Rising 5: Runes of Asteros

Rising 5: Runes of Asteros is de nieuwe game van Gary Kim & Evan Song uitgegeven door Holy Grail Games en Mandoo Games. Rising 5 is eerst aan de man gebracht via Kickstarter, en nu retail verkrijgbaar. Het is een coöperatieve game, waarbij je met je medehelden probeert de wereld van Asteros te redden van het kwaad. Dit doe je door een soort mastermind achtige puzzle op te lossen, met behulp van een App. Creatief en leuk idee! Maar werkt het in de praktijk?

Rising 5: Runes of Asteros
Gary Kim, Evan Song
2017
1-5 spelers
Mandoo Games, Holy Grail Games
Cooperatief, miniatures, deductie, App
45-60 minuten
Engelstalig
Taalonafhankelijk

Doel
Doel van Rising 5 is om de juiste 4 runen symbolen, op de juiste plek te puzzelen op een soort van Mastermind-achtige manier. Je moet proberen te herleiden welke Rune bij welk symbool hoort, en vervolgens welke Rune op welke plek hoort. In Rising 5 kan je natuurlijk niet rustig puzzelen tot je de perfecte combinatie hebt gevonden, nee, je puzzelt terwijl je probeert te overleven tegen vijanden, de ‘red moon’ die Asteros komt verpletteren en de grillen van je eigen deductieve vermogen. Hoe sneller jij en je vrienden de puzzel kunnen oplossen, hoe sneller het spel gewonnen is. Daardoor is Rising 5 niet zo maar een potje Mastermind. Je verliest Rising 5 wanneer het Eclipse spoor op 0 komt, alle karakters knock-out zijn of wanneer het Karakterdeck leeg is.

Het “Red Moon” spoor.

Setup
Rising 5 kent een vrij eenvoudige setup. Je begint met het plaatsen van het speelbord, waarbij je de standee’s (of miniature’s in de deluxe versie) op het bord plaatst. Daarna pak je willekeurig 4 van de 7 runen, waarmee je gaat beginnen. Je schudt 3 Regio deckjes, die elk duidelijk een nummer hebben (I, II, of III). Elk deck plaats je geschud op de correcte locatie, waarna je twee start kaarten plaatst. Elk locatie deck heeft 2 start-kaarten, die je herkent aan de grijze achterkant. In deze Regio decks zitten monsters, Artifacts en andere bonussen.

Vervolgens schud je het Character deck en geef je iedere speler een aantal kaarten. In een 2 of 3 speler spel, krijgen alle spelers 6 karakter kaarten, in een 4 of 5 speler spel krijgt iedere speler slechts 5 kaarten. Afhankelijk van de moeilijkheidsgraad steek je een aantal Red Moon kaarten in het deck. 3 voor een makkelijk spel, 5 voor een moeilijke game.

Nu kan je met de App de 4 willekeurig gekozen runen scannen. De app geeft vervolgens een uitslag voor de 4 random gekozen Runen, door 4 symbolen te tonen. Is het symbool goudkleurig, is de Rune die hoort bij dat symbool correct, en ligt de rune óók op de correcte plek. Is het een symbool met een sterrenbeeld-look, dan is het een correct symbool maar op de verkeerde plek. Eens symbool met een dun rood lijntje is verkeerd en hoort niet bij de 4 correcte Runen. Gewapend met deze informatie ben je klaar om te beginnen.

Setup van het bord.

Ronde-overzicht
In Rising 5 nemen spelers in beurtvolgorde steeds een beurt, waarna ze hun hand aan moeten vullen met kaarten van het karakterdeck.

In je beurt moet je:

  1. 1 of meer Acties doen, óf Passen; en
  2. Minimaal 1 kaart van het karakterdeck pakken. Pak je een Red Moon kaart, dan stop je met kaarten pakken. Aan het einde van de beurt van de volgende speler gaat het Red Moon spoor 1 vakje omlaag voor elke Red Moon die op het bord ligt.

In je beurt mag je dus 1 karakter activeren om acties mee uit te voeren. Je koopt acties door kaarten af te leggen van 1 karakter. Elke karakterkaart die je aflegt levert 1 Actie op voor dat karater.

Karakter kaarten.

Acties kan je uitgeven aan:

  1. Bewegen. Beweeg een karakter van een plek, naar een andere plek op het bord. Het is daarbij niet van belang of deze plekken aangrenzend aan elkaar liggen.

    Een encounter space.

  2. Encounters. Help/vecht met een kaart uit het Regio deck. Het Regio deck bestaat uit Helpers, die je Silk cubes geven, of waarmee je het Eclipse spoor 1 plek omhoog kunt bewegen. of soms de Symbool-Rune match mag onderzoeken. Je kan ook met Monsters vechten. Dit doe je door een dobbelsteen te gooien en hoger te rollen dan de Kracht-waarde van het Monster. De krachtwaarden van de Helden uit Rising 5 wordt aangevuld door andere helden op die locatie (+1 kracht), en een aantal karakter kaarten dat de ANDERE spelers uit hun hand weggooien (+1 voor elke weggooide kaart). Rol je echter een Eclipse-resultaat, zakt het Eclipse-spoor met de krachtwaarde van het Monster en verlies je het gevecht ongeacht het aantal bonussen dat je hebt verzameld.

    3 verschillende encounters. De linker encounter is een Helper, je kan kiezen wat je krijgt. Een Silk cube of een vakje omhoog op het Red Moon spoor. De middelste kaart is een enemy. De gevechtskracht van de enemy is 1, en wanneer je verliest ga je 1 omlaag op het red moon spoor. Versla je het monster, krijg je 1 silk cube. De laatste is wederom een helper, waarbij je van 1 Rune leert welk symbool het is.

  3. Sluit de “Gate”. Heb je 4 “Silk”-cubes, dan mag je je checken of de Runen op de goeie plek liggen. Liggen ze dat, dan heb je gewonnen.

    Rising 5 app.. waarbij er twee van de 4 Silk cubes zijn verdiend. Halfweg richting het “Closen van de Gate” dus.

Voor elk karakter mag je 1 keer in je beurt hun speciale ability uitvoeren. Dat zijn:
ORAKL. Ruil 2 runen om op de Gate locatie, of ruil 1 rune tussen de voorraad en de Gate locatie om.
ELI. Verplaat het Eclipse-spoor 1 plek omhoog
NOVA. Vecht met een vijand op het bord, ongeacht op hun locatie en zonder dat er bij verlies nadelige gevolgen voor je aanzitten.
EKHO. Verplaats een ander karakter, naar een plek.
HAL. Kopieer de speciale ability van een ander karakter op de plek van Hal.

De helden uit de deluxe editie. In de reguliere retail editie zijn er enkel standees.

Conclusie
Rising 5 is een bijzondere game geworden, die er in mijn ogen vooral heel goed uitziet. Voor een stel relatief onbekende uitgevers zoals Mandoo Games en Holy Grail Games is het artwork gewoon fantastisch. Ook de app werkt prima, en ziet er goed uit. Ik weet niet of het komt doordat het origineel een kickstarter is geweest, maar dat Vincent Dutrait de boel getekend heeft is gewoon fantastisch.
Wij hebben de Deluxe versie gespeeld met de miniaturen. Die miniaturen zijn geen echt hoge kwaliteit, maar goed genoeg voor een board game. Ook geschilderd (zoals op Essen 2017) zag het er prachtig uit. Niets dan lof over de productie dus.

De gameplay zelf vind ik wat minder goed. Het mastermind mechanisme is uniek, en heb ik niet eerder in een cooperatief spel gezien. Het werkt prima, en het is leuk dat je een afweging moet maken tussen het verdienen van Silk cubes, clues en het oplossen van de puzzle. Je moet de 3 echt afwegen, om er niet voor te zorgen dat je halverwege het spel ineens verliest vanwege de Red Moon of doordat je karakter kaarten op zijn en op die manier het spel verliest. Het werkt prima.

Wel is het spel in de basisversie aan de makkelijke kant. De retail doos komt met wat extra Red Moon kaarten om het spel moeilijker te maken, maar desondanks zou ik denken dat het met 4 of 5 red moon kaarten nog steeds best wel haalbaar is. Gelukkig komt de deluxe editie die wij speelden met extra mogelijkheden om het spel nog moeilijker te maken. Helaas weet ik niet of die ook in de retail edities zitten.

Al met al hebben wij ons zeker vermaakt met Rising 5, maar is het wat betreft de gameplay net iets te simplistisch en makkelijk. Jammer! Bij deze componenten had een Ghost stories-achtige moeilijkheidsgraad gehoord om het geheel tot een episch geheel te smeden. Leuk spel, maar vooral voor families.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.