Ameritrash.nl > Reviews Ameritrash > Star Realms [7/10]
Star Realms [7/10]
Star Realms is een deck-builder voor twee spelers uitgegeven door White Wizard Games in 2014, waarin je elkaar zo snel mogelijk probeert af te maken. Dit doe je door zo snel mogelijk een deck te bouwen, zoveel mogelijk damage te doen. Dit doe je door kaart combo’s in je deck in te bouwen en jezelf in leven te houden tot je je tegenstander tot gruzelementen kan knallen.
Star Realms
White Wizard Games
2014
2 spelers
20-30 minuten speelduur
Engelstalig
Gematigde mate van taalafhankelijkheid
Card drafting, deck en engine building

Voorbeeld van de start kaarten in Star Realms en een van de kaarten (Explorer) die je altijd kan kopen.
Het doel in Star Realms is om je tegenstander zo snel mogelijk naar 0 Authority te schieten, het equivalent van levenspunten. Zoals in alle deck-builders, begin je in Star Realms met een deck van 10 zwakke kaarten. Acht van deze kaarten zijn zogenaamde Scouts en leveren je elk 1 Trade op, waarmee je nieuwe kaarten kan kopen die je deck verbeteren. De overige twee kaarten zijn Vipers, deze doen elk 1 Combat en brengen de Authority van je tegenstander omlaag.
Omdat het spel met Scouts en Vipers eeuwig zou duren, probeer je tijdens het spel je Scouts in te zetten om steeds betere kaarten te kopen. In de eerste ronde pakt de start speler 3 kaarten, maar elke volgende ronde van Star Realms pak je 5 kaarten van je deck. Daarna speel je je hand leeg, waarbij de volgorde van het uitspelen vaak niet heel erg uit maakt. Alle kaarten die je speelt leveren je een totaal aan Trade en Combat op. Bij sommige kaarten is volgorde wel belangrijk, deze interacteren met andere kaarten. Zo kan je bijvoorbeeld handige combinaties bouwen, waarbij je een gekochte kaart bovenop legt waarna je met een andere kaart die goede, gekochte kaart weer direct pakt. Een kaart die in principe altijd voor je te krijgen is, zijn de Explorers. Deze geven je 2 Trade en kan je trashen voor 2 Combat, wat betekend dat je de kaart verwijdert uit het spel. De overige kaarten koop je uit een centraal aanbod van 5 open kaarten, dat direct wordt aangevuld als je een kaart gekocht hebt. Gekochte kaarten gaan in principe direct naar je discard pile. Aan het eind van je beurt gaan al je gebruikte kaarten ook naar de discard pile. Daarna pak je een nieuwe hand van 5 kaarten.

Hier een voorbeeld van de 4 kleuren kaarten die in het spel zitten. Het symbool rechtsboven geeft aan wat de kaart kost om te kopen. Onderin wat de kaart doet. Onder de lijn, staat vaak een symbool met het symbool van de kleur. Dit is de ally ability die de kaart geeft. Sommige kaarten zoals de Imperial Frigate mag worden getrasht. In dit geval pak je dan een kaart.
Belangrijk in Star Realms zijn om interessante combo’s te bouwen tussen je hand kaarten. Alle kaarten in Star Realms geven je in principe een effect. Combat, Trade of kaarten. De Ally abilities worden getriggerd op het moment dat je een kaart van dezelfde kleur speelt. Dan krijg je deze extra’s erbij waardoor kaarten en beurten snel veel extra schade, kaarten en authority opleveren. De crux in Star Realms is dan ook om zo snel mogelijk, zo goed mogelijk een deck te maken dat zoveel mogelijk en snel mogelijk veel interessante ally abilities genereert.
In Star Realms komen kaarten in principe in 4 kleuren en twee types:
- Blobs [groen]. Deze kaarten doen vooral veel schade en laten je af en toe kaarten pakken of kaarten uit de Trade Row trashen.
- Machine Cult [rood]. Deze kaarten geven relatief veel schade, laten je kaarten pakken en andere kaarten trashen.
- Trade Federation [blauw]. Deze kaarten geven relatief weinig schade, maar veel geld, kaarten en Authority.
- Star Empire [geel]. Deze kaarten geven relatief weinig schade, relatief veel geld, kaarten maar laten je tegenstander ook discarden.

4 Bases, 1 van elke kleur. De bovenste twee zijn Outposts, welke eerst moesten worden afgeschoten. Dat zie je aan het zwarte schild icoon en het woord outpost erboven. De kaarten eronder, mogen bij het assignen van combat gewoon genegeerd worden.
De types in Star Realms zijn de ships, kaarten die je eenmalig gebruikt voor ze naar de aflegstapel gaan, ally abilities hebben en kunnen triggeren of getrasht kunnen worden voor een extra effect. Als laatste heb je twee types Bases, normale Bases en Outposts. Deze blijven in principe liggen, tenzij je tegenstander ze kapot maakt door er Combat op te schieten of eventueel met speciale abilities te slopen. Een standaard Base mag je tegenstander negeren bij het doen van Combat aan jou als speler. Een Outpost moet eerst worden uitgeschakeld voor er Combat richting de tegenstander gedaan kan worden. Bases tellen gewoon mee voor Ally abilities, dus verhogen de kans dat je succesvol de ally effecten op je gespeelde kaarten triggert.
Star Realms geeft je wel de mogelijkheid om eventueel met meer dan 2 spelers te spelen, maar daar heb je extra spel Star Realms van nodig, dus daarom ga ik er hier verder niet op in.
Conclusie
Star Realms was de hotness van 2014. Het spel is al 250.000 keer verkocht en daarmee een gigantisch succes. Deze review mag je dan ergens ook wel rijkelijk laat noemen, maar goed Ameritrash.nl bestaat nog niet zo lang, dus ik vind dat ik ermee weg kom. In het half jaar dat Star Realms uit is, heb ik Star Realms zeker 20 keer gespeeld met het fysieke kaartspel en een keer of 300 met de Android app. Star Realms is vrij verslavend..
Desondanks weet ik nog steeds niet helemaal zeker wat ik nu echt van Star Realms vind, hoe ik het ook geprobeerd heb, mijn winst/verliespercentage komt nooit echt veel hoger dan 50-50, soms zit ik rond 55%. Dat kan liggen aan mij, en mijn slechte spel. Helaas kan het er ook aan liggen dat in Star Realms de geluksfactor zo hoog ligt dat het in zekere zin niet uitmaakt wat je doet. Potjes in Star Realms zijn vrij close, en eindigen vaak dat beide spelers in principe elkaar dood kunnen schieten. Als je tegenstander enorm goede kaarten afpakt, of toevallig een ronde eerder aan de beurt is wint die het spel. Heb een beetje bekeken wat de win/loss ratio’s van andere spelers zijn op BGG en de mensen die daar posten halen rond de 60-65%. Toch geeft dat aan dat in dit spel goed spel niet alles zegt. Geluk en kans speelt een grote rol.
Ik vind het price-point van Star Realms gunstig (rond de 12-15 euro). Ik vind het artwork mooi en het spelsysteem, dat erg aan Ascension doet denken prettig werken. Ik vind het ondanks de grote geluksfactor verslavend en plezierig. Het is dan ook zeker een aanrader, zolang je je niet stoort aan de geluksfactor.