Ameritrash.nl > Previews > Scythe [preview]
Scythe [preview]
Scythe is een conquest-game van Stonemaier games, een echte euro-game ontwikkelaar. De designer stelt dat het een mix is van Kemet en Terra Mystica. Is ‘t wat?
Scythe
Jamey Stegmaier
2016
1-5 spelers
Stonemaier Games
90-115 minuten
4x, conquest, combat, diceless, resource management, euro
Engelstalig
Gematigde taalafhankelijkheid
Doel
Elke speler controleert een factie in een fictief Oost-Europa van rond 1920. Het doel van Scythe is om aan het einde van de game, met jouw factie, de meeste geld te hebben. Gedurende de game probeer je “objectives” te claimen. Hoe populairder jouw factie is aan het einde van het spel, hoe meer geld jouw behaalde “objectives” en de door jou gecontroleerde gebieden en resources waard zijn. De “objectives” die je kunt verdienen, en hoeveel ervan, staan op “objective board” (zie linker zijkant van de afbeelding hier onder). Scythe eindigt direct zodra 1 speler zijn of haar zesde “objective” haalt (links bovenin de afbeelding van het bord). Je kan ook 1 “objective” verdienen door een “objective”-kaart te halen.
Setup
Uiteraard moet het prachtige spelbord op tafel.

Het bord van Scythe. Bovenin de Objectives. Links ervan het populariteitsspoor voor de eindscoring en het Geld dat ze waard zijn aan het einde van het spel. Helemaal links onderin staat nog het Power spoor.
Elke factie begint met een eigen factie-sheet, met de speciale abilities die bij de factie horen, en een willekeurige player-sheet met de acties. Deze player-sheets bestaan uit 4 acties, met elk 2 opties. Al deze borden staan vol met miniatuurtjes en workers. Net als bij Terra Mystica kan je met deze acties veranderen door extra werkers, Mechs of andere gebouwen te plaatsen. Player-sheets zijn er in Scythe in veel verschillende configuraties. Elke factie heeft ook een eigen start-locatie op het bord, aangegeven door het factie-logo. Hier begint ook je factie-Held. Een figuur die kan questen. Elke factie begint ook met 2 workers in de hexes aangrenzend aan het factie-logo. Elke speler begint ook met een starthoeveelheid geld. Uiteraard worden er allerlei kaart-decks geschud (“encounters”, “objectives”, “combat” kaarten, en kaarten voor the factory (de middelste hex).

De faction-sheet van 1 speler. Alle mechs van een speler bedekken de 4 grote cirkels. De kleine cirkels krijg je als eenmalige bonus wanneer je de enlist actie gebruikt (kom ik op terug). De factie speciale abilities staan in de rechter bovenhoek, de start-resources staan daar vlak onder.
Ronde-overzicht
Scythe kent geen ronden, elke speler krijgt met de klok mee een beurt om een actie te selecteren. Elke beurt mogen spelers een aantal acties uitvoeren zoals staan op het player-sheet. In de eerste beurt mogen spelers hun pion op een van de 4 acties zetten. Elke volgende beurt moeten spelers hun pion naar een andere actie verplaatsen, ze mogen dus niet twee keer dezelfde actie op een rij kiezen.

Het player-sheet. Hierop is te zien welke 4 acties spelers kunnen kiezen. Ze kunnen ervoor kiezen om het bovenste deel van de actie, het onderste deel of beide delen van de actie uit te voeren. In het geval dat ze beide acties willen uitvoeren MOET de bovenste actie als eerste worden uitgevoerd. Verder is de player-sheet gekleur-codeerd. Alle groene iconen geven aan wat je krijgt als je een actie uitvoert, alle rode blokjes geven aan wat je moet betalen om de actie uit te voeren. Alle groene blokjes met een zwarte stip in de rechter beneden hoek beginnen met een “upgrade” cube, net als alle rode vakjes in de laatste actie op dit player-board. Hier staan je workers. Hoe meer workers jij inzet hoe meer je moet betalen om resources te genereren. Op deze manier wordt door het slim blokkeren van informatie aangegeven hoeveel en wat je precies krijgt als je die actie uitvoert, en gaan “upgrades” ook gepaard met verbeteringen van je acties. “upgrade” cubes maken acties dus sterker, maar ook goedkoper. Want je mag deze cubes ook weer plaatsen om acties goedkoper te maken (“upgrade” cubes kunnen op rode vlakjes met wit/zwarte stippellijn-omranding worden geplaatst en zo kosten blokkeren).
Alle player-sheets zijn verschillend, en kennen verschillende combinaties van acties. Ik ga de bovenstaande player-sheet gebruiken om de acties in Scythe uit te leggen.
- Actie 1.
- Move of Gain. Gratis actie. Bij een Move actie mag je units van 1 hex naar een andere aangrenzende land-hex verplaatsen (tenzij je unieke speciale abilities hebt), waarbij je eventueel in de hex aanwezige units en resources meeneemt. Stap je een vijandige hex in, trigger je combat (hierover later meer). Voor een Gain actie krijg je ‘gewoon’ geld (1 of 2 afhankelijk van upgrade). Als je met Mechs beweegt, kan het mits je upgrade ook over water en tussen tunnels of andere board features ‘teleporteren’.
- Upgrade. Een upgrade actie kost in dit geval 2 olie. Je mag als je upgrade kiest een van de blokjes die beginnen op de groene vlakjes met een zwarte stip rechts-onderin weghalen en op een rood vakje leggen met de zwart/witte stippellijn. Op deze manier maak je door te upgraden sommige acties sterker én andere juist goedkoper. Daarnaast krijg je 1 geld.
- Actie 2.
- Bolster. Deze actie kost 1 geld. Krijg 2 (of 3) power of 1 (of 2) combat kaarten. Mits je het Monument hebt gebouwd, krijg je ook 1 extra popularity.
- Deploy. Voor 4 ijzer (of minder mits upgraded) bouw je een Mech.
- Actie 3.
- Trade. Deze actie kost 1 geld. Krijg 2 resources naar keuze of 1 popularity (of 2). Mits je een Armory hebt gebouwd krijg je ook 1 power.
- Build Buildings. Voor 4 hout bouw je een gebouw (mijn, monument, armory of mill).
- Actie 4.
- Produce. Produce kost meer afhankelijk van hoeveel workers je op het bord hebt geplaatst. Heb je er twee gebouwd kost een produce actie 1 power. Je mag in 2 (of 3) hexes produceren, per hex krijg je 1 van de resource die op de hex staan per worker. Dus een hex met 3 workers produceert 3 van die grondstof in 1 produce actie.
- Enlist. Enlist kost 3 food (of 2). Als je enlist mag je 1 van de cirkels die rechts-onderin het actie vak staan naar boven schuiven. Zodra de spelers direct voor en na jou in beurt-volgorde die actie doen, lift je mee op hun actie en krijg je de resource. In het geval van enlist, als je buren een enlist actie uitvoeren krijg jij dus 1 combat kaart.
Zodra je met je factie Held in een hex komt waar een “encounter” plaats vindt pak je een encounter kaart. Deze encounter kaarten geven je 3 opties waarvan je er 1 kiest. Sommige keuzes zijn ondersteunend en verhoogt je standing bij de populatie.
Combat
Combat komt niet perse veel voor, je kan immers ook genoeg “objectives” halen zonder combat te doen. Combat winnen is wel een snelle en makkelijke manier om aan “objectives” te komen. Zodra je aan combat begint pak je een van de twee resource dials die met Scythe komen. Deze dials geven je de optie om tot 7 power in te stellen en er een geheime combat kaart in te steken. Combat kaarten komen in waarde 1 tot 5, en per combat mag je er 1 gebruiken. Je ingestelde dial-waarde én geheime combat kaart bepalen je totale aanvalskracht. De winnaar blijft in de hex staan, de verliezer (en eventueel aanwezige werkers) worden direct naar de factie-basis terug gestuurd. Per teruggestuurde werker verliest de aanvaller 1 populariteit. Combat kaarten ben je kwijt, maar de verliezende partij krijgt wel een nieuwe combat kaart terug mits deze tenminste 1 power of 1 combat kaart heeft ingezet.
Conclusie
Uiteraard heb ik alleen maar 1x met de Print ‘n Play versie van Scythe gespeeld, dus met alternatieve componenten en op fotopapier geprinte kaarten en boards. Geen eind-oordeel van mij dus. Sowieso kan ik niets over de productie zeggen, behalve dat alles wat ik van Stonemaier games gezien heb altijd een erg hoge productie kwaliteit heeft. Ook is in elk geval het artwork fantastisch, en de inspiratie voor de game. Enorm, enorm mooi. De 1920’s vibe met Mechs is vooral gewoon bijzonder, uniek en cool.
Het thema zit opzich redelijk goed in de game. Je factie ‘stuurt’ je een bepaalde richting in, dus sommige factions hebben meer en makkelijker combat, sommige zijn juist weer vredelievender. Dat ziet er dus prima uit, en de speciale abilities ‘sturen’ dus in zekere zin de gameplay. Dat is en werkt dus prima. Het ‘questen’ met je faction hero is wel erg goed. Het doen van encounters geven echt veel thematische kracht aan de game.De game kent echt flink meer thematische aspecten dan je zou verwachten, van de ‘encounters’ tot de manier waarop er kosten zitten aan je acties. Oorlogsvoeren maakt je niet populair, met veel manschappen de wereld uitbuiten voor resources ook niet.
Ik durf ook niets te zeggen over de herspeelbaarheid. De game kent geen modulair bord, dus alle variabiliteit moet komen uit de combinatie van je factie-sheet, je actie-sheet en de acties en strategieën van andere spelers. Dat lijkt vooraf iets waar ik niet zoveel over durf te zeggen. De gameplay zelf is e rg interessant, maar heel mechanisch. Het systeem hoe je kiest voor acties dwingt je om goed na te denken over hoe je je acties plant. Dat elke actie kosten heeft, zorgt ervoor dat je gedwongen word zo slim mogelijk je acties te plannen. Ook omdat het spel dus ineens afgelopen kan zijn, dus je vooraf niet weet hoeveel tijd je hebt om ‘fouten’ te maken in je strategie. Het is dus best een pittig spel, maar vanwege alle interessante keuzes blijft het engaging. Wel lijkt populariteit in principe altijd een goed idee.. gezien je er dus meer geld mee scoort per behaalde objective. Dat is natuurlijk maar op basis van 1 play, maar meer geld verdienen per behaalde objective lijkt me iets dat je elke game moet zien te proberen.
Al met al ben ik wel positief verrast door Scythe. Ik was vooraf bang dat het vooral een mechanische euro-game zou zijn, en dat is het ook deels. Maar Scythe blijkt daarnaast ook een zeer interessante en interactieve euro, en dat maakt de game toch bijzonder. Van “Ik back ‘m niet”, naar “ai.. moet ik dan toch weer?” ben ik zeker. Of ik hem back, ik heb nog ruim een week te beslissen gelukkig.
In elk geval, Scythe is nu op kickstarter. Klik op het Kickstarter icoon hieronder om naar de KS page van de game te gaan.
Bedankt, back hem toch maar wel.