wordt een speler getraumatiseerd, dan verlies je gezamelijk.
Setup
De setup van “the Grizzled” is eenvoudig. The Grizzled bestaat uit een deck van 59 “trial kaarten”, met narigheid erop. Deze wordt geschud en in twee stapels gesplitst. Een stapel van 25 kaarten komt bovenop de “peace” kaart, die de spelers moeten zien te bereiken. Dit is het trials deck. De 34 overige kaarten komen bovenop een grafmonument met de namen van de karakters. Het “moraal” deck. Al met al, wel een spel op leven en dood dus!

De twee uitkomstkaarten. Is de linker kaart zichtbaar win je het spel. Bij de rechter is helaas iedereen overleden.
Elke speler kiest een karakter en plaatst die voor zich met het “Good luck charm” zijde zichtbaar. Iedere speler krijgt 3 support tokens, waarvan er twee enkel naar links en rechts wijzen. De derde is random en afhankelijk van het spelersaantal is dat naar links, rechts (2-3 spelers), of ook nog twee plekken naar links, rechts (4-5 spelers). Net zoals de support tokens zijn de speech tokens ook afhankelijk van het spelertal. Met 2-3 spelers zijn er 5 speech tokens beschikbaar, en met elke extra speler lever je er eentje in. De harigste speler begint het spel.

Twee karakters waarbij bij de rechter de “lucky charm” nog zichtbaar is (rechter bovenhoek).
De eerste ronde krijgen de spelers altijd minimaal 3 kaarten van het “trials” deck.
Ronde-overzicht
Een ronde in the Grizzled bestaat uit 4 fasen. Wat voor alle fasen van het spel belangrijk is, is dat spelers niet mogen praten over de kaarten die ze in hun hand hebben of welke support tile ze spelen.
- Preparation. Tijdens deze voorbereidingsstap kiest de start-speler een aantal kaarten die alle spelers gedeeld gaan krijgen van het “trials” deck. Deze proberen de spelers weg te spelen in de Missie-stap van de ronde.
- Mission. De missie-stap van de ronde is het ‘hart’ van het spel. Gedurende de missie proberen spelers zoveel mogelijk kaarten uit hun hand te spelen in niemandsland. Er zijn twee soorten “threat”-kaarten, psychologische trauma’s en gevarenkaarten.
Als de speler aan de beurt is heeft de speler de keuze uit een aantal acties.- Een trial kaart spelen. Afhankelijk van het type gespeelde kaart komt deze in het niemandsland (gevarenkaart) of bij de speler te liggen (psychologisch trauma). Elke gevarenkaart heeft weer tenminste twee gevaren erop staan. Het merendeel van de kaarten bestaat uit een weer-conditie met een gevechts-conditie. Een typisch voorbeeld is een nacht met een bom erop. Zijn er tijdens deze fase ooit meer dan 3 identieke gevaren uitgespeeld in niemandsland, dan is de missie gefaald en ga je direct door naar de Support-fase. De psychologische trauma’s zijn negatieve gevolgen van de oorlog, zo kunnen spelers dictatoriaal worden, of juist bang voor bommen.
Twee trauma kaarten.
In dat laatste geval telt dat als een extra gevaar voor niemandsland. Faalt een missie, worden de kaarten in het niemandsland terug het “trials” deck in geschud. Better safe than sorry dus..
Twee gevarenkaarten. Je ziet op de linker alle 6 gevaren afgebeeld. Een typische gevarenkaart ziet er uit als de rechter kaart. Het symbool op de kaart geeft aan dat je direct nog een kaart in nomansland plaatst.
- Good luck charm gebruiken. Je mag een niemandsland kaart opruimen met het symbool van je good luck charm.
- Speech houden. Spelers met een Speech token mogen hun beurt gebruiken om een Speech te geven. De speler noemt een type gevaar, en alle andere spelers mogen 1 kaart uit hun hand weggooien met dat gevaar erop.
- Terugtrekken en een support tegel spelen. De speler doet niet meer mee, en plaatst een support tegel voor de speler links of rechts van hem. Daarna is de speler voor deze ronde uit het spel, en ook zijn psychologische trauma’s tellen niet meer mee.
- Een trial kaart spelen. Afhankelijk van het type gespeelde kaart komt deze in het niemandsland (gevarenkaart) of bij de speler te liggen (psychologisch trauma). Elke gevarenkaart heeft weer tenminste twee gevaren erop staan. Het merendeel van de kaarten bestaat uit een weer-conditie met een gevechts-conditie. Een typisch voorbeeld is een nacht met een bom erop. Zijn er tijdens deze fase ooit meer dan 3 identieke gevaren uitgespeeld in niemandsland, dan is de missie gefaald en ga je direct door naar de Support-fase. De psychologische trauma’s zijn negatieve gevolgen van de oorlog, zo kunnen spelers dictatoriaal worden, of juist bang voor bommen.
- Support. In deze fase worden de support tegels omgedraaid en de speler met de meeste support mag afhankelijk van het resultaat van de missie kiezen uit een bonus. Is de missie succesvol geweest, mag de speler 2 psychologische trauma’s van zichzelf opruimen of zijn good luck charm weer omdraaien. Was de missie een mislukking, dan mag de speler slechts 1 psychologisch trauma opruimen. Heeft een speler hierna nog steeds 4 psychologische trauma’s, verliezen de spelers het spel. De spelers aan wie de support tiles zijn gegeven houden de tegels.
- Morale drop. In deze fase van het spel tel je het aantal handkaarten op dat spelers nog in hun handen hebben. Je plaatst evenveel kaarten als dat totaal van de Morale reserve stapel richting het trials deck (met een minimum van 3). Daarna schuift de start-speler een plek door en krijgt de vorige start-speler een speech token.
Conclusie
“The Grizzled” is het tweede spel van Cool Mini or Not (CMoN) dat ik speel waar geen miniaturen in zitten (eerste spel was Xenoshyft). Inmiddels kan CMoN naast enkel miniaturen maken ook wat spellen betreft mee met de grote jongens. The Grizzled is een uiterst sympathiek kaartspel, waar ondanks de abstracte natuur van het spel toch een rijke thematische laag in te ontdekken valt.
Missies zijn ‘echt’ spannend, en naarmate spelers zich terugtrekken voel je ook de druk toenemen. Niets is verschrikkelijker dan het laten mislukken van een missie, spelers houden hard knocks maar verliezen hun progressie. Het geven van support en de ‘stress’ van het wegspelen van psychologische trauma’s in deze fase is dan ook echt voelbaar, zeker als een speler er 4 heeft en het spel verloren is zodra dit niet kan worden opgelost.
Wat betreft gameplay kan ik weinig storende elementen ontdekken. Ik ben geen fan van ‘verstopte’ informatie of het niet kunnen delen ervan. Hanabi bijvoorbeeld, vond ik helemaal niets. “The Grizzled” bevalt me wat dat betreft prima, ondanks dat je niet mag praten over wat je in je hand hebt zie je genoeg aan het passen van spelers, de kaarten in niemandsland en het soort bochten dat spelers zich in wringen. Prima. Wel moet ik daarmee aantekenen dat ik het spel niet gespeeld heb met 2 spelers. In dat geval krijg je een random support tegel elke ronde en dat haalt – in mijn ogen – de voorspelbaarheid van de Support fase naar beneden.
De componenten van “the Grizzled” zijn effectief niet veel meer dan een deck met kaarten en wat tokens. De kaarten zelf zijn van zulke goede kwaliteit dat ik ze zelf niet eens gesleeved heb (en ik ben een sleever!). Het artwork is volledig op de kaarten gedrukt zonder bleed lines, dus dat ziet er ook weer fantastisch uit. Het artwork in het spel is van Tignous, een van de Charlie Hebdo tekenaars die is omgekomen bij de aanslagen van Parijs. Dit getekende stijltje is niet helemaal voor mij weggelegd, maar geeft het spel wel een rommelige uitstraling die past bij een spel over een rommelige oorlog.
Al met al ben ik uitermate tevreden met “the Grizzled”, tegen mijn verwachting in. Het spel duurt kort, ziet er mooi uit en kent een diepe thematische laag voor een kaartspel. Zeker een aanrader met 3, 4 of 5 spelers..