Ameritrash.nl > Reviews Ameritrash > SUPERHOT: The Card Game
SUPERHOT: The Card Game
De kogels vliegen je om de oren in deze first person shooter. Ben jij handig genoeg om ze te ontwijken? Of ben je zo gericht op het ontwijken van die kogels dat je helemaal vergeet om je einddoelen te behalen? Up to the next level, met SUPERHOT: The Card Game!
SUPERHOT: The Card Game
Manuel Correia
2017
1-3 spelers
Board & Dice
20-40 minuten
Cooperative play / Deck Building / Hand Management
Engelstalig
Gematigde mate van taalafhankelijkheid
Doel
SUPERHOT: The Card Game is een kaartspel voor 1-3 spelers dat via Kickstarter op de markt is gekomen. Waar het spel qua mechanismes voortborduurt op op Agent Decker (2015) is er qua thema aansluiting gezocht bij de First Person Shooter (FPS) game SUPERHOT die onder meer op de Xbox One te spelen is.
Het resultaat is dan ook een FPS in de vorm van een kaartspel. Doel van het spel is zeer overzichtelijk. Je zult drie levels moeten zien te overleven. Een level sluit je af als je jouw doel hebt behaalt. Voor level 1 krijg je één doel, level 2 zijn dit er twee en voor level 3 zul je drie doelen moeten behalen.
Setup
SUPERHOT: The Card Game kan op meerdere manieren gespeeld worden. Zowel solitair als multiplayer behoort tot de mogelijkheden en daarnaast kan je het spel (multiplayer) ook nog eens coöperatief en competitief gespeeld worden. Voor wat betreft deze review ga ik uit van de coöperatieve en solitair variant.
Voor deze varianten pak je als eerste alle bulletkaarten en die leg je neer als bullet deck. Je schudt vervolgens de obstacle kaarten en je legt de zes bovenste kaarten van deze stapel open neer in een rij.
Van de overige obstacle kaarten pak je er negen en daar schud je één bulletkaart doorheen. Deze tien kaarten leg je onder de overige obstaclekaarten neer. Dit is de trekstapel.
Vervolgens pak je de startkaarten en die schud je. Je pakt van deze stapel een openingshand met vier kaarten.
Ten slotte schud je de doelkaarten en je draait de bovenste open. Dit is jouw doel voor dit level. Je mag er eenmaal per ronde voor kiezen om een doelkaart met een veto weg te stemmen. Als je dit doet leg je het doel opzij (deze komt in de volgende ronde verplicht terug!) en je pakt een vervangende doelkaart (deze ben je verplicht om te houden).
De voobereiding is daarmee klaar en er kan gespeeld worden.
Ronde-overzicht
Elke ronde doorloop je een aantal fases. In het begin zul je hier het bijgeleverde overzichtskaartje voor gebruiken, maar na verloop van tijd gaat dit vrij soepel. Het gaat daarbij om de volgende fases:
– Wachten of bewegen?
– Kaarten gebruiken
– Hand aanvullen
– Manoeuvreren
– Doelen controleren
– Vaardigheden van de obstakels
– Rij aanvullen
Zoals het een FPS betaamt, gebeurt er eigenlijk vrij weinig totdat je zelf in actie komt. In dit kaartspel komt dit naar voren in de eerste fase waarin je ervoor kunt kiezen om te wachten of te bewegen. Als je besluit om te wachten, dan pas je in feite voor deze ronde. Je mag één of meer kaarten uit je hand afleggen (geen bulletkaarten). In ruil daarvoor mag je de eerste obstakelkaart uit de rij (degene helemaal links) pakken en op jouw aflegstapel leggen. Daarna ga je direct naar het uitvoeren van de vaardigheden van de obstakels.
Kies je ervoor om te bewegen, dan ga door naar de volgende fase en doorloop je gewoon de hele ronde. Die volgende ronde is het gebruiken van kaarten. Je kunt nu één of meer kaarten uit je hand uitspelen. Dit doe je om de obstakels uit de rij te verslaan.
Elke kaart die je uit kunt spelen, laat een vecht of dodge symbool zien óf een combinatie van die twee. Daarnaast staat op elke kaart die in de rij komt te liggen aangegeven hoeveel vecht- of dodgewaarde je nodig hebt om die kaart te kunnen ontwijken. Uiteraard mag je meerdere kaarten uitspelen om één obstakelkaart te verslaan.
Als je een obstakelkaart hebt verslagen, kun je er twee dingen mee doen. Je kunt de kaart vernietigen of knock out slaan (met uitzondering van bulletkaarten, die moet je vernietigen en die worden dan terug op het bulletdeck gelegd). Als je de kaart vernietigt, dan leg je deze in jouw gebied voor nieuwe kaarten. Sla je de kaart knock out, dan draai je deze om en legt de kaart tot een latere fase gesloten in de rij. Alle kaarten die je hebt uitgespeeld, leg je in het gebied voor de gebruikte kaarten.
Je kunt op deze wijze zoveel kaarten uitspelen en obstakels verslaan als je maar wilt. Als je daarmee klaar bent, mag je je hand aanvullen. Hiervoor pak je als eerst alle kaarten op hand die in het gebied voor de nieuwe kaarten liggen (dit zijn dus de kaarten die je vernietigd hebt). Heb je op dat moment minder dan vier kaarten op hand, dan vul je je hand aan tot vier kaarten met kaarten van je trekstapel (en als deze leeg is, schud je jouw aflegstapel om een nieuwe trekstapel te vormen).
Als je jouw hand weer hebt aangevuld, ga je jezelf manoeuvreren om de obstakels die je nog niet hebt verslagen te ontwijken. En de acties hiervoor heb je al genomen bij het uitspelen van de kaarten. Je kijkt nu namelijk hoeveel kaarten er in jouw gebied met gebruikte kaarten liggen (dit zijn dus de kaarten die je in fase 2 hebt uitgespeeld). Hetzelfde aantal velden in de rij (van rechts af gezien) is voor jou nu veilig. Liggen hier nog open obstakelkaarten, dan pak je deze en leg je deze op jouw aflegstapel (en die krijg je dus in jouw trekstapel op het moment dat deze leeg is). Liggen hier nog gesloten kaarten, dan komen die op de obstakel aflegstapel. Liggen er bulletkaarten op deze velden, dan krijg je deze direct op hand.
Als je dit allemaal hebt gedaan, mogen jouw gebruikte kaarten naar de obstakel aflegstapel (en dus niet op jouw persoonlijke aflegstapel).Nu controleer je direct of je aan jouw doel(en) voor deze ronde hebt voldaan. Heb je één van de doelen op een doelkaart gehaald, dan leg je daar een fiche op om dit aan te geven. Zijn alle doelen op een doelkaart gehaald, dan mag je deze gesloten neerleggen. Als je alle doelkaarten voor het level hebt gehaald, mag je door naar het volgende level (of win je het spel als je al in level 3 zit).
In de volgende fase worden alle vaardigheden van de obstakelkaarten die nu nog in de rij liggen uitgevoerd. Dit kunnen zowel positieve als negatieve effecten zijn. Veelal zal er hierbij op je worden geschoten, wat zich uit in het feit dat je bulletkaarten van de stapel moet pakken en in de obstakel aflegstapel moeten leggen. De ronde eindigt vervolgens met het aanvullen van de rij. Kaarten die er nog liggen, worden naar rechts geschoven en de rij wordt weer gevuld totdat er weer zes kaarten liggen.
Elke keer dat je een level haalt, wordt een deel van het spel als het ware gereset zodat je opnieuw kunt beginnen. De kaarten uit de rij, de obstakelstapel en de obstakel aflegstapel worden opnieuw geschud en er wordt een nieuwe rij gevormd. Ditzelfde gebeurt met jouw handkaarten, kaarten op jouw aflegstapel en jouw trekstapel. Ook pak je nu nieuwe doelkaarten (waarbij je weer eenmaal een veto mag uitspreken).
Op deze manier wordt het spel verder gespeeld totdat je wint (je hebt alle doelkaarten gehaald op level 3) of tot je verliest (je hebt minstens vier bulletkaarten op hand, of de bulletstapel is leeg, of de rij kan niet meer gevuld worden tot zes kaarten, of je kunt je hand niet meer aanvullen tot vier kaarten).
Conclusie
Laat ik beginnen bij hetgeen bij deze titel het meest in het oog sprint, het artwork van het spel. Dit is vrij abstract (of blokkerig en hoekig is wellicht een betere omschrijving). Als ik het goed heb begrepen, is hiervoor aansluiting gezocht bij het computerspel. Zelf heb ik dit niet gespeeld of eerder gezien. Het artwork ziet er verder degelijk uit, maar is wel dermate ‘apart’ dat het je echt moet liggen. Er zullen ongetwijfeld genoeg mensen zijn, die hier volledig op afknappen.
Voor degenen die het artwork mooi vinden of zich hierdoor niet laten afschrikken, ligt er een vermakelijke deckbuilder klaar met een aantal leuke twists. Vooral de extra tactische laag die het gebruik van het direct en indirect krijgen van kaarten met zich meebrengt, is mij goed bevallen. Zodra je aan jouw beurt begint , bekijk je een drietal dingen. Allereerst welke effecten van welke obstakels je wilt ontwijken, daarnaast welke kaarten je de volgende beurt direct wilt kunnen gebruiken en welke kaarten je absoluut niet in je deck wilt hebben. En dit alles aan de hand van het doel dat je moet halen.
En dat zijn interessante keuzes. Speel je extra kaarten uit je hand zodat je meer kunt doen en direct kunt pakken of toch liever een kaart minder en dat er in elk geval een obstakelkaart uit de rij minder in je aflegstapel terecht komt. En datzelfde geldt voor de kaarten die je wilt ontwijken. Als je een kaart uit de begin van de rij wilt ontwijken/verslaan, dan houdt dit ook in dat er minder kaarten aan het einde van de rij weggehaald kunnen worden, waardoor die juist weer in jouw aflegstapel terecht komen. En dat laatste laat zich met name voelen als er één of meerdere bullets in de rij liggen.
Want juist die bullets wil je vermijden aangezien die kostbare ruimte in je hand innemen. Bullets kun je namelijk alleen uit je hand krijgen door het effect van specifieke kaarten, maar tellen wel mee bij het bepalen of je vier kaarten op hand hebt…..
Deze wijze van spelen is mij uiteindelijk goed bevallen, maar ik moest er wel even aan wennen. De eerste paar keer zul je goed in de gaten moeten houden welke kaarten nu wanneer op welke aflegstapel terechtkomen en hoe je nu precies aan de juiste kaarten moet komen.
In het begin zul je met name bezig zijn met het ontwijken van negatieve effecten en het proberen te bouwen van een goed deck, maar al snel zul je merken dat zeker dit laatste van minder groot belang is. Want uiteindelijk ben je elke kaart die je gespeeld hebt, weer kwijt aangezien deze niet op jouw eigen aflegstapel terecht komt. Je recyclet dan ook continu jouw eigen deck.Belangrijker is dan ook om je doel in de gaten te houden en tijdens het spel de juiste combinaties van kaarten te verzamelen waarmee je het doel kunt bereiken.
En daar zit dan ook direct de zwakte van het spel. De uiteindelijke doelen zullen bepalen hoe moeilijk of hoe makkelijk een spel wordt. En ondanks het vetorecht heb je verder geen enkel invloed op die doelen. Er zullen dan ook genoeg potjes zijn waarin je voor een schier onmogelijke opgave komt te staan of juist erg makkelijk door de levels heen loopt (dat laatste vaker dan het eerste).
Maar goed, het is de vraag of dat erg is. Uiteindelijk is SUPERHOT: The Card Game een redelijk licht kaartspel geworden met voldoende interessante keuzes om het leuk te houden. De verschillende varianten zorgen ervoor dat er voldoende variatie in het spel zit, alhoewel het spel voor mij enkel als solitair of coöperatief spel ook genoeg was geweest.
Alle gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van de uitgever Board & Dice.