Myth [8/10 of 5/10]

Myth is een sandbox, een cooperatieve miniature RPG-achtige/skirmish board game waarin 1-5 spelers zelf vrijheid hebben te bepalen hoe ze het spel spelen. Myth is uitgegeven door MERCS Miniatures eind 2014. omringd door controverse. Slechte en onduidelijke regels, teveel KickStarter exclusives, gestripte Retail versie EN logistieke chaos.. hadden we dit kunnnen zien aankomen na de succesvolle kickstarter begin 2013? Inmiddels is de nieuwe kickstarter online voor de uitbreidingen van Myth, Journeyman. Maar wat is Myth nu eigenlijk voor spel geworden?

Myth
MERCS Miniatures
2014
1-5 Spelers
120 minuten speelduur
Engelstalig

Hoge mate van taalafhankelijkheid
Cooperatieve Fantasy RPG/Skirmish game

myth_cover_bryan_sotton

Doos van Myth. Foto van B. Sotton.

Myth is een cooperatieve dungeon-crawler met een ‘sandbox’ setup voor 1-5 personen, waarbij elke speler de rol van een Hero op zich neemt. De Heroes komen -uiteraard- met verschillende specialisaties, zo zit in de basegame een warrior, mage, archer, rogue en clerric archetype, alleen heten ze hier Soldier, Apprentice, Archer, Brigand en Acolyte.

myth_heroes

Myth helden.

Myth heeft een deck-build element, waarbij elk karakter krijgt een deck met kaarten waarin zijn of haar acties worden beschreven, hoe ze gecombineerd kunnen worden met andere kaarten en het belangrijkst, wanneer in de ronde ze precies gespeeld kunnen worden. Hierover later meer.

myth_tile

Myth helden (licht grijs) op een tegel vol vijanden (donker grijs).

Myth is een vrij complex spel, dat als ‘sandbox’-game heeft geprobeerd geen sterke structuur te hebben en zo de spelers zelf te laten besluiten hoe ze het spel spelen en naar eigen inzicht proberen de tegenstand van “the darkness” het hoofd te bieden. De spelers beginnen het spel op een willekeurige tegel en besluiten welke “darkness” tegenstander ze willen bevechten en of ze een Quest willen spelen of vrij willen rondlopen. Dit zijn belangrijke keuzes, aangezien de spelers op die manier bepalen welke tegenstanders ze tegenkomen en hoe deze tegenstanders spawnen en aanvallen. Daarna trekken de spelers een tegel, waarop een klein legenda beschrijft of er op de tegel traps moeten staan, of er 1 of meerdere spawning lairs moeten zijn voor het spawnen van nieuwe tegenstanders, of er nieuwe quests moeten beginnen en welke treatures er te vinden zijn. Daarna moeten de al op de tegel aanwezige tegenstanders rondom het spawning point worden gezet, eventueel naar eigen inzicht aangevuld met nieuwe, ‘roaming’ monsters. Dit zijn monsters die zichzelf onttrekken aan “the darkness”, niet spawnen maar als het ware toevallig aanwezig waren..

myth_playerboard

Hero-board met equipment en gespeelde actie-kaarten. Foto van B. Sotton.

Trouw aan zijn Sandbox natuur bestaan rondes niet echt in Myth. Elke speler mag door elkaar acties uitvoeren. Dit doen spelers door kaarten en combinaties van kaarten te spelen, die beschrijven hoe ver je mag lopen, hoeveel schade je doet, wat de restricties en mogelijkheden van de kaart zijn en in welke ‘vorm’ je op de tegel opgestelde units schade doet. Enkel wanneer je als speler kaarten speelt die actie punten kosten en de ‘darkness-meter’ vol is, komt er op een gegeven moment de tegenstander van het spel in actie. In principe mag je als held zoveel kaarten spelen als je wilt (maar maximaal 4 actions), om op die manier monsters te slopen. Hierbij mag je eventueel collectief besluiten met de rest van de spelers je hand aan te vullen en nieuwe kaarten te pakken. Dat is totaal geen probleem als je tenminste een kaart uit je hand hebt gespeeld, heb je dat niet, dan loopt de darkness-meter  een beetje op als straf, om je te motiveren meer vaart te maken in plaats van de perfecte hand uit te zoeken Is de Darkness meter op een of andere manier vol, komt de monster activatie.

myth_kaarten

Myth kaarten van warrior en clerric, links een actie kaart, beide andere ‘reactions’ zonder kosten. Rechts onder hoeveel actie-punten ze kosten (hoe meer rood, hoe beter), links wanneer ze gespeeld mogen worden (leeg bolletje is zonder movement, onderste bolletje na volledige movement) en welke modifiers ze krijgen met movements. Verschil tussen interrupt, zoals block en reaction zoals pray niet duidelijk. In het midden van de kaart het precieze effect. Foto van B. Sotton.

De “The Darkness” ronde begint door het pakken van een kaart van het darkness deck. De kaarten uit dit deck bepalen in welke volgorde de verschillende monsters in de tegel, mits present, gaan aanvallen, Ook bepalen deze kaarten wanneer, hoeveel en welke units worden bijgespawned. De monster aanval werkt met een bepaald aantal regels, die verschillend zijn voor de verschillende typen monsters.Sommige monsters zijn slimmer dan anderen en het spel doet daarin een beroep om aan de spelers om deze slimme monsters goed neer te zetten, zodat ze het beste schade kunnen doen en ruimte laten voor hun collega’s om dichterbij te komen staan. Domme monsters kruipen gewoon naar de dichtstbijzijnde Hero in line of sight, en hinderen elkaar daarbij.

Combat werkt voor monsters en heroes grofweg hetzelfde. Een hero valt aan door een attack kaart te spelen. Dit soort kaarten bepalen de schade die je gaat doen, de hoeveelheid hitdice (d10)  en fate dice (d6) die je mag rollen om te bepalen of je een hit doet. Je hit als tenminste een van je hit-dice gelijk of hoger is dan de verdedigingswaarde van een monster (zoals op zijn monster ref-sheet staat afgebeeld). De fate-dice bepalen of je eventueel special abilities van je karakter of wapens triggert. Monster aanvallen werken grofweg hetzelfde. Enkel, wanneer een monster aanvalt mogen de Heroes nog eventuele interrupt kaarten spelen.Daarna worden er net zoals bij de heroes dobbelstenen gerold om te bepalen hoeveel hits karakters krijgen en een fate dobbelsteen om te kijken of de speciale aanval van de units triggert zoals bijvoorbeeld poison.

Conclusie
Myth, Myth, Myth. Het is en blijft voor mij een onverklaarbaar spel, dat merk ik ook nu ik de review schrijf. De kern ideeën van Myth zijn heel erg cool, het deck-build element werkt lekker. De vrijheid van het spelen van kaarten en bouwen van kaart combinaties waren voor mij de grootste aantrekkingskracht aan het Myth systeem. Myth maakt in dat opzicht -voor mij- de belofte in dat waar. Myth is orgineel, ziet er fantastisch uit en heeft interessante ronde missie en ronde structuur. The Darkness is wat minder origineel, maar functioneert opzich prima.

Waar gaat het mis? De speelduur klopt van geen kant. Er staat 120 minuten voor, maar gezien het totaal vrij is in opzet kan het een uur (1 tegel), tot een paar uur dagen duren (hele quest). Vervolges was de kickstarter een puinhoop. Retail kopieën dreven al ver voor de backers hun games kregen in winkels rond. ZEKER in Europa, want ik denk dat Amerika al een half jaar zijn games had. Veel backers kregen verkeerde orders, waar dingen ontbraken of teveel inzaten. De regels van Myth waren een puinhoop, hoewel deze inmiddels een aantal keer herschreven zijn was het kwaad toch grotendeels al geschied. Hoewel de retail kopie van Myth opzich goed gevuld was, is het ook een uitgeklede versie ten opzichte van kickstarter, 2 typen monsters, weinig quests en items. De kickstarter zat bomvol. Ik geloof dat ik 3x zoveel kaarten heb en 2-3x zoveel miniaturen bij mijn Kickstarter versie heb gekregen als er in de retail doos zitten. Dat maakt dat Myth in de retail versie gestript aanvoelt, alsof er belangrijke zaken zijn weggelaten.Reden voor een hoop mensen om teleurgesteld te zijn.

Myth-game-contents

Myth met al zijn retail componenten.

De grootste kracht en zwakte van Myth is het idee dat Myth een sandbox moet zijn. Dit maakt het spel origineel en vrij, maar tegelijkertijd ook chaotisch, zijn er veel conflicterende of ontbrekende regels en zo moet de spelers vaak inspringen om naar eigen inzicht de boel weer recht te praten. Een voorbeeld van deze onduidelijkheid zie je bij het spawnen van nieuwe monsters. Ze moeten aangrenzend aan een lair, maar als je verschillende opties hebt mogen de spelers kiezen. Nog een voorbeeld, bij het betreden van een tegel, bepaal je aan de hand van de legenda hoeveel je van iets wilt neerzetten. Dat is alleen echter aangegeven met een range, 1-3 roaming monsters. Hoeveel wil je er, 1? 3? Waar moet het lair komen? Myth tegels geven het met een kleur codering een vak van zo’n 20 vakjes aan waar binnen het lair moet staan. Verder ben je vrij het lair te plaatsen. Wil je het lair In het midden van de tegel, 2 stappen links of rechts? Het spel bepaalt dat niet voor je. Daar moet je tegen kunnen.

Zoals gezegd, ik heb de Kickstarter versie van Myth, met bergen extra miniaturen waardoor ik van gekkigheid niet weet wat ik ermee moet doen. De componenten van deze versie van Myth zijn fantatistisch. Mooie tegels, fantastische miniaturen, bergen kaartjes. De Hero-kaarten van Myth hebben prachtig artwork, maar zijn onduidelijk en contra-intuïtief opgezet. Dit is verholpen door gratis PnP nieuwe kaarten uit te geven, maar toch..MERCS miniatures heeft inmiddels een heuse Myth versie 2.0 gemaakt, die een hoop van de eerder besproken problemen zoals de onduidelijke kaarten officieel lijkt aan te pakken en het spel een verdiende reboot te geven. De vrijheid van de spelers wordt ingeperkt en de los-zand quests worden aangepakt naar thematisch meer congruente en samenhangende verhalen. Hoewel het er op deze manier wel weer op lijkt alsof MERCS de backers en kopers van Myth 1.0 heeft gebruikt om te playtesten.

Dit alles zorgt voor mij dat Myth zijn initiële belofte deels heeft  ingelost. Een hoop is fantastisch, maar er zijn op dit moment veel aspecten die niet lekker werken. Ik heb daar niet zo’n last van, dus voor mij is het spel rond de 8. Ik vind het leuk, maar tegelijkertijd zie ik wel echt de mankementen. Technisch gezien zou je daarom het spel eigenlijk misschien een 5 moeten geven, gezien alle issues die er toch met het spel zijn. Hopelijk fixet Myth 2.0 en de nieuwe Kickstarter uitbreidingen Myth op zo’n manier dat het eindelijk het spel kan worden wat het al anderhalf jaar had moeten zijn, fantastisch. Tot dan toe, denk goed na of de vrijheid je fijn of beangstigend lijkt want eigenlijk is Myth het school voorbeeld van een Try before you Buy.

Wijzigingen
18-03-2015. Nieuwe afbeelding Myth doos toegevoegd, bleek verdwenen.

5 Reacties

  1. Wendy de Klerk

    Hi Ruud,

    Hoe kijk je tegen het spel aan nu de 2.0 materialen er zijn, het regelboek is vernieuwd en er nieuw spul in de vorm van uitbreidingen Blackwall Warrens, Shores of Kanis en de modules in aantocht zijn?

    Reageren
  2. Nico

    Helemaal mee eens, heb de kickstarter helaas gemist, retail gekocht en ik zie de potentie, maar het voelt als een uitgeklede versie met onduidelijke regels etc.
    Helaas zag ik de potentie zozeer dat ik nu een 900 !!! dollar pledge heb op de Journeyman, dan kan ik volgend jaar Juni eindelijk eens het hele spel spelen 🙂

    Reageren
    1. Ruud2009 (Auteur bericht)

      Nico.. ai :P. Ik had eerder een captain pledge gekocht van iemand die hem wilde droppen.

      Ik heb de KS Journeyman toch ook maar weer gebacked. Ik zie het er toch wel weer in zitten.. Vooral het nieuwe quest systeem.

      Reageren
  3. Sjeng

    “warrior, mage, archer, rogue en clerric”
    De novice classes van de helden worden “soldier, apprentice, archer, brigand en acolyte” genoemd 😉
    Daarna kun je levelen naar de volgende stap “Journeyman”, welke in de huidige KS aan bod komen, en krijgen ze een andere klasse-naam.
    De 5 basishelden krijgen elk 2 paden die ze kunnen volgen, light en dark.
    Alle andere helden (Outsider, Swashbuckler, Spriggan, Trickster, Skald, Hunter, Alchemist, Monk) krijgen elk 1 Journeyman pad.

    Ik ben het met je recensie eens, maar het mag gezegd worden dat de componenten van het spel tot en met de doos waar het in zit van uitermate goede kwaliteit zijn. Heel mooi allemaal. Zelfs al gebruik je je figuurtjes en tegels voor gewone RPG’s zoals D&D is het de moeite van aanschaffen waard. Maar dan wel via de KS, want daar krijg je veel meer waar voor je geld 😉

    Reageren
    1. Ruud2009 (Auteur bericht)

      First off, thanks voor je reactie!

      Jep.. je hebt helemaal gelijk. De namen die ik in het stukje gebruikte zijn de generieke cliches, zodat iedereen direct een beeld heeft bij de rollen. Ik ga het even veranderen in de tekst zodat het wat duidelijker is, want nu is het wellicht wat slordig :).

      De Journeyman expansie is super interessant en ik moet zeggen dat ik hem back voor alsnog, want ik zie de uitbreiding en nieuwe manier van questen helemaal zitten. Ik heb de uitbreidingen echter nog niet gespeeld, dus ik vind dat ik die nog niet kan bespreken hier. Ergens in 2016 komt er wat mij betreft zeker een review van :P.

      Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.