Swords and Bagpipes

William Wallace en Robert de Bruce, beide Schotse helden die de schotse opstand tegen de Engelsen hebben geleid. Een opstand die het begin inluidde van een lange geschiedenis vol strijd voor de Schotse onafhankelijkheid. Ook een strijd die het ontwerp is van het spel Swords & Bagpipes. Blijf jij trouw aan Schotland of kunnen de Engelsen jou verlijden met de belofte van rijkdom…..

pic2527297_md

Swords and Bagpipes
Yan Egorov
2014
2-6 spelers
Rightgames LLC
20-45 minuten
Hand Management / Secret Unit Deployment / Simultaneous Action Selection
Engelstalig
Gematigde mate van taalafhankelijkheid

Introductie

Liefhebbers van Mel Gibson zullen zich de film Braveheart nog wel voor de geest kunnen halen. Met een deels blauw geschilderd gezicht reed hij te paard zijn vijand tegemoet voor een veldslag van jewelste. Mel Gibson speelde in deze film William Wallace, één van de hoofdrolspelers in de opstand van Schotland tegen de Engelse onderdrukking.

Paarden zul je niet tegenkomen in Swords & Bagpipes, maar net als de film draait het spel om de eerste oorlog (1926-1328) tussen de Schotten en de Engelsen voor Schotse onafhankelijkheid.

Doel

In Swords & Bagpipes speel je een Schotse aristocratische familie die – op zijn zachts gezegd – van twee walletjes probeert te eten. Iedere ronde moet je namelijk kiezen of je de Schotse of Engelse kant van de oorlog wilt steunen. Een keuze die mede beïnvloed wordt door jouw inschatting van je tegenstanders zullen doen en welke zijde de oorlog zal gaan winnen.

Aan het einde van het spel zal blijken of de Schotten of de Engelsen de winnaar van de strijd zijn en welke speler deze kant het best heeft gesteund zonder dat hij al te verraderlijk is geweest.

Voorbereiding

Ondanks dat de voorbereiding voor het spel niet heel ingewikkeld is, vergt het wel een aantal handelingen.

Het speelbord (met de landkaart van Schotland daarop) wordt in het midden van de tafel gelegd. De daggerkaarten en bagpipekaarten worden geschud en op het bord gelegd.

De marker voor de nederlaag van Schotland wordt op het nederlaagspoor neergelegd en er wordt een voorraad aan gouden munten en eenheden klaargelegd naast het bord. Iedere speler krijgt 3 eenheden en 3 gouden munten.

Om het English Armsdeck klaar te maken pak je eerst een willekeurige King Edward kaart en je legt deze ongezien neer als onderste kaart van het English Armsdeck. Vervolgens schud je de English Arms kaarten en je legt zes willekeurig getrokken kaarten ongezien op de King Edward kaart.

Ieder speler kiest vervolgens één van de Schotse clans uit en krijgt in de kleuren van deze clan krijgt hij een kasteelbord en een kampbord. Daarnaast begint elke speler met drie daggerkaarten.

Je bent nu klaar om te spelen!

IMG_1878

Ronde-overzicht

Swords & Bagpipes wordt gespeeld over 7 rondes die elk bestaan uit de volgende 7 fases:
– Invasiefase
– Actiefase
– Badge of Honour fase
– Keuzefase
– Gevechtsfase
– Awardfase
– Einde ronde fase
Laat je vooral niet afschrikken door het grote(re) aantal fases. De meeste van deze fases zul je zeer snel doorhebben en vlot kunnen doorlopen.

IMG_1881

In de Invasiefase wordt de bovenste kaart van het English Armsdeck opengedraaid. Deze kaart bevat alle informatie die je voor de aankomende ronde nodig hebt. Er staat op vermeld hoeveel Engelse troepen Schotland zullen binnenvallen, welke beloning deelnemers aan het gevecht krijgen en welk bijzonder effect er van toepassing is op de aankomende ronde.

Als daar duidelijkheid over is, komen we in de actiefase waarin iedereen zal moeten beslissen welke acties hij gaat uitvoeren. Tijdens hun beurt moeten de spelers één replenish-actie uitvoeren en mogen zij relocaten en/of bagpipekaarten uitspelen die het actiefase symbool tonen. Dit alles mag worden uitgevoerd in een volgorde naar keuze, zolang je maar in elke ronde één replenish-actie uitvoert.

Qua replenish-acties kan een speler ervoor kiezen om:
–  één goud te ontvangen
– militie op te roepen waardoor iedere speler en het Schotse kamp (dat op het speelbord staat) een eenheid in hun kamp mogen plaatsen;
– troepen vergaren waarmee alleen de actieve speler 2 eenheden in zijn kasteel mag leggen; of
–  huurlingen te huren (een goud betalen om vier eenheden in je kasteel te leggen).
Je moet elke beurt één van deze acties kiezen en mag er ook slechts één kiezen.

Relocaten is het verplaatsen van je eenheden tussen je kasteel en je kamp. Uitsluitend de eenheden in je kamp zullen deze ronde meedoen aan het gevecht (en zul je kwijtraken). Elke beurt zul je hier dan ook de afweging moeten maken welke eenheden er aan de strijd mogen deelnemen en welke eenheden je nog even achterhoudt.

Nadat alle spelers klaar zijn met hun actiefase moet de houder van de Badge of Honour kiezen aan welke speler hij deze doorgeeft. Dit mag niet de speler zijn die hem de vorige ronde aan hem heeft gegeven. Deze keuze is vrij belangrijk voor het verdere verloop van de ronde, zoals hieronder ook zal blijken.

Daarna komt het onderdeel waar in feite het spel om draait, de keuze tussen Schotland en Engeland. Alle spelers hebben keuzetokens gekregen waarmee zij hun keuze tussen het Engelse en Schotse moeten aangeven. Dit doen zij in de keuzefase tegelijkertijd en in het geheim. Alleen de houder van de Badge of Honour hoeft deze keuze niet te maken, hij steunt altijd het Schotse kamp en mag zijn land niet verraden. Spelers kunnen in deze fase eventueel nog bagpipe kaarten spelen met het keuze symbool daarop.

IMG_1880

T/ijdens de gevechtsfase maakt iedere speler zijn keuze bekend en wordt de veldslag uitgevoerd. Door de kracht van het Schotse kamp (eenheden in de Schotse kampen) te vergelijken met de kracht van het Engelse kamp (eenheden in de Engelse kampen samen met de invallende eenheden die op de English Arms kaart staat aangegeven) kan bepaald worden wie er wint. Als Schotland evenveel eenheden heeft als Engeland of meer, dan wint Schotland. Anders wint Engeland.

Verliest Schotland, dan wordt de marker op het nederlaagspoor direct een veld dichter naar het einde van het spoor.

IMG_1879

De uitkomst van de veldslag bepaalt wie welke beloning krijgt in de awardsfase. Ongeacht de uitkomst van de veldslag krijgt iedere speler die Engeland steunde een kaart van het daggerkaarten-deck. Ook krijgt iedere Engeland-aanhanger een bedrag aan goud. Op de English Armskaart staat de totale oorlogsbuit vermeld. Dit bedrag wordt gelijker verdeeld door alle Engeland-aanhangers.

Wint Engeland daarnaast de veldslag, dan krijgt iedere Schotland aanhanger een eenheid in zijn kasteel erbij en krijgt hij een bedrag in goud gelijk aan hetgeen staat aangegeven op de English Armskaart. Wint Schotland daarentegen, dan krijgt iedere Schotland aanhanger een bagpipekaart en goud gelijk aan hetgeen staat aangegeven op de English Armskaart.

Ook tijdens de awardsfase kunnen de spelers nog bagpipekaarten spelen.

De ronde eindigt met de laatste fase waarin alle spelers alle eenheden in de kampen afleggen (ook die in het Schotse kamp). De houder van de Badge of Honour begint vervolgens met de volgende ronde.

Nadat de zevende ronde is gespeeld (en de King Edward kaart is gespeeld) heeft Schotland gewonnen als de nederlaagmarker niet aan het einde van het spoor is gekomen. Engeland wint als dit wel het geval is.

Als Schotland wint, dan wint de speler met het meeste geld (met als tiebreaker de minste dolken). Wint Engeland echter dan wint de speler met de minste dolken (met als tiebreaker het meeste goud).

Maar dan ben je er nog niet! Je zult namelijk ook moeten kijken of de spelers niet te verraderlijk zijn geweest. Elke keer dat je als Schotse aristocraat Schotland verraadt en de Engelsen steunt, krijg je een daggerkaarten met daarop een, twee of drie dolken. Deze dolken tel je aan het einde van het spel per speler bij elkaar op. Heb je 5 dolken meer dan elk van zijn medespelers, dan wordt hij tot landverrader benoemd en verliest hij het spel direct (ongeacht de hoeveelheid goud e.d.)

Dit is het spel zoals het met vier of vijf spelers wordt gespeeld. Speel je met minder of meer, dan gelden er iets andere spelregels. Daarnaast komt het spel nog met een speciale tweepersoonsvariant en meerdere varianten voor langere, kortere of tactische spellen.

Conclusie

Ik kwam in aanraking met Swords & Bagpipes toen ik op verzoek van de uitgever de spelregels vertaalde naar het Nederlands voor Spiel 2015 en heb het sindsdien meerdere malen kunnen spelen. En ondanks dat ik vanuit historisch perspectief niet heel veel interesse heb in de oorlog rondom de Schotse onafhankelijkheid vond ik het spel zelf verrassend leuk. Dat het zo leuk is, zit hem uiteindelijk met name in de psychologische spelletjes die je met elkaar speelt en de direct conflicten die daaruit voortvloeien.

De actiemogelijkheden zijn simpel genoeg, maar je zult bij je keuze rekening moeten houden met wat je denkt dat je tegenstander gaat doen, welke gevolgen het steunen van welk kamp heeft en welke konijnen je zelf nog uit de hoge hoed kunt halen voordat de keuzes bekend worden gemaakt. Naast dat alles probeer je ook je tegenstander een bepaalde richting op te laten denken door de actie(s) die je kiest. Ondanks dat je bij de acties al een idee zult hebben wie je wilt steunen, moet je met beide gevolgen rekening houden, want als je ineens de Badge of Honour toegeschoven krijgt wordt de keuze voor jou bepaald ongeacht wat je zelf in gedachten had.

Ondanks dat de keuze voor een kamp niet altijd helemaal in jouw hand ligt, is er voldoende wat je kunt doen om die keuze (doorslaggevend) te beïnvloeden. De eerste spellen zul je wellicht het idee hebben dat dit niet het geval is, maar uiteindelijk zul je merken dat jouw wil toch grotendeels wet is.

Terwijl dit alles gebeurt, moet je continu in de gaten houden hoe de oorlog in zijn geheel verloopt. Kan Engeland nog winnen of zijn de Schotten al zeker van hun overwinning? Durf ik daarbij nog een extra daggerkaart te pakken voor wat extra geld, of loopt ik het risico dat ik daarmee de landsverrader wordt.

En dan zijn er nog de bagpipekaarten. Veel van deze kaarten zijn daarnaast gericht op het dwarszitten van je tegenstander en zullen veelal met een vloek of een dodende blik worden ontvangen.

Al met al is Swords & Bagpipes een heerlijk spel waarin je je gedachten heerlijk de vrije loop kunt laten gaan over wie welk kamp steunt en wie elkaar probeert te verraden. Bij elke eenheid die er verplaatst wordt, zul je meer twijfels krijgen of er nog wel een echte Schot tegenover je zit.

De meegeleverde varianten zorgen voor een hoge herspeelbaarheid en voor de mogelijkheid om het spel aan te passen aan de groep waarmee je speelt. Iets tactischer spelen? Dat kan. Korter spelen of met wat minder directe confrontatie? Het is allemaal mogelijk!

Qua onderdelen en de kwaliteit daarvan kan ik kort zijn, die is uitstekend. Leuk (beetje cartoony-achtig) artwork met duidelijke en overzichtelijke symbolen erop en dat op een goede kwaliteit kaarten en daarnaast stevige tokens.

Het thema zal wellicht voor velen minder aansprekend zijn, maar voor degenen die daar doorheen willen kijken ligt hier een uitstekend spel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.