Ameritrash.nl > Nieuws > Teenage Mutant Ninja Turtles: Dice Masters
Teenage Mutant Ninja Turtles: Dice Masters
Cowabunga dude, it’s pizza time!! Eén van de laatste telgen uit de Dice Masters familie is Teenage Mutant Ninja Turtles.
De turtles, April O’Neill, maar ook Shredder en Krang. Kies ze uit en speel gezellig weer een spelletje Dice Masters.
Teenage Mutant Ninja Turtles: Dice Masters
Mike Elliott, Eric M. Lang
2016
2 spelers
Wizkids Games
30-60 minuten
Engelstalig
Hoge mate van taalafhankelijkheid
Dobbelen, Aanvallen, Blocken, Dicebuilding
Inleiding
In afwachting van Teenage Mutant Ninja Turtles: Shadows of the Past hoefde ik de turtles niet heel lang te missen op het speelbord. De mensen achter Dice Masters (waarvan wij Dungeons & Dragons: Dice Masters van een review voorzagen) besloten om ook de Teenage Mutant Ninja Turtles kennis te laten maken met dit spelsysteem.
In tegenstelling tot de eerdere varianten van het spel komt TMNT: Dice Masters in een mooie doos die direct helemaal compleet is. Er is niets collectible aan, je krijgt direct alle kaarten, drie dobbelstenen per kaart en een mooie doos om het spel in te bewaren. Maar hoe is het spel verder? Is het meer van hetzelfde? Of zitten er ook nog nieuwigheidjes in het spel?
Doel
Knokken……..knokken? Ja, zo eenvoudig is het. Je gaat knokken tegen je tegenstander met behulp van de dobbelstenen waar je het spel mee begint en degene die je tijdens het spel kunt kopen. Elke dobbelsteen biedt je de mogelijkheid om grondstoffen te gooien of om het karakter te gebruiken waarvan de dobbelsteen is.
Door elkaar aan te vallen probeer je het aantal levenspunten van je tegenstander zo snel mogelijk van 20 naar 0 te krijgen. Degene die dat als eerst lukt, wint het spel!
Voorbereiding
De voorbereiding is zoals we deze zijn gewend. Van tevoren bespreek je met de tegenstander hoeveel karakters je wilt gebruiken en hoeveel dobbelstenen er gebruikt mogen worden. Op elke karakterkaart staat direct aangegeven hoeveel dobbelstenen er maximaal van die kaart gebruikt mogen worden. Bij TMNT Dice Masters krijg je 16 karakters en elk karakter komt met drie dobbelstenen.
Beide spelers kiezen vervolgens uit met welke karakter zij willen spelen. Elk karakter kan daarbij maar één keer worden gekozen. Als de ene speler dus al met Donatello speelt (en één van de Donatellokaarten heeft uitgekozen), dan kan de andere speler niet met een andere Donatellokaart spelen. Iedere speler legt zijn karakterkaarten voor zich neer met daarop de dobbelstenen die tijdens het spel gekocht kunnen worden.
Daarnaast kiest je (willekeurig eventueel) vier verschillende basic actions die je tussen de beide spelers in legt, met op elke basic action kaart een drietal dobbelstenen in de kleur van de basic action (de kleur wordt overigens bepaald door een gekleurde kaart die onder de basic actionkaart komt te liggen.
Iedere speler krijgt ten slotte nog een zakje (waar de dobbelstenen in gedaan kunnen worden) en 10 basic dice (dit zijn de sidekicks waar je het spel mee begint).
Ronde-overzicht
Het spelverloop van TMNT: Dice Masters is hetzelfde als bij de andere Dice Master-spellen. Elke ronde pak je 4 dobbelstenen uit de zak (en alle dobbelstenen die op de knock out pile liggen) en die gooi je. Naar vervolgens één of meer van de gegooide dobbelstenen opnieuw gooien. Nadat je een definitief resultaat hebt (qua worp) ga je de opbrengst van de worp gebruiken. Het definitieve resultaat leg je voor gebruik in je reserve pool neer.
Zo kun je energy hebben gegooid. Deze kun je gebruiken om één of meer basic action dobbelstenen of karakter dobbelstenen te gooien. Het soort energy dat je hebt gegooid, speelt daarbij nog een rol. Elk karakterkaart toont namelijk een soort energy bij de kosten die je moet betalen. Minimaal één betaalde energy moet van deze soort zijn om die desbetreffende kaart te mogen kopen. Zo zul je proberen zo optimaal mogelijk te kopen op basis van de door jouw gegooide energy.
Maar er zijn ook karakters die je gegooid kunt hebben. Op zo’n zijde van een dobbelsteen die een karakter vertegenwoordigd staat aangegeven hoeveel aanvals- en verdedigingspunten hij heeft en wat het kost om hem te ‘fielden’. Fielden is het gereed maken van het karakter. Je betaalt deze kosten (in energy) en mag vervolgens de dobbelsteen met het karakter naar het ‘ready’-gebied worden verplaatst. Daar blijft het liggen totdat je er iets mee doet of je tegenstander hem verslaat.
Als laatste heb je nog de basic actions. Naast het feit dat deze dubbele energy kunnen opleveren, toont elke basic action kaart ook één of meer acties die uitgevoerd worden op het moment dat je het juiste resultaat hebt gegooid. Hierbij kun je denken aan extra dobbelstenen uit de zak mogen trekken en gooien, schade doen aan karakters in het ready-gebied of schade doen aan de tegenstander zelf.
Betaal je energy tijdens je beurt dan gaat de betaalde dobbelsteen direct naar de used-pile. Deze pile met dobbelstenen blijft liggen totdat je niet voldoende dobbelstenen meer uit de zak kan pakken. Je pakt dan uit de zak wat daar nog in zit en doet daar alle dobbelstenen uit de used pile vervolgens weer in.
Nadat je dobbelstenen hebt gekocht, kun je ervoor kiezen om aan te vallen. Om dit te doen, verplaats je de dobbelstenen die je voor de aanval gebruikt naar het aanvalsgebied. Je tegenstander heeft vervolgens (mits hij karakters in zijn ready-gebied heeft) de mogelijkheid om zich te verdedigen. Dit hoeft niet één tegen één te zijn. Hij mag best meerdere karakters één van de aanvallers laten verdedigen. De aanval zelf verloopt vervolgens relatief simpel. Je vergelijkt de aanvalskracht van jouw karakter met de verdedigingswaarde van de verdediger en vice versa. Wordt iemand daarbij verslagen, dan gaat deze dobbelsteen naar de knock-out pile (dit zijn dus extra dobbelstenen om te gooien in je volgende beurt). Is een karakter onverdedigd dan doet deze zijn schade en gaat de dobbelsteen vervolgens naar de used pile. Aanvallers of verdedigers die zijn of hebben geblockt en het overleefd hebben, gaan terug naar hun eigen ready-gebied.
Bij het vechten (maar eigenlijk tijdens het gehele spel) zul je uiteraard rekening moeten houden met de bijzondere vaardigheden van alle karakters en van de basic action kaarten. Daarbij geldt wel dat de gevechten allemaal tegelijkertijd plaatsvinden en de schade tegelijkertijd moet worden toegebracht.
Aan het einde van de beurt, hoeven niet alle gegooide dobbelstenen gebruikt te zijn. Degene die je nog niet hebt gebruikt, laat je nog even liggen in de reserve pool. Ten minste de energy die daar ligt. Die kun je wellicht in de beurt van je tegenstander nog gebruiken om een vaardigheid te activeren. De overige dobbelstenen (denk aan karakters die niet zijn gefield) gaan naar de used pile.
Op deze manier speel je door totdat één van de spelers geen levenspunten meer heeft.
Conclusie
Mijn mening over Dice Masters op zichzelf heb ik al eerder gegeven, maar wil ik best nog eens herhalen. Dice Masters biedt een heerlijk spel dat lekker vlot wegspeelt. Elk spel heeft voldoende variatie, tactische mogelijkheden en uiteraard een portie geluk in zich.
Maar wat te vinden van de TMNT-versie van het spel? Laat ik beginnen met de integratie van het turtles thema in het spel. Wat mij betreft zijn ze daar goed in geslaagd. Keywords als Turtlepower (Turtles worden sterker naarmate ze dingen samen doen), het feit dat er duidelijke synergie is tussen bijvoorbeeld de kaarten van Bebop en Rocksteady dragen daar duidelijk aan bij. Keywords zoals Ally, Overcrush en Regenarate, die we al in eerder versie van Dice Masters zaten passen daar goed bij. Al met al zul je tijdens het spelen veel dingen tegenkomen waar je het idee zult hebben dat die zich absoluut in de comics of televisieserie zouden hebben kunnen voordoen. Die synergie tussen de kaarten werkt overigens ook als bijvoorbeeld beide spelers met turtles spelen. Thematisch sterk en kan voor leuke situatie zorgen.
Qua artwork niets te klagen, maar (zoals gebruikelijk lijkt te worden bij Wizkids) het spelregelboekje laat toch wel weer wat te wensen over. Toegegeven, van de volledige Dice Masters serie is dit het beste spelregelboekje dat ik heb gezien. Het spel wordt stap voor stap uitgelegd, er zit een duidelijk opbouw in en er wordt een duidelijk voorbeeld gegeven van hoe te spelen. Toch blijven er tijdens het spel zo af en toe wel vragen open over met name het toepassen van bepaalde vaardigheden en keywords.
Grote voordeel van TMNT: Dice Masters is natuurlijk dat je in principe in één keer klaar bent. Zolang er geen uitbreidingen komen, ben je met deze doos volledig klaar en heb je een prachtig spel dat rechtstreeks vanuit de doos gespeeld kan worden. Wel zul je iets moeten hebben met het Turtles-thema, maar dat geldt ook voor andere varianten van Dice Masters (wellicht met uitzondering van Dungeons & Dragons). TMNT: Dice Masters is volledig samen te gebruiken met de andere Dice Master sets, waardoor het mogelijk is om bijvoorbeeld de turtles tegen de draken uit Dungeons & Dragons te laten spelen of de Avengers te laten vechten tegen Shredder en Krang. Ik ben daar nog niet aan toegekomen en durf dan ook niet te zeggen hoe dit zal uitpakken.
Om terug te komen op de vraag aan het begin van deze review: is het meer van hetzelfde? Of zitten er ook nog nieuwigheidjes in het spel? Uiteindelijk is TMNT: Dice Masters meer van hetzelfde. Als je ervaring hebt met Dice Masters leg je dit spel neer en begin je direct met spelen. De nieuwigheidjes die erin zitten zijn de nieuwe vaardigheden en keywords waarmee men (succesvol) heeft geprobeerd om het spel een turtle gevoel te geven. Anders is het spel uitsluitend in de zin dat je met één doos direct klaar bent om te spelen. Voor mij is dat in elk geval genoeg om me voorlopig mee bezig te houden!