Star Wars: The Queen’s Gambit [8/10]

Star Wars: The Queens Gambit (2000) is een oudere ameritrash titel die zeker extra aandacht verdient. Interessante mechanismen en sterk uitgevoerd thema maken deze oudere boardgame tot een ijzersterke titel!

Star Wars: The Queen’s Gambit
Avalon Hill (Hasbro)
2000
2 Spelers
60-120 minuten speelduur
Engelstalig
Hoge mate van taalafhankelijkheid
Star Wars, 4 battles tegelijk, Battlelore, 3d

Abstract
Star Wars: The Queens Gambit (SWTQG) is een hex-based en card-driven boardgame bomvol miniatures uit het verre verleden (2000), waarbij je het laatste stuk van Star Wars: Episode 1 naspeelt. In dit spel vecht je als Jedi en Naboo speler (NS) tegen de Sith en Trade Federation (TF) speler. Dit doe je op 4 battlefields, die allemaal met elkaar samenhangen. Anakin probeert het droid control centrum in de ruimte te vernietigen, de Jedi en Sith bevechten elkaar terwijl het paleis van Naboo bestormd wordt door een undercover Queen Amydala en haar stand-in geholpen door Captain Panaka. Als laatste vechten de Gungans op de vlakten van Naboo met de TF droids, waarbij de TF probeert het Gungan schild op te blazen zodat ze met hun zware geschut kunnen beginnen. Krijg bijna zin om die film te kijken!

Hoe werkt het spel?
swtqg_setup

Het spel op tafel.

Het doel van SWTQG is om de meesten troepen in de Theed palace throne room te krijgen. Om dit te bereiken worden elke ronde 4 action cards gespeeld. Deze action cards komen uit een van twee decks (battlefield en/of theed palace). De action cards laten je meestal 1-4 units op een van de 3 battlefields (Theed palace, Gungan Plains en het Jedi versus Sith gevecht) activeren voor movement en combat in een systeem dat een inspiratiebron lijkt voor het later succesvolle Command and Colours systeem van Richard Borg (oa. Memoir ’44 en Battlelore). Combat werkt met een collectie van gekleurde dobbelstenen met elk andere hit/block statistieken, die in verschillende aantallen en combinaties door verschillende units worden geworpen. Het laatste battlefield werkt heel anders, hier probeer je Anakin door de defenses van de TF te loodsen. De tegenstand die Anakin hierbij ervaart wordt gesymboliseerd door een 3×4 grid, waarbij sommige vakjes standaard al zijn geblokkeerd, eventueel aangevuld door extra blokkade dobbelstenen of zelfs hele nieuwe grids die door de TF speler zijn geplaatst. Gooit Anakin met zijn 2d6 een leeg vakje op zo’n grid, dan mag hij doorvliegen, anders is zijn activatie voorbij.

Interessant zijn de interacties van de verschillende battlefields met elkaar. De winnaar van de Sith/Jedi battle voegt zich bij de strijd om het Paleis, waar ze direct de sterkste units aanwezig zullen zijn en daarmee een enorme invloed hebben op de rest van het spelverloop. Mocht Anakin op zijn beurt door zijn hindernisbaan zijn gevolgen en het schip van de TF opblazen, dan worden in een klap alle TF droids van het spel verwijderd.. uiteraard doorslaggevend. Interessant is nog te vermelden zijn de bonus action cards. Deze bonus action cards verdien je door objectives te halen (de dood van Darth Maul/ Qui-Gon of Obi Wan) resulteert in bonus action cards, die je van je action card decks haalt en voor voglende ronde onderop je 4 zelf gekozen action cards legt. Hiermee heb volgende ronde dus veel meer acties en een enorm voordeel. Ook tijdens de Gungan plains battle kan je bonus action cards verdienen. Hier krijg je een kaart voor elke Hex die in deze battle wordt ontdaan van vijandige units.

Wat vonden we ervan?
Het mooie aan SWTQG is de spanning die ontstaat doordat je geen enkele battlefield kan verliezen, en tegelijkertijd weet dat dat nooit gaat lukken. Je probeert dus continue een inschatting te maken waar je tegenstander erg gaat inzetten om zo zijn plannen te verijdelen terwijl je zelf hopelijk je plannen wel kunt verwezenlijken. Dit maakt SWTQG een erg coole balanceeract in deze verder fantastisch uitgevoerde boardgame.

Eindoordeel: 8/10

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.