Stronghold (Second edition)

In Stronghold knokken jij en je tegenstander om een kasteel. Cooperatief dan? Nee, een van jullie verdedigt en de andere speler valt het aan! Wie is er het slimst en wint het spel? 

SH_cove

Stronghold (Second Edition)
Ignacy Trzewiczek
2015
2 spelers
Stronghold Games & Portal Games
90-120 minuten
fantasy, battle, castle defense, defense, attack
Engelstalig
Gematigde mate van taalafhankelijkheid

Doel
Stronghold is een twee speler spel, waarbij een speler een kasteel probeert te verdedigen terwijl de andere speler het aanvalt. Na 7 rondes succesvol verdedigen is het spel afgelopen én wint de speler die het kasteel heeft verdedigd. Echter, weet de aanvaller ergens in die 7 rondes het kasteel binnen te dringen,dan wint de aanvaller direct.

Het bord van Stronghold. Let op het vele bruin en grijs.

Het bord van Stronghold. Let op het vele bruin en grijs.

Setup
De setup van Stronghold is behoorlijk veel werk, maar gelukkig relatief eenvoudig. Het is eenvoudig opzetten vanwege de handige manier waarop informatie op het bord staat voorgedrukt. Soldaten van beide partijen waarmee de spelers het spel beginnen staan namelijk in een kleurtje voorgedrukt. Units (en heroes) van beide partijen zijn voorgedrukt in in een kleurtje. Wit zijn de zwakste units (1 kracht), rode units de sterkste (3 kracht). In het midden zitten nog de groene met kracht 2.

De verdediger heeft de meeste setup te doen, deze speler moet naast zijn Soldaten (leuke meeples) allerlei grote tokens klaarleggen die gebouwen symboliseren en houten muren plaatsen op de plekken waar ze staan voorgedrukt. Tijdens de belegering kan de speler hier tijd uitgeven, om daarmee units te upgraden, verdedigingsmateriaal te bouwen zoals kokend water, kanonnen, haken etcetera. Daarna schudt de speler zijn “ranged defense” deck en objective deck. Van het laatste deck pakt de speler 3 kaarten en houdt er twee. Deze kaarten laten je “iets” offeren om je te helpen, het zijn dus echt last resort opties.

sh002

De setup voor de verdediger… Let op de verschillende units op de muren. Dit zijn marksman [wit], soldiers [groen] en veterans [rood]. De actie fiches liggen in het midden van de stad.. hierop kan de verdediger tijd uitgeven en acties selecteren.

De aanvaller zet zijn aanvallers neer (treurige kleine blokjes) en kiest welke actie kaarten de speler wil gebruiken. Een aantal kaarten zijn verplicht en komen niet met alternatieven. Voor alle andere kaarten mag de speler kiezen welke de speler wil gebruiken, deze kaarten laten de speler ‘flexibel’ nieuwe tactieken proberen om de verdediging te slechten. Ook gedurende het spel kunnen deze kaarten worden omgewisseld.

Twee willekeurige objective kaarten.

Twee willekeurige objective kaarten voor de aanvaller.

Ronde-overzicht
Het gaat te ver om alle acties te beschrijven die je kan doen als aanvaller en verdediger. Die staan allemaal op bordjes gedrukt en het zijn er zo’n 20 voor de verdediger en nog meer voor de aanvaller. Wat wel belangrijk is, is hoe de rondes eruit zien:

  1. Fase 1. Supplies. In deze fase krijgt de aanvaller hout en nieuwe troepen, die hij in de opvolgende fases uit kan geven aan nieuwe acties om daarmee gereedschap, bommen, ladders enzovoorts te bouwen. De verdediger krijgt aan het begin van een nieuwe ronde 2 “tijd”.  Wat belangrijk is om te weten, is dat de verdediger na afloop van een fase altijd alle tijd moet uitgeven aan acties. Die acties zijn het herbouwen van beschadigde muren, het opleiden (maar ook het bewegen) van troepen etcetera.
    1. Briefing. In deze fase krijgt de aanvaller 5 hout en 14 nieuwe troepen die blind worden getrokken..
    2. Resources. In deze stap kan de aanvaller 1 blokje inwisselen voor hout gelijk aan de krachtwaarde. Offert de aanvaller een rood blokje op, dan krijgt hij er dus 3 hout voor. Wel kost dit je 1 tijd.
      SH2001

      3 Invader kaarten die je niet kan verwisselen. Briefing en Resources zijn Fase 1 kaarten, waarbij de invader 14 blokjes en 5 hout krijgt. Maneuvers en Orders is stap 6, de laatste stap van de ronde.

      Wat andere invader kaarten.

      Wat andere invader kaarten.

  2. Fase 2. Machines. In deze fase kan de aanvaller troepen én hout uitgeven om belegeringsequipment te bouwen. Denk dan aan Balista’s, Mantelet’s (bescherming tegen pijlen) en Trebuchet’s. Dat levert de verdediger uiteraard weer tijd op. Bouw je iets, dan plaats je het token op de daarvoor bestemde plek. Veel van de siege equipment komt met eigen deckjes.

    Equipment tokens.. een meeple voor de schaal.

    Equipment tokens.. een meeple voor de schaal.

  3. Fase 3. Equipment. In deze fase kan de aanvaller simpele dingen als ladders en banieren kopen die hem een beetje kunnen helpen in de strijd.
  4. Fase 4. Training. In deze fase kan de aanvaller simpele dingen als ladders en banieren plaatsen op de daaraan gegeven plekken.
  5. Fase 5. Rituals. In deze fase kan je magische spreuken uitvoeren om de verdediging of je eigen troepen te betoveren. Zo kunnen Trebuchet’s in plaats van muren ook extra troepen doden.. of komen gedode verdedigers er als aanvallers bij jou bij.
  6. Fase 6. Maneuvres & Orders. Deze fase is de crux van het spel, waar het allemaal om draait. In deze fase schuif je troepen door verschillende stappen richting de muren van het kasteel. Aanvallende units kunnen op 3 ‘hoogtes’ staan. Aan de muren, op de ramparts, of op de foregrounds. In deze fase kan je 3 en/of 5 tijd betalen om 5 en/of 7 blokjes te verplaatsen van elke rampart, naar aangesloten muren en van alle foregrounds naar aangesloten ramparts. Daarna mag je de Foregrounds aanvullen met de troepen die je nog in je supply hebt liggen. Je kan dus niet troepen direct van je supply inzetten, ze moeten allemaal het pad ‘foregrounds, ramparts, wall’ volgen. Nadat je al je troepen hebt bewogen, mag je nog orders uitspreken. Gratis mag je 1 open order plaatsen, voor 1 tijd mag je ze allemaal gesloten neerleggen (5 waarvan 2 nep). Op dit moment mag de verdediger gaan kijken of hij zich nog kan redden uit alle troepen die op de muur staan. Dit kan de speler doen door muren te herstellen, haken te bouwen, potten met kokend water neer te zetten, met scherpschutters aanvallers af te knallen etcetera.
    Een actie-fiche voor de verdediger.

    Een actie-fiche voor de verdediger.

    1. Combat. De kern en het allerbelangrijkste van Stronghold.
      Eerst komt men in “Ranged” combat:

      1. Kanonnen. In deze stap vuren alle kanonnen van de verdediger op aanvallende troepen. Met een kanon mag je op de Foreground van de kant van het kanon schieten, of op de Rampart tegenover of aangrenzend aan de toren waarop het kanon is gebouwd. De verdediger heeft 1 deck met kaartjes dat je steeds schudt en aangeeft welke troep er precies dood gaan.
      2. Belegeringsequipment. In deze stap vuren alle equipment van de verdediger. Balista’s schieten mannetjes van de muren, trebuchet’s schieten op muren etcetera. Elk equipment heeft een eigen deckje, en elke mis resultaat wordt uit het deck verwijderd. Hits worden teruggeschud.
      3. Marksmen. In deze stap schieten alle witte mannetjes van de verdediger, die geen vijandelijke troepen hebben op de muur voor zich, op troepen op de Rampart tegenover hun. De kracht van de Marksmen wordt opgeteld en voor zoveel “krachtpunten” dood je ook weer aanvallers.
    2. Daarna de belangrijke “Melee” combat:
      1. Cauldrons. Een Cauldron doodt een aanvaller van dezelfde kleur als de Cauldron op de muur waarop de Cauldron is geplaatst. Er zijn cauldrons tegen witte, groene én rode blokjes. Een rode cauldron zal nooit een groen blokje doden.
      2. Poles. Poles werken net als kanonnen en mag je inzetten om aan een van de twee aangrenzende stukken muur te proberen blokjes te doden. Dit werkt met het zelfde deck als de kanonnen.
      3. Orders. In deze stap wordt de order uitgevoerd die open is gespeeld of alle orders worden omgedraaid en geresolved. Vaak moet je wat opofferen voor een order.
      4. Resolve Strength. Na afloop van alle combat tel je de melee strength van alle units op én relevante bonussen. Zo tellen muren mee als +1 strength voor de verdediger, en tellen banieren mee als +1 strength voor de aanvaller. Heb jij meer kracht dan je tegenstander, dan heb je het “advantage” en verliest de andere zijde zoveel krachtpunten aan kracht. Units van de aanvaller worden uit het spel verwijderd, units van de verdediger gaan naar het hospital. In deze stap wint de aanvaller het spel, als na afloop van het doden van verdedigende units zijn “advantage” hoger is dan de totale kracht die de verdediger nu nog op de muren heeft staan.
      5. Hospital. In deze stap mag de verdediger twee ‘gedode’ units houden en naar zijn courtyard verplaatsen vanuit waar ze weer kunnen door worden bewogen naar andere plekken op het bord. Heb je meer dan 2 units in het hospital, worden de overigen alsnog uit het spel verwijderd.

Conclusie
Stronghold (Second Edition) is de “gestroomlijnde” opvolger van het redelijk populaire Stronghold. Dit spel heb ik ook gespeeld én was daar niet super enthusiast over. Ik vond dat spel te traag, met te complexe regels, teveel tokens en dramatische regels. De vernieuwde Second edition is dan in mijn ogen ook zeker beter, maar het is nog steeds geen spel waar ik helemaal gelukkig van word. Het grote probleem met Stronghold is dat het -voor mij- een te grote rekenshow is. Je bent continu aan het rekenen hoeveel troepen je hebt, hoeveel kracht je hebt en als je daar -zeker als verdediger- een foutje maakt heb je direct verloren. Het rekenwerk in combinatie met de directe mogelijk fatale gevolgen zijn niet voor mij. Ik houd niet van winnen door een ‘foutje’. Daarnaast zijn de regels nog steeds niet heel goed. Er zijn al een FAQ en griezeliger een vernieuwd regelboek online.. Een andere punt is dat de aanvaller en de verdediger beide een hele andere taak hebben in het spel, waarbij een kant spelen wellicht leuker is dan de andere kant. De aanvaller ‘bepaalt’ namelijk letterlijk wat er gaat gebeuren, terwijl de verdediger moet anticiperen en reageren. Ik vind spelen als aanvaller daarom gewoon leuker.. al is het spel wel weer moeilijker.

Het indrukwekkende leger van de invader..

Het indrukwekkende leger van de invader..

Stronghold is sterk vereenvoudigd tussen de eerste en tweede editie, en dat bevalt me wel erg goed. Stronghold heeft nu een heldere ronde structuur, met duidelijke aanvaller/verdedigingsbeurten. Veel van de complexiteit die er is, staat in tekst voorgedrukt op de actie-kaarten van de aanvaller én de actie-tokens van de verdediger. Het spel speelt dus veel makkelijker weg dan het origineel. Nadelen aan deze opzet zijn er helaas ook. Veel van de sterke thematische fluff uit het originele spel is weggelaten en het grafisch design/artwork op het bord is ook -in mijn ogen- lelijker geworden. Het originele bord was erg kleurrijk, het nieuwe bord is vooral bruin, grijs en daardoor is het soms moeilijk te zien hoe de paden lopen. Jammer! De meeples voor de verdediger zijn wel mooier geworden, maar de aanvaller heeft nog steeds blokjes. Wat me echt een klein beetje irriteert is dat de game maar komt met 1 ref-sheet. Waarom niet gewoon twee? Beide spelers gebruiken ‘m continu.

Stronghold (Second Edition) is een prima spel geworden, maar door het vele rekenwerk niet voor mij. Dat neemt niet weg dat het een interessante game blijft. Heb je minder problemen met rekenen dan ik, probeer de game dan zeker uit.

Deze review werd mede mogelijk gemaakt door de Goudse Spellenwinkel!
goudse

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.