Risk Legacy (spoilervrij)

Toen Risk Legacy in 2011 uitkwam was het revolutionair. De game komt van Hasbro, en laat je stickers plakken, geheime enveloppen openen en met markeerstift permanent het spel veranderen. Een supervet idee, en een idee dat lang geen navolging had in de boardgame wereld. Binnenkort komt met Pandemic Legacy een opvolger uit. Om het Legacy concept nu al in het zonnetje te zetten, een Ameritrash review!

LET OP: Risk Legacy is een game die je met je speelgroep blijvend gaat veranderen. Wanneer je de doos voor het eerst openmaakt, zijn er verschillende gesloten vakjes én gesloten enveloppen bijgeleverd, naast het reguliere speelmateriaal. Elke envelop of vakje geeft aan wanneer het opengemaakt moet worden. Onze spelbeschrijving van Risk Legacy is spoilervrij, dat wil zeggen dat alleen informatie uit het regelboek hier besproken gaat worden. Alle veranderingen die in het spel (kunnen) gebeuren worden hier dus niet besproken. Het is voor de spelers om te ontdekken wat er in de geheime enveloppen en vakjes zit.

 

Risk Legacy
Rob Daviau & Chris Dupuis
2011
3-5 spelers
Hasbro
45-120 minuten
dice, risk, combat, legacy, oorlog, oorlogje, winnen, modificaties
Engelstalig, Duitstalig verkrijgbaar
Gematigde mate van taalafhankelijkheid


beercommunityworks

De envelopjes. Foto gevonden op Commmunity Beer Works, waar collega’s Risk Legacy speelden.


Doel

Risk Legacy speelt over 15 sessies. Je doel is om na 15 sessies, de meeste sessies gewonnen te hebben. In het geval dat verschillende spelers een gelijk aantal sessies hebben gewonnen, rollen de gelijkspelende spelers een dobbelsteen én tellen daarbij het aantal continenten op dat ze een naam hebben gegeven bij elkaar op.

Een sessie win je door als eerste 4 Victory Points (VPs) te verzamelen óf alle tegenstanders te elimineren. Zodra een speler geen gebieden meer heeft mag deze in principe elders opnieuw beginnen. Wel geven ze hun resource-kaarten (hierover later meer) af aan de speler die hun laatste gebied afpakte. Een speler is écht geelimineerd wanneer zij geen enkel land meer controleert én ze niet meer elders ‘legaal’ op het bord opnieuw kan beginnen (zie setup voor setup regels).

Zoals eerder gezegd win je Risk Legacy zodra je 4 VPs haalt. VPs komen in Risk Legacy in de vorm van rode sterren. VPs krijg je op 4 manieren:

  1. Overnemen van Headquarters. Elke speler heeft een Head Quarters (HQ), die 1 VP waard is. HQs van andere spelers overnemen levert je dus 1 VP op.
  2. Trade Resource cards. Aan het begin van je beurt, mag je 4 resource-kaarten inwisselen voor 1 VP. Resource kaarten hebben een introductie nodig. Als je een gebied verovert op een tegenstander, pak je aan het einde van je beurt een resource-kaart. Er zijn hier twee type resource-kaarten, coin-kaarten én vier openliggende territorium-kaarten.
    Op de territoriumkaarten staan de verschillende territoria op het bord. Als je een resource-kaart moet pakken, en er ligt een territoriumkaart van een gebied open dat jij op dat moment controleert, dan MOET je die territorium-kaart pakken. In elk ander geval pak je een coin-kaart.
  3. Empty Coin-cards.Je krijgt ook 1 VP als het stapeltje met coin-kaarten voor het eerst die sessie op raakt, wanneer jij aan de beurt bent én je een coin moet pakken.
  4. Completing Missions. Aan het begin van een sessie Risk Legacy wordt er een missie open gedraaid. Missies zijn verschillend in moeilijkheidsgraad, maar kunnen VPs opleveren.

Setup
De sessie setup is vrij eenvoudig. Je plaatst de bekende Risk-kaart op het bord, met daarnaast het sideboard. Dit sideboard organiseert de geschudde decks met resource-, missie- en coin-kaarten. De bovenste 4 kaarten van het territorium deck worden open op het sideboard klaargelegd, op de daarvoor bestemde plekken. Op het sideboard komen ook de VP en raket-fiches te liggen (hierover later meer).
Voor een sessie echt kan beginnen kiezen alle spelers een factie. Elke factie is uniek, heeft eigen speciale abilities op de factie-sheet staan en heeft unieke plastic miniatuurtjes. Aan het begin van een sessie rol je dobbelstenen, waarbij de speler die het hoogst dobbelt als eerste een factie mag kiezen en de daarbij horende mini’s op het bord mag plaatsen. Elke speler begint het spel met 8 start-troepen, in een ongecontroleerd gebied zonder stickers, of in een ongecontroleerd gebied maar met een major city die jij zelf gesticht hebt (sticker). Je mag nooit naast het HQ van een andere speler starten. Zodra je alles geplaatst hebt, schrijf je je naam en start-locatie op de factie-sheet die je hebt gekozen.

risk-legacy

Productfoto van Hasbro. Het bord, met sideboard (bovenaan) en doos met ongeopende enveloppen. Het bord na grofweg 3 potjes, en geen grote modificaties.

Heb je nog niet gewonnen in de Risk Legacy campaign, krijg op dit moment 1 VP fiche om je op weg te helpen. Spelers die wél al missies gewonnen hebben krijgen een raket-fiche (hierover later meer).
Het spel is nu klaar om te beginnen.

risk_componenten

De componenten in Risk Legacy, per spelerskleur. Bovenaan de HQs, daaronder de miniatuurtjes voor 3 troepen en daaronder de miniatuurtjes voor losse troepen. Foto van Boardgamegeek.com

Ronde-overzicht

Risk Legacy speelt net als het originele Risk in een serie van beurten, tot 1 speler aan de overwinningscondities voldoet. Je begint uiteraard bij de start-speler. Elke beurt bestaat uit 5 stappen:

  1. Start of Turn.
    1. Op dit moment kan je 4 resource-kaarten (ongeacht het aantal muntjes erop) inwisselen voor een VP-fiche. Ook kan je Scar-kaarten spelen. Deze laten je tijdens het spel een Scar plaatsen. Dit zijn stickers die bijvoorbeeld verdediging kunnen hinderen of verbeteren.
  2. Join the War or Recruit Troops.
    1. Ben je vorige beurt al je gebieden verloren, dan kom je terug in het spel. Je begint het spel met de helft van je start-troepen in een legaal start-territorium. Je krijgt geen nieuw HQ.
    2. Heb je nog steeds troepen op het bord staan in het begin van je beurt, krijg je nu nieuwe troepen. Troepen mag je verdelen over je gebieden zoals je maar wilt. Je krijgt troepen voor:
      1. Het aantal gebieden en het aantal population (van bijvoorbeeld Cities) dat je hebt, gedeeld door 3 (staat ook op een track bovenaan het bord).
      2. De bekende territorium-bonussen. Deze bonussen zijn niet veranderd met regulier Risk, ook in Risk Legacy geeft Europa 5 troepen en bijvoorbeeld Australië 2.
      3. Je mag resource-kaarten inwisselen om extra troepen te plaatsen. Hier tel je het aantal resource kaarten, maar het aantal muntjes dat op de resource-kaarten staat. Hoe meer muntjes je inzet, hoe meer troepen je krijgt. Deze relatie is niet 1:1, hoe meer je inwisselt, hoe meer troepen je navenant krijgt.
  3. Expand and Attack.
    In deze fase kan je op 3 manieren uitbreiden (expand).

    1. Naar ongecontroleerde lege (geen stickers) gebieden. Verplaats troepen vanuit 1 gebied naar een aangrenzend leeg gebied. Troepen die je achterlaat mag je niet later in de beurt alsnog verplaatsen. Denk dus goed na hoeveel troepen je precies wilt meenemen.
    2. Naar ongecontroleerde gebieden met steden. Steden geven je populatiebonussen zodra je ze bezit, maar geven zich niet makkelijk gewonnen. Als je naar een ongecontroleerd gebied uitbreidt waar een stad is, verlies je 1 troep voor een minor city, en 2 troepen voor een major city.
    3. Attacking. Als je met troepen naar een gebied verplaatst waar een tegenstander al troepen heeft, begin je een attack. Je mag zoveel gebieden in een beurt aanvallen als je wilt. Het effect van Scars bespreek ik niet in detail. Deze moduleren meestal combat, en geven de verdediger -1 of +1 op dobbelrollen. Een aanval verloopt als volgt:
      1. Kies een gebied met minimaal 2 troepen.
      2. Kies hoeveel van je troepen in jouw gebied, naar een aangrenzend vijandig gebied willen aanvallen. Dit moet er minimaal 1 zijn, en maximaal 3. Als je meer dan 3 troepen in de regio hebt waaruit je aanvalt, mag je er nog steeds maximaal 3 kiezen. Verlies je al deze initiële 3 troepen, mag je opnieuw met 3 troepen aanvallen.
      3. De verdediger kiest met hoeveel troepen er gaat worden verdedigt. Dit mag met 1 of 2 troepen.
      4. De aanvaller en verdediger rollen hun dobbelstenen en sorteren ze van hoog naar laag. Net als bij klassiek Risk vergelijk je de hoogte waarde van de aanvaller, met de hoogste waarde van de verdediger enzovoorts. Rolt de aanvaller 3 dobbelstenen en wordt er verdedigt met 1, dan worden 2 van de 3 aanvallende dobbelstenen genegeerd. Een speler mag op dit moment Raket-fiches inzetten om een dobbelsteen te veranderen naar een 6.
      5. Net als bij klassiek Risk, wint de speler die het hoogst gooit de combat en blijft in leven, de verliezer verliest een troep.  De verdediger wint gelijke worpen.
      6. Verliest de verdediger zijn laatste troep, dan komen de aanvallende troepen direct in het aangevallen gebied te staan. Deze mag je eventueel aanvullen met troepen in het gebied waaruit je aanviel, mits er daar minimaal 1 blijft staan.
      7. Verliest de aanvaller zijn laatste troep, mag deze opnieuw aanvallen. Dit mag vanuit hetzelfde gebied, of vanuit een ander gebied.
  4. Maneuver Troops.
    1. Zodra je klaar bent met aanvallen, mag je ervoor kiezen om te manoeuvreren. Hierbij mag je troepen van 1 gebied, naar een gebied verplaatsen mits deze aan elkaar verbonden zijn.
  5. End of Turn.
    1. Scars. Op dit moment triggeren “End of Turn” scar-effecten op het bord, als die er zijn.
    2. Drawing a Card. Heb je in je beurt ten minste 1 gebied afgepakt van een andere speler mag je nu een resource-kaart pakken. Ligt er een resource-kaart open op het sideboard met een territorium dat je controleert moet je die pakken. Zijn er meerdere, mag je de beste kiezen. Is er geen enkele resource-kaart die je mag pakken, pak je een coin-kaart (altijd 1 muntje). Je discardt de laatste open resource-kaart en legt er een nieuwe voor in de plaats. Is de nieuwe resource-kaart die je open legt er een met een even aantal muntjes, trigger je een event. Draai de bovenste kaart open van het Event-deck en voer uit wat er op staat. Deze kunnen VPs opleveren.

Het spel eindigt zodra iemand 4 VPs heeft behaald of alle andere spelers zijn geëlimineerd. Op dat moment schrijven alle spelers op hun faction-sheet of ze gewonnen hebben, in het spel zaten of geëlimineerd waren.

De winnaar mag zijn naam op het bord schrijven en mag één van de volgende dingen permanent wijzigen aan Risk Legacy:

  1. Een continent een naam geven. Dit levert je een extra troep op zodra jij de continent bonus opstrijkt.
  2. Een major city stichten en deze een naam geven. Dit levert 2 populatie op.
  3. Cancel een Scar. Plak een ‘lege’ sticker over een Scar-sticker heen.
  4. Verander een continent bonus (+1/-1).
  5. Fortificeer een stad. Steden met fortificaties kosten 2 extra troepen om in te nemen. Het voordeel van fortificaties is dat ze de verdediger +1 geven op dobbelworpen. Elke keer dat een fortificatie wordt aangevallen met 3 troepen, streep je 1 energy-blokje op de fortificatie weg. Zodra de fortificatie geen energie meer heeft is deze uitgeput en werkt niet meer.
  6. Destroy (verscheur) een territory card. Te goede kaarten, die het spel unbalanced maken, kan je op deze manier slopen.

De spelers die niet zijn geëlimineerd mogen:

  1. Een minor city stichten (+1 populatie).
  2. Een coin-sticker op een territorium-kaart plaatsen.

Conclusie
Inmiddels zit mijn laatste potje Risk Legacy er alweer een half jaartje op. De herinneringen zijn er nog, maar het bord is na het 15e potje niet meer op tafel gekomen. Gelukkig! Ondanks dat ik uiteindelijk na een epische dobbelworp (4 versus 1) het ‘hele’ spel heb gewonnen, was ik er na een tijdje ook helemaal klaar mee. 15 potjes Risk in ongeveer 1 jaar is een gruwelijke ervaring. Voor mij nooit meer. Desondanks kijk ik met veel plezier terug op de 15 games die we hebben gespeeld. Alle gekke events, gebeurtenissen én modificaties die we gedaan hebben blijven bij. Zo herinner ik me dat ik per game als doel stelde de condities voor het volgende geheime envelopje of zakje te triggeren. Ik wilde kost wat kost kunnen kijken wat erin in die enveloppen zat. Het Legacy aspect geeft echt een hele interessante twist aan Risk, en maakt Risk Legacy de moeite waard.

Oldschool Risk is namelijk verre van mijn favoriete spel, sessies duren me te lang én ik vind dat er genoeg games te verzinnen zijn die landjepik veel beter, sneller én met variabele player powers doen. Risk Legacy pimpt het oude Risk-systeem echter behoorlijk. De suffe game waar we allemaal van gruwelen is strakgetrokken tot een acceptabele, moderne(re) board game. Uiteraard zijn de ouwe, vertrouwde Risk elementen te herkennen, zeker in combat. Maar in Risk Legacy is het oude Risk-systeem van troepen krijgen en de victory conditions echt grondig gereviseerd, met als belangrijkste verandering de winst op Victory points! Hierdoor duren potjes vaak nog maar een uur of 2, al hebben we ook potjes in 45 minuten gehaald. Naast deze verandering is er met een laagje Legacy vernis nog wat extra’s aangebracht. Je krijgt interessante player-powers, de scars, cities en modificaties geven je interessantere keuzes en hebben invloed op je keuzes. Modern Risk en het Legacy-aspect zorgen voor een interessante ervaring.

De stickers en componenten van Risk vond ik kwalitatief prima en voldoende interessante gameplay toevoegen. Het plastic is wat dun/cheap, maar de modellen zijn leuk en verschillend. De kaartjes zijn niet voor de eeuwigheid gemaakt, maar dat is met het Legacy aspect niet erg. Elk kaartjes moet je kunnen veranderen óf verscheuren, dus perfect hoeft het niet te blijven. Mijn grootste minpunt voor Risk Legacy vind ik de lengte van de campaign. 15 potjes is voor mij teveel, 10 of 12 had ik ook meer dan prima gevonden. Risk is een spel dat zich leent voor diplomatie, en samen met het modificeren van de game zorgt dit ervoor dat je zeker halverwege je campaign vast zit in bepaalde patronen. Ook frustraties, irritaties lopen soms van de ene game over in de andere game. Dit soort problemen kunnen zich echt ophopen tot een frustrerend spel.
Een veel gehoord kritiekpunt is dat je Risk Legacy niet meer kan spelen of gebruiken na afloop van je campaign en daar ben ik het wel mee eens. Ik snap dat dit voor een enkele gamer een bittere pil is, maar Risk Legacy met niet-permanente veranderingen of het proberen terug te draaien van modificaties is gewoon werkbaar. Ik zou je dan ook aanraden, mocht de herspeelbaarheid echt een groot bezwaar voor je zijn, om het spel gezamenlijk aan te schaffen en als afschrijving gezien. De bioscoop met 5 man is altijd nog duurder. Dat verzacht hopelijk de pijn. Zelf had ik er geen moeite mee, want ik had na 15 potjes Risk echt geen zin meer in nog meer Risk.

Al met al is Risk Legacy een zeer toffe ervaring die ik iedereen die Risk of landjepik ook maar een beetje leuk kan waarderen aanraad. Let wel op, heb je een hekel aan Risk gaat Risk Legacy je beeld waarschijnlijk niet veranderen. Door Risk Legacy, ben ik ook automatisch geïnteresseerd in elke andere Legacy game die uit gaat komen, zoals Pandemic Legacy én Seafall. Het Legacy aspect is gewoon bijzonder interessant.

Ameritrash.nl cijfer is daarom ook:  7

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.