The Banner Saga: Warbands

The Banner Saga: Warbands is de nieuwste titel van Mercs miniatures, een uitgever die berucht is van Myth. Myth heeft zijn fans, maar net zoveel ‘haters’ vanwege de slechte en onduidelijke rules. Banner Saga: Warbands is een coöperatief spel, gebaseerd op de Banner Saga video games. In deze videogame strijden vikingen en viking-reuzen om hun voortbestaan tegen een horde van bandieten en “Dredge” wezens in een soort post-apocalyptische Vikingtijd. De video game is bekend om het verhaal én tactische skirmish gameplay. Als dat met Mercs miniatures maar goed gaat..

The Banner Saga: Warbands
Brian Shotton, Kenny Sims
2016
2-4 spelers
MegaCon Games
30-90 minuten
Auction / Bidding / Cooperative Play / Partnerships / Point to Point Movement
Engelstalig
Gematigde mate van taalafhankelijkheid

Doel
Net zoals in de video game probeer je met een “warband”, bestaande uit menselijke en reusachtige Vikingen, een tocht in veiligheid te voltooien terwijl je wordt aangevallen door Bandieten, er onrust ontstaat in je warband en de Dredge je bedreigen.

Om het spel niet elke keer hetzelfde te maken heeft Banner Saga een aantal scenario kaarten, variërend van korte trips tot lange, barre en moeilijke overlevingstochten. Elke trip heeft andere overwinningscondities, maar vaak moet je met voldoende eten en strijdkrachten op het eindpunt van je trip aankomen.

Iedere speler speelt een rol, Quartermaster, Keeper of Names,  Thane of Warmaster. Elke rol heeft eigen verantwoordelijkheden die met elkaar ‘strijdig’ kunnen zijn. De Warmaster bijvoorbeeld gaat over strijd en wil zoveel mogelijk troepen. Maar troepen kosten voedsel en de Quarter master gaat over voedsel en moet de Warmaster dus ‘remmen’ in zijn ambities.

Overzichtskaart van de Thane

Overzichtskaart van de Quartermaster

Overzichtskaart van de Keeper of Names

Overzichtskaart van de Warmaster

Setup
Banner Saga kent een relatief korte setup voor het spel kan beginnen. Er is een centraal bord met een grote kaart erop. Op die kaart kun je de reis, die de warband moet overleven, aangeven. Elke locatie op de kaart heeft wat icoontjes, waarmee je kunt zien hoe moeilijk de trip is en welke steden je tegenkomt.

Er zijn wat decks met Internal Event kaarten, voor elk seizoen een deckje. Er zijn ook nog wat External Event kaarten, waarbij er vooral oorlog en bandieten te vinden zijn die je moet verslaan.

Iedere speler heeft een speler-sheet met wat tokens om klaar te leggen. De precieze setup van je karakter staat niet in het regelboek, maar achterop je spelers-sheet. Hierna ben je klaar met de setup.

Het speelbord van The Banner Saga: Warbands aan het begin van het spel.

Ronde-overzicht
Een ronde in Banner Saga gaat door een aantal fases heen, in een vaststaande volgorde

  1. Beweeg de Warband.

De eerste stap van elke ronde is het bewegen van de warband. Dit is een token dat over de route van de scenario kaart loopt. Er is hier maar één route mogelijk, dus veel keuze heb je niet. Het reizen kost 1 supply token als je naar een volgende locatie reist. Je kan hierbij over bergen of ander moeilijk terrein heen komen, waarbij je wat extra supplies (2 of 3) moet afleggen. Mocht de Quarter master geen supplies meer hebben, dan verliest de “Keeper of Names” een tent met troepen. Dit moeten de Warmaster en Thane direct verwerken op hun speler sheet.

Overzichten van de verschillende bannerman

2. Resolve an Event.

Afhankelijk van de locatie waar je bent terecht gekomen, resolve je een intern of extern Event. Af en toe krijg je bij een Event ook een “Camp event”, die in het “Camp event deck” moet worden geschud.

– Intern Event.
Een intern event kaart bestaat uit een verhaaltje met meestal twee ‘rol symbolen’. Af en toe kom je een kaart tegen met alle vier de rol symbolen. Deze rollen moeten een keuze maken uit de opties die staan aangegeven op de kaart. Zijn de spelers het eens, dan wordt de kaart omgedraaid en geresolved. Afhankelijk van de uitslag gebeuren er positieve of negatieve dingen.

Zijn de spelers het niet eens, dan kunnen ze andere spelers proberen om te kopen of te overtuigen van hun gelijk. Deze breken dan de ‘tie’.

– Extern Event.
Een extern event bestaat uit een simultane ‘blind bid auction’. De spelers worden geconfronteerd met een verhaaltje, waarbij je wat opties krijgt voorgeschoteld. De spelers pakken hun Renown tokens en gebruiken deze om te bieden. De optie waar het meeste renown voor geboden is, wordt uitgevoerd. Je mag hierbij 0 kiezen. Het leukst zijn de Skirmish events, hier wordt een skirmish kaart gepakt en uitgevoerd. Daarna ga je met je krijgers een gevecht uitpuzzelen.

Een eventkaart

De uitwerking van eventkaart.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. City actie.

Ben je na je actie in een stad, dan mag je een City actie uitvoeren. Hier mogen de verschillende rollen renown tokens gebruiken om extra dingen te kopen.  Zo kan de Quartermaster kan supplies kopen voor de reis, de Keeper of Names mag nieuwe troepen kopen. Er zijn goedkope “Recruits” (1 renown (humans), of 2 renown (varls), en duurdere “Seasoned” recruits (2 renown (humans), of 3 renown (varls). De recruits zijn ongetrained en reduceren het trainings niveau van je warband. Effectief krijg je meer troepen, maar worden ze als geheel zwakker vanwege het gebrek aan betrouwbaarheid en training. De “seasoned” recruits hebben er geen last van.

De Thane koopt Victory tokens die speciale abilities unlocken.

De Warmaster mag training verhogen, waarbij de warmaster zoveel mag trainen. Dit verhoogt de kracht van de warband, en daarmee de kracht van de troepen in skirmishes.

4. Camp actie.

De Camp actie vindt altijd plaats na de 3e movement die heeft plaatsgevonden. De Camp actie begint met het uitvoeren van een Camp event. Deze werken identiek aan de Internal en External events.

Daarna verandert het seizoen. De external event kaarten worden vervangen voor kaarten met het nieuwe seizoen. Je mag hierbij ook nog wat extra acties uitvoeren. De Keeper of Names mag promoveren en “renown” betalen om nieuwe troepen voor skirmishes mee te knokken. De Quartermaster mag hunten, waarbij er supply tokens (2) worden verdiend + 1 voor elke follower met het “Hunter” keyword in de warband. De Thane mag de bovenste kaarten van een van de decks naar keuze herschikken. De Warmaster mag de moraal van de warband verbeteren door te inspireren. De Warmaster mag zoveel renown inzetten als hij wil, als de Thane ook bijlapt. Dit kan de warband sterker maken, en dat wordt meteen in de relevante sporen op de spelers sheets bijgewerkt.

Daarna wil de warband eten, waarbij de Quarter master supplies aflegt gelijk aan de hoogste “tent-waarde” van de humans, en Varls op het Keeper of Names speler sheet. Hierna krijgen alle rollen nieuwe renown tokens gelijk aan bepaalde scores op het speler sheet. De quartermaster krijgt renown gelijk aan de resources van de hoogste supply wagon. De keeper of names krijgt renown gelijk aan de hoogste Varl tent. De Thane krijgt renown gelijk aan de hoogste clansman tent. De warmaster krijgt renown gelijk aan de banner rank

5. Victory.

Heeft de warband het eindpunt van de trip gehaald, dan moet de warband nog een Camp actie uitvoeren. Overleeft de warband dat, en zijn niet alle troepen dood of weggevlucht vanwege de honger dan win je het spel. Anders is het over, en is je warband onder je mismanagement uit elkaar gevallen.

Het leukste aspect van het spel is de Skirmish. Af en toe wordt bij een Event een “skirmish” getriggered. Bij een skirmish ga je knokken met de Bannermen die je rol heeft. Elke rol mag zijn Bannermen na een event eerst pimpen door willpower te betalen, of daarna zijn gold ability te kopen. Hoe hoger de rank, hoe groter de kans is dat de Bannerman ongeschonden de strijd doorkomt. Is de bannerman gewond, dan is hij namelijk een stuk slechter.

Afhankelijk van de skirmish kaart stel je de vijanden op zoals aangegeven. Op het speelbord staat ook een rood vak, waarin de rollen hun troepen moeten plaatsen. Dat doen ze in een vaste volgorde, waarbij eerst de Bannerman en daarna eventueel de Followers moeten worden geplaatst. Hierbij plaatst de Warmaster eerst, dan de Thane, Keeper of Names en als laatst de Quartermaster. Deze volgorde houden ze aan om hun followers te plaatsen. Zodra alle troepen geplaatst zijn mag de Warmaster door renown uit te geven nog extra Group Willpower kopen. Group willpower kan je weer speciale abilities mee aanschaffen.

Encounterkaart en de setup voor een skirmish

Alle bannermen en daarna alle followers worden geactiveerd. Dit doe je in dezelfde vaste volgorde. Tijdens een skirmish gaan eerst alle bannerman en daarna alle followers. Elke unit mag lopen (aantal stappen staat op je kaart), aanvallen of verdedigen. Bij aanvallen en verdedgigen is de “Rank” van de troep belangrijk. Je hebt bronzen, zilveren en gouden troepen, waarbij één “Hit” een gouden troep zilver maakt, een zilveren brons, en een bronze sneuvelt. Hierbij slaat een Gouden troep gratis een schild weg als de verdediger een schild heeft, en een bronze unit kan een zilveren unit niet raken. Op de banner man of follower kaart staat wel op welke range en hoeveelheid schade een unit kan doen. Ook mag je een willpower aangeven uitgeven om voor 1 beurt een rang hoger te zijn. Als je verdedigt krijg je een schild token die 1 damage kan ongedaan maken.

Overzicht van een skirmish met gebruik van tokens.

Nadat alle rollen hebben geknokt vallen de vijanden aan. Hierbij staat op de skirmish kaart aangegeven wie wie gaat aanvallen. Wel kan een follower eventueel voor 1 renown token zichzelf opofferen om een belangrijkere bannerman te beschermen.

Conclusie

Banner Saga: Warbands is precies het soort van spel waar Mercs miniatures bekend van is. Prachtig artwork, interessante ideeën..  Maar.. laat ik meteen met de deur in huis vallen, het regelboek van Banner Saga: Warbands is een rommeltje. Het kost je minimaal een potje om het spel te leren.. en dan is het nog niet altijd even duidelijk. Jammer! Typisch voor het regelboek is dat de setup per rol achterop het rol-sheet staat en niet in het regelboek. In mijn ogen een echte blunder.

Het leukst aan Banner Saga: warbands zijn de tactische gameplay aspecten van de skirmish. Het systeem gouden, zilveren en bronzen krijgers is leuk gedaan. Vooral de dynamiek van ‘reducties’ na het incasseren van een hit is zo gedaan. Elke unit, zelfs de sterkste, is potentieel binnen 3 klappen dood. Nice. Een hele leuke puzzel om je troepen zo te laten spelen dat je vijanden je niet teveel damage doen. Ik vind het dan ook echt jammer dat Mercs miniatures hier niet meer mee heeft gedaan.

De scenario’s zijn lastig. Hoe langer het scenario hoe meer je je warband kunt upgraden en uniek kunt maken. Maar hoe langer het scenario duurt, hoe meer het gaat opvallen dat de events soms wat repetitief zijn. Ook kan je de zelfde skirmish meerder keren tegenkomen, en als je de puzzle een keer gedaan hebt heb je hem voor die middag zeker wel gezien. De kans is laag, maar het kan wel en dat vind ik jammer.

Wat ik ook niet helemaal begrijp is het bieding systeem in Banner Saga. Laten we wel wezen, in een coöperatief spel is ‘bieden’ niet heel geslaagd. Waarom zou je flink bieden? Want effectief help je daarmee te mogelijkheden van jezelf, of je team-mates overhoop. En je wilt juist samen winnen! Zucht. Het spel is heel dichtbij gekomen maar is het voor mij net niet helemaal.

Jammer!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.