Ameritrash.nl > Previews > Side Quest [preview]
Side Quest [preview]
Gewapend met een simpel zwaard en schild beweeg je je door de kerkers op zoek naar schatten, wapens en de eindbaas.
Maar ben je onderweg op tijd om te voorkomen dat de dames in nood in de lava terecht komen? We zullen het zien in Side Quest!
Side Quest
Steve Venezia
1-4 spelers
Kickstarter
30-120 minuten
Kickstarter, dungeon Crawler, combat, cardgame, dice
Engelstalig
Hoge mate van taalafhankelijkheid
Doel
Side Quest is een dungeon crawler in pocket formaat die momenteel te vinden is op Kickstarter en Spieleschmiede. In dit coöperatieve kaartspel begeven jij en je medespelers je in een dungeon en is het jullie taak om de eindbaas op het derde level van de dungeon te verslaan.
Onderweg zul je echter de nodige hindernissen tegen komen die je zult moeten overwinnen. Want verliest een van de helden al zijn levenspunten of lukt het de helden niet om op de tijd de ‘damsels in distress’ (dames in nood) te redden, dan verliezen zij het spel.
Voorbereiding
Zoals je van een pocket game mag verwachten, is de voorbereiding van het spel zeer eenvoudig.
Iedere speler kiest om te beginnen een held uit en krijgt de basic wapens die daarbij horen. Op de heldenkaart die iedere speler krijgt, staat aangegeven hoeveel levenspunten hij heeft en hoeveel items hij maximaal kan dragen. Per speler wordt er een aparte kaart gebruikt om de levenspunten bij te houden.
Vervolgens wordt de dungeon (of eigenlijk level 1 van de dungeon) samengesteld. Deze dungeon bestaat uit één locked door kaart, twee willekeurige locatiekaarten en een locatiekaart extra per speler naast speler 1 (dus 3 extra kaarten bij 4 spelers). Deze kaarten leg je gedekt naast elkaar neer.
Iedere speler (te beginnen bij de startspeler) kiest een startlocatie voor zijn held. De locatiekaart die hij kiest en waar hij zijn held onder legt, wordt daarbij opengedraaid. Meerdere spelers mogen hierbij op dezelfde locatie starten.
Met alle monsterkaarten wordt een monsterdeck gemaakt. Hetzelfde wordt gedaan met de item en de spell kaarten, waarmee je het loot deck vormt. Afhankelijk van het scenario dat je wilt spelen, worden uit deze stapels het dungeon deck gecreëerd.
Vanaf het dungeon deck wordt aan elke locatie een kaart toegedeeld, waarmee de monsters en/of schatten hun intrede doen in de dungeon.
Er kan gespeeld worden!
Ronde-overzicht
De beurten van de spelers zien er als volgt uit:
– Refresh Phase: elke locatie waar geen monster en/of damsel ligt, krijgt een kaart uit het dungeon deck toegedeeld. Als het dungeon deck leeg raakt, ga je verder met het monster deck. Nieuwe kaarten uit het dungeon deck komen daarbij altijd bovenop de kaarten die er eventueel al liggen op die locatie. Dit is van belang omdat je bijvoorbeeld pas een damsel kan redden als je alle monsters verslagen hebt;
– Hero Phase: de speler mag zijn drie acties uitvoeren;
– Monster Phase: van links naar rechts gaan de monsters hun acties uitvoeren. Per monster wordt er gekeken of er helden binnen zijn bereik zijn die zij kunnen aanvallen. Is dat niet het geval dan bewegen zij in de richting van de dichtstbijzijnde held. Komen zij daarbij op dezelfde locatie als een held, dan valt het monster alsnog aan;
– End Phase: einde van de ronde voor de huidige speler, daarnaast worden de damsels in distress één niveau dichter bij het lava gebracht.
Met de acties die de spelers kunnen gebuiken tijdens de hero phase kunnen de helden zich bewegen naar aangrenzende locaties, kunnen zij monsters aanvallen, items oppakken, spreuken gebruiken, items ruilen met andere spelers op dezelfde locatie of schatten zoeken. Met uitzondering van de laatste actie kunnen alle acties meerdere malen per beurt worden gebruikt.
Je actiepunten kun je overigens ook op een andere manier inzetten. Door het gebruiken van een actiepunt kun je namelijk ook het resultaat van een worp met 1 punt verhogen, waardoor een worp toch ineens succesvol blijkt te zijn.
Het aanvalssysteem zit vrij eenvoudig in elkaar. Je kiest een locatie binnen jouw bereik en die locatie val je aan. Op jouw heldenkaart en wapenkaart(en) staat aangegeven met hoeveel dobbelstenen je mag gooien en welke resultaten een voltreffer opleveren. Pas nadat je gegooid hebt, kies je welke monsters op de aangegeven locatie je schade wilt doen. Daarbij geldt dat je een monster volledig moet verslaan om hem schade te doen. Doe je niet genoeg schade om het monster te verslaan, dan doe je het monster dus geen schade.
Loot is een bijzondere actie. Hiermee ga je schatten zoeken die niet zichtbaar zijn op de locatie. Dit is een bijzondere actie omdat je deze maar een keer beurt mag gebruiken, maar ook omdat deze alleen gebruikt mag worden op locaties waar zich geen actieve monsters meer bevinden. Loot kaarten zijn items, weapons of spells.
In het spel zitten ook nog wat bijzondere kaarten. Zo zitten er een aantal dungeon heart kaarten in. Dit aantal kaarten is afhankelijk van het scenario dat gebruikt wordt. Kort door de bocht gezegd, hoe moeilijker het scenario, des te sterker de eindbaas en des te meer dungeon heart kaarten er gebruikt worden. Deze kaarten moeten aangevallen worden alsof het monsters waren, maar kunnen pas aangevallen worden zodra alle andere monsters zijn verslagen. Belangrijker is echter dat je de eindbaas pas kunt verslaan zodra je alle dungeon hearts hebt verslagen.
De dungeon key en locked location kaarten zijn de kaarten die je naar het volgende niveau laten gaan. Als de held de dungeon key heeft gevonden en deze gebruikt bij de locked location (waarbij een succesvolle worp met de dobbelsteen gemaakt moet worden) dan gaan alle heroes door naar het volgende level van de dungeon. Maar….je kunt de dungeon key pas gebruiken als er geen damsels meer zijn op de locaties.
Damsel zorgen voor de nodige druk binnen het spel. Zodra deze in het spel komen, bungelen ze als boven de lava. Elke beurt die voorbij gaat komt de damsel iets dichterbij de kokende lava. Bij de derde beurt is het einde oefening. Hoe je haar kunt redden? Door naar haar locatie te gaan en een vier of hoger gooien. Monsters gooien daarbij nog roet in het eten, want zodra die zich boven de damsel bevinden, zullen die eerst verslagen moeten worden.
Uiteindelijk zullen de helden op level 3 van de dungeon moeten bereiken, waarvoor je twee keer de sleutel zult moeten vinden en gebruiken. Op level 3 wacht dan het eindmonster dat je op dezelfde manier zult moeten verslaan als de monsters die je eerder al bent tegengekomen. Lukt dit, dan winnen de spelers het spel.
Conclusie
Een dungeon crawler in de vorm van een pocket spel. Een contradictio in terminis of is het mogelijk? Ik vind het lastig om te zeggen, zeker omdat ik ‘slechts’ een print & play versie van dit spel heb gespeeld. Dungeon crawlers floreren wat mij betreft bij een zekere spanning en daarvoor moet je in het spel gezogen worden. Voor mij gebeurt dit eerder bij prachtige mini’s en borden waarop je de duidelijk de locaties waarop je je begeeft.
Side Quest brengt in elk geval een spel dat goed in elkaar zit. Het speelt leuk door en combineert wat leuke elementen met elkaar. Het systeem van aanvallen en aangevallen worden zit goed in elkaar en de mogelijkheid om resultaten van worpen te beinvloeden door acties op te offeren zorgen ervoor dat je niet helemaal aan de grillen van de dobbelsteen bent overgeleverd. Dobbelstenen die – as it is – al een zeer grote rol spelen in dit spel. Tel daarbij de eenvoudige spelregels en korte setup op en je hebt alle elementen voor een leuk spel.
De damsels zijn het onvoorspelbare element in het spel. Komen ze in het spel, dan moet je alles laten vallen wat je aan het doen was en alles op alles zetten om deze dames te redden omdat anders het spel verloren is. Het is aardig om te zien wat een risico’s er ineens genomen worden voor deze dames. Het zorgt daarbij ook voor een zekere spanning tijdens het spel, omdat je er nooit vanuit kunt gaan dat je het gehaald hebt. Met de sleutel in je hand en de deur naar het volgende level in zicht kun je ineens worden teruggefloten door naar de andere kant van de dungeon door het verschijnen van een damsel.
Over de componenten van het spel is, zeker omdat dit een print & play versie is, weinig te zeggen. Toch moet ik op basis van de voorbeelden die ik op Kickstarter heb gezien concluderen dat het artwork mooi is, maar dat het van mij iets duisterder had gemogen. Juist om het gemis van de plattegronden en miniaturen te compenseren.
Uiteindelijk moet ik de conclusie trekken dat Side Quest voor mij niet het gevoel geeft dat een dungeon crawler bij mij oproept. Maar dat wil niet zeggen dat Side Quest mij is tegengevallen. In tegenstelling, want het spel zelf heeft mij aangenaam verrast. Het is een erg leuk kaartspel dat leuk in elkaar zit en redelijk vlot met iedereen gespeeld kan worden. Is dat reden genoeg om het te backen op Kickstarter of Spieleschmiede? Dat is iets wat iedereen voor zichzelf zal moeten beslissen!
Alle gebruikte afbeeldingen maken onderdeel uit van de Kickstarter en Spieleschmiede campagne van de bedenker van het spel behoren daarmee toe aan hem.