Ameritrash.nl > Reviews Ameritrash > Super Fantasy: Ugly Snouts Assault [6.5/10]
Super Fantasy: Ugly Snouts Assault [6.5/10]
Super Fantasy: Ugly Snouts Assault (SF) is een coöperatieve dungeon crawler voor 1-6 spelers van Marco Valtriano, uitgegeven door Red Glove uit Italië. In het spel, ben je een groep avonturiers die een dungeon in rent, met maar 1 vraag.. lukt het jullie de “Ugly Snouts” te verslaan?
Super Fantasy: Ugly Snouts Assault
Marco Valtriano
Red Glove
2013
1-6 spelers
90 minuten
Engels en Italiaanse versie beschikbaar
Gematigde mate van taalafhankelijkheid
Cooperative, Aanvallen, Dungeon-Crawler
De “Empire of the Fat Phoenix” wordt aangevallen door de “Ugly Snouts”, gespuis dat je in dit spel gaat bevechten. In het spel SF bepaal je eerst welk van de 6 missies wilt spelen. Deze missies komen uit een scenario boekje, waarin staat hoe je de missie opzet, welke abilities de monsters hebben en hoe je de missie kan winnen. De missies zijn relatief verschillend van opzet, maar meestal moet je aan het eind van de missie gewoon een boss-monster slopen. Ook bepaalt het missie-boek hoeveel beurten je hebt om te winnen, afhankelijk van het aantal spelers.
De setup van Super Fantasy in vogelvlucht. De Dungeon, het overzicht met monster abilities. Bovenin de time-counter die bepaald wanneer het spel wordt verloren.
In het spel hebben eerst alle heroes een ronde, voordat het (actieve) ‘kwaad’ terug reageert. Kwaad begint in SF in principe “slapend”, want niemand verwacht natuurlijk dat zijn basis wordt aangevallen. De acties van de Heroes kunnen de monsters wakker maken. Allereerst kiezen de heroes gezamenlijk welke hero start. Na de start-hero, kiezen ze gezamenlijk een nummer 2. Wanneer de speler aan de beurt is, krijgt de Hero 6 dobbelstenen. Op de dobbelstenen staan 2x 1 ster, 2x 1 zwaard en 2x 2 zwaarden.
De Hero kan vervolgens een actie nemen door (minimaal) een dobbelstenen inzetten voor zijn acties, de sterkte van de actie is afhankelijk van het aantal dobbelstenen dat je ervoor gaat rollen. Na je rol, tel je alle zwaarden die je gerold hebt op. Heb je ook een ster of sterren gerold, krijg je je de waarde van je stat-sheet ingevuld. Dit is vaak gunstig..
Een Hero. Links staat de equipment. Hartjeswaarde zijn de levenspunten. In het midden artwork en daar onder de statistieken die je invult wanneer je “Ster” resultaten rolt. Rechts staan je special abilities (level 1) voorgedrukt, level 2 en 3 daarnaast.
Je mag acties vaker dan 1x per beurt proberen uit te voeren. De acties die je als Hero kan pakken zijn:
- Bewegen. Loop X stapjes gelijk aan je rol.
- Deur openen. Kan op 2 manieren. “Bash” of “Lock Pick”. Beide werken hetzelfde, maar de ene werkt op strength (minimaal 6+), de ander op de “Cunning” statistiek (eveneens 6+) respectievelijk.
- ‘Barrel’ inslaan. “Bash” (“Strength”, 6+).
- Slot openen. “Lockpick” (“Cunning”, 6+).
- Aanvallen. Komt in 3 typen, Melee, Ranged en Magic. Werken in principe allemaal hetzelfde. Eerst kijk je wat de range van je wapen is. Daarna tel je daar eventuele bonussen bij op en bepaal hoe je hoeveel dobbelstenen je rolt. Je probeert de “Defense value” van monsters te overtreffen. Lukt dat, doe je 1 damage, dat genoeg is voor de meeste monsters te slopen.
- Verdedigen. In principe krijgt je Hero als monsters aanvallen altijd 1 schade. Je kan dit stoppen door in je beurt dobbelstenen op te geven en armor tokens te pakken. Armor tokens kan je inzetten om een dobbelsteen te rollen. Rolt het monster hoger dan je verdedigingsrol krijg je alsnog 1 schade, anders wordt de schade voorkomen.
- “Charging up”. Hiermee kan je je “Special Ability” chargen. Dit doe je ook automatisch wanneer je een ster-resultaat rolt. Je Special Ability geeft je een bonus bij het uitvoeren van een actie en staat duidelijk op je player sheet.
- Disarm trap. Werkt in principe precies als een “Lock pick”, minimaal een “Cunning” (6+) roll.
Nadat alle Heroes hun beurt hebben gehad zijn de Monsters aan de beurt. Monsters checken in principe 3 dingen.
- Wake the Room. In SF beginnen alle monsters ‘in slaap’. Zodra een kamer wordt ingebashed, een Hero een kamer inloopt. Gevechten in naastgelegen ruimtes kunnen ook monsters wakker maken. Dit is gebaseerd op de Fate die, als het gerolde icoon matcht met het voorgedrukte icoon in het missie boek. Boem, alles wakker.
- New Monsters. In de Dungeon zijn er portals waardoor nieuwe tegenstanders binnen komen. DIt check je door een dobbelsteen te rollen om te kijken wat er in de missie staat. Grote portals kunnen meer dan een mannetjes spawnen, kleintjes maximaal 1. Monsters die op deze manier binnenkomen zijn in principe sleepy als ze in ene sleepy kamer komen of wakker wanneer de kamer al wakker is.
- Move and Attack. Elk monster in een actieve kamer loopt zijn speed richting de dichtstbijzijnde Hero. De fate die bepaalt wie er aangevallen wordt in het geval dat twee heroes even dichtbij zijn. Monsters rollen enkel een dobbelsteen wanneer ze een Hero met schild aanvallen, anders doen ze altijd 1 schade. Heroes rollen defense dobbelstenen in het geval van een schild, het doel van het monster is in dat geval om hoger te rollen dan de defense waarde van de Hero.
Aan het eind van de ronde volgt er een klein beetje upkeep, waarbij geplaatste (verdedigings)tokens worden verwijderd. Daarna is het tijd voor de volgende ronde.
Conclusie
SF is een vluchtig, makkelijke en interessante coöperatieve dungeon crawler. Qua ‘weight’ lijkt het een beetje op HeroQuest. Ren rond, en val aan en krijg een beetje treasure/upgrades. Meer is et niet! Het spel steekt gewoon zeker wel leuk in elkaar, met een ‘innovatief’ dobbelmechanisme. Wil je 100% zeker succes met wat je deze ronde gaat doen? Dobbel dan al je dobbelstenen voor 100% succeskans. Maar meestal heb je die luxe niet, en wil je meer dan 1 ding doen. Daarom moet je altijd een beetje gokken als je een actie neemt en maar hopen dat je ermee wegkomt. De monsters bewegen in SF relatief logisch richting de dichtstbijzijnde Hero, maar het systeem is wat minder complex en eenduidig als bij sommige andere cooperatieve dungeon crawlers. Ga naar de closest Hero vind ik niet erg netjes, dat had beter gekund! Op dit punt kan ik alleen maar zeggen dat ik de regels sowieso niet altijd 100% eenduidig en goed opgesteld vind. De regels zijn een beetje puzzle werk om eruit te komen. Een ander punt is de kwaliteit van de componenten. Ik heb weinig Red Glove gespeeld, maar ik vind hier de componenten een beetje schraal uitgevoerd. Het is allemaal karton. Opzich niet heel erg en misschien mag je van een spel van €35 euro niet meer verwachten.. maar toch zit het me een klein beetje dwars. Ondanks deze nitpicks, vind ik SF toch een prima spel.