Ameritrash.nl > Reviews Ameritrash > Star Wars: Imperial Assault Campaign [10/10]
Star Wars: Imperial Assault Campaign [10/10]
Star Wars: Imperial Assault van Fantasy Flight Games (FFG) is de kruising van Descent en Star Wars. Heb hem inmiddels gespeeld en ik moet zeggen; deze boardgame wordt een megahit!
Star Wars: Imperial Assault
Fantasy Flight Games
2014
2-5 Spelers
60-240 minuten speelduur
Engelstalig
Hoge mate van taalafhankelijkheid
Cooperatief, One-versus-Many, Sci-fi, Star Wars, Descent, Skirmish
Abstract
Star Wars: Imperial Assault (SW:IA) is een tactical miniatures game in de geest van Descent: Journeys in the Dark die zich afspeelt na de vernietiging van de eerste Death Star en valt daarmee tussen Star Wars IV en Starwars V in. In dit spel voor 2-5 spelers neemt een speler het op als Imperial Overlord tegen de andere spelers die elk de rol van één rebel held aannemen. De imperials en rebels proberen elk hun eigen objectives te halen en dat gaat gepaard met de nodige gevechten.. dobbelsteenworpen en dramatische/filmische ontwikkelingen die perfect binnen het Star Wars universum passen.
Het spel op tafel.
SW: IA speelt zich af over verschillende scenario’s, waarvan er in het basisspel er 12 zitten. In het begin van elke missie zet de overlord het scenario klaar. Elk scenario verschilt van opzet, waarbij beide partijen, heroes en overlord afwisselend de aanvallende partij zijn. Het spel leent veel van zijn mechanismen van Descent: Second Edition. Ook in SW: IA mag je bij bewegen een gelijk aantal blokjes lopen gelijk aan je speed en is bepaalt je uitrusting welke dobbelstenen je gooit voor aanval en verdediging. In elk geval rol je minimaal 1 dobbelsteen, maar afhankelijk van je uitrusting kan dit meer zijn. Deze dobbelsteen worpen bepalen je aantal hits (geweer-inslag icoon) en de voor ranged aanvallen belangrijke accuracy (getal), die minimaal gelijk moet zijn aan de afstand tussen jou en je target. Vervolgens tel je het aantal surges (bliksemschichten) waarmee je afhankelijk van je karakter en de uitrusting nog de accuratesse en schade van je aanval kan verhogen. Het doelwit van je aanval rolt dan afhankelijk van zijn statieken verdedigingsdobbelstenen. In Descent: Second Edition stonden op deze dobbelstenen alleen schild iconen. Op de dobbelstenen van SW: IA staat dit icoon ook, maar zijn er ook dobbelsteen kanten die surges verminderen of soms zorgen dat je tegenstander volledig mist. Wat ook anders is in SW: IA ten opzichte van Descent: Second edition is de turn order. In Descent: Second Edition hebben de heroes een gezamelijke beurt en daarna de overlord een waarbij hij al zijn units kan activeren. In SW: IA activeren de heroes en de overlord om en om. Wanneer een hero activeert mag deze op dat moment twee acties naar keuze uit mag voeren zoals lopen, aanvallen of een speciale actie. Daarna activeert de overlord een van zijn units (die uit meerdere poppetjes kunnen bestaan) en mag daarmee een speciale actie doen, lopen en maximaal een keer mee mag aanvallen. Hoewel dit ervoor zorgt dat het spel veel dynamische aanvoelt kan dit wel het risico van meer downtime met zich meebrengen, immers veranderd elke keer het bord waardoor je steeds weer de gekozen strategie moet herevalueren.
Gedurende de scenario’s ontwikkelen zich allerlei spannende filmische gebeurtenissen van dichtvallende deuren bij het betreden vane en vijandige basis tot luchtaanvallen tot inkomende versterkingen zoals Darth Vader die ineens ten tonele verschijnt. Dit zorgt ervoor dat je in SW: IA nooit zeker weet wat gaat gebeuren en dat je overlord je als hero ook echt kan verrassen.
Wat vonden we ervan?
Wat direct opvalt bij het open maken van deze gigantische doos (denk de doos van Descent: Second Edition maar ongeveer de helft hoger, is het ontzettend mooi uitgevoerde spelmateriaal. Dit wordt in SW: IA gebruikt als ideale voedingsbodem voor de spanning die ontstaat doordat je als hero nooit weet wat er gaat gebeuren en tegelijkertijd weet dat alle missies sowieso al uitdagend waren om te winnen. Je probeert dus continue een inschatting te maken waar je tegenstander erg op gaat inzetten om zo zijn objectives te halen, terwijl je zelf probeert je plannen te verwezenlijken zonder ten onder te gaan aan de altijd onuitputtelijke lijkende hoeveelheid troepen die de overlord jouw kant op kan sturen. Dit maakt SW: IA tot een erg fantastische balanceer act en wordt je keer op keer verrast door nieuwe events en twists die je hele plan in de war schoppen. Onvermijdelijk is de vergelijking met Descent: Second Edition, waar SW: IA gewoon heel veel van leent. Ik geef toe, ik ben een fantasy-nerd maar ook zeker een Starwars aficionado. Beide spellen zijn zo vergelijkbaar dat je ze in principe niet alle twee hoeft te bezitten. SW: IA heeft als voordeel ten opzichte van Descent: Second Edition vooral een sterkere uitvoering van het thema -meer side-missions, meer thematische ontwikkelingen gedurende en tussen de scenarios- en dus allerlei verrassingen die in Descent: Second edition ontbraken. Ook kan de overlord in SW:IA nieuwe troepen bouwen zoals in Descent 1 en zie je de kaart met aanwezige troepen als hero niet direct tijdens het opbouwen. Hierdoor kan je als hero dus ook echt verrast worden door de hoeveelheid troepen die ergens aanwezig blijkt als je ondoordacht een basis binnen strompeld. Ik ben hierdoor volledig overtuigd van SW: IA. Moest je moeten kiezen tussen SW: IA en Descent: Second edition zou ik je daarom SW: IA aanraden. Zelf heb ik ruimte genoeg voor beide, hoewel ik SW: IA altijd liever zou spelen dan Descent Second edtion. Dit maakt SW: IAV oor mij dan ook het beste spel uit 2014!
Eindoordeel: 10/10