Star Wars: Destiny

Ook Star Wars: The Force Awakens komt inmiddels terug op je speeltafel in de vorm van Star Wars: Destiny. Maar laat je niet op het verkeerde been zetten door de personages op de startersets, ook de klassieke personages als Darth Vader en Leia Organa zul je tegenkomen. Use the Dice, Luke!!

Star Wars: Destiny
Corey Konieczka, Lukas Litzsinger
2016
2 spelers
Fantasy Flight Games
30 minuten
Dice Rolling / Hand Management / Variable Player Powers
Engelstalig
Hoge mate van taalafhankelijkheid

Doel
Beide spelers beginnen het spel met een aantal karakters. Deze karakters zullen tijdens het spel ondersteuning krijgen van verschillende andere personages en hulpmiddelen, maar uiteindelijk blijven de karakters de hoofdrol spelen in het spel. Versla je namelijk alle karakters van je tegenstanders, dan win je het spel.

Daar zit overigens wel wat tijdsdruk achter, want als een speler op enig moment geen kaarten meer in zijn deck heeft én geen kaarten meer op hand, dan verliest hij het spel direct.

Voorbereiding
De voorbereiding van het spel is in potentie zeer eenvoudig, maar hangt tevens af van de vraag in hoeverre je wilt en kunt gaan deckbuilden.

Met de twee startersets kun je vrij eenvoudig beginnen. Beide spelers leggen hun startpersonages voor zich neer (Kylo Ren en een First Order Stormtrooper voor de ene speler en Finn en Rey voor de andere speler) en leggen de bijbehorende dobbelstenen op deze kaarten.

De verschillende soorten tokens worden gesorteerd neergelegd en beide spelers schudden hun deck. Ook kiezen beide spelers één van hun battlefield kaarten. Vervolgens gooien zij beide al hun dobbelstenen en tellen de numerieke waarden die daarop staan bij elkaar op. De speler met de hoogste waarde is de startspeler. Tevens wordt zijn battlefield kaart gebruikt en is hij de eerste speler die deze onder zijn controle heeft.

Uiteraard kan deze voorbereiding uitgebreider zijn aangezien Star Wars: Destiny een collectable cardgame is en je dus door het kopen van boosters meer variatie in de kaarten kunt brengen en je eigen deck kaarten kunt gaan samenstellen. De regels van het deckbuilden zijn relatief eenvoudig, maar er komt toch wel wat bij kijken. Naast het deck met kaarten zul je namelijk ook een keuze moeten maken in welke karakters je wilt gebruiken en welke dobbelstenen je daarbij nodig hebt. Gebruik je maar twee karakters waarvan er één twee dobbelstenen gebruikt en de ander één of toch liever drie karakters met elk één dobbelsteen. De keuzes zullen voor een groot gedeelte direct van invloed zijn op het spelverloop.

Ronde-overzicht
De rondestructuur in SW:D is zeer eenvoudig. De speler die controle heeft over de battlefield kaart is de startspeler en te beginnen bij hem mogen de spelers om de beurt een actie uitvoeren.

De acties waaruit de spelers kunnen kiezen zijn:
een kaart uitspelen uit je hand: je kunt vanuit je hand events, upgrades en supportkaarten uitspelen. Om dit te doen zul je resource tokens moeten afleggen om de kosten te betalen. Events bieden je een eenmalige gebeurtenis die je uitvoert. De kaart wordt daarna afgelegd. Supportkaarten bieden je extra kaarten die permanent blijven liggen totdat ze verslagen worden en je helpen in je strijd tegen de andere speler. De upgrade kaarten geven je de mogelijkheid om je bestaande karakters en/of supportkaarten sterker te maken. Sommige van de supportkaarten en upgrade kaarten leveren je extra dobbelstenen op die je direct weer kunt gebruiken.
een karakter of supportkaart activeren: als je een karakter of supportkaart activeert, dan gooi je de dobbelstenen die daarbij horen. De gegooide dobbelstenen leg je in je dice pool en kun je in een volgende beurt gaan gebruiken.
een dobbelsteen gebruiken: zodra je ervoor kiest om dobbelstenen te gebruiken, mag je één of meer dobbelstenen met hetzelfde symbool erop uit je dice pool pakken en de actie die hierop staat aangegeven uitvoeren. De mogelijkheden daarbij zijn onder meer melee of ranged damage doen, shields neerleggen op je karakters of supportkaarten, resources pakken, je tegenstander resources afnemen of kaarten laten afleggen of het resultaat van één of meer dobbelstenen wijzigen.
Het feit dat je meerdere dobbelstenen met hetzelfde symbool tegelijkertijd mag activeren, houdt in dat dobbelstenen van verschillende karakters en/of supportkaarten hiervoor tegelijkertijd gebruikt kunnen worden. Het kan dus lonen om in de eerste beurten zoveel mogelijk dobbelstenen te gooien en dan pas te gaan gebruiken.
een kaart afleggen om een dobbelsteen opnieuw te gooien: als je niet tevreden bent met het resultaat van een dobbelsteen en je hebt geen focusresultaten waarmee je het resultaat kunt wijzigen dan kun je altijd een kaart uit je hand afleggen om een dobbelsteen opnieuw te gooien.
een kaartactie gebruiken: sommige kaarten vermelden een aparte actie. Deze kun je gebruiken tijdens je beurt.
een battlefield claimen: je kunt tijdens je beurt de battlefield kaart claimen. Daarmee verzeker je jezelf van het zijn van startspeler in de volgende ronde en je mag (als enige speler die ronde) de actie uitvoeren die op de battlefield kaart staat vermeld. Slechts één speler kan elke ronde de battlefield kaart claimen. Claim je deze, dan houdt dit ook in dat dit je laatste beurt is. Je past hiermee dus voor de rest van de ronde terwijl je tegenstander door mag spelen zolang hij dat nog kan.
– passen: je kunt altijd een beurt passen en de volgende beurt weer doorspelen. Dit kan alleen niet op het moment dat je de battlefield kaart claimt.

Uiteindelijk draait het spel uiteraard om het verslaan van de karakters van je tegenstander en om dat te doen, zul je damage moeten doen. Dit doe je door melee of ranged combat damage dobbelstenen te activeren. Op het moment dat je één of meer van deze dobbelstenen activeert, wijs je de damage die je daarmee doet (het aantal symbooltjes) aan een karakter of supportkaart van je tegenstander toe.

Deze schade gaat eerst ten koste van eventuele shield tokens die de tegenstander op de karakterkaart heeft gelegd en daarna krijgt hij damagetokens. Is het aantal damagetokens hoger dan het aantal levenspunten, dan is het desbetreffende karakters verslagen. De kaart wordt uit het spel verwijderd tezamen met de dobbelsteen of dobbelstenen die daarbij horen. Je pakt dus direct actiemogelijkheden af van je tegenstander.

Aan het einde van elke ronde vindt er een upkeepfase plaats. De exhausted (gebruikte) kaarten worden weer ready neergelegd en de dobbelstenen worden terug op de kaarten gelegd. Tevens krijgen alle spelers 2 resources en mogen zij kaarten uit hun hand afleggen en hun hand vervolgens aanvullen tot vijf kaarten.

Op deze wijze wordt het spel verder gespeeld totdat er een winnaar is.

Conclusie
Net na het uitkomen van Star Wars: Destiny was er best veel positieve buzzz rondom het spel. Het beviel veel mensen en ik was er dan ook erg nieuwsgierig naar. Net een nieuwe Star Wars film uit, nieuw Star Wars spel op de markt, wat meer wil je in de decembermaand? Toch haalde Star Wars: Destiny niet mijn Top 10 van 2016. Waarom niet? Het spel ziet er ten slotte prachtig uit. Mooi artwork, goede kwaliteit van de kaarten en ook de dobbelstenen zien er mooi uit en kennen duidelijke symbolen. Eigenlijk zoals we gewend zijn van Fantasy Flight Games.

Het spel zelf vond ik aardig, maar ook niet meer dan dat. Het push-your-luck element dat in het spel zit is erg leuk. Kies je ervoor om eerst zoveel mogelijk dobbelstenen te gooien in de hoop dat je efficient gebruik kunt maken van meerdere dobbelstenen tegelijk? Daarmee loop je namelijk wel het risico dat je tegenstander daar iets aan kan doen. Dobbelstenen verwijderen door het gebruik van kaarten of zelf een karakter verslaan waarmee je meerdere dobbelstenen tegelijk kwijtraakt.

Wat mij echter een beetje tegenstond was het ‘double-luck’ systeem dat werd gebruikt. Uiteindelijk maakt het spel namelijk gebruik van zowel dobbelstenen (waarbij je wat geluk nodig hebt) als van het trekken van kaarten (waarmee je ook een beetje geluk nodig hebt). En als je met name in het begin van het spel flink pech hebt, dan kan dat nog weleens voor hele vervelende situatie zorgen omdat je dan vrij snel een karakter kwijt kunt zijn. Uiteraard kun je focusdobbelstenen (als je die gegooid hebt) gebruiken om resultaten te veranderen of kaarten afleggen om dobbelstenen opnieuw te gooien, maar desondanks vond ik dat niet altijd tot het gewenste resultaat leiden.

De ‘druk’ die het spel op de speler ligt om te winnen voordat je zonder kaarten komt te zitten, is een element dat ervoor zorgt dat je heel goed moet nadenken voordat je kaarten aflegt om dobbelstenen opnieuw te gooien of om nieuwe kaarten te pakken aan het einde van de ronde. Als je echt pech hebt, dan zul je kaarten moeten gaan gebruiken om opnieuw te mogen gooien of om andere kaarten te pakken in de hoop dat daar nuttigere kaarten tussen zitten. Daarmee zorg je er echter voor dat je weet dat het spel op de langere duur lastig gaat worden voor je omdat je eerder door het deck heen bent.

De keuze voor de battlefield kaarten vind ik persoon een vreemde. Je laat beide spelers eerst een battlefield kaart kiezen en daarna laat je het aan het lot over om te bepalen welke er daadwerkelijk wordt gebruikt. Het gebruik van de battlefieldkaart, het claimen daarvan en de extra actie die het biedt vind ik leuk gevonden, maar wat mij betreft had er gewoon een random battlefieldkaart van een stapel getrokken kunnen worden in plaats van het kiezen en dobbelen.

En daar komt dan vervolgens bij kijken dat het een collectable card game is. Wil je het spel echt leuk kunnen spelen, dan heb je naast de twee startersets toch als snel 10-15 boosters nodig en ben je als snel
€ 60,- tot € 70,- kwijt. En dat is het me dan net weer niet waard.

Al met al is Star Wars: Destiny voor mij een spel geworden dat ik best eens tussendoor wil spelen. Het speelt vlot en daarom kan ik leven met de double luck factor. Maar om er compleet in te stappen, zelf een collectie te verzamelen en de nodige uurtjes te tweaken aan een mooi deck vind ik het niet goed genoeg. En daarom was het voor mij geen plek waar in mijn top 10.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.