Ameritrash.nl > Reviews Ameritrash > Omen: A Reign of War
Omen: A Reign of War
Knok jij je een weg naar de macht in het oude Griekenland? Dat doe je in Omen: A Reign of War, een fantastisch twee speler kaartspel met flink veel interactie en prachtig artwork.
Omen: A Reign of War
John Clowdus
2011
2 spelers
Small Box Games
20-30 minuten
kaartspel, kaarten, cards, war, oorlog, strijd
Engelstalig
Gematigde mate van taalafhankelijkheid
Doel
De spelers strijden in het oude Griekenland om steden en status. Het doel van Omen: A Reign of War (Omen) is dan ook om aan het einde van het spel de meeste victory points (VPs) te hebben. VPs krijg je voor het winnen van gevechten om steden en door het behalen van “feats”. Dit zijn ook de twee manieren waarop het spel kan eindigen. Het spel eindigt direct zodra 2 van de 3 steden van al hun schat-kaarten zijn verlost door strijd. De andere manier waarop het spel kan eindigen is zodra 1 speler 5 van de 6 “Feat kaarten” heeft behaald. Deze feat kaarten zijn voor beide spelers identiek. Feats die je kan behalen zijn het pakken van 5 kaarten in je beurt, het laten discarden van 3 kaarten van je tegenstander of het hebben van soldier kaarten in alle 3 steden. In het standaard spel krijg je 2 VPs voor elke behaalde feat, en 2 VP voor elke geplunderde schatkaart. Deze schatkaarten geven je een speciale ability, en als je die gebruikt is een schatkaart nog maar 1 VP waard. De speler met de meeste VP wint.

De 6 feat kaarten in hun onvervulde vorm. Heb je tijdens je beurt een van de volgende Feats gehaald, dan mag je de bijbehorende kaart gesloten draaien.
Setup
De setup van de standaard versie van Omen is relatief eenvoudig.Je legt de 3 City kaarten tussen de twee spelers neer en schudt de 12 schatkaarten. Deze schatkaarten leg je in stapeltjes van 4 op elke stad. Daarna schudt je het deck met 48 unit kaarten (gevuld met beasts, oracles en soldiers). Iedere speler krijgt 4 handkaarten van het unit deck en 4 muntjes. Iedere speler krijgt ook een identieke set van 6 feat-kaarten. Eventuele expansions die in mijn versie van Omen zitten veranderden dit.
Ronde-overzicht
Omen speelt zich af in beurten. In een beurt is een speler actief, en zijn opponent totaal passief.
In een beurt worden de volgende stappen doorlopen:
- Wealth-stap. In deze fase heb je 3 acties. Voor elke actie mag je een muntje pakken, of een kaart. Spendeer je al je 3 acties voor 3 kaarten, of 3 coins krijg je er een gratis 4e kaart of coin als bonus bij.
- Surge-stap. In deze fase kan je unit en schat-kaarten spelen. Unit kaarten hebben een prijs in coins en speel je in een stad. Een speler mag nooit meer dan 5 units hebben in 1 stad. Soldier kaarten geven je vaak bij het spelen een speciale ability die je direct mag uitvoeren. Beasts zijn extreem krachtige kaarten, maar nemen 2 plekken in. Oracles zijn vaak vrij zwak, maar geven je in een andere fase extra inkomen.
Leuk is dat je beast kaarten in een stad kan spelen, of kan spelen voor een krachtige ability waarna ze naar de aflegstapel gaan.
Verdien je schatkaarten kan je deze vaak gedurende de Surge-stap spelen voor hun effect. Gespeelde schatkaarten verliezen een deel van hun waarde (van 2 VP naar 1 VP).

De drie soorten kaarten in Omen. Links een Oracle, in het midden een Soldier en rechts een beast kaart. Onder de type aanduiding staan 3 cirkels. De gele cirkel symobliseert de kosten van de kaart, de rode de aanvalskracht en de blauwe waarde de “Offering value”.
- Portent-stap. In deze stap activeren de meeste oracle kaarten. Vaak krijg je kaarten, coins, of een combinatie ervan. Soms mag je ook de bovenste kaart van het deck omdraaien en kijken wat het is. Is dat een oracle krijg je een bonus.
- Feat-stap. In deze fase draai je eventueel behaalde feat kaarten om. Je mag zoveel feats halen in een beurt als je kan.
- War-stap. Zodra de passieve speler 3 units in een stad heeft, of er 5 units in de City in zijn totaliteit zijn wordt er een strijd om gevoerd. Beide spelers tellen de strength waarde van hun kaarten op. De speler met de hoogste waarde wint een schatkaart (en dus 2 VP). Na de strijd houdt de winnaar in de strijd 1 unit over, en de verliezer 2. Gelijkspellen worden in dit geval gebroken door de speler met de meeste soldaten.
- Offer-stap. In de offer-stap mag een speler een kaart uit zijn of haar hand weggooien om daarmee geld of kaarten te pakken gelijk aan de “Offering” value van de kaart. Dit mag in een combinatie van kaarten of geld zijn.
Zoals eerder gezegd eindigt het spel direct zodra 5 van de 6 feats zijn gehaald door een speler, of 2 cities geen schatkaarten meer hebben. Elke speler krijgt 2 VP voor elke ongespeelde schatkaart, 1 VP voor elke gespeelde schatkaart, 2 punten voor elke behaalde feat. De speler met de meeste VPs wint.
Conclusie
Omen: A Reign of War is alles dat ik zoek in een compact twee speler kaartspel. Het spel speelt snel, kent veel “grote” effecten. De game is erg interactief, je bent continu bezig om kaarten van jezelf of van je tegenstander te verplaatsen of te discarden. Daarnaast probeer je tegelijkertijd het meeste uit je eigen hand te halen, met het oog op de feats en de strijdperken in de steden. Ik ben een groot fan van dit soort kaartspellen en Omen bevalt mij dan daarom ook erg goed.
Omen: A Reign of War is een productie van Small Box Games. Deze kleinere uitgever maakt vrij goedkope kaartspelletjes. Dat is deels te zien aan de componenten van de standaard versie, en dan vooral aan de coin tokens. Die zijn erg klein en pietpeuterig. Ze functioneren verder wel prima.. maar groter had gemogen. Wat wel fantastisch is, is het magistrale artwork op de kaarten en de enorm hoge kwaliteit van de card stock. De dikke, linnen-finish kaarten zorgen ervoor dat ze moeilijk slijten en het artwork is fenomenaal. Wel zijn de vrouwelijke oracles misschien soms iets te voor sommige spelers.
Al met al vind ik Omen: A Reign of War een echte aanrader voor spelers die houden van interactieve twee speler kaartspelletjes.
Ik heb het gisteren voor het eerst gespeeld, maar vond dat er wel vrij veel downtime was tijdens de surge fase. Als je de kaarten pakte moest je nl alle beschreven acties lezen, voordat je over zou gaan naar je volgende stap. Wellicht dat dit veranderd als je dit vaker speelt.
Ook vond ik de het einde wat vreemd. Als de “opposing player has 5 face down feats”.
In ons geval bleek dat ik daarmee 1 beurt meer had en daardoor won.
Ondanks dit vond ik het een leuk spel met veel interactie.
Hey Peter,
De text op de kaarten is inderdaad wat klein en veel, maar de kaarten ken je snel. Hoop dat t dan inderdaad sneller voor je gaat.
Het spel eindigt oa met 5 feats, maar je kan er wel meer dan 1 per beurt claimen! Ook kan je proberen je tegenstander te blokkeren.
Al met al vind ik het een klein toppertje.