Risk: Star Wars Edition (Queen’s Gambit light!)

Risk: Star Wars Edition (SWE) is Star Wars: Queen’s Gambit Light én lijkt totaal NIET op Risk. In SWE speel je de slotfase van Episode 6 na, Luke versus Darth Vader, de Rebel Fleet versus Imperial Fleet én de bestorming op Endor.

Risk: Star Wars Edition
James D’Aloisio, Austin Rucker, Craig van Ness
2015
2-4 spelers
Hasbro
30 minuten
Star Wars, Dice, Programmed actions, actions, attack, combat
Engelstalig
Enige taalafhankelijkheid

sw_risk_cover

Doel
SWE simuleert de laatste fase van de “Star Wars: Episode VI: Return of the Jedi”. In SWE zijn er 3 ‘epische’ gevechten die tegelijkertijd worden beslecht, Luke Skywalker versus Darth Vader, de Rebel vloot tegen de 2e Death Star en de slag op Endor voor het schild dat de Death Star beschermt. SWE is daarom ook een asymmetrisch bordspel geworden, waarbij een speler de kant van de “Rebel Alliance” speelt, waarbij je doel is om de Death Star te vernietigen. De andere speler speelt de “Galactic Empire”, en heeft als doel de Rebel vloot te vernietigen.

Setup
De Setup van SWE is relatief eenvoudig. Je legt het bord -in vorm van een Tie-fighter- op tafel en plaatst er de kleine TIE-Fighters, X-Wing, Y-Wing en B-Wing miniatuurtjes op zoals staat aangegeven. Er zijn twee versies van SWE, de reguliere en Black Box edition. Bij de Reguliere editie is de Death Star op het bord is geprint en komt met tokens voor de Star Destroyer (de Executor) en Millenium Falcon. De Black Box edition is luxer en kent miniatuurtjes voor de Death Star, de Executor en Millenium Falcon. Afhankelijk van de versie die je hebt, plaats je de relevante tokens of miniatuurtjes op de daarvoor bestemde plekken. Er zijn ook nog wat tokentjes om hitpoints mee bij te houden en afhankelijk van de versie tokens (reguliere versie) voor de storm troopers of miniatuurtjes (black box).
Beide spelers krijgen een deck met actie kaarten, waarop verschillende acties staan afgedrukt die je kan uitvoeren. Die schudt je en je pakt 6 handkaarten. Daarna is de setup klaar.

blabla

De setup van Risk: Star Wars Edition (Reguliere versie). Je ziet het bord in de vorm van een TIE fighter. Je ziet ook de 3 losse battles, links Darth Vader vs Luke, in het midden de Rebel vs Imperial vloot en rechts de strijd om Endor. Zoals je kan zien komt de game met bergen miniatuurtjes.

hasbro setup bb

Risk: Star Wars edition Black box. Miniatuur stormtroopers en Deathstar, Executor en Millenium Falcon. Verder zijn de card board componenten dikker en de kaarten van betere kwaliteit.

Ronde-overzicht
De ronde structuur van SWE is enorm eenvoudig, maar je kan een hoop verschillende acties uitvoeren die net wat complexer zijn. Daarom splits ik deze sectie op in een stukje over de ronde structuur en daarna wat meer informatie over de verschillende acties die je kan uitvoeren.

Elke ronde bestaat uit:

  1. Beide spelers selecteren tegelijk 3 kaarten die ze die ronde gaan spelen. Deze worden face-down klaargelegd.
  2. Startend bij de Rebel, wordt de bovenste kaart van de 3 geprogrammeerde kaarten open gedraaid. De speler kiest 1 van de acties op de kaart en voert deze uit. Dit gaat door tot alle kaarten zijn uitgevoerd, of het einde van het spel wordt bereikt (Death Star vernietigd of Rebel vloot vernietigd).
    Behaal je tijdens het spel objectives, dan krijg je bonus kaarten. Deze kaarten gaan direct van je deck onder je geprogrammeerde acties. Je krijgt bonus kaarten als Rebel als je Vader (4), Vader Redeemed (5) en/of de Executor (2) sloopt. De Imperial krijgt bonus kaarten zodra deze Luke (4), of de Falcon (2) sloopt. Beide partijen krijgen 1 bonus kaart zodra ze een gebiedje met TIEs of Rebel ships slopen
  3. Indien het spel niet is afgelopen, gaan de spelers naar de volgende ronde. De spelers vullen uiteraard eerst hun hand aan tot 6 kaarten.

Welke acties zijn er in het spel?

cards_danielthurot

Wat actie kaarten van de Rebel speler. Op de linker kaart een Shield Assault en Luke actie. OP de middelste activeer je de Falcon, een B-Wing of Shield Assault. Rechts X-Wing en de “bekeer” Vader actie. Foto van Daniel Thurot (thurot.com).

Voor de Imperial:

  1. TIE actie. Met de TIE actie kan je alle TIEs in 1 vakje bewegen en er daarna mee aanvallen of je kan 4 nieuwe TIEs bouwen. Bouw je 4 TIEs, dan komen die in het vakje waar de Executor staat. Wanneer je aanvalt, schiet je naar een aangrenzend vakje. Je rolt hierbij 1 dobbelsteen voor elke TIE, tot een maximum van 5 dobbelstenen. Afhankelijk van je resultaten wijs je dobbelstenen aan de schepen toe die je beschiet. Ongeacht met welk schip je schiet, de hit-waarden zijn een 3+ voor een X-Wing, 4+ voor een Y-Wing, 5+ voor een B-Wing of als je op de Millenium Falcon.
  2. Executor actie. Met deze actie kan je de Executor 1 vakje bewegen en er daarna een aangrenzend vakje mee aanvallen. De Executor levert 4 dobbelstenen aanvalskracht op, en raken volgens het eerder genoemde 3+, 4+ en 5+ systeem.
  3. Death Star actie. Met de Death Star kan je een van de Galaxy tegels opblazen, met alle schepen daarop. Eerst moet je de 6 tokens vernietigen waar een hoop schepen op starten. Zodra deze 6 kapot zijn, kan de Death Star overal op schieten.
  4. Shield Ambush actie. Shield Ambush is een actie die de Imperial speler gebruikt om de Rebels te stoppen om schild van de Death Star te vernietigen. Met deze actie plaats je tokens (of miniatuurtjes) voor het rebel token dat de voortgang op dit spoor symboliseert, dit verhoogt de waarde ( +1) die de Rebel speler moet gooien om vooruit te gaan.
  5. Darth Vader. Darth Vader heeft als doel om Luke Skywalker te doden. Als Vader aanvalt rolt hij 4 dobbelstenen en raakt Luke op een 4+.
  6. Emperor actie. De Emperor doet 2 schade aan Luke.

Voor de Rebel:

  1. X, Y, B-Wing actie. Werkt identiek aan de TIE actie. De schepen die je activeert mogen 1 vakje bewegen en daarna aanvallen. Ze raken TIEs op een 3+, de Executor op een 5+. Om de Death Star te vernietigen moeten de schepen minimaal 1x een 6 rollen, maar dit kan alleen zodra de schilden kapot zijn.
  2. Millenium Falcon actie. De Falcon rolt 2 dobbelstenen en kan 2 vakjes bewegen.
  3. Shield Assault actie. De Imperial beschermt het station waar zich het Shield bevindt dat de Death Star beschermd, zodat het niet door de Rebels kan worden vernietigd. Tijdens de Shield Assault actie rolt de speler 5 dobbelstenen. Op elk vakje bij dit spoor staat een nummer dat de Rebel moet gooien om zijn marker te verschuiven. Zodra je op het laatste vakje bent gekomen sloop je het shield.
  4. Luke Skywalker actie. Rolt 4 dobbelstenen in zijn gevecht met Darth Vader en raakt op een 4+.
  5. Darth Vader Remeed actie. Met deze actie kan Darth Vader in 1 klap worden “bekeerd” zodra hij nog maximaal 3 hitpoints over heeft.

Conclusie
SWE is een extreem eenvoudige variant van Star Wars: Queen’s Gambit (SW:QG, review). SW:QG is een favoriet fan Ameritrash.nl, Wesley en ik hebben beide een eigen exemplaar van het spel. SWE kopieert met name het idee van verschillende knokpartijen die tegelijkertijd spelen.

Het andere idee dat SWE gebruikt is het actie-programmeer systeem, waarbij je kaarten programmeert en acties kiest. SWE kopieert ook het idee van bonus kaarten voor het schoonvegen van velden, of het doden van Luke/Vader.

Wat SWE vooral verandert is de gameplay van SW:QG, en vervangt alles naar groepen dobbelstenen rollen en target nummers te halen. De gameplay van SWE bestaat dus vooral uit een actie kiezen en dobbelstenen gooien. SW:QG is dus echt gewoon een beter spel, met meer variatie en keuzes. Dat gezegd hebbende, SWE is ÓÓK leuk, ik heb me er tenminste flink mee vermaakt.

De componenten van SWE zijn redelijk. Nu heb ik de SWE Black Box editie met miniatuurtjes, maar die is effectief van acceptabele board game kwaliteit. De hoeveelheid miniatuurtjes en de kwaliteit ervan is matig, veel minder dan die van SW:QG bijvoorbeeld. Dat gezegd hebbende, het zijn er wel veel en ze dienen hun doel prima. Ze zijn gewoon niet bijzonder mooi. Ook het artwork in de game is erg sparse. Er is vooral gebruik gemaakt van iconen, die steeds herhalen. Niets mis mee, maar ook niet bijzonder. Al met al is de productie, zelfs van de Black Box “collector’s edition” acceptabel en niets bijzonders.

Al met al ben ik best positief over Risk: Star Wars edition. Het heeft echt helemaal niets te maken met Risk, dus ik snap niet hoe ze de game genoemd hebben. Voor de rest, nu SW:QG niet meer te krijgen is, is SWE een betaalbaar en leuk dobbelfestijn met een prima Star Wars vibe.

 

5 Reacties

  1. joris luyckx

    Hallo,

    wij zijn onze handleiding verloren van dit spel en waren dus heel blij met uw beknopte uitleg hierboven. Het maakte dat we dit spel succesvol konden spelen en er weer het nodige spelplezier aan konden beleven, want het heeft inderdaad weinig met risk te maken, maar het zorgt wel voor een fijne onderdompeling in het star wars universum.

    Toch hebben wij na het spelen nog 4 concrete vragen:
    1/ Als darth Vader vernietigd is, kan je dan nog steeds Luke Skywalker aanvallen als Imperial?
    2/ Je spreekt van de Death Star actie, maar met hoeveel dobbelstenen is dit en hoeveel moet je gooien om een galaxy tegel op te blazen?
    3/ wat gebeurt er als je niet kan? (als imperial heb ik Emporer actie en Executor actie, maar wat als Luke al dood is en Executor vernietigd?). Beurt voorbij of nieuwe kaart trekken?
    4/ als je als Imperial de Shield Ambush actie speelt, hoeveel ambush plaatjes mag je dan leggen?

    hopelijk kan u deze even duiden

    alvast bedankt

    Reageren
  2. Greet

    Even een vraag: als je aan de beurt bent om aan te vallen, mag je dan meerdere keren aanvallen of maar één keer met de dobbelstenen gooien? Dit leek ons niet zo duidelijk.

    Reageren
    1. Ruud (Auteur bericht)

      Per actie kan je 1x aanvallen. Met hoeveel dobbelstenen dat is bepaald het slagveld (Vader/Luke), of de statistieken van de grotere en de hoeveelheid van de kleinere ruimteschepen.

      Reageren
  3. Anoniem

    Ik ben een wargamer en hou van zwaardere spelen als Labyrinth, the War on Terror, Omaha Beach en Mansions of Madness, maar deze Star Wars is een absolute uitblinker voor 45 minuten FUN.

    Een absolute aanrader in deze SW tijden voor jong en oud, heavy of softy gamer.

    Niks met Risk te maken, gewoonweg kopen. Spel is zelfs uitermate strategisch want hoe meer dobbelstenen hoe meer dat geluk beperkt wordt. “Luck evens out”. En zelfs mijn vrouw vind dit een leuk “wargame”.

    Nice review.

    Reageren
    1. Ruud (Auteur bericht)

      Thanks!

      Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.