Ameritrash.nl > Previews > Conan [preview]
Conan [preview]
Conan (Unreleased) is op dit moment het meest succesvolle Kickstarter project in de boardgame categorie, dat in de planning staat om uitgegeven te gaan door Monolith in 2015. Conan is ontwerpen door Frederic Henry, een franse spelontwerper die ook the Adventurers heeft ontworpen. Recent had ik de kans om een Print ‘n Play (PnP) scenario te spelen dat door de makers is vrijgegeven. Wat vond ik er van? Fantastisch!
Conan is een One-vs-Many spel voor 2 tot 5 spelers, waarbij tot 4 spelers een held onder hun hoede krijgen en 1 spelers de overlord speelt. Volgens Monolith bestaat Conan uit verschillende scenario’s en kaarten, die elk voor een wisselend aantal spelers geschikt zijn gemaakt. In Conan, draait het in tegenstelling tot veel van dit soort spellen om resource management door kristallen, waarmee je bepaalt met hoeveel kristallen je je acties uitvoert. Hoe meer kristallen, hoe beter.. maar hoe kwetsbaarder je wordt.
Het spel begint met het opzetten van een scenario zoals in het scenario-boek staat voorgedrukt. Vervolgens kiezen de helden elk een punt waar ze willen beginnen, op basis van waar het scenario-boek bepaalt waar spelers mogen beginnen. Vervolgens beginnen de helden met besluiten of ze active of inactive zijn, zijn ze active krijgen ze 2 kristallen terug, zijn ze inactive krijgen ze er meer. Zijn gedurende het spel helden al overleden, krijgen ze er nog meer terug. Gedurende de beurt, mogen alle helden door elkaar heen acties uitvoeren. Gratis mogen helden een paar stappen zetten, eventueel aangevuld door kristallen in te zetten. Je held mag kisten openen, springen, zwemmen etcetera. Kom je tijdens je beurt tegenstanders tegen, mag je ze aanvallen. Dit doe je door kristallen aan het aanval vakje toe te wijzen, zoveel dobbelstenen krijg je voor je aanval. Combat werkt heel simpel, je rolt een aantal dobbelstenen afhankelijk van je wapens en de kracht van je aanval. Er zijn verschillende dobbelstenen (geel, oranje, rood), waarbij de rode dobbelsteen de grootste kans op, en de meeste schade kan geven. Je mag ook kristallen toewijzen om eventueel te her-rollen als het resultaat je het niet bevalt. Daarna mag de overlord bepalen of hij actief gaat verdedigen, waarbij hij kristallen toewijst aan het verdedig vakje op zijn “Book of Skelos”. Schade wordt vervolgens bepaald door Hits – Defense te berekenen, is dit getal positief, is je karakter zoveel schade.

Voorbeeld van een Hero-sheet met een afbeelding van het karakter, en er naast alle acties waaraan kristallen kunnen worden besteed en welke dobbelsteen je daar voor krijgt. Daaronder een groen veld voor ongebruikte, rood voor gebruikte en zwart voor kristallen die als schade zijn verloren.
In de beurt van de overlord, krijgt hij/zij ook een aantal kristallen terug. Daarna mag hij tot twee tegels activeren, waarop groepen units of events staan. De eerste tegel in het “Book” kost 1, de laatste tegel 8. Als de overlord een tegel activeert, bepaalt hij de kosten in kristallen en daarna schuift de overlord de geactiveerde tegel helemaal naar achter door en schuiven de andere tegels naar voren waardoor ze goedkoper worden. Hierdoor kan een overlord een tegel 2x activeren, maar is dat heel duur. Voor de rest werkt het voor de overlord hetzelfde als voor de heroes. Wanneer de heroes worden aangevallen kunnen zij ook weer van hun kristallen gebruik maken om te verdedigen. Lukt dit onvoldoende, krijgen ze damage. Dit wordt gesymboliseerd door kristallen van de voorraad ongebruikte of gebruikte kristallen naar het vakje voor schade te gaan, wat ze in principe voor de rest van het spel kwijt zijn.
Conclusie
Conan is officieel nog niet verkrijgbaar, maar de PnP is al wel te spelen. Op basis van dit scenario, moet ik zeggen dat Conan erg veelbelovend is. Conan ziet er fantastisch uit en speelt goed. Iets meer dan mijn voorkeur is, draait Conan om het verstandig omgaan met kristallen, het is echt een balanceer act waarbij je zo effectief mogelijk probeert tegenstanders te slopen, terwijl je nog genoeg resources probeert over te houden om je effectief te kunnen verdedigen. Voor de overlord werkt het grofweg hetzelfde, maar zit de afweging voor hem erin hoe hij het effectiefst zijn resources inzet om het leven van de helden zuur te maken. Combat is in mijn optiek wat te simplistisch, het systeem dat Descent gebruikt voelt complexer, maar tegelijkertijd ook interessanter en innovatiever aan. Conan is ondanks deze kleine kritekpuntjes wel echt een spel dat een enorme impact kan hebben. Het lijkt mij wat betreft gewicht en tijdsduur een beetje op HeroQuest, wat nog steeds een echte cult-status binnen de boardgame wereld heeft. Ik ben volledig overtuigd dat Conan dit spel volledig kan vervangen. Conan is thematisch sterk, ziet er fantastisch uit en is ook nog eens extreem toegankelijk, ik kan niet wachten tot het spel in mijn kast staat.
Later herpakt in Jagged Alliance. Schuiven met actieblokjes, heerlijk systeem.