Ameritrash.nl > Reviews Ameritrash > Slavika: Equinox [7.5/10]
Slavika: Equinox [7.5/10]
Slavika: Equinox is een standalone spel van Rebel.PL dat evenens te combineren is met hun eerdere titel Slavika. Het is een spel voor 2-5 spelers waarin je de wereld van Slavika betreedt, een wereld vol met monsters en schatten op verschillende locaties. Voordat de derde dag overgaat in de nacht zul je moeten proberen zoveel mogelijk schatten te vinden en locaties te overleven.
Slavika: Equinox
Rebel.PL
2-5 spelers
45 minuten
Engels, Pools
Taalonafhankelijk
Cardgame / Handmanagement / Combat
Het is een principe dat we inmiddels in meerdere spellen zijn tegengekomen. Spelers spelen kaarten op verschillende locaties en proberen daarbij net iets sterker te zijn dan hun tegenstander om zo de meeste punten te behalen. In Slavika: Equinox bevinden de spelers zich in de wereld Slavika. Om precies te zijn in de Pomeriaanse provincies van deze wereld. Iedere speler probeert met zijn familie (bestaande uit 6 helden) de monsters op de verschillende locaties te verslaan en zo veel mogelijk punten te verzamelen. Naast de verschillende families kan een speler er ook voor kiezen om als Christen aan het spel deel te nemen.
Als voorbereiding op het spel worden er een aantal locaties opengelegd. Op elke locatiekaart staat aangegeven hoeveel schatten zich op deze locatie bevinden (die direct open onder de locatiekaart worden neergelegd), hoeveel helden en monsters er op deze locatie mogen worden gespeeld en welke bijzonderheid er ten aanzien van deze locatie geldt. De spelers krijgen daarnaast hun zes helden en vijf monsterkaarten om het spel mee te beginnen.
Het spel wordt gespeeld over meerdere ronden en in elke ronde zijn er drie actie mogelijkheden die spelers om beurten mogen benutten. Met de eerste mogelijkheid moeten de spelers een held uitspelen op een locatie naar keuze. Heeft hij geen helden meer, dan moet hij deze actie overslaan. Met de tweede actie mogelijkheid moet een speler een held spelen op een andere locatie dan waar hij zijn eerste held heeft gespeeld. Kan hij geen held spelen, dan mag hij in plaats daarvan een monster spelen. De derde actie mogelijkheid biedt de spelers de gelegenheid om een monster te spelen op een andere locatie dan waar de speler in de eerste en tweede fase een held en/of monster heeft gespeeld.
Aan het einde van elke beurt leggen de spelers een monster uit hun hand af en vullen de monster kaarten aan totdat zij er weer vijf op handen hebben.
Tot zover een vrij eenvoudig systeem. De moeilijkheid zit in het spelen van de juiste kaart met de juiste vaardigheid op het juiste moment en de juiste plek. De helden hebben een kracht van 1 tot en met 6 en de helden met een kracht van 1, 2, 3 en 4 hebben daarnaast allemaal een vaardigheid. Hierbij moet je denken aan het reduceren van de kracht van een aangrenzende tegenstander naar 0, het mogen spelen van een extra held/monster op dezelfde locatie enzovoorts.
Met de monster geldt hetzelfde. Deze zijn er met een kracht van 0 tot en met 7. Sommige monsters hebben daarbij een bijzondere vaardigheid (zoals het uitschakelen van bepaalde helden) of voegen zelfs extra schatten aan een locatie toe.
De locaties zelf moet ook rekening mee gehouden worden. Bij de ene locatie zullen de vaardigheden van bepaalde kaarten niet meer werken, bij andere locaties mogen alleen helden of monsters van of tot een bepaalde kracht gespeeld worden.
Op elke locatie staat daarnaast aangegeven hoeveel helden en hoeveel monsters er gespeeld mogen worden. Is zowel het maximale aantal helden als het maximale aantal monsters bereikt, dan wordt de locatie gescoord. Hebben de helden evenveel of meer kracht dan de monsters, dan winnen de helden. De onderlinge verhouding tussen de spelers qua kracht bepaald wie de meeste punten van de locatie krijgt en wie een lager puntenaantal krijgt. Daarnaast mogen de spelers om de beurt in de volgorde van hun kracht op die locatie een schat kiezen. De spelers met de meeste punten heeft dus de eerste keus en kan daarnaast als het aantal schatten niet mooi uitkomt meer schatten pakken dan zijn tegenstander.
Het leven in Slavika kenmerkt zich door periodes van licht en duisternis die op een spoor bijgehouden worden. Elke nieuwe locatiekaart die wordt opengedraaid, geeft aan hoeveel schatten er op die locatie te vinden zijn en daarmee hoeveel stappen er vooruit gegaan wordt op het spoor (op het Equinox bord). Veel locatiekaarten geven aan dat er in periodes van licht en/of duisternis meer of minder helden en/of monsters gespeeld mogen worden. Als bij het aanpassen op het spoor een overgang is van licht naar duisternis of andersom dan zal er direct gekeken moeten worden of nog wel aan alle voorwaarden van de locatiekaarten wordt voldaan en of er misschien locaties zijn die direct afgewikkeld moeten worden. Als het 25ste veld op het Equinox bord wordt bereikt, dan wordt de huidige ronde afgemaakt en eindigt het spel. De spelers tellen de punten op die zij tijdens het spel hebben gescoord en de punten die zij krijgen van de schatten die zij hebben verzameld (elke vier verschillende schatten leveren 10 punten op, minder verschillende schatten leveren minder punten op).
Zoals al aangegeven kunnen de spelers er ook voor kiezen om niet een van de families te spelen, maar de Christelijke factie te gebruiken. Het grootste verschil tussen deze factie en de overige families (buiten de vaardigheden van de helden) is de manier waarop punten gescoord worden. Ten aanzien van de schatten verandert niets, maar de Christelijke factie krijgt geen punten voor een eerste, tweede of derde plek op een locatie. In plaats daarvan krijgen de Christenen punten als zij ten minste een held op een gewonnen locatie bekeren (‘baptise’). Dit doet een held van de Christenen als hij naast een held ligt van een andere speler die een lagere kracht heeft dan hij. Scoort hij dan scoort hij vijf punten per tijdsymbool op de locatiekaart (dit zijn de symbolen die ook gebruikt worden om het aantal schatten/stappen op het tijdspoor te bepalen).
Conclusie
Slavika: Equinox heeft mij in positieve zin verrast. Het bezoeken en scoren van locaties is, zoals al aangegeven, een bekend mechanisme maar Slavika: Equinox biedt duidelijk meer diepgang en een hoger puzzelgehalte dan spellen als Smash Up en Draco Magi. Juist dit puzzelgehalte zorgt ervoor dat onder meer het aspect van handmanagement beter uit de verf komt. Je zult veel meer moeten bedenken welke kaart je wanneer en waar moet spelen. Het gebruiken van dag en nacht (of licht en duisternis) is een leuke toevoeging die er enerzijds voor zorgt dat timing nog belangrijker wordt (niets is mooier dan dat je twee of drie locaties tegelijkertijd mag scoren), maar voegt anderzijds ook een stukje geluk toe, omdat je niet weet hoeveel stappen de volgende locatiekaart je laat zetten. Het artwork is, zoals we gewend zijn van Rebel.PL, uitstekend en datzelfde geldt voor de kwaliteit van de onderdelen.
Zelf vind ik Slavika: Equinox een uitstekend spel voor twee of drie personen. Speel je met meer, wat absoluut kan, dan komt er iets meer downtime bij kijken omdat spelers toch veelal pas definitief over hun zet kunnen nadenken als zij aan de beurt zijn. Daarnaast is het met vier of vijf spelers soms iets chaotisch om te overzien wie nu waar al iets heeft gespeeld.
Met dank aan Rebel.PL voor het ter beschikking stellen van Slavika: Equinox.