Ameritrash.nl > Reviews Ameritrash > The Card Game of Oz [7/10]
The Card Game of Oz [7/10]
Nadat L. Frank Baum in 1900 het kinderboek The Wizard of Oz schreef en het in 1956 tot het publieke domein ging behoren, is het land van Oz het toneel geweest van meerdere boeken, films, series en spellen. Zo ook The Card Game of Oz van James C. O’Connor. In dit spel probeer je een zo levendig mogelijk verhaal te vertellen in en met gebruik van personages uit het universum van Oz.
The Card Game of Oz
Game Salute / Orion’s Bell
1-4 spelers
20 minuten speelduur
Engelstalig
Hoge mate van taalafhankelijkheid
Kaarten / Dobbelstenen / Storytelling / Hand Management
The Card Game of Oz was een Kickstarterproject uit 2014. Het project beloofde een innovatief spelsysteem (Storyline Game System), prachtig artwork en een spel dat geschikt zou zijn voor 1-4 spelers.
Nadat het project succesvol was gebacked hield de auteur van het spel ons regelmatig op de hoogte over de vorderingen van het spel. Vlak voor het uitleveren van het spel liep het echter mis. Er ontstond onenigheid tussen de auteur en de uitgever, waarbij flink met modder werd gegooid, verhalen over gebrekkige onderdelen en slechte spelregels deden de ronde en zorgden ervoor dat het spel met angst en beven werd ontvangen. Zou de interne onrust de kwaliteit van het spel hebben beïnvloed?
In het spel ben je een auteur die het verhaal van The Wizard of Oz (her)schrijft. Door middel van de personages, locaties en voorwerpen uit de wereld van Oz ontvouwt zich jouw verhaal dat eindigt op het moment dat een van de hoofdpersonages (prime characters) aan het einde van het verhaal belandt (oftewel alle locaties heeft doorlopen).
Elke beurt gooit de speler dobbelstenen om Story Points te scoren. Standaard doe je dit met vier dobbelstenen, maar voor ieder personage in jouw verhaal komt er een dobbelsteen bij (tot maximaal tien dobbelstenen). Daarnaast kun je op elk moment een kaart uit je hand afleggen om nogmaals een dobbelsteen te mogen gooien. Met de Story Points kun je kaarten uitspelen, kaarten bijkopen, reizen of locaties veranderen. Het aantal acties per beurt is slechts beperkt door het aantal Story Points dat je hebt gegooid.
De kaarten die je uitspeelt, worden in principe uitgespeeld naast jouw startkaart. Vervolgens zal een van de hoofdpersonages langs zes (in eerste instantie onbekende) locaties moeten reizen om het einde van het verhaal te bereiken. Elke locatiekaart toont een van de vele locaties uit Oz en elke locatie heeft zo zijn invloeden op de kaarten die zich op deze locatie bevinden. Je tegenstander maakt dezelfde reis, maar dan in een omgekeerde volgorde. Zijn kaarten liggen dan ook aan de andere kant van de locatie dan jouw kaarten. Omdat deze locaties allemaal andere invloeden hebben, kan het lucratief zijn om een locatie die jouw tegenstander veel oplevert en jou weinig te vervangen door hier Story Points aan te besteden.
Een van de essentiële aspecten van dit spel is dat ieder personage slechts één keer in het verhaal voor kan komen. Aangezien alle spelers van een gezamenlijk deck kaarten pakken komt het regelmatig voor dat je een kaart met (bijvoorbeeld) Dorothy pakt terwijl deze al in het verhaal aanwezig is. Als zij zich in jouw verhaal bevindt, is dat geen probleem. Je kunt de nieuwe kaart gratis in de plaats van de reeds aanwezige kaart neerleggen als jij vindt dat de nieuwe Dorothy kaart beter is dan de oude. Als de kaart bij jouw tegenstander ligt, werkt dit anders. Je betaalt in dat geval gewoon de kosten van de kaart en speelt deze uit bij jouw startkaart. De kaart van je tegenstander wordt daarbij direct uit het spel verwijdert.
Naast characters kun je ook nog objects, events en effect kaarten uitspelen. Vooral de event kaarten kunnen onverwachte wendingen aan het spel geven. Je kunt er namelijk voor kiezen om deze tijdens jouw beurt alvast gesloten uit te spelen. Je betaalt op dat moment de kosten (of zelfs wat meer om te bluffen over hoe goed de kaart is), maar houdt deze verder geheim tot het moment dat je de kaart nodig hebt. Zodra je hem opendraait, wordt het event alsnog uitgevoerd.
Als je al jouw Story Points hebt gebruikt, dan mag je al jouw personages in het spel nog één locatie naar voren of naar achter verplaatsen, mits dit geen Story Points meer kost. Hiermee probeer je het aantal vitality punten dat je hebt te optimaliseren zodat je tegenstander wel twee keer nadenkt voordat hij het spel uitmaakt.
Het einde van het spel wordt aangekondigd doordat een prime character van één van beide spelers het einde de laatste locatie verlaat en aan het einde van het verhaal komt. Is het de startspeler die dit doet, dan wordt er doorgespeeld totdat alle spelers evenveel beurten hebben gehad. Is het de laatste speler die dit doet, dan is het spel direct over. De vitalily punten van alle kaarten worden opgeteld en daarbij wordt rekening gehouden met de invloed die de locaties daarop hebben. Het prime character dat het einde van het verhaal heeft bereikt, mag daarbij niet meegeteld worden. De persoon met het levendigste verhaal (meeste vitality punten) wint het spel.
Conclusie
Laat ik beginnen met de kwaliteit van deze kickstarter titel. Ondanks dat die niet optimaal is, heb ik weinig te klagen. Ik heb geen verkeerde dobbelstenen gekregen (in tegelstelling tot sommigen) en de incorrecte kaarten die ik heb ontvangen, zijn vervangen door gecorrigeerde exemplaren daarvan. Het spelregelboek is inderdaad niet de juiste versie, maar die werd als download ter beschikking gesteld. Het is natuurlijk wel uitermate zonde dat onenigheid tussen de auteur en de uitgever voor zoveel missers kan zorgen.
The Card Game of Oz is voor mij een spel dat enig in zijn soort is. Het is een spel dat je moet durven spelen. Als je in het begin niet de juiste kaarten krijgt, dan moet je ook de goede kaarten af durven leggen om daarmee extra dobbelstenen te gooien waarmee je hopelijk de juiste kaarten kunt trekken of alsnog een kaart uit je hand kan spelen. Wachten totdat je de juiste kaart trekt is er niet bij, daarvoor kan een tegenstander het spel te snel uitmaken. De geluksfactor daarbij is zeer hoog als je bedenkt dat je met de extra dobbelstenen maar 50% kans hebt op een Story Point en je bedenkt dat jullie beiden van een gezamenlijk deck pakken.
Daarnaast is The Card Game of Oz vooral een puzzelspel met een hoog pestgehalte. In jouw beurt moet je bedenken hoe jij met het aantal gegooide Story Points zoveel mogelijk vitality punten kunt creëren en hoe je die van je tegenstander af moet pakken. Schroom daarbij vooral niet om zijn prime character vlak voor het einde van het spel af te leggen of zijn toplocatie te vervangen door een andere locatie. Als startspeler moet je daarnaast goed nadenken wanneer je het spel af kunt maken. De tegenstander heeft tenslotte nog een beurt en jouw prime character waarmee je het spel beëindigd levert geen punten op.
Ben je de laatste speler dan moet je goed opletten wanneer je de kans krijgt om het spel af te maken. The Card Game of Oz is namelijk ook een spel dat van het ene op het andere moment over kan zijn. Dus pak die Doroty met veel punten af van je tegenstander, ren naar het einde van het spel en pak die overwinning.
Standaard wordt The Card Game of Oz geleverd met vier storypacks. Dit zijn vooropgestelde decks die variëren van zeer eenvoudig tot wat ingewikkelder en interactief. Toch is het zonde dat er weinig synergie tussen de kaarten lijkt te zijn en dat sommige kaarten toch wel erg sterk zijn. Wellicht dat dit verminderd als je zelf decks gaat bouwen, maar vooralsnog kunnen pech met de dobbelstenen en een tegenstander met één of twee zeer sterke kaarten al snel voor een redelijk vlot en eentonig potje zorgen.
Zelf vind ik The Card Game of Oz wel leuk. Het directe aanpakken van je tegenstander, het puzzelen en optimaliseren en zoeken naar mogelijkheden om het spel succesvol af te ronden, kan ik wel waarderen. Het artwork is wat oubollig, maar dat trekt mij wel. De geluksfactor had daarentegen iets minder hoog gemogen en daarnaast had ik wat meer synergie tussen de kaarten ook wel gewaardeerd. Van mij krijgt The Card Game of Oz dan ook een 7.
Van Ruud weet ik dat hij minder positief is over dit spel. Zijn mening zal ik dan ook bij deze review toevoegen zodra hij het spel nog enkele malen heeft gespeeld.