Ameritrash.nl > Reviews Ameritrash > Pandemic Legacy: Season 1 (Spoiler vrij)
Pandemic Legacy: Season 1 (Spoiler vrij)
Er is een nieuwe nummer 1 op BoardGameGeek. Dit is Pandemic Legacy. Na 5 jaar is Twilight Struggle van de troon getrapt. Wat vinden wij op Ameritrash.nl van deze game? Spoiler vrij uiteraard, want Legacy.
Pandemic Legacy: Season 1
Matt Leacock & Rob Daviau
2015
2-4 spelers
Z-Man Games
60-90 minuten
coop, coöperatief, ziektes, genezen, legacy
Engelstalige en Nederlandstalige versie beschikbaar
Hoge mate van taalafhankelijkheid
Omdat Legacy games spoilers bevatten hebben we de review enkel gebaseerd op de regels uit het regelboek. Zodra je de game opent en de regels leest weet je precies wat we beschrijven.
Doel
Het doel van Pandemic Legacy: Season 1 (PL) is om 12 “maanden” uit 1 jaar tegen 4 ziektes te knokken. Effectief betekent dit dat je minimaal 12 spellen speelt, waarbij elke “maand” er speciale Legacy dingen gebeuren en de boel over het jaar heen escaleert. Win je een maand, ga je door naar de volgende maand. Verlies je een maand, krijg je nog 1 herkansing. Verlies je die ook, ga toch ook weer door naar de volgende maand. Elke maand moet je een aantal objectives behalen, dit wordt met sterren aangegeven op het objective spoor. De objectives zelf zijn op kaarten afgedrukt, waarbij sommige mandatory en dus verplicht zijn. Elke nieuwe maand die je begint kan het spel veranderen. Het doel van het spel is om alle 4 verschillende ziektes te genezen. Genezen doe je door 5 player kaarten van de kleur van de ziekte in een research station af te leggen. Hierover later meer. Je verliest het spel wanneer er een kleur blokje op is, er 8 outbreaks zijn geweest, of wanneer het player deck leeg is.

De box zodra je de game open maakt.. Sticker sheets weg.. de doosjes met extra componenten en spullen. Het doosje met de gele sticker maak je open zodra je het spel 4x (op rij) verloren hebt.
Setup
De setup van PL is bijna gelijk aan de setup van het originele Pandemic. Er is een bord, een deck met player kaarten en een deck met infection kaarten. Aan de player kaarten worden 4 Funded Event kaarten toegevoegd. Deze stapel wordt geschud en iedere speler krijgt 4 kaarten (2 speler spel), 3 kaarten (3 speler spel), 2 kaarten (4 speler spel). Daarna wordt het infection deck verdeeld in 5 stapeltjes en wordt in elke stapel 1 infection kaart geschud. Het deck is dan klaar voor gebruik. De infection kaarten worden gewoon geschud en neergelegd. Iedere speler kiest een rol kaart en geeft dit karakter een naam. Elke rol kaart verandert de regels op een bepaalde manier, hoe wordt later uitgelegd. Als laatste stap van de setup is er nog een infection stap. Elke ziekte komt met 24 plastic blokjes. Tijdens de infection step worden de infection kaarten geschud en neergelegd, elke kaart symboliseert een stad op de wereldkaart. Daarna draai je 3 kaarten om van dit Infection deck, en op elke stad op de kaart plaats je 3 ziekte blokjes van de kleur van de ziekte. Dit doe je daarna nog 2x, maar dan infecteer je de 3 steden met 2 blokjes en 1 blokje respectievelijk. Als laatste stap plaats je een research centrum in Atlanta, en kies je een start karakter.
Voor het begin van elke nieuwe maand kijk je of er iets in het Legacy deck zit wat je deze maand voor aanvang moet doen. Vaak moet je door een aantal vakjes en doosjes open maken voor je kan beginnen. Wat hier in zit..

Het bord van Pandemic Legacy vooraf het spel. Alle decks hebben hun eigen plekken. Bovenin het objective spoor met sterren. Hier boven worden kaarten bijgehouden die aangeven welke objectives er zijn, en hoeveel je er moet halen.
Ronde-overzicht
PL kent geen echte rondes, alle spelers krijgen in beurtvolgorde allemaal een beurt tot de win of verlies condities van het spel worden bereikt. In je beurt kan je de volgende dingen doen:
- Een speler mag 4 Acties uitvoeren, in willekeurige volgorde uit de onderstaande gekozen:
- Movement.
- Drive/Ferry. Verplaats je pion over 1 witte lijn.
- Direct Flight. Discard een Player kaart en verplaats je pion direct naar die stad (mits niet gevallen).
- Charter Flight. Discard een Player kaart van de locatie waar je nu bent, verplaats je pion direct naar een willekeurige plek op het bord (mits niet gevallen)
- Shuttle Flight. Verplaats je pion van 1 research station, naar 1 ander research station.
- Bouw gebouw. Als je een kaart discard van de locatie waar je bent mag je een research station bouwen.
- Behandel ziekte. Verwijder 1 blokje van de stad waar je bent.
- Deel kennis. Sta jij of de andere speler in een stad waarvan een van beide spelers de stadskaart van het Player deck in zijn hand heeft mag je die kaart afgeven (als jij die kaart hebt), of pakken van de andere speler.
- Ontdek een behandeling. Heb je 5 kaarten van het speler deck van 1 kleur? Dan kan je die ziekte genezen door deze kaarten te discarden in een research station. Behandel je die ziekte in de toekomst, mag je in 1 klap alle ziekte blokjes van de genezen ziekte verwijderen.
- Movement.
- Na je 4 acties pak je 2 player kaarten.
Is een van je player kaarten een Epidemie kaart, dan gebeuren er een aantal dingen. Het infectie-spoor stijgt 1 stap. Daarna pak je de onderste kaart van het infectie deck en plaats je 3 ziekte blokjes op die stad. Daarna wordt de aflegstapel van het Infectie-deck geschud en bovenop het infectie deck gelegd. Op deze manier blijven ziekte haarden gevaarlijk. - Infect cities.
Afhankelijk van het infectie spoor pak je 2 of meer Infectie kaarten. Op elke stad plaats je 1 ziekteblokje van de relevante kleur.
Tijdens het spel kan het gebeuren dat er een 4e of meer blokjes op een locatie moet worden geplaatst. In dat geval, is er sprake van een outbreak. Een stad kan nooit meer dan 3 blokjes hebben, en in plaats daarvan worden alle aan deze stad grenzende steden besmet met 1 ziekte blokje. Dit kan ertoe leiden dat andere steden ook “outbreaken”, omdat er een 4e blokje moet worden geplaatst. In dat geval “outbreaken” die steden ook. Elke stad die “outbreakt” verslechtert in status. Bij 1 “outbreak” plak je een sticker op het bord met een 1, dit heeft geen gevolgen maar is een permanente wijziging. Tussen 2-3 outbreaks is de stad aan het rellen, en mag je niet meer in deze stad Direct of Charter flighten. Na 4 outbreaks is de stad nog aan het collapsen, dit is effectief rellen maar je moet 1 player kaart discarden om je pion in de stad te plaatsen. Zijn er 5 outbreaks geweest is de stad “gevallen” en kost het voortaan 2 kaarten om in de stad te komen. Staat je karakter in een stad terwijl deze “outbreakt”, krijgt het karakter een “scar”, psychologische schade die het spel moeilijker maakt. Heb je 3 scars, is het karakter dood. Valt de stad waarin je staat, dan is je karakter/rol gedood en wordt deze verwijderd uit het spel. Om dit op te vangen zijn er “Civilians” die je kan inzetten als er te weinig interessante rollen nog in leven zijn.
De rollen in Pandemic Legacy zijn:
- Dispatcher. Met deze rol mag je pionnen verplaatsen van andere spelers, naar andere pionnen toe. Je mag er ook normale move acties mee uitvoeren.
- Generalist. Dit karakter heeft 5 acties per ronde en plek voor meer upgrades.
- Medic. Geneest in 1 klap 3 blokjes in plaats van 1 bij een “Behandel ziekte” actie. Als de ziekte gecured is, kan de Medic al behanden zonder dat het een actie kost.
- Scientist. Dit karakter heeft maar 4 in plaats van 5 kaarten nodig om te genezen.
- Researcher. Dit karakter kan makkelijker ruilen met andere spelers, mag willekeurige kaarten geven aan andere spelers niet enkel de kaart van die locatie.

Na afloop van een spel krijg je “End of month” upgrades. Deze komen van een stickervel en plak je op het bord of op de rolkaarten.
Conclusie
Pandemic Legacy is een lastig spel om te reviewen, vooral omdat het eigenlijk pas kan na een volledige campaign. Zo ver ben ik nog niet. Tot nu toe ben ik net over de helft. Voor mijn gevoel heb ik er echter genoeg potjes opzitten om een oordeel te kunnen vellen over de game. Pandemic Legacy is in mijn ogen een prima #1. Het spel heeft het originele, wat steriele Pandemic omgetoverd tot een echte ervaringsgame, wat ik echt heel knap vind. Het verhaal is wellicht wat cliché, maar het sleept je mee en alle mutaties houden je op het puntje van je stoel. Ik was in elk geval erg onder de indruk.
Wat betreft componenten zit het wel snor. Voor een game waarvan je onderdelen gaat verscheuren, bekladderen en bestickeren zijn de componenten prima. Zelfs na een potje of 8 is er nauwelijks wear op de kaarten. Het Legacy deck is van aanmerkelijk mindere kwaliteit, maar goed, die gebruik je veel minder en verscheur je soms direct na het lezen. Wat ik wel vervelend vind is het systeem voor upgrades. De Legacy onderdelen komen op grote stickervellen met cijfers en letters, en soms is het wel erg goed zoeken voor je gevonden hebt wat je waar precies moet plakken en in welke volgorde. Verder kan ik niet mauwen over de kwaliteit, die is gewoon prima.
De gameplay is heel erg Pandemic. Vind je Pandemic leuk, ga je Pandemic Legacy ook goed vinden. Had je echt een enorme hekel aan Pandemic, dan ga je waarschijnlijk ook weinig aan de Pandemic Legacy vinden tenzij je verwacht dat je het Legacy aspect verschrikkelijk cool gaat vinden.
Op BoardGameGeek is er een enorme discussie ontstaan over wegwerp “gamen”. Wegwerpgames zijn bord spellen die je maar 1x kan spelen voor ze effectief “onspeelbaar” zijn, dit zijn games zoals Risk en Pandemic Legacy, SeaFall en Time Stories. Zelf heb ik geen probleem met dit idee, als de ervaring “goed” genoeg is tenminste. So far, vind ik Pandemic en Risk Legacy zeker voldoen aan dit criterium. Maar goed, ben je mordicus tegen, laat Legacy games dan vooral liggen. Voor mij, een van de beste games van 2015.
Weggooien die rommel van pure consumptie goederen.
Twilight Struggle heeft geen seizoen 1, 2 of 8 nodig om goed te zijn gedurende 10 jaar. Pandemic op nummer één is een slechte grap, want het spel op zich was al lang voorbij gestreefd door simpelweg betere versies., zoals Defenders of the Realm.
Nog maar eens het bewijs van de invloed van halve zotten zoals Rahdo en Co.
Beste anoniem,
Bedankt voor het lezen van de review.
Weggooien is inderdaad een deel van het plezier van het spel als je bepaalde kaarten moet verscheuren.
Hier bij Ameritrash.nl houden wij er verschillende meningen op na. Ruud vindt het top, zoals je ook hierboven hebt kunnen lezen in de review. Ikzelf ben er geen voorstander van en houdt het dan ook bij de gewone Pandemie. Het ‘Legacy’ gebeuren laat ik aan mij voorbij gaan.
En of Pandemic Legacy over 10 jaar nog steeds op nummer 1 zal staan, dat zal nog blijken 😉
Groet,
Wesley
Defenders of the Realm is beter dan vanilla Pandemic. Pandemic Legacy voegt een verhaal toe, een ontwikkeling over sessies. Dat aspect spreekt mij erg aan. Dat het spel kapot gaat, ach, kan er wel mee leven. Het merendeel kan bij het oud papier.
Ik denk dat we met z’n allen veel meer afval produceren aan kant-en-klaar verpakkingen uit de supermarkt dan aan Pandemic Legacies :p.
Helemaal met de review eens. Echter, ik was zelf niet echt een Pandemie-fan (wellicht naar nu blijkt ten onrechte), maar ik vind de Legacy echt geweldig. Het is net of je naar een TV-serie zit te kijken. Steeds een nieuwe aflevering met plot-twists en al!
Voor mij ook de #1 van afgelopen jaar en ik hoop een season 2, maar dan wel zonder de toch wel hinderlijke vertaalfouten in de NL-versie