Ameritrash.nl > Reviews Ameritrash > Terminator Genisys [8.5/10]
Terminator Genisys [8.5/10]
‘Hasta la vista, Baby!’ en ‘I’ll be back!’. Voor de meesten die net als ik in de jaren ’80/90 zijn opgegroeid zullen dit bekende uitspraken zijn. Terminator Genisys: The Miniatures Game – The War Against the Machines , een miniatures/wargame voor twee spelers, neemt je aan de hand van de nieuwste film in de Terminator-familie mee naar deze wereld die bedreigd wordt door androids uit de toekomst. Kun jij onze toekomst veilig stellen?
Terminator Genisys: The Miniatures Game – The War against Machines
Alessio Cavatore
2015
2 spelers
River Horse / Warlord Games
30-60 minuten
Combat, Dice Rolling, Point to Point movement
Engelstalig
Taalonafhankelijk
Doel
Terminator Genisys speelt zich tegen de setting van de Terminator films van (oorspronkelijk) James Cameron. In deze films zien we dat de mensheid in de toekomst een zeer geavanceerde computer heeft gebouwd, Cybernet. Deze computer wordt echter zelfbewust en besluit dat de mensheid uitgeroeid moet worden. Om dit doel te bereiken worden er diverse androids gebouwd. Het verzet, onder leiding van John Connor, probeert dit te voorkomen. Als men in de toekomst ook nog eens een manier bedenkt om terug in de tijd te reizen, wordt er door de Skynet besloten om terug in de tijd te reizen en te voorkomen dat John Connor ooit geboren wordt.
In dit spel zal één van de spelers de zijde van de mensheid spelen en de andere speler zal (in de vorm van diverse androids) Skynet spelen. Ondanks dat het doel van het spel per scenario kan verschillen kan over het algemeen gezegd worden dat het uitroeien van de andere partij één van de hoofddoelen is van het spel.
Voorbereiding
Evenals het doel van het spel, zal ook de voorbereiding van het spel deels afhankelijk zijn van het gekozen scenario. Het spel komt standaard met drie scenario’s. Nieuwe scenario’s zijn te downloaden en in de spelregels staat daarnaast vrij uitgebreid vermeld hoe je ‘scenario-loos’ het spel kunt spelen.
In elk geval zal altijd van tevoren bepaald moet worden wie Skynet en wie de mensheid speelt. Afhankelijk van het scenario zullen de diverse miniatures verdeeld moeten worden die voor de legers staan die je tot je beschikking hebt. Het speelbord (standaard een papieren poster) wordt neergelegd tussen de spelers in en het terrein wordt opgebouwd zoals in het scenario staat beschreven.
Spelverloop
Het spel verloopt over diverse rondes. In een ronde krijgen beide spelers de kans om met al hun miniatures acties uit te voeren. Dit herhaalt zichzelf totdat één van de spelers een overwinning over de andere speler heeft behaald.
Aan het begin van elke ronde dobbelen de spelers met een achtzijdige dobbelsteen, de tactical roll-off. Dit bepaalt wie de Tactical Edge heeft tijdens de ronde. Deze speler met de Tactical Edge kiest wie begint met het activeren van zijn legers.
De speler die als eerste zijn legers mag activeren begint zijn beurt met het gooien van de ‘Fate-dobbelsteen’. Dit is een zeszijdige dobbelsteen met daarop drie keer een 1, twee keer een 2 en één keer het woordje ‘fate’. De 1 en de 2 staan voor het aantal miniatures dat je deze beurt mag activeren. Gooi je fate dan is in principe jouw beurt direct over en mag je geen miniatures activeren.
Afhankelijk van het resultaat op de ‘Fate dobbelsteen’ leg je één of twee activatie markers bij de units neer die je deze beurt wilt gebruiken. Deze liggen in eerste instantie nog met de groene zijde naar boven om aan te geven dat de units nog gebruikt moeten worden. Eén voor één worden de units die geactiveerd mogen worden daadwerkelijk geactiveerd en voeren zij hun acties uit. Normaliter mag een Miniature hierbij bewegen en aanvallen. Nadat de acties zijn uitgevoerd wordt de activatie marker omgedraaid zodat de rode zijde naar boven ligt. Dit geeft aan dat de miniature deze ronde niet meer geactiveerd kan worden.
Bewegen in Terminator Genisys gebeurt aan de hand van drie templates (crawl, walk, run). Om te bewegen leg je de template tegen de voet van de miniature aan. Vervolgens verplaats je jouw unit naar een ander punt dat grens aan de template. Je kunt hierbij wel door vriendelijke units lopen, maar uiteraard niet door vijandige units. Je kunt er in je beurt voor kiezen om een dubbele movement uit te voeren. In dat geval kun je de run template gebruiken. Aanvallen kan in dat geval niet meer (tenzij het een close combat wordt). Het terrein beïnvloed de bewegingsmogelijkheden van een speler. Over open terrein kun je je normaal bewegen, maar als het terrein ‘difficult’ is (moeras bijvoorbeeld) dan kun je geen dubbele movement meer kiezen. Impenetrable terrein kun je niet doorheen bewegen en daar zul je omheen moeten.
Het gebruik van de template werkt erg goed. En het feit dat je hem hebt neergelegd, houdt niet in dat je direct die movement uit moet voeren. Het staat je vrij om te passen en meten.
Als je een enkele movement hebt uitgevoerd, kun je ervoor kiezen om nog aan te vallen. Je kunt uiteraard ook direct aanvallen, maar in dat geval kun je geen movement meer uitvoeren. Het aanvallen van een tegenstander gebeurt aan de hand van de volgende stappen:
– wapens en doelwit uitkiezen;
– attack rolls maken;
– take cover;
– damage rolls;
– resolution test.
Je zult een vijandige miniature moeten kiezen die zich in jouw bereik bevindt. Je hebt hiervoor line of sight nodig (geen impenetrable terrein tussen jullie in) en de tegenstander moet zich binnen close combat, point blank of short range moeten bevinden. Je gebruikt hiervoor dezelfde templates als degene die je voor je movement gebruikt. Afhankelijk van binnen welke afstand een tegenstander zich bevindt, gebruik je het wapen dat daarbij behoort.
Als je bepaalt hebt dat je met één van je wapens iemand kunt aanvallen, dan kijk je naar de skill-die die bij jouw unit behoort. Dit varieert van een d6 tot een d10. Heeft het wapen dat je gebruikt een hogere Rate of Fire, dan mag je die dobbelsteen meer dan eens gooien. Afhankelijk van de afstand (close combat 3+/point blank 4+/short range 5+) moet je het vereiste resultaat gooien om de vijandige miniature te raken.
De tegenstander heeft vervolgens eventueel de mogelijk om weg te duiken (take cover). Hij gooit hiervoor een d6. Bij een 4 of hoger is hij op tijd weggedoken. Staat de unit ‘in the open’ of is er sprake van close combat, dan kun je niet wegduiken en vervalt deze stap.
Als er is vastgesteld dat er sprake is van een succesvolle aanval dan mag de aanvallende speler gooien voor de schade die hij aanbrengt. Hiervoor gebruik je de dobbelsteen die bij het desbetreffende wapen behoort (d4 t/m d120) en daar trek je de armor-level van de verdedigende unit vanaf. Dit is de schade die wordt toegebracht. De meeste units hebben slecht 1 hitpoint en zijn direct vernietigd.
Damage rolls kunnen dus ook falen als je lager gooit dan het armor-level van een unit. Gebeurt dit dan zal voor die unit per mislukte damage roll nog wel een resolution test gedaan worden. Je gooit hiervoor de dobbelsteen die bij jou unit hoort. Bij een 1 trekt de unit zich terug uit de strijd (wordt verwijderd van het slagveld), bij een 2 tot en met 5 worden er zoveel activation markers met hun rode zijde naar boven bij gelegd dat er twee liggen. Bij een zes of hoger gebeurt er niets.
Op deze manier wordt doorgespeeld totdat alle units op het slagveld een token hebben met de rode zijde naar boven. Door het gebruik van de fate-dobbelsteen en het feit dat niet beide spelers hetzelfde aantal units hebben, komt dit er veelal op neer dat één van de spelers diverse units achter elkaar kan activeren. Aan het einde van de ronde mag voor elke unit één rode activation marker verwijderd worden.
Dit zijn de basisregels van het spel, maar daarmee ben je er nog niet. Er zijn diverse ‘geavanceerde’ spelregels die het spel wat meer verdieping bieden. Zo kun je gebruik maken van ‘Aimed Shots’ waarbij je niet beweegt in je beurt en daardoor een hogere skill die mag gebruiken, ‘Ambush’ waarbij je een geactiveerde unit on hold zet voor tijdens een later moment of van ‘Opportunity Fire’ waarbij je de beurt van je tegenstander kunt onderbreken door hem aan te vallen. Ook voertuigen kunnen het spel meer diepgang geven en wat te denken van tijdreizen??
De units kunnen ook meer diepgang geven aan het spel. Androids met de I’ll be Back eigenschap kunnen als ze vernietigd zijn terugkomen als crawlers, units van de mensheid met Hasta la Vista, Baby! eigenschap kunnen een extra krachtige aanval uitvoeren tegen reeling untis van de tegenstander, en er zijn diverse commanders is het spel die de units kunnen beïnvloeden. Oh, en heb ik al verteld dat de verschillende units de keywords agile, fast, extremely fast, resilient, slow, sprint, stabilized, stealth en/of tactical genius kunnen hebben??
Conclusie
Ik ben liefhebber van het verhaal achter Terminator. Het heeft de gedachtegang van Asimovs I, Robot genomen en daar een modern jasje omheen gedaan. Alleen al om die reden was ik erg nieuwsgierig naar deze titel. En ik moet zeggen dat mijn nieuwsgierigheid werd beloond.
Het is goed gelukt om het idee van de films te vertalen naar deze miniature wargame. De terminologie klopt en het gebruik van de zinnetjes uit de film (en de goed daarbij passende effecten) voegt hier natuurlijk echt iets aan toe. Dat het spel daarnaast komt met een prachtig spelregelboek, voorzien van diverse foto’s uit de film is daarnaast een mooie bonus.
Ondanks het feit dat de units van Skynet ongelofelijk moeilijk te vernietigen zijn, voelt het spel (in elk geval met de meegeleverde scenario’s) goed gebalanceerd aan en dat komt mede door de wijze waarop combat wordt gevoerd. In het begin lijken al deze dobbelworpen wat omslachtig, maar als je het éénmaal doorhebt, dan dobbelt het makkelijk en snel weg. Daarnaast verhoogt het duidelijk de spanning in het spel.
De kwaliteit van het spel is degelijk. De miniatures zijn niet de beste kwaliteit die ik heb gezien, maar ook zeker niet de slechtste. De spelregels zijn duidelijk en de scenario’s die qua moeilijkheidsgraad steeds een stap verder gaan zijn uitdagend. Het spelregelboek is daarnaast voorzien van diverse hoofdstukken over hoe je de ervaring nog mooier kunt maken. Er staat hoe je het speelvlak en de daarbij behorende accessoires kunt bouwen en hoe je de units kun schilderen.
Terminator Genisys: The Miniature Game – The War Against the Machines is wat mij betreft een geweldig spel. Het is een must voor de Terminator-liefhebber, maar ook zeker een aan te bevelen titel voor de (beginnende) wargamer. Het speelt vlot weg, heeft geen extreem lange voorbereiding nodig en er zit voldoende diepgang in.
Met dank aan Warlord Games voor het ter beschikking stellen van een exemplaar van Terminator Genisys.