Sheriff of Nottingham [8/10]

Sheriff of Nottingham (SoN) is de eerste game uit de Dice Tower Essential serie, een serie games die volgens Tom Vasel van the Dice Tower essentieel en fantastisch vindt. In SoN speel je afwisselend een smokkelende kopman of de corrupte Sheriff. Je hebt één doel, geld scoren.


Sheriff of Nottingham
Sérgio Halaban, André Zatz, Bryan & Benjamin Pope
2014
3-5 spelers
Arcane Wonders
60 minuten
Bluffen, Liegen, Bedriegen
Engelstalig
Enige mate van taalafhankelijkheid

 

Doel
Het doel van SoN is uiteindelijk om het meeste geld te scoren. Je kan geld scoren op 3 belangrijke manieren. Het merendeel van het spel zal je koopman zijn. De belangrijkste manier is om als koopman geld te scoren is om goederen in je marktkraam te krijgen. Er zijn legale en illegale goederen, beide kan je de stad in proberen te krijgen. Aan het einde van het spel verdien je ook geld als jij -per type legaal goed- de meesten Nottingham hebt binnen gebracht. Smokkelwaar kan hierin meetellen (sommige speciale appels tellen als 3 appels bijvoorbeeld), maar bestaan ook uit wapens en drank. Waardevol, maar gevaarlijk..
Als laatste verdien je als Sheriff door kooplieden te betrappen op smokkelwaar en daarvoor boetegeld te innen. Let wel op, inspecteer je de handelswaren van een eerlijke koopman, moet JIJ boetegeld betalen voor zinloze inspectie.

Setup
Elke speler krijgt een marktkraam én stoffen zakje in een van de 5 kleuren van het spel. Daarnaast krijgt elke speler 50 goudstukken. Uiteraard worden alle kaarten in het spel geschud. Het spel komt met een plastic kaarthouder. In het midden van die kaarthouder moet de grote stapel geschudde kaarten face-down worden geplaatst. Aan beide zijkanten mogen 5 open kaarten op de aflegstapels. Deze kunnen gedurende het spel vrij worden bekeken en kaarten van worden gepakt en weer in afgelegd.
De speler met het meeste geld op zak wordt start-speler. Alle spelers beginnen het spel met 6 willekeurig en face-down gedeelde kaarten.

Setup voor de paarse speler.

Ronde-structuur
SoN speelt over rondes. Elke ronde bestaat uit 5 fases.

  1. Market.
    Startend met de speler links van de Sheriff, mag je 5 kaarten uit je hand weggooien en je hand weer aanvullen tot 6. Je mag kaarten van de open aflegstapels pakken, of van de gesloten stapel. Wil je open kaarten pakken, moet je dat doen voor je gesloten kaarten pakt. Dit doet elke koopman in beurt volgorde.

    De kaartvoorraad. Je mag kiezen uit open kaarten of gesloten kaarten, waarbij je altijd EERST de open kaarten moet pakken voor je gesloten kaarten mag pakken.

  2. Load Merchant Bag.
    In deze fase mag je in het geheim tot 5 kaarten in het stoffen zakje stoppen. Dit mag een combinatie zijn van legale én illegale goederen.
  3. Declaration.
    In deze fase vertellen de de kooplieden, in beurt volgorde, welke (legale) goederen er in zijn zakje zitten. Hier zijn de kooplieden aan een aantal regels gebonden. Je mag liegen over wat er op de kaarten staat, máár niet over het aantal kaarten. De speler MOET alleen legale goederen opgeven, ook al zit zijn zakje vol met illegale spullen.
  4. Inspection.
    Tijdens de inspectie fase heeft de Sheriff een aantal minuten (gesuggereerd in het regelboekje is 4 minuten) om te kiezen welke zakjes de Sheriff wil inspecteren. In deze fase, mogen spelers de Sheriff betalen (in geld, goederen, of illegale goederen in zakje) om ze door te laten, of om zakjes van andere spelers open te maken. In deze fase moet je dus flink bluffen, liegen en bedriegen. Afspraken in deze fase zijn wél bindend, behalve als het toekomstige handelingen betreft. Ik betaal 3 als je dat zakje open maakt MOET je dan ook echt betalen, als de Sheriff dat doet terwijl een belofte dat jij de Sheriff de volgende keer gaan als jij Sheriff bent gebroken mag worden.
    Zodra de Sheriff het zakje van een speler teruggeeft óf het zakje open maakt kán de Sheriff niet meer terug en is de handeling definitief. Opent de Sheriff een zakje waar precies in zit wat de Koopman heeft opgegeven, moet de Sheriff boete geld betalen aan de Koopman, gelijk aan het rode zakje op de kaart.

    De goederen in Sheriff of Nottingham. Bovenin de illegale goederen (hoge waarden, hoge boetes). Onderin de legale goederen.

    Opent de Sheriff een zakje waar niet precies in zit wat de Koopman heeft opgegeven, verlies je alle niet-opgegeven goederen en betaalt de Koopman een geldstraf aan de Sheriff gelijk aan wat er op de kaart staat.
    De speler legt zijn legale goederen open in zijn marktkraam. De illegale goederen worden face-down boven het spelerbord geplaatst.

  5. End of Round.
    De Sheriff geeft zijn Sheriff token naar de speler links van hem. Daarna vullen alle spelers hun hand weer aan tot 6 kaarten. Daarna begint de ronde opnieuw met een nieuwe Sheriff.

De “Royal goods” van Sheriff of Nottingham. Dit zijn illegale varianten van legale goederen en leveren vooral ‘geheime’ legale goederen op voor de eindscoring..

Zodra elke speler 2x Sheriff is geweest  in een 4 of 5 speler spel, of 3x Sheriff is geweest in een 3 speler spel eindigt de game. Aan het einde van het spel, kijk je welke speler de meeste van elk type legaal goed (4 stuks) in zijn marktkraam heeft gekregen. Daar krijg je extra geld voor. Vervolgens tel je alle waarden van goederen in je marktkraam op en tel je daarbij je geld nog eens op. De speler met het meeste geld, is de winnaar.

Conclusie
Sheriff of Nottingham vind ik een lastig spel om te beoordelen, omdat het behoorlijk groepsafhankelijk is. Houdt je groep niet van liegen, valt SoN een beetje op zijn gat. Heb je echter een leuke groep, met mensen die wat acteren, verongelijkt doen óf liegen dat het gedrukt staat, dan kán SoN écht hilarisch zijn. SoN is typisch een spel dat gaat  om de interactie tussen de spelers. Ik houd van bluffen, dealtjes maken en liegen, dus voor mij zijn dit soort games altijd wel leuk. Daarnaast vind ik  de manier om te anticiperen op de Sheriff leuk. Ik weet van enkele personen in mijn gamegroup dat ze me NOOIT vertrouwen. Het is dan ook extra leuk om ze -als Sheriff- te zien twijfelen of ze me moeten laten doorgaan, omdat ze bang zijn dat ik niet gelogen heb over mijn goederen en ze moeten betalen.
Wat betreft het speelmateriaal is alles wel prima. Het artwork is wel mooi, de game ziet er opzich prima uit. Wel had van mij niet perse op de achterkant van alle kaarten, zakjes en spelerborden groot Sheriff of Nottingham hoeven staan. Ik heb de game, het is duidelijk wat we spelen! De kaartkwaliteit is wel prima, al sleeve ik dit soort spellen altijd omdat ik niet wil dat je aan de achterkant van de kaart makkelijk kan zien wat het is. Het grootste kritiekpunt wat betreft de componenten zijn wat mij betreft de plastic insert (onhandig) en de zakjes. Die zijn prima, maar wat klein. Daarnaast vertrouw ik de clip niet helemaal waar het zakje mee dichtzit. Het is echter nog niet stuk gegaan, dus wellicht is het robuuster dan het eruit ziet.
SoN valt voor mij in dezelfde categorie games als Cash ‘n Guns (link). Beide games belonen bluffen én het correct inschatten van mensen. Ik denk dat Sheriff speltechnisch gezien minder goed in elkaar zit, dan Cash ‘n Guns. Desondanks, kan ik tussen beide games niet duidelijk kiezen. Beide games voelen vanwege het thema, de mechanismen en de speelduur heel anders. Ik denk dat ik persoonlijk een kleine voorkeur heb voor het spelen Sheriff of Nottingham, omdat je veel meer probeert te overtuigen en te acteren. Maar ik vind beide games erg leuk om te spelen. SoN is dan ook voor mij een aanrader, al moet ik daarbij aantekenen dat het ECHT afhangt van met wie je de game speelt! Dat probleem heeft Cash ‘n Guns iets minder, waardoor ik die game een net wat makkelijker zou aanraden.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.