Ameritrash.nl > Reviews Ameritrash > Star Wars: X-Wing miniatures Game [8/10]
Star Wars: X-Wing miniatures Game [8/10]
Star Wars: X-Wing Miniatures game (X-Wing) is een miniatures game voor 2 personen uitgegeven door Fantasy Flight Games (FFG) in 2012. In X-Wing neem je controle over de Imperials, Rebels of recent uitgekomen Scum & Villainy faction en vecht je een snelle space battle uit. Vet, vet, vet!
Star Wars: X-Wing Miniatures game
Fantasy Flight Games
2012
2 Spelers
60-120 minuten speelduur
Engelstalig
Gematigde mate van taalafhankelijkheid
Sci-fi, skirmish, miniatures
Tijdens setup van X-Wing kies je de piloten, schepen en uitbreidingen waarmee je tegen elkaar wilt gaan battlen. X-Wing heeft twee verschillende modi waarin je kan spelen, missies en punten battles. De base game en de wat grotere X-Wing uitbreidingen komen elk met een paar missies in het regelboekje. De missie bepaalt dan voor jou welke schepen je moet inzetten, met welke piloten eventueel aangevuld door een aantal punten die je vrij kan besteden aan schepen, piloten en uitbreidingen (die elk een punt waarde hebben). De missie heeft dan echt een doel, zo moet je bijvoorbeeld in de basegame missie een onverdedigde government carrier beschermen als rebel, terwijl de Tie-fighters van de imperial speler die carrier proberen te vernietigen. De punten battles ben je zelf volledig vrij om te kiezen met welke piloten, schepen en uitbreidingen je wilt gaan knokken, en bepalen alleen wat astroÏdes waar je wel en niet kan vliegen. Het spel speelt in principe op 1×1 meter oppervlakte, maar het spel geeft geen manier om het af te zetten.

Twee unieke piloten uit X-wing. Bovenin wat artwork, de naam van de piloot en het ship type. Namen met stip betekent dat het unieke piloten zijn, die maximaal 1x mogen voorkomen. Links van de naam staat de pilot skill en rechts van de naam het factie-logo. Links staan de statistieken van de piloot, het rode symbool is het aantal attack-dice, groen defense-dice. Geel het aantal hitpoints en blauw de hoeveelheid schilden. Onder de naam staat de speciale ability van de piloot. Daar weer onder welke acties de piloot kan nemen. Helemaal onderin staan de kaarten die welke uitbreidingen op de kaart en piloot mogen. Helemaal rechts onderin staat de puntwaarde, 28 voor Luke Skywalker en 16 voor Dark Curse.
Na de setup begint het spel in rondes. Rondes zijn heel eenvoudig, elke ronde heb je per schip in de battle eerst een movement-dial in te stellen. Deze movement-dial is uniek voor elk schip-type en geeft aan welke bewegingstemplates het schip kan gebruiken. Dit is geheim, want je legt de movement dial na het instellen gesloten naast het schip. Nadat voor elk schip een movement-dial is ingesteld, gaan de schepen met de laagste pilot skill eerst bewegen. Om te bewegen pak je de movement template die op die dial staat, legt die voorzichtig tegen het schip aan en beweeg je het schip naar de andere kant van de template. Als de gekozen movement voor het schip wit (neutraal) of groen (veilige) was, mag je schip nu een actie uitvoeren. De acties die je per schip mag doen zijn afhankelijk van het schip, en zijn bijvoorbeeld het plaatsen van een evade, focus of target lock. Op het effect van de tokens komen wij bij combat terug. Bij het uitvoeren van een rode (stressvolle) manoeuvre verlies je de actie en leg je een stress token op het schip die pas opgeheven wordt na het uitvoeren van een groene manoeuvre. Sommige bewegingen zijn te moeilijk voor bepaalde schepen (staan niet op de dial) of zijn rood afgebeeld. Deze kosten stress, waardoor je schip als het ware zo druk is met de movement dat je de piloot geen tijd heeft om zich voor te bereiden. Overlapt je de basis van je schip aan het einde van het spel met een astroïde, dan rol je een dobbelsteen voor schade en verlies je je actie. Vlieg je tegen een ander schip, voer je de movement zover uit als je zou kunnen, maar ben je als wat ware boven en onder elkaar en kan je niet op elkaar schieten.
Combat werkt heel eenvoudig. De piloot met de hoogste pilot skill gaat als eerste en zo werk je naar de piloot met de laagste pilot skill. Elk schip heeft een bepaalde firing-arc waarin een vijandelijk schip zich moet bevinden om te kunnen worden beschoten. Sommige schepen hebben wapens aan beide kanten van hun schip, of zelfs 360 graden. De meeste schepen echter kunnen alleen recht voor zich uit schieten. Nadat je hebt bepaalt dat je een schip in potentie kan raken, meet je op hoever het vijandige schip weg is met de range-ruler. Deze ruler geeft aan of een vijandelijk schip in range 1, 2 of 3 bevindt. Dit heeft invloed op jouw kans het vijandige schip te raken. Afhankelijk van je wapen pak je de attack-dice. Schiet je op range 1, mag je er 1 extra attack bijpakken, is je tegenstander op range 3, of achter een astroïde krijgt hij een extra defense-die. Dan rollen jij en je tegenstander elk hun dobbelstenen.
De rode Attack dice hebben 4 mogelijke resultaten, op 8 zijden:
- 3 Hit. 1 hit, mits ongeblocked/evaded.
- 1 Critical Hit. 1 hit die kan resulteren in een open schade kaart, mits ongeblocked/evaded en er geen shields op het aangevallen schip liggen. Open schade kaarten geven het aangevallen schip extra schade, of bijvoorbeeld een penalty op movement of attack.
- 2 Focus. Door het inzetten van je focus token kan je alle gerolde focus resultaten omzetten in een hit resultaat.
- 2 Blank. Miss resultaat.
De groene Defense Dice hebben 3 mogelijkhedenop 8 zijden:
- 3 Evades. Blocked 1 schade.
- 2 Focus. Door het inzetten van je focus token kan je alle gerolde focus resultaten omzetten tot Evade resultaten.
- 3 Blanks. Miss.
Hierna tel je alle hits op, en trek je alle evades er vanaf. Het resultaat krijgt het schip in schade. Critical hits moeten als laatst worden geblocked met evades. Sommige schepen hebben nog Shields, die als eerste worden gesloopt voor het schip echt schade krijgt. Wanneer een schip geen Shields meer heeft, krijgt het schip pas schade kaarten en open schade als het een critical hit betreft.

Wat damage kaarten.
Het spel gaat door tot een afgesproken punt, in het geval van missies wanneer je de doelen hebt bereikt en in het geval van punten battles tot alle schepen van je tegenstander dood zijn.
Conclusie
Ik vind X-Wing een fantastisch spel, de eerste miniatures game die ik leuk ben gaan vinden. X-Wing is thematisch, snel en het aspect van geheime movement vind ik erg tof. Het spel is vlot, want je doet niet veel meer dan bewegen, 1 actie en schieten per piloot. Dit maakt het wel een spel een stuk langer duren naarmate je meer schepen hebt. Ik ben ook geneigd te denken dat ik het spel puur casual wil spelen, dus zonder teveel interacties en combinaties van piloten, schepen en uitbreidingen op elkaar af te stemmen. Voor mij zijn de missies daarom een ideale manier om dit spel vlot en leuk te kunnen spelen, hoewel ik af en toe nog wel een punten battle probeer.
De miniaturen in X-Wing komen voorgeschilderd en dat is voor mij een enorme plus, want ik kan echt niet schilderen daardoor ziet het spel er toch in mijn ogen fantastisch uit, al weet ik dat miniature gamers ze soms alsnog overschilderen. Dat de schepen voorgeschilderd komen zorgt meteen ook wel voor het grootste nadeel van X-Wing, de prijs. De base-game is niet heel duur (ongeveer 25 euro), maar per schip betaal je al snel 12-15 euro voor een klein schip, rond de 25 euro voor een groter schip als de Slave1, Lambda shuttle en Millennium Falcon. De eventueel later uitgekomen ‘epic’ schepen, zoals de Rebel Transporter en Correlian Corvette zijn nog duurder, en vallen tussen de 50 en 75 euro. Andere kleine nadelen zijn het gebrek aan een standaard ondergrond, immers het spel speelt standaard op een oppervlakte van 1 x 1 meter maar het spel komt niet met tegels of andere ondergrond. Die kan je wel zelf maken of aftermarket kopen door derde partijen, maar toch. Het gebruik van movement en range rulers vind ik irritant, maar is voor zover ik weet een van de dingen die gewoonweg bij miniature games horen.
Ondanks die paar nadelen, is X-Wing in mijn optiek een fantastisch spel en heb ik er behoorlijk veel van..