Super Dungeon Explore

Super Dungeon Explore (SDE) is een door Arcade video games geïnspireerde board game. In de “Classic” versie speel je als Heroes tegen een kwade kracht achter hordes Monsters. Een echte one-versus-many dus, in de geest van Descent.. SOLD? 

SDE kent verschillende modi, waar we in deze review de “Classic” mode regels gaan bespreken. Deze versie van de regels maakt deel uit van de Forgotten King uitbreiding. Deze gereviseerde variant van de standaard SDE regels is effectief de laatste iteratie van de one-versus-many regels uit het originele SDE. De stand-alone Forgotten King uitbreiding laat ik verder buiten beschouwing.

Super Dungeon Explore
Chris Birkenhagen, John Cadice, Deke Stella
2011
2-6 spelers
Soda Pop Miniatures / Cool Mini or Not
120 minuten
chibi, one-vs-many, skirmish, tactical, video games, sde, super, dungeon, explore
Engels, Frans, Duits
Gematigde mate van taalafhankelijkheid


Doel
Het doel in SDE is verschillend voor de Consul (vijand) en de Heroes. De Heroes moeten proberen de ‘Dungeon Boss’ te verslaan. Voor de ‘Dungeon Boss’ op het bord komt moeten de Heroes eerst alle spawn-points op het bord slopen. Uit deze spawn-points komen steeds nieuwe vijanden. Zodra een spawn-point wordt gesloopt komt daar, mits beschikbaar, een mini-boss uit. Op het moment dat alle spawn-points zijn vernietigd komt de ‘Dungeon Boss’ op het bord. De Consul heeft juist als doel de Heroes allemaal om te leggen.

Setup
Er moeten altijd minimaal 3 Heroes in het spel zijn. Dus met twee spelers moet 1 speler 2 Heroes controleren. Elke Hero begint met een miniatuurtje en een overzichtskaart met je hitpoints, (maximale aantal) potions en speciale abilities van de Hero.
Afhankelijk van het aantal Heroes bouwen de Consul en de Heroes de Dungeon. De Consul kiest één Dungeon Boss. Deze komt met een game kaart, een boss fight kaart en 12 unieke explore kaarten. De Dungeon zelf bestaat uit 1 Dungeon tile per Hero, dus met 4 Heroes heb je 4 tiles nodig. De Consul plaatst de eerste tegel, daarna plaatsen de Heroes en Consul om en om tegels. Tiles moeten altijd een legale ingang en uitgang hebben. Op de tiles staan muren, deuren, geblokkeerde vakjes en vakjes met speciale effecten.
Daarnaast heb je per tile 1 spawn point, 2 tot 4 mini-bosses (minimaal 2, de rest afhankelijk van de grote van je SDE collectie). Elk Spawn point komt met een Spawn-lijst met het type en aantal monsters dat het spawnpoint kan spawnen. Interessante twist is dat sommige spawnpoints ‘paren’ zijn met elkaar, die kunnen zodra er 1 wordt uitgeschakeld vanuit het gepaarde spawnpoint spawnen. De Consul plaatst 1 spawn point op elke tegel. Daarna mag de Consul elk 8-bit Monster van de Spawn-lijst plaatsen op het bord in 2 vakjes rondom het Spawn point. De Heroes plaatsen vervolgens hun start-punt op het bord, dichtbij een exit aan de buitenkant van een tile.

sde_tile

Een tile. De zwarte randen zijn muren waar je niet doorheen kan. De witte stippellijnen zijn terrein met effecten. Er zit een deck met kaarten bij SDE waarin staat wat het effect precies is.

Heb je de Dungeon gebouwd maak je het Treasure, Loot en Explore deck. Het Treasure deck bestaat uit wat algemene treasure kaarten, wat door de Consul gekozen kaarten (inclusief cursed treasure chests) en door de Heroes gekozen treasures. Het loot deck wordt gewoon geschud. Het explore deck bestaat uit 24 standaard kaartjes en 12 explore kaartjes die bij de Dungeon Boss in kwestie horen.

Ronde-overzicht
Startend met de Heroes, hebben de Heroes en de Consul om en om beurten. De Heroes mogen in een beurt, één Hero activeren. Deze Hero mag daarna pas weer geactiveerd worden als alle andere Heroes ook geactiveerd zijn.

Tijdens een Hero activatie mag een Hero een combinatie van dingen doen:

sde_ember

Een Hero reference-kaart. Rechtsboven de Movement (6) en aantal actiepunten (3). Rechts onder in de balk de verschillende statistieken van de Mage. De mage mag melee aanvallen (STRength, range 1, 2 blauwe dobbelstenen). De mage mag ook magic attacks gebruiken (2 rode dobbelstenen). Onderin staan de speciale abilities die de Ember Mage mag uitvoeren en de kosten. De Mage heeft 5 Hitpoints en maximum 2 potions.

sde_mini

Een SDE Hero mini.

  1. Movement. Op elke reference sheet staat het aantal movement punten dat het karakter mag bewegen. Je mag diagonaal en orthogonaal bewegen. Je mag zelfs door ‘friendly’ models zoals andere Heroes bewegen. Uiteraard mag je niet in een vakje stoppen waar al iemand of iets staat.
  2. Spend Action Points. Er zijn verschillende manieren om de Actiepunten per Hero uit te geven:
    1. Attacks.  Alle attacks kosten 1 AP.
      1. Melee. Sta je aangrenzend aan een ander model kan je Melee aanvallen.  Je kijkt dan naar je aantal dobbelstenen bij je Strength-statistiek en telt daar eventuele bonussen van items bij op. Je rolt de dobbelstenen en telt het aantal sterren dat je rolt. De Consul kijkt naar de aangevallen figuur reference kaart en ziet of het monster dobbelstenen of passief armor heeft. In beide gevallen vergelijk je het aantal defense sterren. Heb je hoger gerold als aanvaller, dan doe je 1 schade aan de tegenstander. Is dat geljik aan de hitpoints, verwijder je het miniatuurtje. Raak je de tegenstander, dan mag je ook eventuele Potions of Heal resultaten op de dobbelstenen gebruiken.
      2. Magic/Ranged. Aanvallen met Ranged en Magic werkt hetzelfde, al werkt Ranged met de Dexterity statistiek, en Magic met Willpower. In beide gevallen heb je Line of Sight (LoS) nodig, een rechte, niet door terrein geblokkeerde lijn van jouw vakje naar het vakje van het figuur dat je wilt aanvallen. Lukt dat, dan kan je schieten. LoS wordt niet geblokkeerd door andere figuren.

        De Dice in SDE. De blauwe zijn het zwakst, de groene het sterkst.

        De Dice in SDE. De blauwe zijn het zwakst, de groene het sterkst.

    2. Special abilities.
      Elk karakter heeft een lijst met speciale abilities en potions dat het minatuurtje kan gebruiken. Deze staan vrij duidelijk op de kaart uitgelegd.
    3. Potions. 
      Het gebruiken van een Potion kost geen action. Je mag een Potention Special ability gebruiken van je eigen Hero of van een andere Hero op het bord.
    4. Interacts.
      1. Run. Je mag al je APs laten vervallen om 2x zoveel movement punten te gebruiken.
      2. Scavenge. 0 AP.  Pak een item op dat op de grond ligt. Dit gaat naar de ‘party backpack, de centrale storage voor alle Heroes.
      3. Vigor. 1 AP. Rol de dobbelstenen van de Armor statistiek. Rol je meer sterren dan je status counters hebt op dat moment, dan mag je 1 Status token verwijderen.
      4. Bandage. 1 AP. Rol Willpower-dobbelstenen. Heb je meer sterren gerold dan schade, dan mag je 1 Wound token verwijderen.
      5. Explore. 2 AP. Pak 1 Explore kaart en resolve het effect. Deze actie mag 1x per tegel.
      6. Pick Lock.1 AP. Werkt alleen op Schatkisten. Rol Dexterity dobbelstenen. Rol je meer dan 3 sterren, krijg je 2 kaarten van het treasure deck. Rol je 1 of 2 sterren, wordt de schatkist een levende vijand.
      7. Smash Chest. 1 AP. Pak 1 kaart van het Treasure deck.
      8. Unlock Chest. 1 AP. Spendeer 1 Dungeon key (reward mini-boss). Krijg 2 Treasure deck kaarten.
      9. Disarm trap. 1 AP. Rol de dobbelstenen van de Dexterity statistiek. Rol je meer sterren dan de valstriks verdedigingswaarde is deze gesloopt en wordt verwijderd.

Tijdens een Consul activatie mag een Consul een van de volgende acties doen:

  1. Activate Monsters.sde_enemyEen enemy uit Forgotten King. De statistieken staan links. Dit monster kost 1 Skullpoint om te activeren.
    1. Voor 4 ‘Skullpoints’ monsters activeren. Elk monster heeft een aantal “Skull point” op de overzichtskaart staan dat aangeeft wat het kost om het monster te activeren. Zodra een monster activeert mogen ze net als de helden bewegen en actie-punten uitgeven aan speciale abilities of attacks. Deze staan duidelijk op de overzichtskaartjes aangegeven.
    2. “Gratis” een super-monster activeren (Boss), bovenop de normale 4 ‘skullpoints’.
  2. Spawn Monsters.
    Elk spawn-point heeft een lijst met creatures die daaruit kunnen spawnen. Deze beginnen in principe in de Spawn-pool, een reserve met creatures. Zodra de Consul kiest om te spawnen, worden alle monsters die bij het spawn-point horen en nog in de pool staan binnen 2 vakjes van het spawn-point geplaatst. Is er geen plek, blijft er een deel achter in de spawn-pool. Zijn er geen monsters in de spawn-pool die mogen spawnen, mag de Consul niet voor de spawn-actie kiezen op dat spawn-point. Ook mag de Consul niet twee beurten achter elkaar Spawnen.
sde_spawn

Een spawn-point met de lijst van Creatures die er spawnen en het aantal armor/hitpoints.

 

Na élke activatie van de Consul of van de Heroes volgt er een Power-up fase. Voor de Heroes betekent dit dat ze in deze fase mogen upgraden. Per gesloopt monster trekken ze loot-kaarten en voor elk kistje of mini-boss treasure. Deze mogen onderling verdeeld worden. Het item systeem in SDE is erg leuk gedaan. Kaarten geven duidelijk aan of ze boven, onder, of naast de kaart moeten worden geplaatst.
Voor de Consul betekent de upgrade fase dat monsters sterker worden zodra er een Mini-boss gesloopt wordt, of dat er nieuwe (mini)bosses worden gespawnd. Is er geen plek voor een mini-boss worden de monsters in plaats daarvan ook weer sterker.

sde_heroes

Een geupgrade Hero.

Conclusie
SDE heeft voor mij alle karakteristieken voor een fantastische game. Ik houd van tactical skirmish games en dungeon-crawlers, het genre van SDE. Net zoals bijna iedereen speelde ik toen ik jonger was de 8 en 16-bit videogames waar SDE op gebaseerd is. Met het genre, het thema en de uitvoering van de game zit het in mijn ogen dus wel snor. De game heeft echt fantastisch artwork. De art op de tiles en de kaarten brengt je echt in het thema en zorgen ervoor dat het spel er superstrak uitziet. Wel zijn de tiles erg busy met alle speciale abilities, waardoor het spel een grotere learning curve heeft dan strikt noodzakelijk. Ondanks de Chibi-look van de (meeste) Heroes heeft de game verschrikkelijk mooie miniatuurtjes, vooral die van de Monsters. SDE ziet er dus echt fantastisch uit en zou helemaal in mijn pul moeten vallen.

Toch voel ik alleen teleurstelling tijdens het spelen van SDE. Ik vind het zelf echt onbegrijpelijk, maar ik vind het spel gewoon niet leuk. Ik heb een tijdje nagedacht over wat me precies irriteert aan de gameplay van SDE. Ik heb twee belangrijke redenen geïdentificeerd. De belangrijkste reden, is voor mij dat het spel voelt als een ‘grind’. Je worstelt je door -eindeloze- hordes vijanden heen, krijgt schatten, je upgrade je karakters. Maar het zijn steeds dezelfde vijanden bij een spawn point, steeds rond dat spawn point tot je dat ding na een eindeloze strijd eindelijk sloopt. Ja, je Heroes worden sterker maar dat worden je Enemies ook. Het spel ontwikkelt zich dus gewoon nauwelijks. De gameplay zorgt ervoor dat het spel continu hetzelfde aanvoelt, en na een paar rondes wordt het spel in mijn ogen gewoon daardoor gewoon saai. Erg, erg teleurstellend.
Mijn andere irritatie hangt samen met downtime, al geldt dat vooral voor de Hero-spelers. De Consul heeft iets te doen nadat een Hero aan de beurt is geweest. Als je met 3 andere Heroes speelt, dan moet je 7(!) beurten wachten voor je weer aan de beurt komt met je Hero. Dat vind ik gewoon echt te lang en daarom onprettig. Het spel werkt dus in mijn ogen absoluut het lekkerst met 2 Heroes, terwijl het spel werkt vanaf 3. Nu ben ik echt allergisch voor down-time, maar het is gewoon jammer zelfs als je er geen hekel aan hebt.
Een andere, veel kleinere irritatie is dat de miniatuurtjes van de originele SDE base game eerst geplakt moeten worden. Dat is gewoon slordig en onbegrijpelijk voor een board game. De Forgotten King expansion heeft dan ook -geheel terecht- gefixed.

Al met al, is SDE voor mij dus een enorme teleurstelling.

Daarom krijgt SDE van mij een teleurstellende 5..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.