Ameritrash.nl > Reviews Ameritrash > Star Wars: Imperial Assault Skirmish [8/10]
Star Wars: Imperial Assault Skirmish [8/10]
Star Wars: Imperial Assault (SW:IA) is een van de eerste reviews geweest op Ameritrash. Dat betrof toen eigenlijk mijn eerste indrukken van de Campaign. Inmiddels heeft Ameritrash veel meer reviews, heb ik mijn eerste SW:IA Campaign afgerond (en verloren), maar heb ik ook de SW:IA Skirmish game gespeeld. SW: IA Skirmish gebruikt dezelfde componenten als de basegame, stript het verhaal en maakt het een tactical miniatures game. Interessant? Zeker!
Star Wars: Imperial Assault
Fantasy Flight Games
2014
2-5 Spelers
30-60 minuten speelduur
Engelstalig
Hoge mate van taalafhankelijkheid
One-vs-One, Sci-fi, Star Wars, Skirmish , Miniatures

Setup van een Skirmish game. Links bovenin staan de Rebels (licht bruine figuren) en rechts onderin de Imperials. In deze skirmish missie krijg je punten voor het doden van tegenstanders en een een kistje (grijs vierkant tokens met cirkel in midden) naar je thuisbasis te brengen (waar je figuren het spel beginnen). Lukt dat? Krijg je daar 15 VPs voor.
SW:IA Campaign en SW:IA Skirmish gebruiken grotendeels dezelfde regels. De regels van movement, Line of Sight, combat zijn compleet hetzelfde tussen beide versies, maar in beide games gebruik je het systeem voor verschillende doelen. In de bekende Campaign van SW:IA, speel je met 2 tot 4 Heroes tegen de Imperial player. De Imperial controlleert en beheert alle krachten van het ‘kwaad’ en de Rebels proberen hem dwars te zitten in verhaal gedreven missies. In de Skirmish game wordt het verhaal en campaign geschrapt en speel je als een 2 speler tactical skirmish game, dus alleen de tactische mechanismen. In SW:IA Skirmish beweeg je dus met je troepen, positioneer je ze verstandig en knallen maar! Rebel versus Rebel, Imperial versus Imperial. Rebel versus Imperial. Alles is mogelijk!
In SW:IA Skirmish beginnen beide spelers met het kiezen van de units waarmee ze de strijd aandurven. Beide spelers moeten 40 punten aan deployment kaarten uitzoeken en 15 command cards. Deployment kaarten geven een of een groep aan figuren weer die bij elkaar horen. Deze deployment kaarten ga je tijdens het spel activeren om ze te laten bewegen en te laten aanvallen. Deze figuren mag je zelf uitzoeken, met wat restricties. Ze moeten allemaal dezelfde factie hebben, gemixte legers mogen dus niet.. en unieke figuren mag je ook maar 1x inzetten, dus geen 2x Darth Vaders in 1 leger.

De figuren voor de Imperial speler. De speler gebruikt Darth Vader, een uniek (stip voor de naam) en Elite figuur (rood). Tevens gebruikt hij de Royal Guards (2 stukken per kaart) en Stormtroopers. Rechts boven heb je de kosten (en VPs) die de kaart kost. Links onderin zie je de hitpoints, snelheid (aantal stapjes per Move actie), de defense en aanvalsdobbelstenen die het figuur rolt.
Er zijn ook ‘Upgrade’ kaarten voor de Skirmish game. Die geven een groep figuren een speciale ability en kunnen daardoor erg interessant zijn. De 15 command kaarten geven je tijdens het spel op sommige momenten VPs, extra command kaarten en speciale opties zoals extra aanval of verdediging wanneer je opponent dat niet verwacht. Bij de setup mag je 15 van die kaarten in je deck hebben, en voor maximaal 15 punten. Elke kaart heeft onderin staan hoe duur (en dus hoe goed) de kaart is, maar gelukkig zijn er genoeg kaarten met waarde 0.

Wat Command kaarten. Bij de setup zorgen beide spelers voor 15 kaarten. Links onderin de kosten (0 of 1 in dit geval). In de text staat het effect van de kaart en vlak daarboven welke figuren de kaart kunnen gebruiken.
Na het selecteren van je Command kaarten en figuren, selecteer je een missie. Elke missie komt met wat verhaal-fluff, zodat je weet wat er aan de hand is en een kaart die je met de tegels van het spel kan bouwen. Belangrijker voor SW:IA Skirmish zijn de objectives die je kan bezetten voor extra VPs en terminals die je extra command kaarten per beurt geven. Het bezetten van de VP objectives en terminals is een goede manier om het spel (te beginnen) te winnen. In de SW: IA komt 1 kaart, met 2 verschillende sets objectives die je per game moet kiezen. In de basegame komen 2 ‘expansions’, Darth Vader en Luke Skywalker. Beide ‘expansions’ komen ook weer met 1 nieuwe kaart en 2 sets objectives voor de skirmish game. In de base game komen effectief 6 missies, 3 kaarten met elk 2 verschillende sets objectives die je kan gebruiken. Je kan de missies aanvullen door het kopen van nieuwe expansions, deze komen elk met een nieuwe Skirmish kaart en 2 sets objectives.
Nadat je alles hebt gekozen zet je alles neer in de Deployment zone. Deze staan op de missie kaart in het blauw en rood aangegeven. De start-speler is de speler die de minste punten aan Deployment kaarten heeft uitgegeven. In het geval van een gelijk aantal Deployment kaarten, wordt de start-speler willekeurig bepaald.
Elke ronde heeft dezelfde structuur. Een Activation Phase en daarna een Status Phase. In de Activiation Phase begint de start-speler met het activeren van de Deployment kaarten en dit doe je vervolgens om de beurt. Per activatie van een Deployment kaart mag je alle figuren die bij de kaart horen activeren. Per figuur, mag de speler 2 acties uitvoeren. De belangrijkste acties in SW:IA zijn Move, Interact en Attack. Standaard mag een figuur -per activatie- maximaal 1 Attack uitvoeren (tenzij anders aangegeven op de deployment kaart).
- Move. Beweeg een figuur het aantal vakjes gelijk aan de speed van de deployment kaart, naar aangrenzende vakjes. Dit mag orthogonaal en diagonaal.
- Attack. Er zijn twee typen aanvallen. Ranged en Melee. Ranged en Melee werken grotendeels hetzelfde. In het Attack vakje staat het type aanval, Melee (lightsaber) of Ranged (Pistol). Je selecteert als eerste een target. Dit target moet je kunnen zien, Line of Sight is best eenvoudig, je moet een lijn kunnen maken van een hoek van het vakje van het figuur, naar 2 hoeken van het figuur dat je wilt aanvallen. Vervolgens kijk je naar de dobbelstenen die de activatiekaart rolt bij een aanval. In IA heb je dobbelstenen die tegelijkertijd je Accuracy (het aantal vakjes verderop dat je kan raken) bepalen (nummer op de dobbelsteen), schade (kogelgaten) en Surges (bliksem). Deze surges zijn interessant en mag afhankelijk van de kaart inzetten voor speciale abilities, zoals bijvoorbeeld extra Accuracy, Damage of Cleave (schade aan aangrenzende figuren). Heb je genoeg Accuracy of val je Melee aan, doe je gewoon schade. zonder op Accuracy te letten. Effectief raak je in SW:IA altijd. Je tegenstanders aangevallen figuur rolt na je aanval zijn defense dobbelstenen. Op die dobbelstenen staan lege zijden, defense en ‘Surge cancel’ symbolen. Op de witte defense dobbelsteen staat bovendien nog een kans op een volledige mis. Anders werkt het spel in principe makkelijk, het aantal hits van de aanvaller – het aantal defense symbolen is de schade die het aangevallen karakter krijgt.
- Interact. Dit is afhankelijk van het scenario, soms kan je tokens activeren of oppakken. In principe vooral relevant voor de Objectives.
Als alle Deployment kaarten zijn geactiveerd, kom je in het in de Status Phase. In de status phase krijg je een nieuwe Command kaart, eventueel aangevuld voor kaarten die je hebt verdient door het bezetten van Terminals. Daarna gaan eventuele “End of Turn” effecten af, van kaarten en figuren. Als laatst geeft de start-speler het token door en begint de nieuwe start speler als eerst aan de volgende ronde.
Conclusie
SW: IA is echt mijn spel, maar na de Descent-achtige campaign lijkt er genoeg interessants te beleven met de SW:IA Skirmish game. Voor mij, was de Campaign wel veruit het interestantste aan SW:IA en de reden dat ik het spel direct kocht. Ik ben en blijf een enorme fan van het Descent systeem, het RPG-light gevoel en IA is voor mij de nieuwste telg uit een van mijn meest geliefde series.
De Skirmish game, al heeft die nauwelijks verhaal, is desondanks erg leuk om af en toe te spelen. Je hebt toch wat thematische Star Wars fluff, je speelt met mooie miniatures in leuke scenario’s waarbij je probeert elkaar te slopen en Objectives te halen. SW: IA Skirmish is voor mij dus een leuke bonus, die bovendien gratis bij de Campaign game in zit. SW:IA Skirmish games zijn leuk, want er zijn in principe verschillende manieren om te winnen. Richt je je op de objectives of jusist op het uitschakelen van je tegenstanders? Ga je voor de objectives, krijg je vlot VPs. Aan de andere kant, maak je je kwetsbaar voor aanvallen van je tegenstander, waar je jezelf beter kan beschermen.
Voor mij, blijft de Campaign beter dan de Skirmish game. Ik vind het verhaal en de gelinkte missies erg tof. De Skirmish game is echt wel een serieuze game, en een goed alternatief heb je de Campaign afgerond of als stand-alone spel. Ik denk namelijk dat ik de SW:IA Skirmish game leuker en beter vind dan veel stand-alone skirmish games, zoals bijvoorbeeld Tannhauser , Krossmaster Arena of Arcadia Quest. Samenvattend, blijft mijn mening van SW:IA recht overeind. Mooie miniatures, Star Wars, twee games in één doos. Gewoon een top product.