Thanos Rising: Avengers Infinity War

Volgende week gaat de nieuwe Avengersfilm ‘Endgame’ in première, het sluitstuk van een verhaal dat vele films geleden in gang is gezet. Wij hebben de gelegenheid om ervoor te zorgen dat bad guy Thanos überhaupt niet in staat is de controle over het universum over te nemen. Hoe? Dat zien we in Thanos Rising: Avengers Infinity War!

Thanos Rising: Avengers Infinity War
Andrew Wolf
2018
2-4 spelers
USAopoly
60-90 minuten
Card drafting, cooperative play, dice rolling
Engelstalig
Gematigde mate van taalafhankelijkheid

Doel
Het doel van het spel is eenvoudig. Je medespelers en jij zullen Thanos moeten verslaan voordat hij ofwel alle zes infinity stones heeft verzameld, als er in totaal tien of meer helden zijn verslagen, of als alle helden van één van de spelers verslagen zijn.

Je verslaat Thanos door een aantal vijanden te verslaan. Elk spel wordt gespeeld met tien vijanden. Speel je een eenvoudig spel, dan moet je er zeven verslaan. Wil je het spel moeilijker maken, dan spreek je van tevoren af dat er een groter aantal vijanden verslagen moet worden.

Setup
De spelers leggen de Infinity Gauntlet (de handschoen van Thanos) op tafel. Rondom die handschoen liggen een aantal ronde kaarten met daarop één van de Infinity Stones. Vlak daarbij leg je de gele infinity counters, de dobbelstenen, bonus tokens en rode schade counters neer.

In het midden van de tafel wordt het deployment gebied neergelegd met in het midden daarvan een grote miniatuur van Thanos.

Bovenaanzicht van het Deployment gebied. Credits foto: USAopoly

Iedere speler kiest één van de teams, pakt de kaart die daarbij hoort en zoekt uit de stapel helden de basisheld waar hij mee begint.  Ook krijgt hij een deployment token dat bij zijn team hoort.

Nadat alle spelers hun team en basisheld hebben gepakt, worden de overige helden samen met de tien vijandkaarten geschud. De bovenste negen kaarten worden opengedraaid en in elk van de drie gebieden worden drie kaarten neergelegd.

Ronde-overzicht
Elke ronde kiest de speler die aan de beurt is, naar welk gebied hij zijn team wil sturen. Het deploment gebied toont drie gebieden en hij legt zijn token in één van die drie gebieden.

Daarna worden de Infinity Stone en Thanos dobbelstenen gegooid. Deze geven aan wat Thanos deze beurt gaat doen. De Infinity Stone dobbelsteen geeft aan welke Infinity Stone Thanos dichterbij is gekomen deze ronde. Je legt één token bij de gegooide kleur. 

Thanos kicking ass! Credits foto: bgg-user zumby65

Als aan het einde van de beurt er genoeg counters op liggen, dan heeft Thanos die Infinity Stone te pakken. De kaart wordt opengedraaid en op de achterzijde staat een nieuwe vaardigheid voor Thanos. Elke volgende keer dat die kaart wordt gegooid in volgende beurten activeert die vaardigheid.

De Infinity Gauntlet. Credit foto: USAopoly

De Thanos dobbelsteen geeft aan of Thanos zich op een ander gebied richt of dat de Infinity Stone dobbelsteen nogmaals mag worden gegooid.

Ongeacht wat er gegooid wordt, richt Thanos zich op één van de gebieden tijdens deze beurt. In het gebied waarin hij staat deze ronde activeert hij de vaardigheden van elk van de vijanden die zich in dit gebied bevinden en doet hij één schade aan elk van de helden die daar liggen (inclusief alle leden van jouw team als jij toevallig in dat gebied staat).

Nadat Thanos aan de slag is gegaan, is het aan de speler om zijn slag te slaan. Dit doet hij door alle Power dobbelstenen te verzamelen die hij deze ronde mag gooien. Dit zijn de basisdobbelstenen die bij zijn team horen, maar daarnaast alle dobbelstenen die de helden die in zijn team zitten hem leveren.

De Power dobbelstenen. Credits foto: bgg-user Susieqtpie

Deze dobbelstenen gooit hij en elk keer dat hij gooit, moet hij één of meer dobbelstenen apart houden. De dobbelstenen die hij apart houdt, moeten hetzelfde symbool tonen én worden direct op één van drie kaarten neergelegd die in dat gebied liggen. Kan hij dit laatste niet, dan wordt er een dobbelsteen naar keuze afgelegd.

Elke kaart toont een combinatie van dobbelstenen die op die kaart geplaatst mogen worden. De speler mag blijven dobbelen en dobbelstenen op de kaarten blijven leggen zolang hij nog dobbelstenen heeft (en na elke worp minstens één dobbelsteen gebruikt of aflegt). Als je aan het einde van de ronde aan de combinatie op kaart voldoet en het is een heldkaart, dan rekruteer je die held aan het einde van de beurt. Je mag de held bij jouw team neerleggen (eventuele damage tokens worden van de kaart verwijderd) en deze vecht vanaf de volgende ronde bij jou mee.

Credits foto: bgg-user TheBoardGameFamily

Is het een vijandkaart en voldoe je aan de combinatie, dan doe je één schade aan die vijand. Je kunt op deze manier meerdere keren schade doen aan een vijand en als hij genoeg schade heeft gekregen, heb je de vijand verslagen. De kaart wordt afgelegd en je ontvangt hiervoor een bonus token die je op een later moment kan inzetten.

De heldenkaarten kunnen je extra dobbelstenen opleveren, waarmee je meer mogelijkheden krijgt. Maar ze hebben soms ook speciale vaardigheden die je eens of vaker mag activeren tijdens je beurt. Met die helden kun je veelal de uitkomst van de worpen manipuleren.

Naast vijanden kunnen ook helden worden verslagen. Aan het einde van de ronde wordt er dan ook gekeken of er helden zijn die teveel schade hebben opgelopen. Is dit het geval, dan zijn zij verslagen en worden afgelegd. De ronde eindigt met het vullen van de deployment gebieden met nieuwe kaarten (indien nodig).

Conclusie
Licentietitels zijn nogal tricky. Licenties worden vaak gebruikt omdat de fans ze toch wel kopen. Met als gevolg dat er nogal wat ‘slechte’ licentietitels op de markt te vinden zijn. Bekende spellen met een licentietitels daaraan vast of spellen die simpelweg nog goed doorontwikkeld zijn.

USAopoly heeft – voor mij – nu voor de tweede keer een zeer vermakelijke titel afgeleverd met gebruik van een bekende (en door mij geliefde) licentie. Bleek eerder Harry Potter: Hogwarts Battle een zeer vermakelijke titel, hetzelfde is het geval bij Thanos Rising.

Toegegeven, het is een nogal abstract geheel, maar dat drukt in dit geval voor mij de pret niet. Het is een leuk coöperatief spel waar ik samen met mijn achtjarige zoon veel plezier aan beleef. 

Elk team heeft zijn eigen focus qua symbolen, waardoor ieder zich op andere kaarten richt tijdens het spelen. Er is leuke synergie tussen een aantal kaarten en de verschillende vaardigheden van de kaarten bieden je voldoende houvast om de ‘luck of dice’ te mitigeren. En datzelfde geldt voor de verschillende bonus tokens die je tijdens het spelen kunt verzamelen.

Is Thanos Rising het beste spel ooit gemaakt? Nee, zeker niet. Maar het zit wel leuk en goed in elkaar en zal de doorgewinterde Marvel fan in mij vele potjes speelplezier opleveren!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.