Nexus Ops [8/10]

We hebben bijna allemaal wel eens Risk gespeeld. In Risk verover je landjes van elkaar, en probeer je elkaar de baas te worden. Dit alles doe je in Nexus Ops ook. Risk duurt 3 uur, en je bent al klaar met een potje Nexus Ops na ongeveer 1 uur! Wow. Vandaag daarom een kijkje in deze recht toe, recht aan Ameritrash dice-roller. 

Nexus Ops
Charlie Catino
2005 (Avalon Hill), 2012 (Fantasy Flight Games)
2-4 spelers
Avalon Hill, Fantasy Flight Games
60-90 minuten
Conquest, Explore, Exploit, Expand, Exterminate, 4X
Engelstalig
Gematigde mate van taalafhankelijkheid


Doel
In Nexus Ops (NO) probeer je zo snel mogelijk 12 victory points (VPs) te krijgen. Dit doe je door het spelen van Mission kaarten, nadat je ‘een doel’ hebt bereikt. Doelen zijn divers, zo moet je bijvoorbeeld een battle winnen zonder units te verliezen, of juist een specifiek monster doden in een battle. Zodra 1 speler geelimineerd is, is het spel direct afgelopen en wint de speler met de meeste VP. Je bent geelimineerd wanneer je geen troepen meer op het bord hebt en niet genoeg Rubium (de resource in de game) om nieuwe troepen te maken.

Afhankelijk van de versie die je hebt van NO, werkt het VPs krijgen echter een heel klein beetje anders:

  • In de AH versie krijg je VPs krijg je door het spelen van Mission en Secret Mission kaarten, bestaand uit Rode en Witte Secret Mission kaarten. Mission kaarten zijn altijd rood, en krijg je als je een Battle wint. Secret Mission kaarten bestaan uit twee typen, witte en rode. De rode Mission-kaarten speel je in plaats van het krijgen van een Mission kaart, en is meer VPs waard. De witte kaarten mag je gedurende je beurt spelen.

    no006

    3 Secret Mission kaarten. Je mag de gele kaart met het witte icoon altijd gedurende je beurt spelen (‘Witte kaart”.) De blauwe Mission kaart wordt vervangen door de Secret Mission met het rode icoon (‘Rode kaarten’) na een battle. Deze is -uiteraard- meer VPs waard.

  • In de FFG versie is dit wat gestroomlijnd, je krijgt altijd een Battle victory kaart als je combat wint. Secret Mission kaarten komen in twee typen, Battle en Objective cards. De Battle cards zijn vrij vergelijkbaar met de rode Secret Missions uit de AH versie, maar krijg je samen met een reguliere Battle Victory kaart zodra je de missie condities haalt. De Secret Mission: Objectives zijn vergelijkbaar met de witte Objective kaarten. De FFG versie doet dit in mijn ogen dus wat gestroomlijnder/makkelijker dan de oudere AH versie.

Setup
De setup  van NO is vrij eenvoudig, en is voor de FFG en AH versie gelijk. De setup bestaat uit het face-down plaatsen van hex-tiles. Je begint met de Monolith. Dit wordt de middelste tegel op het bord. In de AH versie komt deze Monolith met een raisertje, een stukje karton waarop je de tegel plaatst. Om de Monolith heen plaats je face-down de 6 single-hex tiles. Daar weer omheen, plaats je de 6 double hex-tiles face-down. Als laatste zijn er nog tripple-hex tiles, als start-terrein voor de spelers. Zodra alle spelers een start-terrein hebben, worden alle tegels face-up geflipped. Vervolgens wordt er op elke tegel buiten de start-terreinen een face-down exploration-token gelegd. Zodra je deze exploration-tokens ontdekt, geven deze tokens je eenmalig een extra Rubium mijn en/of extra units. De decks met Secret Mission én Energize kaarten (hierover later meer) worden geschud. Elke speler krijgt start-Rubium. De eerste speler krijgt er 8, en elke volgende speler krijgt er steeds 3 meer (11/14/17).

no001

Het bord van de Avalon Hill versie na de setup voor 4 spelers. Op de start-terreinen staan 3 mijnen voorgedrukt (de gekleurde driehoeken).

Ronde-overzicht
NO werkt in beurten, waarbij steeds één speler aan de beurt is en andere spelers totaal niet actief kunnen handelen, enkel kunnen worden aangevallen. In een beurt doorloop je de volgende stappen:

  1. Deploy. In deze fase geef je Rubium uit om nieuwe units te plaatsen in je start-terein, ongeacht wie dat start-terrein op dat moment bezit. De prijzen en (speciale) abilities van alle units staan op een handige ref-sheet.
  2. Move. Elke unit op het bord mag 1 stap bewegen, tenzij je met een Energize kaart of Speciale ability meer stappen mag zetten. Niet alle units mogen in elke soort terrein komen. Welke unit ergens niet in mag staat duidelijk op de tegels aangegeven. Rubium-dragons, de duurste unit in de game mag na movement ook nog een aangrenzende Hex aanvallen.
  3. Explore. Ben je in een Hex waar nog een face-down exploration-token ligt, draai je deze face-up en voer je uit wat er op het token staat.
  4. Fight. Hierover later meer.
  5. Income. In deze fase krijg je inkomen van alle mijnen die jij onder controle hebt én units hebt staan die kunnen mijnwerken. Controle heb je wanneer je de enige speler bent met units op de Hex.
  6. Draw. Pak 1 Secret Mission kaart van het Secret Mission deck. Heb jij controle over de Monolith, pak je ook nog 2 Energize kaarten. Deze Energize kaarten laten je dobbelsteen-resultaten veranderen, extra moves maken etcetera. Er zijn twee soorten energize kaarten, Start-of-turn én Battle Energize kaarten.
no007

Voorbeeld van beide typen Energize kaarten. Er zijn kaarten die in het begin van de beurt moeten worden gespeeld (geel), of tijdens combat (rood).

Fight in detail:
Het combat-systeem van NO is een van de interessantste systemen die er is voor combat. Zodra je in de Fight fase in een Hex staat met troepen van een óf meer tegenstanders, ga je daarmee vechten. Sta je in een hex met meerdere tegenstanders, kies je uit welke tegenstander je gaat aanvallen.

Er zijn 6 typen units in Nexus Ops. Je begint combat met de sterkste, snelste units, en gaat door naar steeds zwakkere units. Na een ronde van sterk naar zwak eindigt de combat. Beide spelers rollen hun dobbelstenen voor een unit-type tegelijk, als beide spelers units van dat type hebben. Elke unit heeft een eigen ‘To Hit” waarde, een getal dat tenminste gerold moet worden om een ‘hit’ te hebben.

no005

Het spelerbord met de kosten van de units, en de ‘To hit” waarde die je minimaal moet rollen om een hit te doen. Combat wordt in omgekeerde volgorde afgehandeld, beginnend bij de grote Rubium dragon.

De spelers kiezen vervolgens zelf welke units ze laten sneuvelen als ze hits moeten incasseren. Zijn dat de duurste en sterkste units, die het makkelijkst schade doen maar al hebben aangevallen? Of juist de goedkope, zwakke, trage Humans die als laatste komen maar nog kunnen aanvallen? Jouw keuze!

Aan het eind van de Fight fase is de speler die de laatste unit van zijn tegenstander heeft vernietigd de winnaar. Zijn beide partijen helemaal uitgeroeid, wint in de aanvaller. Spelers mogen alleen Battle-gerelateerde (secret) mission kaarten spelen in hun eigen beurt, de verdediger krijgt hooguit 1 Energize kaart als schrale troost voor zijn of haar verlies.

Conclusie
Nexus Ops vind ik een fantastische game, die de laatste tijd ondergesneeuwd lijkt te worden door concurrenten als Cyclades (link) en Kemet (link). Nexus Ops doet echter iets heel speciaals. NO is nog sneller, heeft toch voldoende diepgang én een bijzonder interessant combat systeem. Belangrijk voor mij is ook, Nexus Ops gebruikt gewoon dobbelstenen, geen veiling voor goden/turn order zoals Cyclades en geen Kaart combat zoals Kemet. Nexus Ops is daarmee voor mij een bijzonder spel, de meest Ameritrashy van de light Wargames die nu zo in schwung lijken te zijn. Nexus Ops is wel de meest lucky van deze wargames, vindt een van je tegenstanders bijzonder rijke mijnen voor zijn snoet, reken maar dat hij/zij snel grotere/sterkere units kan uitpompen dan jij.

De componenten van Nexus Ops zijn tussen 2005 (Avalon Hill) en 2012 (Fantasy Flight Games) flink veranderd. Beide versies van de game zien er echter prima uit, waarbij ik een kleine voorkeur heb voor de Avalon Hill versie. De tegel-art vind ik net wat mooier én de miniatuurtjes zijn doorzichtig, fluoriserend én de in mijn ogen wat cooler. De regels van de FFG versie zijn daarentegen weer wat gestroomlijnder én die versie komt met een bak met varianten om de game langer vers te houden. Beide versies zijn dus aan te raden om hun specifieke verschillen.

board_FFG_NexusOps

Componenten voor de FFG versie (bron: fantasyflightgames.com)

Kritiekpunten op Nexus Ops heb ik bijna niet. Natuurlijk, ik had graag speciale powers gehad als speler én upgrades voor de verschillende units. In de Avalon Hill versie zijn de regels wat betreft het spelen van Mission kaarten niet zo duidelijk als in de Fantasy Flight versie. De Monolith in de Avalon Hill versie dondert regelmatig in elkaar. Het artwork op de tiles is erg.. fel gekleurd. Desodanks deze kleine minpuntjes, vind ik Nexus Ops gewoon een hele, hele toffe game. Ben je opzoek naar een hele vlotte, light wargame.. en heb je geen zin in euro-mechanismen dan is Nexus Ops wellicht de game voor jou.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.