Ameritrash.nl > Reviews Ameritrash > Star Wars: Rebellion
Star Wars: Rebellion
Op Ameritrash zijn we grote fans van lange, thematische Ameritrash/oorlogachtige games. War of the Ring en the Battle of Five Armies, beide in het Middle-Earth van Tolkien zijn twee van onze favoriete games. Star Wars is voor ons beide ook een populaire serie.. War of the Ring meets Star Wars.. dat kan toch alleen maar een succes worden?
Star Wars: Rebellion
Corey Konieczka
2016
2-4 spelers (best met 2)
Fantasy Flight Games
240 minuten
Combat, war, strijd, oorlog, verstoppertje, hide and seek, guerrilla, rebellion, empire, star wars, SW
Engelstalig
Hoge mate van taalafhankelijkheid
Doel
Net als in de bekende film serie is ook in Star Wars: Rebellion (SW:R) het spel onderverdeeld in twee kampen, in de ene hoek staat het machtige, onaantastbare Galactic Empire van de slechte Emperor en zijn secondant Darth Vader. Aan de andere kant de Rebellion, een hoopje ellende met verouderde, slechtere en minder schepen. Dat is de setting waarin ook SW:R zich afspeelt. Gedurende SW:R probeer je als Galactic Empire het verstopte Rebellenkamp te vinden en te vernietigen door het in te nemen met grondtroepen of het met de Death Star, je machtigste wapen, van de kaart te blazen. De rebellen winnen als ze verborgen blijven en het Galactic Empire goed dwars zitten. Dit wordt in SW:R gesymboliseerd doordat het Rebellen-missiespoor van rechts naar links gaat bewegen als je als Rebel succesvol missies haalt. Zodra dit Rebellen-missiespoor en het beurtspoor elkaar raken is het spel over en wint de Rebellion. Gemiddeld hebben mijn spelletjes zo’n 7 ronden geduurd, maar dit kan variëren.
Setup
Afhankelijk van hoe je het spel wilt spelen kent SW:R een beginners setup en een geavanceerde setup. Ik ga hier vooral de geavanceerde setup bespreken, omdat dit de versie is waarvan ik vermoed dat de meeste mensen deze zullen willen spelen. Setup begint met het klaar leggen van het bord, welke uit twee delen bestaat. Op het bord staan allerlei planeten in vakjes afgebeeld, die in SW:R systemen worden genoemd. Elk systeem maakt weer deel uit van een regio, een met oranje lijnen omlijnde collectie van aangrenzende systemen. Tussen sommige systemen liggen oranje blokken, dit zijn geblokkeerde vakjes waarover je straks niet mag bewegen. Elk systeem heeft een eigen kaart in het Probe-deck, dit deck wordt geschud en hiervan worden net zolang kaarten getrokken tot er 5 systemen zijn getrokken met een Galactic Empire logo en 3 systemen met een Rebellion logo. Dit zijn de start planeten voor beide spelers, waarbij de Rebel op alle 3 planeten een Loyalty marker legt. De Galactic Empire heeft twee soorten Loyaliteit, één soort die net zo werkt als die van de rebels. Het andere type marker waar de Galactic Empire over beschikt zijn Subjugation (onderdrukkings)markers. De Galactic Empire plaatst deze Subjugation markers wanneer er Stormtroopers op een Systeem staan. Dit geeft aan dat de Galactic Empire planeten met de harde hand onderdrukt. Dit soort tokens worden geplaatst over eventuele Rebellen-loyaliteitsmarkers, waarmee wordt aangegeven dat deze planeet tegen wil en dank het Empire ondersteunt. Beide spelers zoeken uit hun voorraad schepen om te plaatsen, waarbij de Galactic Empire met 3x zoveel troepen begint als de rebels én met een Death Star. Niemand zei dat het militair gezien een gebalanceerd potje ging worden.. Nadat de Empire en Rebel hun start-troepen hebben geplaatst kiest de Rebel-speler in het geheim een planeet waar zijn of haar basis is. Dit doe je door het Probe-deck weer te schudden, inclusief de 3 start-planeten van de Rebel speler. De start-planeten van de Empire zijn off-limits en worden verwijderd.
Naast deze setup krijgen beide spelers een speler bord met alle relevante statistieken over hun units. Op deze spelersborden staan welke units je hebt, wat voor dobbelstenen ze gooien tijdens gevechten en hoe moeilijk ze te recruiteren zijn. Naast dit speler bord krijgen beide spelers ook een Mission deck, met Missie kaarten, waarvan 4 kaarten met een rode pijl voorzien zijn en je altijd tot je beschikking hebt. Die van de Rebels bestaat uit één soort en wordt gewoon geschud klaargelegd naast het spelersbord op de daarvoor bestemde plek. De Galactic Empire speler heeft twee soorten Missie kaarten, Missies en Projects. Deze worden van elkaar gescheiden en in twee decks geschud en klaargelegd op de daarvoor bestemde plekken. Beide spelers beginnen met het sorteren van hun actie decks, deze kaarten hebben twee functies. Aan de ene kant helpen ze je nieuwe leiders te recruiteren, aan de andere kant zijn het krachtige speciale abilities die je een keer mag gebruiken. Dit deck bestaat uit twee soorten kaarten, startkaarten (zonder medaille) en kaarten die je gedurende het spel gaat krijgen (met medaille). Deze sorteer je uit en schud je. Uit de startkaarten pak je twee willekeurige kaarten, waarmee je begint. De overige kaarten ga je tijdens het spel gebruiken en deze leg je daarom voor nu op de daarvoor bestemde plek.
Ronde-overzicht
Een ronde in SW:R bestaat uit drie fases.
- Assignment fase.
Tijdens deze fase wijzen beide spelers hun leiders -uit de leider voorraad- toe aan missie-kaarten uit hun hand, waarbij je maximaal twee leiders per missie mag toewijzen.De start leiders van de rebellen op de reference sheet. Op de kaart staan de typen schepen (oranje is grond, blauw is ruimte). De vorm (driehoek, cirkel, vierkant) correspondeert met de grote van de schepen.
De Rebel speler start altijd met toewijzen en wijst al zijn leiders toe voor de Imperial speler zijn missies gaat toewijzen. In principe mag je tijdens dit leider toewijzen al je leiders aan missies toewijzen, maar dan mis je wat mogelijkheden die we verder bij de Command fase gaan uitleggen!
Als je leiders aan missies toewijst zet je de leider op de face-down missie kaart. Zoals je kan zien heeft de leider die wordt toegewezen een rood vuist icoon (meest rechtse). De Sabotage missie heeft ook minimaal 1 rood icoon nodig. Dus dit is een legale actie.
Elke succesvol uitgevoerde missie levert je wat op, maar dat is afhankelijk van de missies (en de kosten van de missies) die je probeert uit te voeren. Rebellen kunnen op deze manier invloed op planeten verdienen, hun basis verplaatsen, planeten saboteren zodat de Imperials minder schepen kunnen bouwen etcetera. De Imperials kunnen bijvoorbeeld de Death Star activeren en planeten opblazen, Rebel-leiders gevangen proberen te nemen en projecten uitvoeren.
Twee voorbeeld missie kaarten. De linker is van de Rebels en kan worden uitgevoerd door elke leider met minimaal 1 Force (vuist) icoon (en is een start-kaart, zie de rode tekens en het pijltje). De rechter kaart is voor de Imperials en is eenmalig bruikbaar. Om deze kaart uit te voeren heb je minimaal 3 van dit soort icoontjes nodig.
Welke leider een missie mag uitvoeren wordt bepaald door icoontjes die in de titel van de missie en op de leider afgedrukt staan. Een leider moet minimaal net zoveel icoontjes hebben als er op de kaart staat. Hoe meer icoontjes de leider heeft, hoe beter de leider in het uitvoeren van missies van dat type. Hier heb je hier vooral baat bij als je tegenstander de missie blokkeert (hierover meer tijdens de Command fase).
- Command fase.
Om en om voeren beide spelers een actie uit, weer startend met de Rebel-speler. Tijdens je beurt kan je effectief kiezen uit 4 verschillende acties. De eerste actie waaruit je kan kiezen is het uitvoeren van een missie die je in de Assignment fase hebt gespeeld. Zodra je aankondigt dat je een Missie gaat proberen uit te voeren mag je tegenstander kiezen om een (ongebruikte) leider uit zijn leider voorraad te gebruiken in een poging je missie te laten mislukken. Als je tegenstander een leider uit zijn voorraad toewijst, of al een leider op de planeet had staan waarop de missie gaat worden uitgevoerd is de missie automatisch “opposed”. Dit houdt in dat beide spelers een aantal dobbelstenen rollen gelijk aan het aantal icoontjes dat de missie nodig heeft en op de leiders die ze op die planeet hebben. De speler met de meeste successen mag de missie uitvoeren, waarbij een gelijkspel de missie laat mislukken. Het uitvoeren en blokkeren van missies werkt dus vrij eenvoudig, maar is het hart van het spel. Het laatste waar je leiders voor kan gebruiken is om legers te bewegen. In principe gebruik je leiders om een systeem te activeren, waarna je met legers uit aangrenzende gebieden naar het geactiveerde gebied mag bewegen. Let hierbij wel op, heb je een leider in een systeem staan samen met je vloot dan mag je deze vloot niet bewegen. Ook is het belangrijk dat de grondtroepen met een transporterend vliegtuig tussen planeten verplaatst moeten worden. - Refresh fase.
- Retrieve leaders.
In deze fase haal je je leiders terug naar je leider-pool. Vanuit hier kan je ze volgende beurt weer toewijzen. - Draw Missions.
In deze stap vul je je hand aan tot 10 kaarten, waarbij je altijd je 4 basiskaarten in je hand houdt. Heb je meer dan 10 kaarten, moet je nu terug discarden naar 10.Objectives zijn belangrijk voor de rebels om het Rebel-fiche te bewegen richting het beurten fiche. Overlappen deze, winnen de Rebels direct.
- Launch Probe Droids.
In deze stap pakt de Imperial speler twee kaarten van het Probe deck. Op deze manier ‘leert’ de Imperial speler welke planeten de rebelbasis niet bevatten. - Draw Objective.
In deze stap pakt de Rebel speler een Objective kaart. Objectives verlagen het Rebel-spoor richting het beurten spoor. Op deze manier leidt het halen van objectives tot het winnen van het spel. - Advance Time Marker.
In deze stap gaat het Beurtenfiche een stap omhoog. Afhankelijk van de ronde waaraan je begint krijg je een niets, een recruit, een build of een recruit en build actie.Time spoor. Wanneer het rebellen token en beurt token op dezelfde plek komen te liggen is het spel afgelopen en winnen de Rebels. Bovenin staat de icoontjes voor Recruit (medaille) en Build (cirkeltje).
- Recruit. Met deze actie pak je twee kaarten van je Actie deck. Hierop staan icoontje(s) van leiders die je kan recruiteren naar je leider voorraad. Ook krijg je een extra speciale ability erbij die je een keer kan gebruiken.
- Build. Elke planeet die loyaal aan je is (Rebels en Imperials, alle icoontjes) of subjugated is (Imperials, meest linkse icoontje) levert extra units op, waarbij op het systeem de icoontjes zijn voorgedrukt van de units die in het systeem gebouwd worden en op welke plek van het bouw-spoor ze komen. Tijdens het bouwen plaats je units gelijk aan de planeten die je bezit op de relevante tijd-punten van het build-spoor. Dit build-spoor bestaat uit drie vakjes, waarbij planeten die de grote schepen bouwen op vakje 3 komen, en dus het langst duren om te bouwen. Dit wordt per planeet duidelijk aangegeven. Dit houdt in dat ze vaak op plek 2 en 3 van dit spoor komen. De units in vakje 1 mag je daarna..
Op de planeet Mon Calamari krijg je 2 schepen. Op je reference-kaart kan je zien welke schepen horen bij 1 driehoek en een vierkant. In het geval van de rebels mag je voor het driehoekje kiezen uit een Rebel Transporter, X-Wing of Y-wing. Het Blokje wordt een Mon Calamari cui
- Deploy Units. Op het bord plaatsen! Wanneer units van vakje 1 schuiven richting de tafel mag je deze units plaatsen. Op deze manier krijg je dus weer nieuwe units. Je mag er twee per planeet plaatsen die loyaal aan je zijn (Rebels en Imperials, alle icoontjes) of subjugated zijn (Imperials). In principe mag je altijd je units op loyale of subjgated planeten plaatsen, tenzij er een sabotage marker op ligt (type marker dat de Rebel speler kan gebruiken om de economie van de Imperial te remmen).
- Retrieve leaders.
Combat
Combat in SW:R werkt eveneens heel erg helder. In SW:R krijg je zoals FFG tegenwoordig wel vaker doet combat met dobbelstenen en kaarten. Op het moment als er units van twee spelers op 1 planeet of 1 ruimte van 1 systeem staan komt er combat. Combat begint met:
- Add leader.
Iedere speler die geen leider heeft in de combat mag er één vanuit zijn of haar leider voorraad toewijzen aan de combat. Dit hoeft natuurlijk niet. - Draw Tactics card.
Iedere leider heeft statistieken voor het aantal Tactics kaarten dat je mag pakken voor Space en Ground combat. Dit zijn respectievelijk blauwe en gele vlakjes. Deze kaarten geven je eenmalige bonussen die je kan gebruiken voor combat, om belangrijke schepen te redden door schade te voorkomen of juist extra schade uit te delen. - Combat round.
- Space combat (en ground combat komt hierna maar werkt identiek).
Tijdens space combat rolt de aanvallende speler dobbelstenen. Er zijn twee soorten dobbelstenen tijdens combat, zwarte en rode dobbelstenen. De dobbelstenen zijn op de kleur na identiek. Er zijn 3 belangrijke symbolen die op de dobbelstenen staan. Hits, Critical hits en Light sabers. Elk schip en unit heeft hit points van een bepaalde kleur, waarbij elke zwarte hit dobbelsteen 1 schade doet aan schepen of units met zwarte levenspunten. Critical Hits kan je toewijzen aan schepen en units met rode of zwarte hit points, ongeacht de kleur van de dobbelsteen waarop ze gerold zijn. De zwarte dobbelstenen lijken op lichte scheepjes en units te zitten, de rode dobbelstenen zijn meer voor het zware geschut. Zo rollen X-Wings en Tie-fighters zwarte dobbelstenen. Y-Wings, Star Destroyers en Death Stars gooien bijvoorbeeld rode dobbelstenen. Rebel- en Stormtroopers rollen zwarte dobbelstenen, AT-ATs rode. De Light Sabers laten je extra combat kaarten pakken, of de beste combat kaarten spelen.
Nadat je dobbelstenen hebt gerold wijs je ze toe aan schepen van je tegenstander waarbij je eventueel extra kaarten mag spelen om extra schade te doen etcetera. Je tegenstander krijgt dan kans om kaarten te spelen en schade te voorkomen. Nadat de schade definitief is geworden worden gedode schepen en units nog niet direct verwijderd, die krijgen nog de kans om terug aan te vallen aangezien de combat in werkelijkheid “tegelijk” heeft plaats gevonden. Doordat de game met 10 dice komt (5 rood, 5 zwart) is dit ook de limiet van dobbelstenen die je mag gooien.Combat.
- Ground combat.
- Retreat.
Spelers mogen terugtrekken naar aangrenzende gebieden, maar bij voorkeur waar ze loyaliteit hebben. De Imperial mag nooit terug trekken als de Death Star in de buurt is. - Next round.
Als beide spelers nu samen nog units in een gebied over hebben wordt de hele combat ronde herhaald. Combat kan dus bestaan uit meerdere ronden.
- Space combat (en ground combat komt hierna maar werkt identiek).
Conclusie
Star Wars: Rebellion IS Star Wars in een doos. Als Rebel ben je echt vooral bezig met vluchten, het Galactic Empire te misleiden en om af en toe een speldenprik uit te delen. Je hele vloot tegen een Death Star aangooien met het doel hem op te blazen voor 2 punten, kan een hele goede move zijn. Dit aspect voelt voor mij helemaal als de films, de Galactic Empire is ook in de films veel groter, sterker en machtiger dan de Rebellion. De Rebels zijn continu bezig met speldenprikjes, guerrilla oorlog en af en toe een Death Star opblazen. Wat betreft thema en gameplay, die zijn hier bijna perfect met elkaar geïntegreerd. De vraag is vooral of dat leuk is en ik denk dat dat heel erg ligt aan met welke verwachtingen je in SW:R stapt. Stap je erin met het idee dat je een war/”Dudes on a Map”-game gaat spelen zoals War of the Ring, Twilight Struggle, Risk of Twilight Imperium 3, dan gaat de game je wellicht teleurstellen. Voor mijn gevoel ligt SW:R namelijk veel dichter bij een spel als Letters from Whitechapel, Scotland Yard of Fury of Dracula. Militair gezien kan je als Rebellion absoluut niet winnen, waardoor de gameplay misschien wel veel gestuurd wordt. In War of the Ring kan je bijvoorbeeld als Sauron én Free peoples winnen op basis van militairen, niet alleen door de Ring te vernietigen. Dit soort strategieën kent SW:R niet. Je beslissingsruimte is wat dat betreft veel kleiner, je moet het beste maken van je Missies en je Objective kaarten, terwijl je hopelijk de Galactic Empire te slim af bent. Houd je dus totaal niet van deductie? Dan is SW:R zeker geen zekere aanrader.
Wat doet SW:R wel goed? Allereerst de kwaliteit van de componenten. Die is zoals we gewend zijn van Fantasy Flight Games buitenaards. In de doos komen bergen aan miniatuurtjes waaronder 3(!) Death Stars, waarvan 1 zelfs onder constructie is. De miniatuurtjes zijn voor hun formaat prima uitgevoerd en de kwaliteit is prima. Wel vind ik het plastic misschien wat dun (vooral de bases van de troopers) en de boel vervormt wel makkelijk. Ook kreeg ik met geen mogelijkheid mijn Death Stars in elkaar, die sluiten gewoon niet goed.
De gameplay van SW:R groeide voor mij naarmate ik het vaker speelde. Mijn eerste indruk was er een van lichte teleurstelling, ik vond het duidelijk geen War of the Ring en dat had ik wel gehoopt. Het gebrek aan strategieën viel me in eerste instantie wat tegen. Wel ben ik de game door mijn potjes heen steeds meer gaan waarderen, waarbij de game nu op mijn “keep” lijst staat. Sterker nog, Rebellion is hard op weg is een favoriete game van mij te worden. Wat ik bijzonder cool vind aan Rebellion is nu juist hoe het spel speelt. De asymmetrie ben ik gaan waarderen en zie ik als extreem thematisch. Ik heb mijn potjes inmiddels gewonnen als Empire en Rebellion, dus wat dat betreft lijkt het spel me ook wel in balans. Al lijkt de kant van de Empire makkelijker op te pikken.
Wat mij bevalt aan de gameplay zijn de acties, het programmeren van Missies en het afwegen hoe je met je leiders om gaat. Ook vind ik het cool dat in SW:R -net zoals in Twilight Imperium 3- je met een leider een systeem locked. Staat er een van je leiders in een gebied, kan je niet weg. Dit zorgt voor een hele lading extra nadenkwerk. Ik vind het cool. Ook het Combat systeem functioneert prima, al is het lichter dan bijvoorbeeld een Forbidden Stars, gezien het twee speler karakter van deze game had ik het prima gevonden om de combat tussen FS en SW:R te ruilen. Iets meer diepte en tijd lijkt beter in een 2 speler game, dan in een 4 speler game te passen.
Al met al heb ik me uiteindelijk prima met Star Wars: Rebellion vermaakt, maar weet wel met welke verwachtingen je erin stapt! Afhankelijk daarvan kan het zo maar een 5 of een 9 voor je zijn!
Disclaimer 1: In alle eerlijkheid heb ik SW:R enkel met zijn tweeën gespeeld. Ik heb geen interesse in een 4 speler variant op een spel dat duidelijk bedoeld is voor twee. Ik deel mijn troepen niet.
Disclaimer 2: De geheugenkaart van mijn Camera is kapot, vandaar zijn alle afbeeldingen van Fantasy Flight Games.
Deze review werd mede mogelijk gemaakt door de Goudse spellen winkel!