Ameritrash.nl > Reviews Ameritrash > Specter Ops [7/10]
Specter Ops [7/10]
Specter Ops: Shadow of Babel (SO) is een recente hidden-movement- of geheime bewegingsgame van Plaid Hat Games (PHG). In de game, speelt 1 speler een Agent van A.R.K., die heeft ingebroken bij de top secret Raxxon faciliteit en 3 objectives moet halen. De overige spelers spelen Hunters, en proberen de Agent te stoppen..
Specter Ops
Emerson Matsuuchi
2015
2-5 spelers
Nazca Games & Plaid Hat Games
90-120 minuten
Deductie, Deduction, Hidden-movement,Speciale abilities, 1 vs. many
Engelstalig
Gematigde mate van taalafhankelijkheid
Doel
SO is een spel waarbij één speler als (A.R.K.) Agent speelt en de overige spelers als Hunters. De Agent probeert 3 objectives te halen én levend te ontsnappen uit de Rexxon faciliteit, vóór er 40 beurten voorbij zijn. Om dit te bereiken probeert de Agent zo lang mogelijk verborgen te blijven en de Hunters te misleiden. De Rexxon faciliteit wordt op het bord door onderverdeeld in wegen, wegen waar auto’s op kunnen rijden én gebouwen. Elk stukje weg heeft een letter en cijfer combinatie, en kan door de Agent worden gebruikt om bij te houden op welke locatie de Agent staat.
De Agent begint en blijft verborgen, tot de Hunters de Agent weten te vinden. Om verborgen te blijven of te ontsnappen wanneer de Agent wel gespot is heeft de Agent equipment ter beschikking.
De Hunters proberen de Agent te vinden en daarna te stoppen. De Hunters hebben daarvoor een auto, wapens en psychische krachten ter beschikking. De Hunters winnen als de Agent gedood wordt óf wanneer zij ervoor zorgen dat de Agent zijn objectives en exit niet redt in 40 beurten.
Afhankelijk van het aantal spelers verandert het aantal Hunters. In een 2 en 3 speler spel, zijn er 2 Hunters. In een 4 speler spel zijn er 3 Hunters, maar krijgt de Agent bonussen om zich tegen de extra Hunter te wapenen. Met 5 spelers kent het spel een traitor variant, waarbij 1 van de Hunters stiekem met de Agent onder 1 hoedje speelt en daarmee verwarring zaait.
Setup
De setup van SO is relatief eenvoudig. Er is een bord wat op tafel wordt gelegd met de spelers er omheen. De spelers bepalen welke speler(s) Hunters worden en welke speler Agent.
De Agent heeft iets meer setup en houdt alles geheim voor de Hunters. De Agent krijgt een karakter, een ‘pad’ met het borden objectives erop en 3 equipment kaarten naar keuze.
Per Objective, zijn er een aantal potentiële locaties waar de Objective zich kan bevinden. Om te bepalen waar de Objective precies is rol je per locatie een dobbelsteen en markeer je het op je ‘pad’. In een 2 en 3 speler spel worden de Objectives daarna nog met tokens op het bord aangegeven om de Hunters te helpen.
Speel je het spel met 4 of 5 spelers, dan zijn de precieze locaties geheim. Ook komt er met deze aantallen een extra uitgang op het spelbord bij om de Agent te helpen.
Elke Hunter krijgt een Karakterkaart met speciale eigenschappen.
In een 5 speler spel, deelt de Agent ook nog -naar inzicht- Secret Role kaarten uit aan de Hunters, die de Hunters verborgen moeten houden. De Agent maakt op deze manier één van de Hunters een traitor.
Ronde-overzicht
Rondes in SO zijn betrekkelijk eenvoudig. Eerst bepaalt de Agent naar welke locatie hij/zij toe gaat. Daarna mogen de Hunters verplaatsen of acties uitvoeren. Omdat veel van de acties van de Agent eigenlijk pas interessant zijn in het kader van de Hunters, bespreek ik Hunter beurten eerst.
Hunter beurten:
De Hunters bepalen welke hunter eerst gaat. Deze krijgt als eerste de gelegenheid zijn beurt uit te voeren.
- Movement.
- Auto. De auto mag, per ronde, maximaal 10 spaces rijden. Alle Hunters die tijdens movement in de auto zitten blijven er in zitten. Heb je sterke bedenkingen bij een Hunter tijdens de Traitor game, dan mag je deze wel de toegang tot de auto ontzeggen of eruit stemmen. Je mag uiteraard niet door obstakels, maar je mag wel diagonaal rijden. Auto’s mogen alleen op de bredere 2 baanswegen rijden.
In en uit de auto stappen beeindigt direct je movement voor de ronde. - Hunter. Mogen de Hunters elk 4 spaces bewegen. Hunters bewegen net als de auto orthogonaal en diagonaal.
- Auto. De auto mag, per ronde, maximaal 10 spaces rijden. Alle Hunters die tijdens movement in de auto zitten blijven er in zitten. Heb je sterke bedenkingen bij een Hunter tijdens de Traitor game, dan mag je deze wel de toegang tot de auto ontzeggen of eruit stemmen. Je mag uiteraard niet door obstakels, maar je mag wel diagonaal rijden. Auto’s mogen alleen op de bredere 2 baanswegen rijden.
- Check Line of Sight (LoS). Na movement, vraagt de Hunter of de Agent in zijn LoS staat. LoS werkt in SO alleen in rechte lijnen (dus orthogonaal), maar alle directies worden gecheckt. Wel blokkeert terrein je zicht.
- Attack. Bevindt de Agent zich in LoS? Dan mag je aanvallen. Elk karakter heeft een geweer. Je telt het aantal spaces dat de Agent verderop staat en rolt een dobbelsteen. Rol je een 1, mis je altijd. Verder moet je in principe alleen de afstand rollen. Dus sta je 2 vakjes van de Agent, moet je minimaal een 2 gooien om te raken. Sta je toevallig direct op hetzelfde vakje als de Agent, doe je direct 1 schade aan de Agent.
- Abilities. Veel abilities komen in plaats van Movement.
De belangrijkste ability is de Motion Sensor ability van de auto. Zit je Hunter in de auto en heeft de auto die ronde niet gereden, dan mag je deze ability van de auto gebruiken. Heeft de Agent die ronde meer dan 2 spaces bewogen, dan geeft de auto aan in welke richting de Agent zich bevindt ten opzichte van de auto. Op deze manier kan je de Agent dus proberen te pinpointen.
Agent beurt
- Objectives. Begin je je beurt aangrenzend aan een Objective, dan complete je deze automatisch aan het begin van je volgende beurt.
- Abilities. Voor movement én na movement mag een Agent besluiten om een equipment kaart te gebruiken. Er zijn verschillende, maar als voorbeeld kan je de Agent 2 vakjes verder laten bewegen, of ervoor zorgen dat een Hunter niet meer kan bewegen dan 2 vakjes en niet kan aanvallen (stunned).
- Movement. Voor de Hunters hun beurt krijgen, mag de Agent tot 4 stappen zetten. Nadat de Agent klaar is met movement, noteert de Agent het vakje waar die zich op dat moment bevindt op zijn of haar pad. De Agent begint het spel altijd op vakje N1. Vanaf daar mag de Agent orthogonaal en diagonaal lopen, net als de Hunters. Eindigt de Agent zijn of haar movement in LoS van een Hunter, dan zet de Agent zijn figuur op het bord neer. Heeft de Agent door LoS gelopen, maar is daarna verdwenen, dan plaats je het “Last seen” marker op de plek waar je uit LoS gelopen bent én plaats je je figuurtje erop. Op dat moment weten de Hunters ‘wie’ je bent. In alle andere gevallen blijf je verborgen.
SO eindigt direct in een Agent-overwinning wanneer de Agent 3 objectives heeft gehaald én een Exit bereikt. Hebben de Hunters de Agent gedood óf meer dan 40 beurten bezig gehouden, dan winnen de Hunters.
Traitor-variant.
Zoals eerder gezegd kent het spel met 5 spelers een traitor variant. Deze maakt het spel moeilijker voor de Hunters omdat ze elkaar moeten double-guessen en uitvinden.
De Traitor begint en gedraagt zich in het begin van het spel als Hunter. Na afloop van Movement en tijdens het checken van LoS mag de Agent ‘liegen’ als hij in LoS van de traitor staat. Staat er echter een andere Hunter in de buurt en liegt de Agent, dan is de Traitor revealed en krijgt deze een tweede leven als Agent.
Ook bij het gebruik van speciale abilities mag de Agent (en Traitor) liegen. Een aanval van een Traitor doet geen schade, en een door de Traitor uitgevoerde Motion Sensor in de auto mag foutief worden gerapporteerd aan de Hunters.
Zodra de Traitor gerevealed wordt of zijn beurt opgeeft, wordt de traitor een Agent. De Traitor-Agent volgt reguliere traitor setup en kiest een karakter en 3 equipment kaarten. Wel start hij/zij op z’n laatste positie. Als Agent mag de traitor geen objectives halen, maar telt wel als een karakter dat levend de uitgang van het level moet halen.
Conclusie
SO is een interessante game. Het is een kruising tussen bekende hidden-movement games zoals Letters from White Chapel en thematische (miniature) games. Dit maakt SO thematischer -en voor mij- interessant. De fysieke componenten van het spel spelbord zien er prachtig uit én zijn de miniaturen en kaartjes van prima kwaliteit.
De speelduur van SO is zo rond de 90 tot 120 minuten, afhankelijk van het aantal spelers en de eventuele aanwezigheid van een traitor. Dat vind ik een acceptabele speelduur, zeker in dit genre. De hidden-movement karakterkstieken en speciale abilities werken prima en zorgen ervoor dat je echt aan het spoorzoeken gaat. In mijn ogen doet SO dan ook echt veel goed, het is een thematisch leuke én relatief vlotte game in het genre. Ik heb wel sterk het idee dat het speleraantal invloed heeft op de moeilijkheid, zelfs al heben de spelauteurs dat geprobeerd uit te balanceren. Met 2 Hunters kan de Agent altijd een manier vinden om uit het net te ontsnappen, maar met 3 Hunters is dat een stuk moeilijker. Om dit te balanceren heeft de Agent met 3 Hunters extra hitpoints en een extra uitgang.
Er zijn wel een aantal nadelen aan SO. Het grootste probleem met SO zijn in mijn ogen de spelregels, die zijn gewoon bijzonder matig. Zeker aangezien het spel helemaal niet moeilijk is! Vlak na de release is er al een enorme FAQ uitgebracht met onduidelijkheden. Vooral de Traitor variant lijkt -out of the box- slecht uitgewerkt. Het is onduidelijk wat de Agent precies moet zeggen als hij door de Traitor aangevallen wordt, of wanneer de Traitor speciale abilities gebruikt. Deze interacties leveren terechte vragen op en hadden in de regels moeten staan.
Ook zijn er een aantal kleine irritaties aan de fysieke componenten. Zo is het bord wel erg donker, en zijn de coordinaten door glimmende print van de letters soms erg lastig te zien. Daarnaast is SO erg gevoelig voor quarterbacking/alpha-gamers, sommige spelers nemen gewoon de controle over het nadenken in hun enthousiasme en bepalen de zetten voor de andere spelers. Dit is een -denk ik- bekend probleem in dit soort games en moet je erg voor oppassen.
Een belangrijke alternatief voor SO, is Fury of Dracula (FoD). Ik heb natuurlijk op het moment van deze review de nieuwe FFG 3rde editie van FoD niet gespeeld, maar ook FoD is een thematische hidden-movement/deductie game. Op basis van de 2nd edition zou ik zeggen dat FoD aanmerkelijk zwaarder is én moeilijker voor de “Hunters”. Ook combat met Dracula is wat wonky. Wel is het thema in FoD (veel) sterker geïntegreerd. Wel duurt FoD aanmerkelijk langer dan SO, en dat lijkt me dan ook precies waar ze bij Plaid Hat/Nazca op gedacht hebben. Met SO hebben ze een lichter alternatief voor thematische hidden-movement/ddeductie games neergezet en één die de moeite waard is. Wel moet ik zeggen, dat in mijn ogen het spel het best op zijn recht komt met 3 óf 4 spelers. De traitor variant vond ik te verwarrend om van te kunnen genieten, ondanks de interessante double-think voor de Hunters.